Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΤΑ
Ολέθριες οι συνέπειες της απελευθέρωσης

Καταστροφική για το μέλλον των δημόσιων ταχυδρομείων και των εργαζομένων σ' αυτά είναι η πλήρης απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρώτη ολέθρια "παρενέργεια" των άκρατων μετοχοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων ταχυδρομικών δραστηριοτήτων, είναι η σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς οι ιδιωτικές εταιρίες καλύπτουν μόνο μία στις τέσσερις "χαμένες" θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γερμανικό Ταχυδρομείο, που μέχρι το 1992 απασχολούσε 360.000 εργαζόμενους, ενώ σήμερα απασχολεί μόνο 250.000!

Τα παραπάνω επισήμαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΟΜΕ-ΕΛΤΑ, με την προσθήκη ότι μέσα σε έξι χρόνια, στη Γερμανία, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 110.000, έναντι μόνο 30.000 - 40.000 που δημιουργήθηκαν με τη σύσταση ιδιωτικών εταιριών.

Παρ' όλα αυτά τα τόσο δυσοίωνα για το μέλλον των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και των εργαζομένων, η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΕΛΤΑ υιοθετώντας πλήρως το "μονόδρομο" της ΕΕ, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του "Επιχειρησιακού Προγράμματος" των ΕΛΤΑ, μέσω του οποίου επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ταχυδρομικών δραστηριοτήτων του οργανισμού! Μάλιστα, η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις, αν σε 15 μέρες η κυβέρνηση δεν αρχίσει να υλοποιεί όσα προβλέπει το "Επιχειρησιακό Πρόγραμμα".

Ο Γ. Κρίκας,εκπρόσωπος της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" (ΕΣΑΚ) στο ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΛΤΑ, διαχωρίζει τη θέση του και καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία - με τη συναίνεση της ΔΑΚΕ - "παίζει" με τους όρους που έχουν καθορίσει οι Βρυξέλλες και υιοθετεί πλήρως η κυβέρνηση, πιέζοντας σήμερα για την εφαρμογή του "Επιχειρησιακού Σχεδίου", δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ. Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι το "Επιχειρησιακό Σχέδιο" και το "Συμβόλαιο Διαχείρισης" δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ανάπτυξη του δημόσιου ταχυδρομείου. Αντίθετα οδηγούν στο ξεπούλημα των κερδοφόρων δραστηριοτήτων, στη σύσταση θυγατρικών εταιριών και φυσικά στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Συνεπώς - τονίζει - η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ, βάζει πλάτες για πιο γρήγορο ξεπούλημα των ΕΛΤΑ και επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και ότι λειτουργεί σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ