Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απαράδεκτη η αποδέσμευση των ύποπτων προϊόντων

Ερωτηματικά γεννά η ματαίωση, προχτές, της επίσημης ανακοίνωσης των θέσεων των κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ την ίδια ώρα το δρόμο για το τραπέζι των καταναλωτών έχουν πάρει οι 3.500 τόνοι κατεψυγμένα ζωικά τρόφιμα προέλευσης Βελγίου, τα οποία είχαν δεσμευτεί ως ύποπτα για διοξίνες και αποδεσμεύτηκαν μετά τη σχετική απόφαση του υφυπουργού Γεωργίας Π. Φουντά, που εναρμονίζεται πλήρως με τις κοινοτικές επιλογές και εντολές.

Η συνέντευξη Τύπου που είχε αναγγείλει η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) και θα είχε θέμα τις θέσεις της Ενωσης για τα αποδεσμευθέντα ύποπτα τρόφιμα και τις προτάσεις της για την προστασία των καταναλωτών, ματαιώθηκε λόγω... αιφνίδιας ασθένειας του προέδρου της. Ομως οι κτηνίατροι ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, τόσο στην πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για την αποδέσμευση των βελγικών τροφίμων, όσο και στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Η απόφαση για αποδέσμευση των ύποπτων προϊόντων καταγγέλλεται ότι ουσιαστικά αποτελεί πράξη συμμόρφωσης στις κοινοτικές απαιτήσεις και θα έχει ως αποτέλεσμα τη διοχέτευση των προϊόντων στην αγορά απαλλαγμένα από κάθε υποψία, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος έλεγχος. Μοναδικό στοιχείο στο οποίο στηρίζεται η υπουργική απόφαση, είναι η έκδοση μεταχρονολογημένων πιστοποιητικών από τις βελγικές αρχές.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο καταγγέλλουν ότι δεν αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος ύπαρξης αξιόπιστων ελέγχων και στην προστασία του καταναλωτή. Αντίθετα, στόχος του είναι η επίφαση ελέγχων στην απαίτηση για διασφάλισης του καταναλωτικού κοινού. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως έχει κύρια κατασταλτικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά διασπά το ενιαίο και αδιαίρετο των ελέγχων (από το στάβλο στο τραπέζι) στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ταυτόχρονα ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος ελέγχων με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ιδιωτικών εργαστηρίων.

Οι κτηνίατροι, απέναντι στην αγωνία του καταναλωτικού κοινού για διασφάλιση της προστασίας του, προτείνουν την ενδυνάμωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εργασίας, την εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού κτηνιατρικών εργαστηρίων και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Τέλος, ζητούν τη θεσμοθέτηση συντονιστικού οργάνου σε κυβερνητικό επίπεδο, με στόχο τη συγκέντρωση του αντικειμένου ελέγχου των τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ