Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΚΗΡΥΚΑ
Αρρωσταίνετε όταν υπάρχει ... γιατρός!

Καταπληκτική απάντηση του Γραφείου Τύπου του Ιδρύματος για τη μη ύπαρξη κανενός γιατρού στο υποκατάστημα, ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε στο νησί πριν ένα χρόνο

Μια φορά τη βδομάδα επιτρέπεται να αρρωστήσουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ντόπιοι και επισκέπτες - στον Αγιο Κήρυκα Ικαρίας, γιατί τότε θα υπάρχει γιατρός. Οσον αφορά τις υπόλοιπες μέρες, οι ασφαλισμένοι θα βρίσκουν γιατρό, αν αυτός θα έχει προλάβει να φτάσει απ' την Αθήνα, καθώς η κάλυψη θα γίνεται με εβδομαδιαίες μετακινήσεις.

Αυτές τις καταπληκτικές - και άκρως εκσυγχρονιστικές - λύσεις δημοσιοποιεί με επιστολή του (13.7.1999) προς το "Ρ" το Γραφείο Τύπου του ΙΚΑ - δηλαδή ο διοικητής του Μ. Νεκτάριος - για απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας μας (7.7.1999) - με τίτλο: "Χωρίς ούτε ένα γιατρό του ΙΚΑ η Ικαρία". Το δημοσίευμα της 7.7.1999 ήταν μια συνέντευξη του προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λαρδά για το θέμα αυτό. Αλλωστε, το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας και Φούρνων είχε πάρει σχετικές πρωτοβουλίες απ' το καλοκαίρι 1998 για την επίλυση του προβλήματος και σχετική ανακοίνωσή του είχε δημοσιεύσει ο "Ρ" στις 3.7.1999.

Στην επιστολή του, ο Μ. Νεκτάριος αναφέρει: "Η υπηρεσία μας στα πλαίσια της προσπάθειάς της να βρει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης γιατρού στον Αγιο Κήρυκα Ικαρίας μέχρι της οριστικής λύσεώς του, προέβη στη μετακίνηση για μια μέρα την εβδομάδα γιατρού παθολόγου που υπηρετεί στο Παράρτημα Ευδήλου.

Παράλληλα πραγματοποιούνται μετακινήσεις γιατρών, ανά εβδομάδα, από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Συγκεκριμένα για την εβδομάδα 10/7 έως 16/7/99 έχει εκδοθεί απόφαση μετακίνησης του ιατρού παθολόγου Σταθοπούλου Διονυσίου, από την τοπική Μονάδα ΙΚΑ Αλεξάνδρας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες μετακινήσεις γιατρών, μέχρι να λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα".

Ομως, κι ο γιατρός που θα επισκέπτεται μια φορά τη βδομάδα τον Αγιο Κήρυκα θα ελέγχει κυρίως τις συνταγές και δε θα παρέχει πρωτίστως ιατρικές υπηρεσίες. Ετσι, ενώ ο έλεγχος αυτός διευκολύνει τους ασφαλισμένους, δεν καλύπτεται η θέση του γιατρού.

Σε επικοινωνία που είχε ο "Ρ" με το Ν. Λαρδά, ο πρόεδρος του σωματείου είπε ότι πρόκειται για θερινά ημίμετρα που δε λύνουν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση. "Ετσι, πρόσθεσε, το χειμώνα, που είναι και το μεγαλύτερο διάστημα, οι ντόπιοι κάτοικοι δικαιούχοι θα είναι πάλι χωρίς γιατρό. Γι' αυτό πρέπει να βρεθεί λύση για την εγκατάσταση γιατρού σε μόνιμη βάση που θα καλύπτει τις ιατρικές ανάγκες των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ".

Αδυναμία και στο Βόλο

Επίσης το Γραφείο Τύπου του ΙΚΑ, με άλλη επιστολή του (13.7.1999), απαντά σε δημοσίευμα του "Ρ" για την "προβληματική λειτουργία του ΙΚΑ στο Βόλο". Το δημοσίευμα αφορούσε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή, οι οποίοι υπογράμμιζαν ότι λόγω των ελλείψεων προσωπικού, αφ' ενός, ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και, αφ' ετέρου, το Ιδρυμα χάνει έσοδα.

Στην απάντησή του, το Γραφείο Τύπου αναφέρει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οργάνωσης, στο υποκατάστημα του Βόλου προβλέπονται 100 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων και υπηρετούν 84. "Η υπηρεσία γνωρίζει το πρόβλημα λειτουργίας του υποκαταστήματος ΙΚΑ Βόλου, ωστόσο, δεν είναι σε θέση - επί του παρόντος - να το ενισχύσει, λόγω της γενικότερης έλλειψης προσωπικού που υπάρχει στο Ιδρυμα. Παρά ταύτα, το ΙΚΑ έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία έγκριση για πρόσληψη διοικητικού προσωπικού, προκειμένου να ενισχυθούν οι μονάδες του Ιδρύματος".

Και η επιστολή καταλήγει: "Σε περίπτωση έγκρισης των προσλήψεων σε νομαρχιακό επίπεδο, η υπηρεσία θα μεριμνήσει για την ενίσχυση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Βόλου με διοικητικό προσωπικό".

Ευχές, δηλαδή, για εγκρίσεις, την ώρα που το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ