ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΑΚ
Αγωνιστική "ασπίδα" για την ασφάλιση

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους "να δυναμώσουν το μέτωπο αγώνα, να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να παλέψουν για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής", απευθύνει η ΕΣΑΚ με αφορμή τις δηλώσεις Νεκτάριου και Παπαϊωάννου για την κοινωνική ασφάλιση. Η παράταξη καλεί ακόμα σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 15 Ιούλη, στο Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλεται η "σταθερά προσανατολισμένη στους στόχους της ΟΝΕ και στις συνταγές του κεφαλαίου, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ" για την αντεργατική πολιτική και για την προετοιμαζόμενη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις, αφού όπως υπογραμμίζεται: "Στο στόχαστρό της μπαίνει η παραπέρα μείωση των κύριων συντάξεων, η κατάργηση των επικουρικών, με την αύξηση των ορίων ηλικίας και την απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές. Ακόμα, παραδίδει την περιουσία του ΙΚΑ στους ιδιώτες, μια περιουσία που δημιουργήθηκε από το μόχθο εκατομμυρίων εργαζομένων. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται για παραπέρα μείωση των παροχών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη".

Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση και για υποκρισία σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του ΙΚΑ, σημειώνοντας πως "αυτά είναι δημιούργημα της δικής της πολιτικής, αφού οι νόμοι που μέχρι σήμερα ψηφίστηκαν στρέφονται ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο για την είσπραξη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που χρωστάνε οι βιομήχανοι στο ΙΚΑ και τα επικουρικά ταμεία, αλλά και το ίδιο το κράτος που δεν απέδωσε στο ΙΚΑ τα χρήματα που προβλέπονται από τις υποχρεώσεις της τριμερούς χρηματοδότησης". Μια άλλη "πληγή" για το ασφαλιστικό σύστημα, κατά την ΕΣΑΚ, είναι και "οι χιλιάδες ανασφάλιστοι ντόπιοι και αλλοδαποί", μια "πληγή" που "διαρκώς χειροτερεύει, αφού με την εφαρμογή και των νέων εργασιακών σχέσεων δίνεται η ευκαιρία στους εργοδότες για νέο αντιασφαλιστικό πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων".

Καταλήγοντας η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι: "Είναι φανερό ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η σωτηρία του ΙΚΑ, αλλά το ξεθεμελίωμά του. Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων οι συντάξεις θα μετατραπούν σε βοηθήματα πρόνοιας και οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται στην ιδιωτική ασφάλιση και στην εξαθλίωση, όπως ακριβώς επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών".

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Σε συνεχή επαγρύπνηση

Σε διαρκή επαγρύπνηση και μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 15 Ιούλη, καλεί τους οικοδόμους η Ομοσπονδία Οικοδόμων για να αποκρούσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει συθέμελα την κοινωνική ασφάλιση.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριου και του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου για την κατάργηση των επικουρικών και την καθιέρωση ενός τριφασικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης "κινούνται στα πλαίσια των κατευθύνσεων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η Ομοσπονδία καταδικάζει την ανάθεση σε ιδιώτες της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ, την ανάθεση "στα αρπακτικά της αγοράς του μόχθου και του ιδρώτα των ασφαλισμένων".

"Οι οπαδοί του ναού της Θεμιστοκλέους, του ναού της διαπλοκής, της ρεμούλας και της αρπαχτής, δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα αρκεί να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου". Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ που "όχι μόνο δεν έχει βρει μια λέξη να αντιδράσει, αλλά λειτουργεί σαν Δούρειος Ιππος για το πέρασμα της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Η Ομοσπονδία απευθυνόμενη στους εργαζόμενους σημειώνει ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιες πλειοψηφίες και τους καλεί να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, ώστε "να δυναμώσει ο ταξικός αγωνιστικός πόλος του συνδικαλιστικού κινήματος για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ρήξης και ανατροπής αυτής της πολιτικής".

Συνάντηση ΠΑΜΕ - ΑΚΟΑ

Με τον γραμματέα της ΑΚΟΑ Γ. Μπανιά, συναντήθηκε χτες, η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου,πραγματοποιώντας τη δεύτερη συνάντηση με αρχηγό πολιτικού κόμματος μετά τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ έχει ζητήσει συνάντηση και από τα υπόλοιπα Κόμματα και εκτός από τις συναντήσεις που έγιναν, έχουν ανταποκριθεί ακόμα η ΝΔ και το ΔΗΚΙ.

Η Γραμματεία του Μετώπου ενημέρωσε τον Γ. Μπανιά για τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΠΑΜΕ, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για μια σειρά ζητήματα με κύριο την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα και γύρω απ' αυτό αναπτύχθηκε γόνιμη και δημιουργική συζήτηση, που σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, "ενισχύει τα χαρακτηριστικά του Μετώπου σαν πόλου συστράτευσης και ταξικής προοπτικής για την αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος".

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΚΟΑ,"τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη προστασίας του εθνικού πλούτου σε όλες τις μορφές του, όπως επίσης και η ανάγκη διεύρυνσης και αξιοποίησης του ΠΑΜΕ ως εργαλείο ταξικής πάλης και τέλος η ανάγκη διεθνούς συντονισμού του συνδικαλιστικού κινήματος".

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Μαχητική στήριξη του αγώνα από το ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία της ΚΟΘ επισκέφτηκε χτες τους απεργούς. Καταγγέλθηκαν παράνομες και επικίνδυνες τακτικές της εργοδοσίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

"Είμαστε διατεθειμένοι ως ΚΚΕ να πάρουμε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη δυναμικών μορφών αγώνα, για να δοθεί έκφραση στο αίτημα του λαού και των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης να μην κλείσουν τα χημικά εργοστάσια και να λειτουργήσουν σωστά όλες οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη".

Αυτά τόνισε ο Χρήστος Κόφφας,γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ,στη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες αντιπροσωπεία της Οργάνωσης με το σωματείο των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια,στις εγκαταστάσεις της εταιρίας. Στην αντιπροσωπεία της ΚΟΘ συμμετείχαν επίσης οι Γ. Κατσαρός,Κ. Αβραμόπουλος και Χ. Κουτσουράς.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν για την πορεία της συνεχιζόμενης απεργίας τους, που έχει δυο βασικά αιτήματα: Να μην προχωρήσει η εταιρία σε μονομερή αλλαγή της σύμβασης εργασίας, του εσωτερικού κανονισμού και του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων και να μην προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης για κλείσιμο των χημικών μονάδων.

Σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή Θεσσαλονίκης που θα έχει το κλείσιμο των χημικών μονάδων, οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι εκτός από την απώλεια 1.000 περίπου θέσεων εργασίας, η χώρα θα στερηθεί από την παραγωγή προϊόντων, που θα είναι υποχρεωμένη να τα εισάγει.

Στη συζήτηση έγινε καθαρό ότι η διεύθυνση της επιχείρησης εκτελεί, με εργολάβους, θερμές εργασίες συγκόλλησης σε περιοχές κοντά σε δεξαμενές καυσίμων, υγρών και αερίων, χωρίς την εποπτεία του απαραίτητου προσωπικού και εκδίδει άδειες εργασίας κατά παράβαση διαδικασιών που επιβάλλουν οι διεθνείς κανονισμοί για την ασφάλεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων.Καταγγέλθηκε ακόμα ότι η διεύθυνση απειλεί το προσωπικό ασφαλείας με απόλυση για να το εξαναγκάσει να εργαστεί εκτός υποχρεώσεων.

Για όλα αυτά ο πρόεδρος και γραμματέας του σωματείου προσέφυγαν χτες στον εισαγγελέα για κατάθεση σχετικής μήνυσης.

Ο Χρήστος Κόφφας παρατήρησε ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η δύσκολη κατάσταση, πρέπει να υπάρχει από την πλευρά των εργαζόμενων πολιτική βούληση για σύγκρουση με τις αντεργατικές πολιτικές του καπιταλιστικού κράτους. "Στη δοσμένη φάση, τόνισε, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την αντεργατική λαίλαπα. Απαιτείται συντονισμός και κλιμάκωση της δράσης των εργαζομένων σ' όλες τις επιχειρήσεις που απειλούνται με κλείσιμο, ενημέρωση των πολιτών και οργάνωση δυναμικών μορφών μαζικών αγώνων για να μην περάσουν τα σχέδια αυτών που θέλουν τη Θεσσαλονίκη με αποδιοργανωμένο τον τομέα της βιομηχανίας, για να γίνει μια περιοχή υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου".

Συγκέντρωση εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατέρχονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια που στηρίζονται και από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, για τη διάλυση της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού τους. Ετσι, μετά από πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών της ΔΕΗ, που προέρχονται από όλες σχεδόν τις παρατάξεις, αλλά αντιδρούν στη συναινετική στάση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στις κυβερνητικές επιλογές να διαλύσει τη ΔΕΗ και να τους αφαιρέσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αποφασίστηκε για αύριο Πέμπτη, στις 7.30 το απόγευμα, να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν στην πλατιά σύσκεψη καλούν όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να παραβρεθούν στη συγκέντρωση, όπως επίσης καλούν, τα ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα τα όργανα, με σκοπό να οργανώσουν την ενημέρωση των εργαζομένων και του ελληνικού λαού και να αναπτύξουν συγκεκριμένο πρόγραμμα αγώνα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο αγώνας των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ θα πρέπει να είναι:

  • Ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της ΔΕΗ.
  • Η ασφάλισή μας είναι και θα παραμείνει ασφάλιση στον εργοδότη.
  • Η έκθεση της "Cooper's" - και καμία ανάλογη - δεν αποτελεί βάση για συζήτηση.
  • Η επιτροπή "Τήνιου" είναι ο Δούρειος Ιππος για τη ΔΕΗ και το ασφαλιστικό. Να αποχωρήσουν τώρα οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ, της ΠΟΣ, της ΓΣΕΕ.

Τέλος, σημειώνεται ότι "η θέση κάθε τίμιου συνδικαλιστή, κάθε τίμιου εργαζομένου, είναι στον αγώνα για τη σωτηρία της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού, στον αγώνα για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων".

Σύσκεψη - συγκέντρωση στην Πάτρα

Σύσκεψη - συγκέντρωση διοργανώνει σήμερα Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας,στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, με θέμα: "Οι εξελίξεις στα προβλήματα της εργατικής τάξης, το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ". Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Σε σύσκεψη καλεί σήμερα Τετάρτη 7 του Ιούλη, στις 4.30μμ, στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας η ΕΣΑΚ Τραπεζών,με θέμα την οργάνωση της δράσης το επόμενο διάστημα.

Σε ανακοίνωση - πρόσκληση της παράταξης τονίζεται ότι ο συντονισμός της δράσης είναι απαίτηση, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο των κρατικών τραπεζών, όπως και στο χώρο των ΔΕΚΟ. Ακόμα, καταγγέλλεται ότι την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις έχουν τραγικές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις, στα ωράρια εργασίας και στο ασφαλιστικό, "ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και οι συνεταίροι του στην πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσει αυτή η πολιτική".

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται από σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ - θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ - απαιτώντας την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων τους, όπως αυτά καθορίζονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ