Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καταγγέλλονται "σκάνδαλα δισ. δολαρίων"

ΜΟΣΧΑ. -

Σκάνδαλο που απειλεί δυνητικά να "τινάξει στον αέρα", τις σημερινές πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες στη Ρωσία, χαρακτηρίζουν αναλυτές την υπόθεση καταθέσεων στο εξωτερικό υπεξαιρούμενων ποσών από πολιτικούς, επιχειρηματίες και γκάνγκστερς (αν και καθεμιά από αυτές τις ιδιότητες δεν αποκλείει τις άλλες), στην οποία φέρεται εμπλεγμένος ακόμη και ο Πρόεδρος Γιέλτσιν, εκπρόσωποι του οποίου πάντως, αρνούνται τις κατηγορίες.

Τα χρήματα που φεύγουν προς το εξωτερικό εξακολουθούν να ρέουν σε τεράστιες ποσότητες - μια εκτίμηση κάνει λόγο για 10 δισ. δολάρια ετησίως! - αλλά η κυβέρνηση του Μπορίς Γιέλτσιν μοιάζει να μην έχει τη δύναμη, ή τη διάθεση, να σταματήσει τις παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό.

Το τελευταίο σκάνδαλο με την "Bank of New York", συμπεριλαμβάνει πολλούς Ρώσους οι οποίοι "ξέπλεναν", σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγγελίες, χρήματα.

Ομως ουδείς έχει κατηγορηθεί από τις αρχές στην ίδια τη Ρωσία και η υπόθεση μοιάζει να ελκύει λίγη προσοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι διερευνούν τη ροή χρημάτων προς την τράπεζα, την οποία χαρακτηρίζουν "ίσως τη μεγαλύτερη" επιχείρηση ξεπλύματος χρημάτων "που ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ".

Ο Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, οικονομολόγος, επισημαίνει ότι το νομικό πλαίσιο στη Ρωσία όσον αφορά τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, είναι "ασαφές". Και "δυστυχώς, δεν εμπλέκονται σε αυτή μόνον εγκληματίες, αλλά και απλοί επιχειρηματίες". Τα χρήματα στέλνονται στο εξωτερικό, τόσο από τη μαφία όσο και από επιχειρηματίες, για να μην φορολογηθούν. Ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, έστειλε αρκετά δισ. δολάρια σε μια ευρωπαϊκή τράπεζα, για να τα "κρύψει" από τους δανειστές της κυβέρνησης. Τα χρήματα επεστράφησαν, αλλά τα κέρδη που παρήγαγαν δεν έγινε γνωστό τι απέγιναν.

Στην υπόθεση της "Bank of New York", 10.000 συναλλαγές έγιναν σε μια περίοδο 6 μηνών, με συνολικό ύψος 4 δισ. δολάρια.

Και το Κρεμλίνο

Χθες ένας ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας, ο Φελίπε Τιρόβερ, κατηγόρησε σε συνέντευξή του στην ιταλική "Κοριέρε ντε λα Σέρα", τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και το περιβάλλον του για διαφθορά και λεηλασία της χώρας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο Γιέλτσιν βρίσκεται "πίσω" από τον επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων του Κρεμλίνου Πάβελ Μποροντίν, ο οποίος θεωρείται ύποπτος δωροληψίας από έναν Κοσσοβάρο επιχειρηματία, τον Μπετζέτ Πακόλι, για να τού επιτρέψει να αναλάβει σημαντικά έργα στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων και η ανακαίνιση του Κρεμλίνου - που, σύμφωνα με την εφημερίδα, στοίχισε 488 εκατομμύρια δολάρια στο ρωσικό κράτος.

"Πίσω από τον Πακόλι υπάρχει ο Μποροντίν και πίσω από τον Μποροντίν υπάρχει ένα μόνο πρόσωπο, το πιο σημαντικό από όλα", δήλωσε ο Τιρόβερ. "Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν που τον υποστηρίζει, επειδή ο Μποροντίν γνωρίζει πολλά".

"Οταν (ο Μποροντίν) δε θα είναι πλέον χρήσιμος ή θα είναι πολύ απειλητικός, θα πετάξει από κανένα παράθυρο, όπως ο προκάτοχός του, ο ταμίας του ΚΚΣΕ Κρουσίνα, ο οποίος το 1991 πέταξε από το παράθυρο του ίδιου γραφείου που έχει σήμερα ο Μποροντίν", είπε ο Τιρόβερ.

Ο Φελίπε Τιρόβερ, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρωσία, έχει διπλή υπηκοότητα, ισπανική και ισραηλινή. Οπως παραδέχτηκε ο ίδιος, είναι μάρτυρας σε τέσσερις έρευνες στη Ρωσία και την Ελβετία, λόγω των προνομιακών εμπορικών σχέσεών του επί χρόνια στη Ρωσία.

"Εδώ και 30 χρόνια υπάρχει στη Ρωσία η αφρόκρεμα των κατασκευαστικών εταιριών. Εταιρίες γαλλικές, τουρκικές, ιταλικές, φινλανδικές. Ξαφνικά εξαφανίζονται. Για χάρη τίνος; Για μία μικρή ελβετική εταιρία με κεφάλαιο 100.000 φράγκων", τη Mabetex του Πακόλι, πρόσθεσε ο Τιρόβερ, σύμφωνα με τον οποίο "η Mabetex είναι το όργανο που επέλεξε το Κρεμλίνο για να σφετεριστεί χρήματα του κράτους".

"Πιστεύω ότι η χώρα αυτή (η Ρωσία) οδηγείται ή σε έναν εμφύλιο πόλεμο ή σε μία επανάσταση εάν δεν απαλλαγεί από τη διαφθορά και την ολιγαρχία που υπάρχουν στο Κρεμλίνο", τόνισε ο Τιρόβερ, ο οποίος κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι διαθέτουν "ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα εξαφάνισης μαρτύρων και όχι προστασίας τους".

Το Κρεμλίνο διέψευσε την Τετάρτη ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν και η οικογένειά του έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος, η γυναίκα του και τα παιδιά τους δεν έχουν ανοίξει ποτέ λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Ο ασκών καθήκοντα γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ουστίνοφ, ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας πήραν εντολή να ερευνήσουν για ρωσική ανάμειξη στο σκάνδαλο, για να αποφασιστεί εάν θα αρχίσει επίσημη έρευνα για την υπόθεση.

Η ρωσική εφημερίδα "Ιζβέστια" έγραψε χθες, ότι οι κατηγορίες αυτές θα έχουν "καταστροφικές συνέπειες" για τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ