Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΗΠΑ
Εντείνονται οι αντιδράσεις για το εμπάργκο στο Ιράκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε μία περίοδο που αυξάνεται η κατακραυγή για τις απάνθρωπες διεθνείς κυρώσεις στο Ιράκ και τις γνωστές δραματικές συνέπειες για το λαό αυτής της χώρας, χτες, δύο γεγονότα ήρθαν να προσθέσουν νέα πίεση στον κυριότερο υποστηριχτή του εμπάργκο: τις ΗΠΑ...

Πρώτον, σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ από την Ουάσιγκτον, αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από βοηθούς Αμερικανών βουλευτών και μέλη δύο πολιτικών Ινστιτούτων που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον, μετέβη χτες στο Ιράκ για να εξετάσει από κοντά τις επιπτώσεις από το εμπάργκο του ΟΗΕ. Η ενέργεια αυτή όχι μόνον επικρίθηκε σφόδρα από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Φόλεϊ, που δήλωσε πως δε θα επικυρωθούν στο μέλλον τα διαβατήρια των μελών της αποστολής. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως και στελέχη της CIA "προειδοποίησαν" τους ταξιδιώτες πως η επίσκεψη αλλά και η παραμονή τους στο Ιράκ "είναι πάρα πολύ επικίνδυνη καθώς θα μπορούσαν να δεχτούν επίθεση από συμμαχικά (δηλαδή αμερικανικά και βρετανικά) αεροσκάφη!". Να ήταν άραγε μία υπενθύμιση ή μία σαφής απειλή; Πάντως, μέλος της αντιπροσωπείας δήλωσε χτες "σοκαρισμένος"!

Μετά απ' όλα αυτά, η αμερικανική αντιπροσωπεία αγνόησε τις "προειδοποιήσεις" και ταξίδεψε χτες προς το Ιράκ με κυριότερους σταθμούς τη Βαγδάτη και τη Βασόρα. Η επίσκεψη θα διαρκέσει έως τις πέντε Σεπτέμβρη.

Δεύτερο γεγονός που μεταδόθηκε χτες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ήρθε να αποκαλύψει μία διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και της επιτροπής του ΟΗΕ που επιβλέπει το εμπάργκο κατά του Ιράκ.

Η μία πλευρά, με επικεφαλής τη Γαλλία αλλά και ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ, αυξάνει ολοένα και συχνότερα τις επικρίσεις της για τη συνέχιση του εμπάργκο, δίνοντας έμφαση στις δραματικές συνέπειές του για το λαό της χώρας. Η άλλη πλευρά, με επικεφαλής τις ΗΠΑ - με τη Βρετανία και την Ολλανδία να παίζουν το ρόλο του ένθερμου υποστηριχτή... - όχι μόνον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια χαλάρωσης των κυρώσεων αλλά και προσπαθεί με κάθε μέσο και τρόπο να εμποδίσει το πρόγραμμα "πετρέλαιο προς τρόφιμα" των Ηνωμένων Εθνών. "Οι ΗΠΑ δέχονται αυξημένες πιέσεις για να επιτρέψει τη μεγαλύτερη ροή τροφίμων προς το Ιράκ όχι μόνον από τη Βαγδάτη αλλά και από ανώτατους αξιωματούχους του ΟΗΕ και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας" σημειώνεται σε τηλεγράφημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες", το οποίο αναφέρει πως πέτρα του σκανδάλου είναι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να "παγώνουν" με κάθε ευκαιρία εκατοντάδες συμβόλαια αρωγής προς το Ιράκ με το γνωστό πρόσχημα πως κάποια απ' τα συμβόλαια για παροχή ανταλλακτικών διυλιστηρίων ή τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεϊν για να "αναστήσουν" την πολεμική μηχανή του Ιράκ.

Την ίδια ώρα το Ιράκ δε θα μπορούσε παρά να αυξήσει την καμπάνια για την άρση του εμπάργκο. Μετά την προχτεσινή λεκτική επίθεση του Ιρακινού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, με αφορμή την ψήφιση απόφασης για την προστασία των παιδιών από τις συνέπειες του πολέμου, ο Σαέντ Χασάν το περασμένο 24ωρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους πιο στενούς συμμάχους της (με πρώτη τη Βρετανία) πως όχι μόνον παρακωλύουν αλλά και παραλύουν το πρόγραμμα "πετρέλαιο για τρόφιμα" αναχαιτίζοντας την πρόοδο σε τουλάχιστον 500 συμβόλαια. Η κατηγορία αυτή δεν είναι ένα ρητορικό σχήμα, αλλά μάλλον μία καθημερινή πρακτική που εφαρμόζουν Αμερικανοί και Ολλανδοί μέλη της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ για το εμπάργκο... Η υπόθεση αυτή δεν περνά απαρατήρητη και από μέλη του προγράμματος αρωγής του ΟΗΕ "πετρέλαιο για τρόφιμα", καθώς ο επικεφαλής του, Μπένον Σέβαν, εν ολίγοις υποστήριξε την καταγγελία του Ιρακινού πρεσβευτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ