Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ

Αν υπάρχει κάποια φωτογραφία τις τελευταίες μέρες, που να αξίζει "όσο χίλιες λέξεις", δεν είναι άλλη από αυτήν του Α. Τσοχατζόπουλου και του Ου. Κοέν πάνω στο ελικοπτεροφόρο πλοίο των ΗΠΑ, στα ανοιχτά του Θερμαϊκού, υπό τη σκιά της αμερικανικής σημαίας και εν μέσω των Αμερικανών "πολεμιστών", να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις και θερμές χειραψίες.

Η δήλωση της προχτεσινής μέρας ανήκει, βέβαια, στον υπουργό Πολέμου της "μοναδικής υπερδύναμης", ο οποίος μίλησε με ειλικρίνεια για τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στο βρώμικο πόλεμο: "Η όλη προσπάθεια - (σ.σ. εννοεί την καταστροφή και ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας) - δε θα μπορούσε να γίνει, χωρίς την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τη στάση της".

Η δήλωση της χτεσινής μέρας ανήκει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα, ο οποίος, αποτιμώντας την επίσκεψη Κοέν, είπε: "Είναι πολύ θετική, επειδή βοηθά στην καλύτερη γνώση των θέσεων της κάθε κυβέρνησης. Και, βεβαίως, αποδεικνύει, μετά την πρόσφατη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ότι οι δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν, σε ένα κοινό πλαίσιο, να αντιμετωπίζουν υφιστάμενα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή".

* * *

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από τα παραπάνω είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη, όχι μόνο έχει μετατρέψει τη χώρα σε προτεκτοράτο και ορμητήριο των ΗΠΑ για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, αλλά δηλώνει υπερήφανη γι' αυτό το έργο της και αποφασισμένη να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του συνεργού στα εγκληματικά σχέδια της "νέας τάξης".

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει ότι, κυριολεκτικά, τα έχει πουλήσει όλα στους μακελάρηδες των λαών, αλλά, αντίθετα, προσπαθεί να ανταλλάξει τη δουλοπρεπή στάση της με την ανάθεση κάποιου ρόλου στην επιχείρηση ανοικοδόμησης των Βαλκανίων. Επιχείρηση, που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά "η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα", με διακηρυγμένο στόχο την οικονομική και πολιτική υποδούλωση των λαών της περιοχής και την άνευ όρων πρόσδεσή τους στο άρμα της παγκοσμιοποίησης και της "νέας τάξης".

H επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας "αποκάλυψε" και ανέδειξε σε όλο του το μεγαλείο το απύθμενο βάθος της εξάρτησης και υποταγής της κυβέρνησης Σημίτη στις ΗΠΑ και τη συμμορία των δολοφόνων. Κατέρριψε και το τελευταίο"φύλο συκής" της όποιας ανεξαρτησίας ισχυριζόταν ότι υπήρχε στην εξωτερική πολιτική και κονιορτοποίησε τη διγλωσσία της κυβέρνησης, που ξεδιάντροπα πλάσαρε την αμερικανο-δουλεία της ως "εθνικό συμφέρον". Φυσικά, δεν υστέρησε η ηγεσία της ΝΔ, η οποία εμφανίστηκε απόλυτα στοιχημένη με τις αμερικανικές εντολές.

* * *

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου ήταν αρκετή για να αποσπάσει ένα "γιες σερ" σε όλα όσα αξίωνε και ήθελε να ακούσει. Παράδειγμα πρώτο: "Πιστεύω ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στο να εντοπιστούν, να συλληφθούν και καταδικαστούν περισσότεροι τρομοκράτες στην Ελλάδα", είπε την πρώτη μέρα, στη Θεσσαλονίκη, ο Κοέν. Μετά τη συνάντησή του, χτες, με τον Κ. Σημίτη, δήλωσε "ικανοποιημένος, γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία". Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση Σημίτη, αν αναλογιστεί ποιες ήταν οι υποδείξεις και οι αξιώσεις των ΗΠΑ και, κυρίως, τι εννοούν οι αρχιτρομοκράτες των λαών με τον όρο "τρομοκρατία". Με λίγα λόγια, στο στόχαστρο των "αντιτρομοκρατικών" μέτρων θα βρεθούν όσοι αντιστέκονται στα εγκληματικά σχέδια της "νέας τάξης", τα λαϊκά και φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα.

Παράδειγμα δεύτερο: Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το διάλογο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με την Τουρκία, ακριβώς γιατί γνωρίζει πολύ καλά, τόσο το πλαίσιο και το περιεχόμενό του, όσο και τους επιδιωκόμενους στόχους. Χαιρέτισε τη συμφωνία Παπανδρέου - Τζεμ για την εκκίνηση του διαλόγου και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ "θα ενισχύσουν κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών", εννοείται υπό τη δική τους καθοδήγηση και για την εξυπηρέτηση, πρώτα και κύρια, των δικών τους συμφερόντων και, δευτερευόντως, του "περιφερειακού" τοποτηρητή, της Τουρκίας. Παράδειγμα τρίτο: Εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσημα δεν ειπώθηκε τίποτα διαφωτιστικό, αλλά είναι ολοφάνερο ότι αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους της επίσκεψης Κοέν. Η "πίτα" είναι τεράστια, πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δραχμές, ενώ κυρίαρχο ζήτημα είναι η απόλυτη εξάρτηση του εξοπλιστικού προγράμματος, άρα και της άμυνας της χώρας, από τις ΗΠΑ.

* * *

Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί με γελοίο τρόπο να εμφανίσει "κέρδη", επειδή, τάχα, η Θεσσαλονίκη θα αναδειχτεί σε στρατηγείο του "Συμφώνου Σταθερότητας των Βαλκανίων", με την έγκριση των ΗΠΑ. Πρόκειται για το διακαή πόθο της άρχουσας τάξης για "πρωταγωνιστικό" ρόλο, υπέρ των συμφερόντων της, στα Βαλκάνια, στο όνομα του οποίου η κυβέρνηση συμμετείχε στο βρώμικο πόλεμο, ανατρέποντας, ταυτόχρονα, μια κεκτημένη παράδοση δεκαετιών, που επέβαλε να μη συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις οι γειτονικές χώρες. Τώρα συνεργάζεται στενά για τη μετατροπή της περιοχής σε προτεκτοράτο της Δύσης, με την επιβολή φιλικών στη "νέα τάξη" καθεστώτων, κ.ο.κ.

Δε φαίνεται, λοιπόν, να υπάρχει κανένα όριο στην εξάρτηση και το ραγιαδισμό της κυβέρνησης Σημίτη, αλλά και της ηγεσίας της ΝΔ. Ο ελληνικός λαός, που αντέταξε ένα ηρωικό και περήφανο "όχι" στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, δεν μπορεί να αφήσει τις ηγεσίες του δικομματισμού να τον ντροπιάζουν και εξευτελίζουν και να τον εμφανίζουν συνένοχο στα εγκλήματα της "νέας τάξης". Η απάντησή του πρέπει να είναι "πληρωμένη" και σκληρή. Μέτωπο κατά των δολοφόνων των λαών, των εγχώριων συνεργατών τους και της άρχουσας τάξης, αλλαγή συσχετισμών προς όφελος των συμφερόντων του λαού και του τόπου.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί με γελοίο τρόπο να εμφανίσει "κέρδη", επειδή, τάχα, η Θεσσαλονίκη θα αναδειχτεί σε στρατηγείο του "Συμφώνου Σταθερότητας των Βαλκανίων", με την έγκριση των ΗΠΑ. Πρόκειται για το διακαή πόθο της άρχουσας τάξης για "πρωταγωνιστικό" ρόλο, υπέρ των συμφερόντων της, στα Βαλκάνια, στο όνομα του οποίου η κυβέρνηση συμμετείχε στο βρώμικο πόλεμο


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ