ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΤΑ
Ολέθριες οι συνέπειες της απελευθέρωσης

Καταστροφική για το μέλλον των δημόσιων ταχυδρομείων και των εργαζομένων σ' αυτά είναι η πλήρης απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρώτη ολέθρια "παρενέργεια" των άκρατων μετοχοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων ταχυδρομικών δραστηριοτήτων, είναι η σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς οι ιδιωτικές εταιρίες καλύπτουν μόνο μία στις τέσσερις "χαμένες" θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γερμανικό Ταχυδρομείο, που μέχρι το 1992 απασχολούσε 360.000 εργαζόμενους, ενώ σήμερα απασχολεί μόνο 250.000!

Τα παραπάνω επισήμαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΟΜΕ-ΕΛΤΑ, με την προσθήκη ότι μέσα σε έξι χρόνια, στη Γερμανία, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 110.000, έναντι μόνο 30.000 - 40.000 που δημιουργήθηκαν με τη σύσταση ιδιωτικών εταιριών.

Παρ' όλα αυτά τα τόσο δυσοίωνα για το μέλλον των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και των εργαζομένων, η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΕΛΤΑ υιοθετώντας πλήρως το "μονόδρομο" της ΕΕ, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του "Επιχειρησιακού Προγράμματος" των ΕΛΤΑ, μέσω του οποίου επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ταχυδρομικών δραστηριοτήτων του οργανισμού! Μάλιστα, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις, αν σε 15 μέρες η κυβέρνηση δεν αρχίσει να υλοποιεί όσα προβλέπει το "Επιχειρησιακό Πρόγραμμα".

Ο Γ. Κρίκας,εκπρόσωπος της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" (ΕΣΑΚ) στο ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΛΤΑ, διαχωρίζει τη θέση του και καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία - με τη συναίνεση της ΔΑΚΕ - "παίζει" με τους όρους που έχουν καθορίσει οι Βρυξέλλες και υιοθετεί πλήρως η κυβέρνηση, πιέζοντας σήμερα για την εφαρμογή του "Επιχειρησιακού Σχεδίου", δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ. Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι το "Επιχειρησιακό Σχέδιο" και το "Συμβόλαιο Διαχείρισης" δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ανάπτυξη του δημόσιου ταχυδρομείου. Αντίθετα οδηγούν στο ξεπούλημα των κερδοφόρων δραστηριοτήτων, στη σύσταση θυγατρικών εταιριών και φυσικά στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Συνεπώς - τονίζει - η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ, βάζει πλάτες για πιο γρήγορο ξεπούλημα των ΕΛΤΑ και επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και ότι λειτουργεί σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της διοίκησης.

Στο στόχαστρο το "18 Ανω"
  • Νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον μέλους της κοινότητας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της απεξάρτησης
  • Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το ένταλμα εκδόθηκε για ληστεία που έγινε το περασμένο Σάββατο, όταν ο απεξαρτημένος ήταν στην Κέρκυρα και έδινε παράσταση με τη θεατρική ομάδα της κοινότητας

Εναντίον ενός ακόμα παιδιού, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο απεξάρτησης της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω", κινήθηκε η διαδικασία σύλληψής του για ληστεία που διαπράχτηκε στον Κολωνό, όταν ο αποθεραπευόμενος βρισκόταν στην Κέρκυρα και έδινε παράσταση με τη θεατρική ομάδα του "18 Ανω"!

Αν δεν είναι απ' τις σπάνιες συμπτώσεις, τότε το ένταλμα που εκδόθηκε για τη σύλληψη του νέου οδηγεί σε σκέψεις ότι το "18 Ανω" - και γενικότερα η προσπάθεια για την απεξάρτηση - βρίσκονται στο στόχαστρο κάποιων. Μάλιστα και η νέα επιχείρηση έχει ως αφετηρία τον Κολωνό - όπου συνελήφθη και ο 20χρονος Χρήστος Λεμπέσης γιατί έκλεψε ένα μπουφάν και βρίσκεται προφυλακισμένος απ' τις 16.6.1999.

Τα γεγονότα

Ο 25χρονος Αλέξανδρος Γκουτζιάμπασης,πρώην χρήστης ναρκωτικών, εντάχτηκε στο πρόγραμμα του "18 Ανω" το Μάρτη του 1998 και τώρα βρίσκεται στην τρίτη φάση του προγράμματος. Μάλιστα εργάζεται ως ξυλουργός στον Ταύρο σε πρόγραμμα επιδοτούμενα απ' τον ΟΑΕΔ.

Ο Αλ. Γκουτζιάμπασης είναι μέλος της θεατρικής και ραδιοφωνικής ομάδας του "18 Ανω". Την Παρασκευή (9.7.1999) ο Αλ. Γκουτζιάμπασης ταξίδεψε με τη θεατρική ομάδα του "18 Ανω" στην Κέρκυρα, όπου το Σάββατο (10.7.1999), δόθηκε θεατρική παράσταση με το "Γλάρο του Ιωνάθαν", σε συνεργασία με τη Δημοτική Μονάδας Πρόληψης της Κέρκυρας "Νίκος Μώρος".

Αίφνης, την Κυριακή το βράδυ, η οικογένεια του Αλέξανδρου ειδοποιήθηκε απ' το Αστυνομικό τμήμα του Καματερού ότι έχει κινηθεί η διαδικασία σύλληψης του Αλέξανδρου για ληστεία που διέπραξε το Σάββατο το βράδυ στον Κολωνό.

Στις διαμαρτυρίες της μητέρας του Αλέξανδρου ότι ο γιος της ήταν στην Κέρκυρα το Αστυνομικό Τμήμα Καματερού την παρέπεμψε στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού. Τη Δευτέρα η μάνα του Αλέξανδρου δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με εκείνους που είχαν την υπόθεση του γιου της.

Την Τρίτη υπήρξε επικοινωνία της οικογένειας με το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού όπου αποκαλύφθηκε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης μετά από καταγγελία των ληστευθέντων ότι αναγνώρισαν τον Αλέξανδρο στη διάρκεια της ληστείας!

Τα ερωτήματα που ξεπηδούν είναι πολύ σοβαρά: Ποιος έκανε την καταγγελία και ποιος δικαστικός λειτουργός προχώρησε στην έκδοση του εντάλματος;

Αλληλεγγύη οικοδόμων στον Χρ. Λεμπέση

Την οργή και την αγανάκτησή του εκφράζει το Παράρτημα Κολωνού του Συνδικάτου Οικοδόμων για την εμμονή των φορέων της πολιτείας στην προφυλάκιση του Χρ. Λεμπέση.

Ο Ανδρέας Λεμπέσης, πατέρας του Χρήστου, είναι μέλος του Παραρτήματος Κολωνού. "Αντί η πολιτεία, υπογραμμίζει το Συνδικάτο, να συνδράμει με στοργή στην προσπάθεια του νεαρού για απεγκλωβισμό από την εξάρτηση των ναρκωτικών και να βοηθήσει αποφασιστικά στην κοινωνική του επανένταξη, τον αντιμετωπίζει σαν κοινό εγκληματία και ουσιαστικά τον τιμωρεί για τον αγώνα που έδωσε ο ίδιος και η οικογένειά του.

Θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση αυτή γίνεται ακριβώς για να μη γίνει η γιγάντια προσπάθεια του Χρήστου για απεξάρτηση παράδειγμα προς μίμηση για άλλους νέους εγκλωβισμένους στο σύστημα εξαρτησιογόνων, που τόσο έντεχνα προωθούν οι κρατούντες".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Απαιτούμε, ως ελάχιστη ένδειξη ανθρωπιάς από μέρους της πολιτείας, την άμεση απελευθέρωση του Χρήστου Λεμπέση".

Δε θέλουν γκαράζ στο Κολωνάκι

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσαν εννιά κάτοικοι του Κολωνακίου, μεταξύ των οποίων ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλας, ο πρώην αρεοπαγίτης Μ. Φράγκος κ.ά., ζητώντας να ακυρωθεί υπουργική απόφαση για κατασκευή υπόγειου γκαράζ στην πλατεία Κολωνακίου.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η δημιουργία του γκαράζ 450 θέσεων θα επιδεινώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου 3.000 περίπου αυτοκίνητα την ημέρα αναζητούν χώρο στάθμευσης. Επίσης, οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση στηρίζεται σε προεδρικό διάταγμα που είναι αντισυνταγματικό, γιατί επιφέρει επιδείνωση του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και επιδείνωση της ζωής των περιοίκων και ότι στο προεδρικό διάταγμα δεν αναφέρεται κανένας λόγος δημόσιου συμφέροντος.

"Ρίζωσε" η κοροϊδία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σοβαρά οικονομικά και αποθηκευτικά προβλήματα έχει δημιουργήσει στους ρυζοπαραγωγούς η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έναρξης της παρέμβασης, που επαναλαμβάνεται για άλλη μια χρονιά φέτος, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να διαθέσουν την παραγωγή τους σε τιμές χαμηλότερες ακόμα και από αυτές της παρέμβασης. Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οπως τονίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, το υπουργείο Γεωργίας προσπαθεί, με συνειδητές παραλείψεις και κωλυσιεργίες στη διαδικασία εξεύρεσης φορέων παρέμβασης του ρυζιού, να εκφυλίσει ακόμα πιο πολύ το θεσμό της παρέμβασης, να στερήσει από τους ρυζοπαραγωγούς μια - έστω και μη ικανοποιητική - λύση διάθεσης της παραγωγής τους και να τους παραδώσει εντελώς απροστάτευτους στην κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας γιατί για άλλη μια χρονιά φέτος καθυστέρησε απαράδεκτα η έναρξη λειτουργίας της παρέμβασης στο ρύζι και τι ενέργειες θα κάνει για να ξεκινήσει άμεσα η παρέμβαση;

Νέες ΣΑΠουνόφουσκες...

"Αλλαγές" στο καταδικασμένο στη συνείδηση των αγροτών Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ) εξήγγειλε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης.Αυτό που αλλάζει είναι ότι δε θα γίνεται μια φιέστα υποτιθέμενης συζήτησης κεντρικά, αλλά πολλές, σε επίπεδο νομών και περιφερειών! Αυτό η κυβέρνηση το βαπτίζει "αποκέντρωση των εργασιών", με σκοπό "να βρεθεί και το υπουργείο Γεωργίας στο φυσικό του χώρο, την περιφέρεια" (!).

Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα, καθώς τόσο στο κεντρικό ΣΑΠ, όσο και στα περιφερειακά και τα νομαρχιακά, απουσιάζουν οι πραγματικοί εκπρόσωποι των αγροτών. Συμμετέχουν βέβαια οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, αλλά και μια σειρά υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων βιομηχάνων, εξαγωγέων κ.ά. Οσο για την αποστολή του ΣΑΠ, παραμένει η επίφαση διαλόγου για την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής ξεκληρίσματος της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Γεωργίας, το νέο ΣΑΠ θα συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, αλλά και εκτάκτως - όταν απαιτείται - σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας και σε εθνικό επίπεδο. Οσο για τα θέματα του πρώτου κύκλου ΣΑΠ '99, ο οποίος συγκαλείται για το Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη, είναι χαρακτηριστικά: "Πολιτικές ανασυγκρότησης της υπαίθρου μέσα από τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ατζέντα 2000" (!), "Οροι και προϋποθέσεις ανάπτυξης Περιαστικών Δασών", "Αγροτουρισμός και προώθηση παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων" και "Διεπαγγελματικές Οργανώσεις: Ενα νέο εργαλείο ανάπτυξης της γεωργίας και προώθησης των προϊόντων της".

Νέο διοικητικό συμβούλιο δικηγόρων εκλέχτηκε στην Εθνική Τράπεζα και η σύνθεσή του έχει ως εξής: Πρόεδρος Ι. Πετρουνάκος, αντιπρόεδρος Γ. Μπακανίκας, γραμματέας Ε. Παναγιωτοπούλου, ταμίας Κ. Παυλέα, σύμβουλοι Α. Παπακωνσταντίνου, Α. Λυμπέρης και Γ. Λαζαρίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ