ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δυναμική απάντηση στη διαλυτική πολιτική

Συγκέντρωση εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ σήμερα στις 7.30μμ στα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης. Οργανώνεται από συνδικαλιστές όλων των τάσεων που αντιτίθενται στη διάλυση της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού

Δυναμική απάντηση, δίνουν σήμερα το απόγευμα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ,στα σχέδια της κυβέρνησης που στηρίζονται από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη διάλυση του ασφαλιστικού τους συστήματος. Ετσι, μετά από πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ κ.ά. που ανήκουν σε όλες τις παρατάξεις και αντιτίθενται στη διάλυση της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.30 το απόγευμα συγκέντρωση εργαζομένων και συνταξιούχων, έξω από τα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης, στη Χακλοκονδύλη.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν στην πλατιά σύσκεψη καλούν όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να παραβρεθούν στη συγκέντρωση, όπως επίσης καλούν, τα ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα, με σκοπό να οργανώσουν την ενημέρωση των εργαζομένων και του ελληνικού λαού και να αναπτύξουν συγκεκριμένο πρόγραμμα αγώνα.

"Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό είναι κρίσιμες", τονίζεται στην ανακοίνωση και συνεχίζει, ότι αυτές "συνδέονται με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης της ΔΕΗ και με τη συνολική επίθεση, που δέχεται η κοινωνική ασφάλιση και οι κατακτήσεις των εργαζομένων από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα περιθώρια εφησυχασμού και "διαλόγων" για την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν εξαντληθεί από καιρό. Η τακτική της αδράνειας και της υποχώρησης μόνο στην παράδοση των κατακτήσεων και στη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να οδηγήσει".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο αγώνας των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ θα πρέπει να είναι:

  • Ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της ΔΕΗ.
  • Η ασφάλιση είναι και θα παραμείνει ασφάλιση στον εργοδότη.
  • Η έκθεση της "Cooper's" -και καμία ανάλογη- δεν αποτελεί βάση για συζήτηση.
  • Η επιτροπή "Τήνιου" είναι ο Δούρειος Ιππος για τη ΔΕΗ και το ασφαλιστικό. Να αποχωρήσουν τώρα οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ, της ΠΟΣ, της ΓΣΕΕ.

Τέλος, σημειώνεται ότι "η θέση κάθε τίμιου συνδικαλιστή, κάθε τίμιου εργαζομένου, είναι στον αγώνα για τη σωτηρία της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού, στον αγώνα για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων".

Στη μάχη για τη Ζώνη

Προκλητικές τοποθετήσεις Σουμάκη απέναντι στα αιτήματα των σωματείων, του Δήμου Περάματος και άλλων φορέων, τα οποία χαρακτηρίζει "παράλογα"!

Τέλος στην κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος τους είναι αποφασισμένοι να βάλουν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,που ήδη έχουν ριχτεί ξανά στη μάχη για τη σωτηρία αυτού του μοναδικού οικονομικού πνεύμονα του Πειραιά, την παραγωγική του αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του. Τα σωματεία της Ζώνης αποφάσισαν από κοινού με το Δήμο Περάματος την ερχόμενη Δευτέρα να αποκλείσουν για δύο ώρες, από τις 9 ως τις 11 το πρωί, το τέρμα Περάματος όπου καταπλέουν τα φέρι-μποτ από και προς Σαλαμίνα.

Τους εργατοτεχνίτες έβγαλε ξανά στο δρόμο του αγώνα η άρνηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη,να αναλάβει αυτός και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ την πολιτική δέσμευση ότι με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ η Ζώνη δε θα συρρικνωθεί και τμήματά της δε θα ξεπουληθούν! Η στάση του υπουργού αφήνει στον "αέρα" και την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ να συνεχιστεί η λειτουργία της Ζώνης, τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Μάλιστα σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν από κοινού τα σωματεία της Ζώνης αναφέρεται ότι κατά την προχτεσινή συνάντηση που έγινε μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, των σωματείων, του δήμου και των εργοδοτικών οργανώσεων, ο πρώτος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το λιμάνι κινδυνεύει από τις κινητοποιήσεις των εργατοτεχνιτών, ότι τα αιτήματά τους και οι λύσεις που προτείνουν είναι... παράλογες, ότι θα γίνουν επενδύσεις στη Ζώνη μόνο αν ο ΟΛΠ εισπράξει όσα του οφείλουν οι επιχειρήσεις της Ζώνης, τις οποίες βέβαια κοντεύει να κλείσει η πολιτική της κυβέρνησης! Ο ίδιος θεώρησε... αναβάθμιση της Ζώνης τη δημιουργία πάρκινγκ μέσα στο χώρο της, που προτίθεται να κάνει ο ΟΛΠ! Να σημειωθεί ότι κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες ο υπουργός δήλωσε υποκριτικά: "Εχουμε κάνει όλα όσα είχα συμφωνηθεί για τη Ζώνη και όσα δεν έγιναν θα τακτοποιηθούν"!

Τα... "παράλογα" αιτήματα που προβάλλουν εργαζόμενοι, δήμος και εργοδοτικές οργανώσεις είναι τα εξής: Ενιαίος Οργανισμός για τη λειτουργία της Ζώνης και ορθολογική διαχείριση, κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων και δημιουργία της απαραίτητης υποδομής, στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σύγχρονες δεξαμενές, ναυπηγικές κλίνες, δίκτυα νερού, ρεύματος πυρόσβεσης, σύγχρονοι γερανοί, διώξιμο των πλοίων που καταλαμβάνουν ντόκους της Ζώνης για να ξεχειμωνιάσουν, καμία αμφισβήτηση και αλλαγή των ορίων που λειτουργεί σήμερα η Ζώνη. Επίσης κυρίαρχο αίτημα των εργατοτεχνιτών είναι να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Το ΥΕΝ "ευλογεί" το δουλεμπόριο

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αρνείται να ανακοινώσει οποιοδήποτε μέτρο προστασίας των ναυτεργατών από το διαπλεκόμενο "καρκίνωμα" της μεσιτείας

Οι "δουλέμποροι" ναυτικοί πράκτορες μπορούν να... συνεχίσουν το έργο τους άφοβα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη στάση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ουσιαστικά χτες ο Σταύρος Σουμάκης,ο οποίος κατά τη συνάντησή του, με τους ναυτιλιακούς συντάκτες έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο ενάντια σε αυτό το, διαπλεκόμενο με δημόσιες υπηρεσίες, καρκίνωμα της Ακτής Μιαούλη που "ξεζουμίζει" τους ναυτεργάτες.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, σε βάρος εφτά ναυτικών πρακτόρων για δουλεμπόριο, ο υπουργός αφού σχολίασε ότι "και λίγο φάγανε", όταν ρωτήθηκε αν θα αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος από τους 7 καταδικασμένους, σημείωσε πως "θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος". Ομως όταν η συζήτηση ήρθε στο "διά ταύτα", δηλαδή τι μέτρα θα λάβει, ώστε το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας να μην αποτελεί παραμάγαζο των δουλεμπόρων, αλλά και να σταματήσει η γνωστή δοσοληψία μεταξύ υπηρεσιών του ΥΕΝ και ναυτικών πρακτόρων, απάντησε: "Ο,τι είχα να πω, το έχω πει"! Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θ. Τσουροπλής,δήθεν εκνευρισμένος από τις συνεχείς ερωτήσεις για το θέμα της μεσιτείας, σε ερώτηση: "μα θα αφήσετε τους δουλέμπορους να δρουν ανενόχλητοι", δε δίστασε να απαντήσει: "Ναι"!

"Μεταμφιέσεις" πλοίου του Λιγνού

Η υπόθεση της αγαστής συνεργασίας των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τους εφοπλιστές, αλλά και τους ναυτικούς πράκτορες, αποτελείσκάνδαλο διαρκείας, που το πληρώνουν οι ναυτεργάτες και βέβαια το ΝΑΤ.Δείγμα αυτής της αθλιότητας αποτελεί η υπόθεση του εφοπλιστή Λιγνού, ο οποίος έχει "φεσώσει" το ΝΑΤ, για εφτά πλοία του, με 460.000 δολάρια. Ενα από τα πλοία του Λιγνού και συγκεκριμένα το "ΠΑΤΕΡΑΣ", του οποίου οι οφειλές στο ΝΑΤ είναι 130.000 δολάρια, θεάθηκε στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας με άλλο όνομα και συγκεκριμένα ως "ΔΩΡΟΘΕΑ" και σημαία Μάλτας. Η ΠΕΜΕΝ που ανακάλυψε την παρουσία του πλοίου, ζήτησε, με κατεπείγον έγγραφο προς το ΥΕΝ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο και το ΝΑΤ να απαγορευτεί ο απόπλους του πλοίου.

Η αρμόδια υπηρεσία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά με έντυπο σήμα της προχτές 6 Ιουλίου προς το ΝΑΤ αναφέρει: "Από έλεγχο που διενήργησε η υπηρεσία μας, προέκυψε ότι το πλοίο ΔΩΡΟΘΕΑ σημαίας Μάλτας είναι το πρώην "SOPHIE R" σημαίας Παναμά. Κατόπιν τούτου, επειδή ουδεμία σχέση προκύπτει με το πλοίο "ΠΑΤΕΡΑΣ" ΝΠ 9615, το οποίο σημειωτέο δεν έχει διαγραφεί από τα Νηολόγια της Υπηρεσίας μας, μέχρι σήμερα, η Υπηρεσία μας δεν μπορεί να απαγορεύσει τον απόπλου του πλοίου". Ομως, από στοιχεία που έστειλε χτες στο ΝΑΤ το Κεντρικό Λιμεναρχείο του Ρότερνταμ,προκύπτει ότι τόσο τα πλοία "SOPHIE R" και "ΔΩΡΟΘΕΑ", όσο και το "ΠΑΤΕΡΑΣ", είναι ένα και το αυτό!Η ΠΕΜΕΝ με χτεσινή της επιστολή απαιτεί από το ΥΕΝ να ελέγξει την υπηρεσία του Κεντρικού Λιμεναρχείου και επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες του ΥΕΝ και της κυβέρνησης για τη διατήρηση και ενίσχυση του εκτρωματικού νομικού πλέγματος που καλύπτει την εφοπλιστική ασυδοσία.

ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
"Ασφαιρη" η τακτική της πλειοψηφίας

Ανακοίνωση - καταγγελία των συμβούλων της ΕΣΑΚ

Η αποσπασματική και "άσφαιρη" κριτική για το διαλυτικό έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι ο δρόμος που επέλεξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής του, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ, να συντονίσει το Εργατικό Κέντρο τους αγώνες των εργαζομένων του Πειραιά και να συμβάλει στο δυνάμωμα του μετώπου αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της ποδοπάτησης των εργασιακών κατακτήσεων, της ανατροπής του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης.

Την τακτική της πλειοψηφίας στη διοίκηση του ΕΚΠ καταδικάζουν με δελτίο Τύπου οι πέντε συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Από τους 5 συνδικαλιστές επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης, των μονοπωλίων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και σφοδρότητα. Η επίθεση αυτή καταγράφεται με την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την παραχώρηση με αποικιοκρατικούς όρους του μάνατζμεντ της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" στους Αγγλους, τη μετοχοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, την απόφαση για τη μετοχοποίηση του 50% των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, τη συνέχιση της αποβιομηχάνισης στον Πειραιά.

"Η πολιτική αυτή του μονόδρομου της ΟΝΕ που οδηγεί στην εξαθλίωση και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους δεν μπορεί να συνεχιστεί", αναφέρουν οι συνδικαλιστές και υπογραμμίζουν ότι τα στελέχη της ΕΣΑΚ στο ΕΚΠ, τα μέλη και οι φίλοι είναι αποφασισμένοι ενώνοντας τις δυνάμεις τους με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και μέσα απ' αυτό να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους, απαιτώντας μια άλλη πολιτική που θα εκφράζει τις ανάγκες των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων.

Από τις κινητοποιήσεις για τη σωτηρία της Ζώνης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ