ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η (ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΗ) ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΟΤΣΑΛΑΝ
Σε θάνατο, δι' απαγχονισμού...

Οι συνήγοροι του Κούρδου ηγέτη σημειώνουν ότι δεν έχει κριθεί οριστικώς η τύχη του "Απο"

ΝΗΣΙ ΙΜΡΑΛΙ - ΜΟΥΔΑΝΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Εις θάνατον, δι' απαγχονισμού: Η στημένη παράσταση στην αίθουσα όπου άλλοτε προβάλλονταν κινηματογραφικές ταινίες και από την 31η Μάηδιεξήχθη η "δίκη του αιώνα" για την Τουρκία έλαβε τέλος. Η απόφαση ήταν από "αναμενόμενη" ως "προειλημμένη". Παρά τις αφελείς (;) εικασίες κάποιων περί "έκπληξης"...

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Τουργκούτ Οκιάι, ανακοίνωσε ότι ο Οτσαλάν είναι ένοχος σύμφωνα με το Αρθρο 125 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής. Ο Οκιάι πρόσθεσε ότι επειδή ο Οτσαλάν με τη δράση του ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων (37.000, κατά ορισμένους Τούρκους), το δικαστήριο δεν μπορεί να μετατρέψει τη θανατική ποινή σε ισόβια κάθειρξη. "Οι δραστηριότητές του συνιστούν έναν σοβαρό, άμεσο και μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα", δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κρατικής ασφάλειας.

Το ακροατήριο της δίκης - αποτελούμενο κυρίως από συγγενείς στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ - ξέσπασε τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας.

Ο Οτσαλάν άκουσε ανέκφραστος την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Στη συνέχεια στράφηκε προς την αίθουσα, έκανε κάποιο νεύμα προς τους συνηγόρους τους και αποχώρησε από το δικαστήριο.

Λίγο πριν ανακοινωθεί η ετυμηγορία, ο Οτσαλάν είχε την ευκαιρία να πει τα τελευταία του λόγια. Αρνήθηκε πως είναι προδότης, και ζήτησε να του δοθεί η ευκαιρία να εργαστεί για την ειρήνη. "Πιστεύω ότι αγωνίστηκα για την ενότητα της πατρίδας και την ελεύθερη ζωή. Πιστεύω ότι αγωνίστηκα, όχι εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά για τη Δημοκρατία. Ελπίζω ότι το πρόβλημα, που μεγεθύνθηκε εξαιτίας ιστορικών λαθών, θα βρει λύση. Επαναλαμβάνω την έκκληση που είχα κάνει στην αρχή της δίκης για δίκαιη ειρήνη και αδελφότητα. Καλώ την ανθρωπότητα, το κράτος και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Πιστεύω ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο", τόνισε.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, που είχε και το αποκλειστικό δικαίωμα γι' αυτό (αν και επετράπη σε δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την 9η, και τελευταία, ακροαματική διαδικασία).

Συγγενείς Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου εναντίον του ΡΚΚ συγκεντρώθηκαν στα Μουδανιά, απέναντι στο νησί - φυλακή του Ιμραλί, για να πανηγυρίσουν για την απόφαση του δικαστηρίου. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: "Κοιμήσου ήρεμος μάρτυρά μου, ο δολοφόνος σου πληρώνει για το έγκλημά του" και "η Γη δεν μπορεί να διχοτομηθεί".

Οι συνήγοροι του Οτσαλάν θα ασκήσουν τώρα έφεση και εάν στο Εφετείο επιβληθεί και πάλι η εσχάτη των ποινών, η απόφαση θα παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο και στη συνέχεια στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ για να λάβει την τελική έγκριση. Η διαδικασία, σχολίασαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Οι συνήγοροι του Κούρδου ηγέτη αναμένεται πως θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Μπρίτα Μπόλερ, η Γερμανίδα συνήγορος του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τόνισε σχετικά χτες ότι η υπόθεση "δεν τελείωσε" με την καταδίκη σε θάνατο του πελάτη της από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Τουρκίας."Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η υπόθεση θα εκδικαστεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Στρασβούργο και ελπίζουμε ότι θα έχει εκδοθεί μια απόφαση μέχρι το τέλος του χρόνου", δήλωσε η Μπόλερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Θα υποβάλουμε έφεση. Αλλά και το τουρκικό Κοινοβούλιο δεν έχει πει την τελευταία λέξη. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από δύο μήνες έως ένα χρόνο", κατέληξε η Μπόλερ.

Λίγες μέρες πριν από τη σύλληψη του Οτσαλάν, το Φλεβάρη, στο αεροδρόμιο της Κένυας από Τούρκους πράκτορες, η Μπόλερ είχε υποβάλει επισήμως αίτημα στην ολλανδική κυβέρνηση να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον πελάτη της για "ανθρωπιστικούς λόγους". Η οποία δεν έγινε δεκτή...

Παρόλο που καμία θανατική ποινή δεν έχει εκτελεστεί στην Τουρκία τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η απόφαση του δικαστηρίου κρατικής ασφάλειας εκτιμάται ότι θα φέρει την Τουρκία για μία ακόμη φορά σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους.

Η αστυνομία στην Τουρκία και αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενέτεινε τα μέτρα ασφαλείας τις τελευταίες μέρες, καθώς, όταν ο Οτσαλάν βρέθηκε στα χέρια των Τούρκων, το Φλεβάρη, είχαν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαιτέρως στην Τουρκία, χτες επικρατούσαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες, αεροδρόμια και τουριστικά θέρετρα. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν σκληρά και στις τουρκικές φυλακές, όπου κρατούνται χιλιάδες Κούρδοι.

"Ελπίδες" ότι η εκτέλεση "δε θα γίνει"

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας...

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΝΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και κατά μόνας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - ειδικά εκείνες που φιλοξενούν Κούρδους πρόσφυγες σε σημαντικούς αριθμούς στο έδαφός τους - εξέφραζαν χτες την "ελπίδα" ή την ευχή να μην εκτελεστεί ο Οτσαλάν (αποφεύγοντας "διακριτικά" να θίξουν την ουσία...). Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν πως δε θα δεχτούν "συμβουλές" ή "υποδείξεις" από οποιονδήποτε...

"Την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ποινή του θανάτου", τόνισε χτες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική επίτροπος Χανς βαν ντεν Μπρουκ. Ο Ολλανδός επίτροπος κάλεσε τις τουρκικές αρχές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις θέσεις της Κοινότητας έναντι της επιβολής της ποινής του θανάτου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε, επίσης, την Τουρκία να μην εκτελέσει τον Κούρδο ηγέτη, υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα έχει δεσμευτεί να καταργήσει τη θανατική ποινή. Τόνισε ότι σε καμία από τις 41 χώρες - μέλη του δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση τα τελευταία δύο χρόνια και στην Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια. Και επισήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είχε δεσμευτεί στην τελευταία σύνοδό του, το 1997, να καταργήσει τη θανατική ποινή ή να διατηρήσει το υφιστάμενο μορατόριουμ στις εκτελέσεις.

Σε κοινή ανακοίνωση του προέδρου της επιτροπής υπουργών Χάλντορ Ασγκριμσον, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης λόρδου Ράσελ - Τζόνστον και του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς, που εκδόθηκε στο Στρασβούργο, αναφέρεται: "Τώρα φαίνεται να υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για τον τερματισμό της τρομοκρατικής δράσης στη νοτιοανατολική Τουρκία και για την εγκαθίδρυση της ειρήνης. Οι ευκαιρίες αυτές δεν πρέπει να χαθούν".

Στην ίδια ανακοίνωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης χαιρετίζει "τις προόδους που έχουν συντελεστεί στην Τουρκία, όπως η αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, όσον αφορά τη σύνθεση των δικαστηρίων κρατικής ασφαλείας".

Η Γερμανία εξέφρασε τη "λύπη" της για την καταδίκη. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα αναθεωρήσει την απόφαση του δικαστηρίου. "Απευθύνω έκκληση στους Κούρδους να παραμείνουν ήρεμοι και να μην παρασυρθούν σε λανθασμένες ενέργειες", είπε.

Η Γαλλία εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία να μην εκτελεστεί ο Οτσαλάν, υπενθυμίζοντας ότι η καταδίκη του "δεν είναι ακόμη οριστική".

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό - Σεκρέ είπε πως "η αντίθεση στη θανατική ποινή είναι για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους της ζήτημα αρχής".

Η κυβέρνηση της Ελβετίας, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε "ανησυχία", διότι "η εκτέλεση της ποινής θα πυροδοτούσε ένα νέο κύμα βίας, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δε θα συμβάλει στην ειρηνική διευθέτηση του κουρδικού προβλήματος".

Και η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι η θανατική ποινή που επιβλήθηκε από την τουρκική Δικαιοσύνη στον Κούρδο ηγέτη δε θα εκτελεστεί."Δε δεχόμαστε υποδείξεις"

Η Τουρκία ωστόσο, διά στόματος αξιωματούχων της, κατέστησε χτες σαφές ότι δε θα δεχτεί συμβουλές από ξένες χώρες για την υπόθεση. "Δεν έχουμε ούτε την αρμοδιότητα να παρεμβαίνουμε στις δικαστικές αποφάσεις, ούτε θα δεχτούμε τέτοιες συμβουλές ή ανάμειξη άλλων χωρών", δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου (και βουλευτής του εθνικιστικού ΜΗΡ), Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. "Η Τουρκία δε δέχτηκε την τρομοκρατία στο παρελθόν και δεν πρόκειται να τη δεχτεί στο μέλλον. Αυτοί που διαδίδουν την τρομοκρατία πήραν την κατάλληλη απάντηση. Το τουρκικό κράτος και ο λαός της Τουρκίας είναι ένα αδιαίρετο σύνολο", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ισορροπημένος. "Εύχομαι η απόφαση του δικαστηρίου να είναι για καλό του έθνους μας", σχολίασε από την Αγκυρα. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ποια θα είναι η στάση του κόμματός του, όταν η απόφαση θα έρθει για επικύρωση στην Εθνοσυνέλευση, ο Ετσεβίτ υπεξέφυγε. "Είναι ακόμη νωρίς για δηλώσεις σ' αυτά τα θέματα", είπε.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Ετσεβίτ είναι το μόνο που έχει ταχθεί εναντίον της θανατικής ποινής και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δε θα επικύρωνε τη θανατική ποινή του Οτσαλάν. Δύο από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας του Μπουλέντ Ετσεβίτ, έχουν δηλώσει ότι όταν έρθει η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Κοινοβούλιο για την τελική επικύρωση, θα ψηφίσουν υπέρ του απαγχονισμού του Οτσαλάν. Η σύνθεση του Κοινοβουλίου είναι τέτοια που η επικύρωση της απόφασης του δικαστηρίου κρατικής ασφάλειας θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Διαδηλώσεις

Παράλληλα, χιλιάδες Κούρδοι μετανάστες στην Ευρώπη πραγματοποιούν σήμερα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την καταδίκη του Οτσαλάν.

Χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα για να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους.

Κούρδοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συνοικία της Βόννης, όπου βρίσκονται ξένες πρεσβείες και στη συνέχεια πραγματοποίησαν διαδήλωση προς το κέντρο της πόλης.

Στο Λονδίνο, εκατοντάδες Κούρδοι διαμαρτυρήθηκαν το πρωί μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία κατά της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον Οτσαλάν. Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν σημαίες του ΡΚΚ, φώναζαν συνθήματα κατά της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Στρασβούργο και στη Χάγη.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Με τη σφραγίδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη θανατική καταδίκη του ηγέτη του ΡΚΚ Απ. Οτσαλάν φέρει η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη, καθώς από τα δικά της χέρια ο Κούρδος ηγέτης πέρασε στα χέρια των διωκτών του. Το χρονικό από τη σύλληψη μέχρι την καταδική του είναι σχετικά σύντομο. Στις 15 Φλεβάρη 1999 έγινε η σύλληψη στην Κένυα και στις 31 Μάη 1999 ξεκίνησε στο νησί Ιμραλί στην Τουρκία η δίκη του, που με ενδιάμεση διακοπή μερικών ημερών ολοκληρώθηκε χτες με την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης.

Της σύλληψής του είχε προηγηθεί η απομάκρυνσή του από τη Συρία και η περιπλάνησή του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από τη Μόσχα και τη Ρώμη μέχρι την Αθήνα που στάθηκε τελικά ο μοιραίος σταθμός του, αφού από εκεί οι ελληνικές αρχές τον οδήγησαν στη φωλιά των Αμερικανών πρακτόρων, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Η παράδοση από ελληνικά χέρια

Ειδικότερα, την Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999,πάγωσε όλη η Ελλάδα από την είδηση ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντ. Οτσαλάν, βρίσκεται στα χέρια των δημίων του παραδομένος από ελληνικά χέρια την προηγούμενη μέρα το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Κένυας. Στην αρχή όλοι μιλούσαν για απαγωγή από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Φως... στην υπόθεση έριξε η τουρκική κυβέρνηση που το πρωί της Τρίτης 16 Φλεβάρη ανακοίνωσε ότι τον έχει στα χέρια της.

Η κυβέρνηση Σημίτη βρέθηκε στη χειρότερη στιγμή της. Ο Κ. Σημίτης για να εκτονώσει τη λαϊκή οργή ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου,Εσωτερικών Α. Παπαδόπουλου και Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικου και προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι λαϊκές αντιδράσεις, αντί να εκτονωθούν πήραν χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Διαδηλώσεις και συναυλίες - συλλαλητήρια γίνονταν σχεδόν σε καθημερινή βάση με πρωτοφανή συμμετοχή.

Ελληνικές αντιδράσεις στην καταδίκη

Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,δίχως ίχνος ενοχής, από το Ρίο ντε Τζανέιρο που βρίσκεται, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Αυτή ήταν μία πολιτική δίκη. Η απόφαση είναι πολιτική απόφαση και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Η καταδίκη σε θάνατο δε λύνει κανένα πρόβλημα, απλώς το περιπλέκει. Εμείς ευχόμαστε η Τουρκία επιτέλους να αντιληφθεί ότι μια λύση υπάρχει: Η εφαρμογή των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων". Επίσης, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, γενικός γραμματέας του υπουργείου Τύπου Γ. Νικολάου, έκανε λόγο για "ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας".

Αντιδράσεις υπήρχαν και από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ξεπερνώντας τα όρια της υποκρισίας, "ξέχασε" ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που παρέδωσε στις τουρκικές αρχές τον Κούρδο ηγέτη, καλεί τώρα σε... σταυροφορία στους διεθνείς οργανισμούς για να μην εκτελεστεί η θανατική καταδίκη.

Με μια "διεκπεραιωτική" και εν πολλοίς υποκριτική δήλωση του εκπροσώπου της αντέδρασε και η ηγεσία της ΝΔ, όπου δίνει περισσότερο σημασία στην προσπάθεια της Τουρκίας να "κατασκευάσει ένα κατηγορητήριο εναντίον της χώρας μας", παρά στην ίδια την απόφαση και πώς σκοπεύει να αντιδράσει η ίδια. Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για προειλημμένη απόφαση, η οποία "απορρέει από μια στημένη δίκη, από ένα κακόγουστο θέατρο το οποίο από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι στη διάρκειά του θα γινόταν η μετατροπή του σε μια στημένη δίκη εναντίον της Ελλάδας (!)".

Ο ΣΥΝ αντέδρασε στην καταδίκη Οτσαλάν με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, όπου επισημαίνει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη και ζητά να ασκηθεί πίεση για να σωθεί η ζωή του Α. Οτσαλάν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σε δήλωσή του αναφέρει ότι η καταδίκη σε θάνατο του Κούρδου ηγέτη "αποτελεί στίγμα για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο" και τονίζει πως "πρέπει να αισχύνονται όλοι όσοι, με πράξεις ή παραλείψεις τους συνέπραξαν ώστε ο Οτσαλάν να βρεθεί στα χέρια των δημίων του".

Οι νέοι αλληλέγγυοι στο πλευρό των λαών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τη θανατική καταδίκη του Α. Οτσαλάν

Η θανατική καταδίκη του ηγέτη του ΡΚΚ, Α. Οτσαλάν, έχει και την υπογραφή της κυβέρνησης του Σημίτη, που, υπηρετώντας με σπουδή τις επιθυμίες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ, συμμετείχε στην παράδοση του Α. Οτσαλάν στα χέρια του καθεστώτος της Αγκυρας.

Η εξέλιξη αναδεικνύει και τις βαρύτατες ευθύνες όλων εκείνων, που αρνιούνταν να καταδικάσουν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Αμερικανών και που ψέλλιζαν τα περί "δίκαιης δίκης".

Είναι η ίδια κυβέρνηση, που συμμετέχει ενεργητικά στην επιβολή της "νέας τάξης" στη γειτονιά μας, που συνέβαλε και συμμετείχε στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Είναι οι ίδιοι που αναγόρευσαν σε τρομοκράτη τον κουρδικό λαό και σήμερα δίνουν διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στις ΗΠΑ για τη - δήθεν - "πάταξη της τρομοκρατίας".

Η νέα "ιερά συμμαχία" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, που υπηρετούν ήδη, ετοιμάζουν μια νέα εφόρμηση ενάντια στους λαούς της περιοχής για να στερεώσουν την κυριαρχία τους, βάζοντας μπρος τα σχέδιά τους για το Αιγαίο και την Κύπρο.

Η ελληνική νεολαία δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει και να συνταυτιστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη, που έχει διαλέξει τους ιμπεριαλιστές για φίλους και τους λαούς για εχθρούς. Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες να βρεθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό των λαών, που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού:

  • Για να μην εκτελεστεί ο Α. Οτσαλάν
  • Για να φύγει η συμμορία του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια
  • Για να οικοδομήσουμε το λαϊκό μέτωπο της αναμέτρησης και της νίκης!
Η υπόθεση Οτσαλάν στην τηλεόραση του "902"

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902" σήμερα, Τετάρτη 30/6, την εκπομπή:

"Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00

"Η καταδίκη στην εσχάτη των ποινών του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από το δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Τουρκίας",είναι το θέμα της συζήτησης της Αννας Μπαλλή με τους καλεσμένους της.

Μαχητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Κούρδοι και Ελληνες πραγματοποίησαν χτες το βράδυ μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, κρατώντας σημαίες και πανό και φώναζαν συνεχώς συνθήματα υπέρ του αρχηγού τους "Απο" και εναντίον του τουρκικού καθεστώτος. Η πορεία ξεκίνησε στις 8 μ.μ. και, διά μέσου των οδών Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, κατέληξαν στην οδό Ρηγίλλης, όπου βρίσκεται η τουρκική πρεσβεία. Εκεί εκπρόσωπός τους διάβασε ανακοίνωση του Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν, στο οποίο προειδοποιείται η τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εκτέλεση της θανατικής ποινής του ηγέτη τους.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν για λίγο έξω από την πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Εκεί έκαψαν την αμερικάνικη σημαία, φωνάζοντας το σύνθημα "Λευτεριά στον Οτσαλάν" και "Αμερικάνοι τρομοκράτες".

Μιλώντας στο "Ρ", ο Ροσχάτ Λασέρ, εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν, τόνισε ότι το χτεσινό συλλαλητήριο έδειξε την αποφασιστικότητα του κουρδικού λαού να μην αφήσει τον ηγέτη του στα χέρια του τουρκικού καθεστώτος και επίσης τη θέλησή του να συνεχίσει τον αγώνα του για ελευθερία. "Το κουρδικό έθνος, είπε, ήθελε πάντα την ειρήνη, όμως το τουρκικό κράτος δε μας άφησε κανένα περιθώριο. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας".

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση

Η ώρα ανακοίνωσης της απόφασης από τον πρόεδρο του δικαστηρίου

Αντιδράσεις ελληνικών εργατικών φορέων

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με χθεσινή ανακοίνωσή του "καταγγέλλει την καταδίκη σε "θάνατο διά απαγχονισμού" του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τα τουρκικά στρατιωτικά δικαστήρια σκοπιμότητας". Σημειώνει πως "ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη - όσες προσπάθειες κι αν έγιναν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό, δεν μπόρεσε να κρυφτεί.

Το ΠΑΜΕ "καλεί τους εργαζομένους της χώρας μας να οργανώσουν και να πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης, οι οποίες θα αποσκοπούν στην υπεράσπιση της ζωής και στην αποφυλάκιση του Οτσαλάν και την απόδοση όλων των ελευθεριών στον κουρδικό λαό".

  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος με ανακοίνωσή του τονίζει πως "για τη θανατική ποινή που επιβλήθηκε από το καθεστώς της Αγκυρας έχουν κι άλλοι ευθύνες. Καταγγέλλουμε σαν συνενόχους όσους αρνήθηκαν να του παραχωρήσουν πολιτικό άσυλο, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που τον παρέδωσε στις τουρκικές αρχές". Και καταλήγει: "Οι λαοί με τον αγώνα τους θα ανατρέψουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών".
"Αυτή η συμπαιγνία δεν περιορίζεται στον "Απο""

Συνέντευξη Τύπου της Βαλκανικής Αντιπροσωπείας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου έδωσε χθες η Βαλκανική Αντιπροσωπεία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν (ERNK).

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δίκης Οτσαλάν, εκπρόσωπος της οργάνωσης εκτίμησε ότι "το τουρκικό κράτος προσπαθεί να εξοντώσει το ΡΚΚ, πιστεύοντας ότι έτσι θα κλείσει το Κουρδικό Ζήτημα. Ομως, ο λαός μας (... ) υπερασπίζεται το Κόμμα του, εκφράζει τα αισθήματά του για αντίσταση, ελευθερία και ενότητα και προετοιμάζεται για καθολική αντίσταση".

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι "η διεθνής συμπαιγνία που στόχευε στο πρόσωπο του ηγέτη μας απειλεί το λαό μας, το μέλλον του και την ύπαρξή του (... )". Ο Οτσαλάν "από την πρώτη κιόλας ημέρα κατήγγειλε την ύπαρξη του Ειδικού Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας και ότι δεν αναγνωρίζει ως έγκυρη τη διαδικασία. Ως Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο δηλώσαμε ότι αυτό το δικαστήριο δεν πληροί κανέναν κανόνα διεθνούς δικαίου, ότι η απόφαση είναι προειλημμένη".

"Η απόφαση αφορά όλους τους Κούρδους. Κάθε Κούρδος θα πράξει το καθήκον του", είπε.

"Από το 1993 και μετά ο ηγέτης μας κήρυξε τρεις φορές μονομερή κατάπαυση του πυρός (...) εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο εξεύρεσης ειρηνικής λύσης".

Κατέληξε: "(...) ο ηγέτης μας δήλωσε: "Η ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΘΑΝΑΤΟ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΖΗΣΩ". Πρέπει να απαντήσουν αν θέλουν ειρήνη ή πόλεμο. Το σύνθημά μας είναι "ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΠΟ, ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ"".

Παρέστησαν μέλη κομμάτων της αντιπολίτευσης και μέλη οργανώσεων, όπως η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Κουρδικό Λαό.

"Αποφασιστική αντίσταση και μέτωπο λαϊκό"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την καταδίκη του Οτσαλάν σε θάνατο

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, να καταδικάσει σε θάνατο τον Αμπντ. Οτσαλάν, δε στρέφεται μόνο εναντίον ενός προσώπου. Στρέφεται πρώτα απ' όλα κατά του κουρδικού λαού και των λαών της ευρύτερης περιοχής, που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίες ευθύνονται για την παράδοση του Οτσαλάν στα νύχια του τουρκικού κράτους.

Η υπόθεση Οτσαλάν αξιοποιείται για να περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, όπως αποδείχνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις με τα ζητήματα της δήθεν τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται να μην υπογράψει τη συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας". Πίσω από τα λεγόμενα αντιτρομοκρατικά μέτρα, που προετοιμάζονται, κρύβεται η επιδίωξη για μεγαλύτερη επίθεση κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των λαών. Χρειάζεται αποφασιστική αντίσταση και μέτωπο λαϊκό, για να αποκρουστεί η νέα επίθεση.

Η αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό συνεχίζεται κόντρα στη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ