Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Ρωσική "ζέση" για στρατιώτες και "διεθνή διοίκηση" στο Κόσσοβο

ΜΟΣΧΑ. -

Θα φθάσουν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο ενισχύσεις των εκεί Ρώσων στρατιωτών; Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, ανακοίνωσε πως αυτό είναι δυνατό να γίνει μέσα στο τρέχον 24ωρο και σε διάστημα τριών ωρών, αφότου η Δούμα αποφασίσει να εγκρίνει σήμερα το νομοσχέδιο για τη ρωσική στρατιωτική αποστολή (συνολικής δύναμης 3.600 ανδρών) στο Κοσσυφοπέδιο. Ομως, η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στο Κόσσοβο δεν είναι το μόνο μέλημα της Μόσχας, η οποία μοιάζει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εξασφάλιση συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα διοίκησης που πρόκειται να στηθεί στην περιοχή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και όπως διαφάνηκε χτες από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, οι διαβεβαιώσεις για μία "αξιοπρεπή" ρωσική συμμετοχή στην κυβέρνηση της "διεθνούς κοινότητας" στο Κόσσοβο έχουν ήδη δοθεί...

"Τώρα, μετά τις κοινές προσπάθειές μας για να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει να αναπτύξουμε μία έντονη διεθνή παρουσία στο Κόσσοβο, ώστε ενισχύοντας και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επιτύχουμε την άμεση επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή", δήλωσε σχετικά ο Ιγκόρ Ιβάνοφ. Ομως, αυτά δεν ήταν τα μόνα που είπε ο Ρώσος υπουργός, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Ιβάνοφ δεν παρέλειψε μάλιστα να επαινέσει το "ρόλο - κλειδί" (!) του ΟΗΕ για τη "θετική έκβαση της κρίσης στο Κόσσοβο", λέγοντας πως οι προτάσεις του Γιέλτσιν στη σύνοδο της "Ομάδας των οκτώ" στην Κολωνία είχαν... στόχο να αναβαθμίσουν το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών!

Ο λόγος που ο Ιβάνοφ προέβη σε τέτοιου είδους... φιλοφρονήσεις αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, όταν αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Ανάν: "Η συνομιλία μας ήταν πολύ αναλυτική για το θέμα της πολιτικής διοίκησης στο Κόσσοβο. Πολλή και σκληρή δουλιά μας περιμένει λόγω του χάους που έχει προκληθεί, τόσο από την επιστροφή τουλάχιστον 160.000 προσφύγων μέχρι τώρα από την Αλβανία και τη Μακεδονία, όσο δυστυχώς και από την αποχώρηση από το Κόσσοβο πολλών χιλιάδων Σέρβων πολιτών". Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μα πως η "ανταμοιβή" της Ρωσίας για το μαραθώνιο των προσπαθειών που κατέβαλε καθ' όλη τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον... ο διορισμός Ρώσου αξιωματούχου σε μία από τις θέσεις των αντικαταστατών του Υπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, Σέρτζιο Βέιρα ντε Μέγιο.

Οι ΗΠΑ υιοθετούν ρεπορτάζ για ανάμειξη Ρώσων σε έκτροπα!

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, επιβεβαίωσε ρεπορτάζ εφημερίδας περί ανάμειξης Ρώσων μισθοφόρων σε έκτροπα στο Κοσσυφοπέδιο, αν και υποβαθμίζοντας τα στοιχεία του δημοσιεύματος της εφημερίδας "ΝΙΟΥΣΝΤΕΪ".

"Δεν μπορώ να επαληθεύσω ότι υπήρχαν ρωσικές μονάδες ή ομάδες στην έκταση που αναφέρει η εφημερίδα... Είμαστε όμως βέβαιοι ότι Ρώσοι εθελοντές ή μισθοφόροι είχαν κάποια ανάμειξη. Συνεργάστηκαν με παραστρατιωτικές και άλλες σερβικές δυνάμεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σχολιάζοντας δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο περίπου 60 Ρώσοι εθελοντές μετείχαν στις σφαγές Κοσσοβάρων Αλβανών και στην καταστροφή χωριών στο Κόσσοβο". Ο Μπέικον έσπευσε δε να συμπληρώσει πως το όλο "ζήτημα" θα εξεταστεί από τους ανακριτές των εγκλημάτων πολέμου που μεταβαίνουν στο Κόσσοβο.

Η σκοπιμότητα τέτοιων δηλώσεων δεν άργησε τρόπον τινά να αποκαλυφθεί, έστω και εν μέρει, όταν ο Μπέικον κλήθηκε να σχολιάσει την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο: "Εύχομαι πως θα επιδείξουν επαγγελματισμό και αμεροληψία στις σχέσεις τους τόσο με τους Σέρβους όσο και με τους Αλβανούς, όπως επέδειξαν στη Βοσνία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ