ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ
Ελπίζει σε "νέα φάση" ο Οτσαλάν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΗΣΙ ΙΜΡΑΛΙ.-

Την εκτίμηση ότι μετά τη δίκη του αρχίζει μια "νέα πολιτική περίοδος",εξέφρασε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΡΚΚ, ο Οτσαλάν είπε ότι "ανέμενα αυτή την απόφαση. Είναι κάτι το σύνηθες. (...) Εχει να κάνει με την καθησύχαση της κοινής γνώμης. Γι' αυτό το λόγο δεν είναι σημαντική. Από τώρα και στο εξής θα αρχίσει η πολιτική φάση".

Πλέον, το ζήτημα επαφίεται στο Εφετείο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε, τονίζοντας ότι "η απόφαση της θανατικής ποινής που μου επιβλήθηκε δε θα αλλάξει τη βασική μας κατεύθυνση. Δε θα αλλάξει τη γραμμή μας προς την ειρήνη".

Ωστόσο, πρόσθεσε, "εάν αυτή την περίοδο τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά, το ζήτημα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα... δε θέλω να γίνω η αιτία της απαρχής μιας περιόδου που θα γεννήσει πολλούς πόνους".

"Ο πόλεμος για την ειρήνη είναι ένας πόλεμος πολύ δύσκολος. Είναι, όμως, ένας τίμιος πόλεμος",είπε ακόμη ο Οτσαλάν.

Στο μεταξύ χθες από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου επισήμανε ότι για τους τουρίστες είναι επικίνδυνο να ταξιδεύσουν στην Τουρκία, αφού η Αγκυρα επέβαλε τη θανατική ποινή στον Οτσαλάν.

"Το PKK δε λέει ότι θα επιτεθεί σε τουρίστες στην Τουρκία, αλλά γεγονός είναι ότι ο κουρδικός λαός είναι πολύ εξαγριωμένος, πράγμα που σημαίνει πως είναι επικίνδυνο για τους ξένους να μεταβούν στην Τουρκία", υποστήριξε ο Αμπντουραχμάν Τσαντιρτσί, πρόεδρος της ομάδας του ERNK στο εξόριστο κουρδικό Κοινοβούλιο (PKDW).

Το αποτελούμενο από 165 μέλη εξόριστο κουρδικό Κοινοβούλιο, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, επισημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσει το τουρκικό Κοινοβούλιο για το εάν θα εκτελεστεί η θανατική ποινή και στο διάστημα αυτό η μονομερής κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει το ΡΚΚ θα εξακολουθήσει να ισχύει. Κάλεσε επίσης τους Κούρδους να απόσχουν από παράνομες και βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του PDKW, Γιασάρ Καγιά, δήλωσε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, εάν η Τουρκία αγνοήσει της δυτικές εκκλήσεις να μην εκτελεστεί ο Οτσαλάν.

"Εάν η άδικη απόφαση κατά του Οτσαλάν εκτελεστεί, δεν θα είναι δυνατό να συγκρατηθεί ο κουρδικός λαός και να υπάρξει ειρήνη", τόνισε.

"Κάθε φορά που οι Κούρδοι ανακοινώνουν μια μονομερή κατάπαυση του πυρός, το τουρκικό κράτος και ο τουρκικός στρατός εντείνουν τις επιθέσεις τους", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τσαντιρτσί, η πόρτα για ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένει ανοιχτή, αλλά η Τουρκία πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Οτσαλάν.

"Ο Οτσαλάν είναι ένα σύμβολο για τους Κούρδους και θεωρείται ο αδιαμφισβήτητος Κούρδος ηγέτης. Δε θα αποκλειστεί από την ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ η Καβάλ Μουσά, εκπρόσωπος του PKDW, με αρμοδιότητες στις εξωτερικές υποθέσεις.

Παράλληλα, χθες Κούρδοι διαδήλωσαν ειρηνικά στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Ρότερνταμ, στο Αμστερνταμ, στο Αρνεμ και το Μίντελμπουργκ.

"Παραινετικές" δηλώσεις από ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ. -

Η πρώτη τοποθέτηση των ΗΠΑ - διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου,Τζέιμς Φόλεϊ: "ο Οτσαλάν είναι ένας διεθνής τρομοκράτης" - αντικαταστάθηκε χτες από μια δεύτερη, ελαφρά διαφοροποιημένη ώστε να "συμβαδίζει" με τις Ευρωπαϊκές "ανησυχίες". Ενδεικτική σε αυτό το πλαίσιο η φράση του εκπροσώπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν: "Η καταδίκη του Οτσαλάν αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να επιζητήσει το διάλογο με τους πολίτες της χώρας που είναι κουρδικής καταγωγής".

Είναι βέβαια ειρωνικό να μιλούν για "ευκαιρίες ειρήνης" και "διάλογο", εκείνοι που αρνήθηκαν τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Κούρδο ηγέτη, δηλαδή οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, και εκείνοι που κινητοποίησαν τις μυστικές τους υπηρεσίες οι οποίες έπαιξαν οπωσδήποτε "σημαντικό" ρόλο στη σύλληψή του. Η, για την ακρίβεια, την απαγωγή του.

Ωστόσο είναι σαφής η επανάληψη της παραίνεσης της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία επιθυμεί τη "συσσωμάτωση" με κάποιον τρόπο της ("υπερπολύτιμης συμμάχου") Τουρκίας στην ΕΕ, τόσο προς την Αγκυρα όσο και προς τις Βρυξέλλες: μια ισορροπημένη δόση "μετριοπάθειας" θα "βοηθήσει"...

Το CNN, αντηχώντας ακριβώς την παραίνεση, στα ρεπορτάζ του επισήμαινε πως"οι Κούρδοι έδειξαν αυτοσυγκράτηση" στις διαδηλώσεις τους.

Στο μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας στις αμερικανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία και στην Ευρώπη ήταν ισχυρά. Μέχρι σήμερα τα προξενεία στην Κωνσταντινούπολη και τα Αδανα επρόκειτο να παραμείνουν κλειστά, καθώς εκφράστηκαν "φόβοι" για "τρομοκρατικές επιθέσεις".

Ο Ρούμπιν τόνισε πως τα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν "για προληπτικούς λόγους".

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι η δίκη Οτσαλάν "πραγματοποιήθηκε με μεθοδικό τρόπο",αν και "κατά τις πρώτες εννιά ημέρες της κράτησής του" ο Κούρδος ηγέτης "δεν είχε τη δυνατότητα να έλθει σε επαφή με τους δικηγόρους του".

"Αναφορικά με την καταδίκη σε θάνατο του Οτσαλάν, αυτό αποτελεί υπόθεση της τουρκικής δικαιοσύνης, του κοινοβουλίου και του προέδρου της χώρας να αποφασίσουν", πρόσθεσε ο Ρούμπιν.

Σχολίασε δε ότι οι απόψεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για τη θανατική ποινή "διαφέρουν".

"Ταραχές" στη Γερμανία, μάχες στην Ανατολία...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΟΝΝΗ - ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΑΓΚΥΡΑ. -

Μικρές ζημιές αναφέρθηκαν από τις "επιθέσεις" που έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες σε τουρκικές επιχειρήσεις σε γερμανικές πόλεις. Αστυνομική πηγή στο Βερολίνο έκανε λόγο για σειρά "εμπρηστικών επιθέσεων".Στη Στουτγκάρδη,ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο, που χρησιμοποιείται από τους Τούρκους σαν τζαμί. Οπως διευκρίνισε αστυνομική πηγή, οι εμπρηστές έσπασαν ένα παράθυρο και πέταξαν μέσα ένα κοκτέιλ μολότοφ, τη στιγμή που στο κτίριο βρίσκονταν πολλά άτομα.

Στη Βρέμη,τρία τουρκικά ταξιδιωτικά γραφεία που βρίσκονται στην ίδια περιοχή έγιναν στόχοι επιθέσεων με κοκτέιλ μολότοφ. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη.

Τουρκικά ταξιδιωτικά γραφεία, τουρκικά πολιτιστικά κέντρα και καταστήματα δέχτηκαν ανάλογες επιθέσεις στο Βούπερταλ,στο Μπίλεφελντ και στοΜένχενγκλαντμπαχ,χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Στο Βερολίνο,τρεις "μασκοφόροι", κατά τη γερμανική αστυνομία, εισέβαλαν σε τουρκικό καφενείο στη συνοικία Νόικελν και έριξαν κοκτέιλ μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, την οποία όμως έθεσαν υπό έλεγχο πυροσβέστες.

Οι γερμανικές αρχές φοβούνται "επεισόδια" μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. Υπάρχουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια μετανάστες τουρκικής καταγωγής στη χώρα, και υπολογίζεται ότι 500.000 είναι Κούρδοι. Ο Οτο Σίλι, υπουργός της κυβέρνησης Σρέντερ, κάλεσε προχτές τους Κούρδους να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση".

Μάχες στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Δώδεκα Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν χτες, στη διάρκεια συγκρούσεων με τα τουρκικά στρατεύματα στη νοτιοανατολική Τουρκία, των πρώτων που σημειώθηκαν μετά την καταδίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε θάνατο.

Το γραφείο του κυβερνήτη στο Ντιάρμπακιρ ανακοίνωσε πως τα τουρκικά στρατεύματα εξαπέλυσαν εκκαθαριστική επιχείρηση στην επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν, και σκότωσαν 12 αντάρτες στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

Δεν αναφέρθηκαν απώλειες από την πλευρά των κυβερνητικών στρατευμάτων. Η επιχείρηση συνεχίζεται. Ενας αντάρτης συνελήφθη στην επαρχία Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας και ένας ακόμα παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας στην ανατολική επαρχία Βαν.

Μετά την καταδίκη του Οτσαλάν στην εσχάτη των ποινών, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) σημείωσε πως δεν αποκλείεται να μεταφέρει τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας στο δυτικό τμήμα της χώρας, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον στρατηγικών οικονομικών στόχων.

Οπως δήλωσε αστυνομική πηγή, μία άλλη ομάδα ανταρτών εξαπέλυσε στη διάρκεια της χτεσινής νύχτας επίθεση με ρουκέτες εναντίον δημόσιου κτιρίου στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, αλλά αστόχησε.

Ανησυχούν για την... ένταξη της Τουρκίας...

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Μια στάση "ίσων αποστάσεων" (η οποία στην πραγματικότητα καθόλου "ίσες αποστάσεις" δεν τηρεί...) υιοθέτησε ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Εμίλιο Γκαμπάλιο, στη διάρκεια του 9ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας στο Ελσίνκι: "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τρομοκρατία, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη θανατική ποινή", τόνισε μιλώντας στους αντιπροσώπους 67 συνδικαλιστικών οργανώσεων από 29 ευρωπαϊκές χώρες. Στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας μετέχουν και τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Τουρκία.

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων τάσσεται "υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση", όπως αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος του συνεδρίου.

Στο μεταξύ οι ευρωπαϊκές εφημερίδες απηχούν τις "ανησυχίες" των κυβερνήσεων της ΕΕ για τις "συνέπειες" της καταδίκης Οτσαλάν στην... ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές δομές.

Ορισμένες εφημερίδες σχολίασαν πως η Αγκυρα μπορεί να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες μετατρέποντας τη θανατική ποινή που επιβλήθηκε χθες στον Οτσαλάν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η ισπανική "Ελ Μούντο" σημείωσε ότι ενδιαφέρει τώρα να μην εκτελεστεί η ποινή. "Με τον Οτσαλάν ζωντανό, πολιτικές - αν και δύσκολες - λύσεις είναι πάντα εφικτές". Κατά την επιχειρηματολογία των ευρωπαϊκών εφημερίδων ο Οτσαλάν έχει "βάψει με αίμα τα χέρια του" στον πόλεμο των Κούρδων ανταρτών για αυτονομία, αλλά η εκτέλεσή του το μόνο που θα πετύχει είναι να δώσει δικαιολογία στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να κλιμακώσει έναν αγώνα που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 29.000 άτομα (βέβαια εδώ εξισώνεται η κρατική τρομοκρατία με τη λαϊκή αντίδραση, αλλά ίσως αυτά είναι "ψιλά γράμματα"...).

"Το ΡΚΚ δεν πρέπει να αποκτήσει ένα μάρτυρα και να ενθαρρυνθεί για περαιτέρω βία", τόνισε η σουηδική εφημερίδα "Dagens Nyheter". Η ισπανική "El Pais" έγραψε ότι η Αγκυρα έχει "μια ιστορική ευκαιρία να δείξει μεγαλοψυχία" (!) και "να αρχίσει μια συμφιλιωτική προσπάθεια με τους Κούρδους".

Η γερμανική "Sueddeutsche Zeitung", παρατηρεί ότι η ένταξη της Τουρκία στην ΕΕ θα βοηθηθεί μόνον εάν δεν εκτελεστεί ο Οτσαλάν.

Αρνητικές συνέπειες "για την ένταξη στην ΕΕ της Τουρκίας" είδε από την ενδεχόμενη εκτέλεση του Οτσαλάν και η ιρλανδική εφημερίδα "Irish Times".

Πανηγυρισμοί και "προβληματισμοί"

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Συνεχίζονται οι "πανηγυρισμοί" από Τούρκους πολίτες και ΜΜΕ για την καταδίκη του Οτσαλάν σε θάνατο, αλλά ταυτόχρονα ακούγονται και κάποιες "μετριοπαθείς" φωνές που θέτουν "ερωτήματα" για το κατά πόσον είναι "σκόπιμο" να εκτελεστεί ο Κούρδος ηγέτης.

Ταυτόχρονα επισημαίνονται οι "κίνδυνοι" μιας νέας φάσης βίας. "Σήμερα είναι η γιορτή μας" τιτλοφόρησε χτες το κύριο θέμα της η εφημερίδα "Σαμπάχ", δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στα Μουδανιά των συγγενών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες με Κούρδους αντάρτες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΡΚΚ στο Λονδίνο επισήμανε πως "ο πόλεμος θα μεταφερθεί τώρα στο εσωτερικό της Τουρκίας".

Στο Ντιγιαρμπακίρ, περίπου 1.000 νεαροί Τούρκοι στρατιώτες με πολιτικά πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του ΡΚΚ. Οι κάτοικοι - στην πλειοψηφία τους Κούρδοι - παρακολουθούσαν ανέκφραστοι και σιωπηλοί την πορεία των στρατιωτών.

"Ποια είναι η αξία του να λέμε, "αίμα για αίμα";" ρώτησε από τις στήλες της "Ραντικάλ" ο Περιχάν Μαγκντέν. "Το σημαντικό είναι να μην επιδιώξουμε φτηνή εκδίκηση... να μη χαθούν κι άλλες ζωές".

Ωστόσο υπάρχει μια ισχυρή πίεση από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, στον οποίο έχουν εγερθεί εθνικιστικά πάθη, να "κρεμαστεί άμεσα" ο Οτσαλάν.

Το ζήτημα, πάντως, μεταφέρεται στο εφετείο, το οποίο θα κρίνει αν η δίκη έγινε κανονικά και θα επικυρώσει το αποτέλεσμά της, στέλνοντάς το στο Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο για επικύρωση ή θα διατάξει την επανάληψή της (κάτι μάλλον απίθανο).

Πέραν αυτού, είναι ήδη γνωστό ότι οι συνήγοροι του ιδρυτή και ηγέτη του ΡΚΚ θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αντιδράσεις φορέων Ελλήνων εργαζομένων

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής & Ν. Πειραιά - Νήσων "Ο Προμηθέας" σε ανακοίνωση - καταγγελία του σημειώνει ότι "η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύλληψη, τη "δίκη" και την καταδίκη του Α. Οτσαλάν, απέδειξε ότι η αμερικανόπνευστη Νέα Τάξη Πραγμάτων μπορεί και επιβάλλει τα σχέδιά της, παρά και αντίθετα από κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη θέληση των λαών, αφού υπάρχουν κυβερνήσεις που υπακούουν και υλοποιούν τις εντολές του πλανητάρχη και της CIA.

Είναι μεγάλη και βαριά η ευθύνη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Σημίτη (...).

Καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, κάθε παράγοντα και φορέα, να αντισταθεί σ' αυτό το έγκλημα και να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας, ώστε να ακυρωθεί η καταδικαστική απόφαση, να μην εκτελεστεί ο Α. Οτσαλάν και να αφεθεί ελεύθερος και να αναγνωριστεί το δικαίωμα στον κουρδικό λαό να αποχτήσει τη δική του πατρίδα".

Με δελτίο Τύπου της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) καλεί "τον πολιτισμένο υποτίθεται κόσμο να συναισθανθεί την ενοχή του στην υπόθεση αυτή και να πιέσει το καθεστώς της Αγκυρας να μην εκτελέσει την ποινή, παρέχοντας συγχρόνως αμνηστία".

"Η καταδίκη φέρει τη σφραγίδα της "νέας τάξης""

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)

Η απόφαση του τουρκικού Δικαστηρίου για καταδίκη σε θάνατο του Αμπ. Οτσαλάν φέρει τη σφραγίδα όλων εκείνων που συνέβαλαν στην παράδοσή του. Των κυβερνήσεων της ΕΕ, που αρνήθηκαν να του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο, μαζί και της ελληνικής που συμμετείχε στην παράδοσή του. Της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που επικηρύσσουν και θεωρούν τρομοκρατικούς τους αγώνες των λαών.

Η θανατική καταδίκη του Αμπ. Οτσαλάν αναδεικνύει την υποκρισία και τις ευθύνες όλων εκείνων που πρόβαλλαν τα περί "δίκαιης δίκης".

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αξιοποιώντας την υπόθεση Οτσαλάν, προετοιμάζονται για νέα επίθεση κατά των λαών της περιοχής. Για διευθέτηση του Κυπριακού και του Αιγαίου με βάση τα δικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις.

Οι συμφωνίες περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ έχουν στόχο τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις επιτροπές ειρήνης και το λαό να δυναμώσουν:

  • Τον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας της νέας τάξης των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό.
  • Τον αγώνα για να μην εκτελεστεί ο Αμπ. Οτσαλάν.
  • Την πάλη για να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί τρομοκράτες και φονιάδες των λαών από τα Βαλκάνια.

Οι Τούρκοι έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και πανηγυρισμούς μετά την ανακοίνωση της θανατικής καταδίκης

Ο Α. Οτσαλάν σηκώνεται για να ακουστεί η ετυμηγορία

Κούρδοι διαδηλωτές στο κέντρο του Αμβούργου

Κούρδοι διαδηλωτές έξω από το αμερικανικό προξενείο στη Φραγκφούρτη, στη Γερμανία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ