Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΤΣΕΡΓΑ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝΤΡΙΚΑΛΩΝ.
Μόνο με αγώνες θα σωθεί η ΕΛΒΙΚ

- Για ποιο λόγο αποχώρησε η ΝΑΣ από τη συνάντηση των φορέων για τη σύσταση της "επιτροπής σωτηρίας" της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος;

- Θεωρήσαμε ότι κάποια στιγμή θα δημιουργούνταν μια πραγματική επιτροπή σωτηρίας. Αντί γι' αυτήν, όμως, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση, στην οποία είχαν κληθεί αρκετοί φορείς, για να συζητήσουν μια πρόταση, που, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε ούτε ουσία, ούτε και περιεχόμενο. Και αυτό φάνηκε περίτρανα όταν ζητήσαμε να καθοριστεί συγκεκριμένα ο ρόλος της επιτροπής. Μας απάντησαν γενικόλογα, ότι αυτή η επιτροπή θα πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυση του προβλήματος της ΕΛΒΙΚ. Εμείς από τη μεριά μας θέσαμε το θέμα καθαρά και είπαμε ότι είναι όργανο πολιτικό, επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι η λύση του προβλήματος είναι κι αυτό πρόβλημα πολιτικό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να καθορίσουμε τα πλαίσια στα οποία θα κινηθούμε. Δηλαδή, αυτοί που θα συμμετέχουν στο όργανο είναι διατεθειμένοι να καταδικάσουν την πολιτική αυτή που δημιούργησε το πρόβλημα; Την πολιτική που ξεπουλά στους ιδιώτες τη δημόσια περιουσία; Ειδικότερα, αυτό το ερώτημα απευθύνεται στον νομάρχη που προήδρευε της συνάντησης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ζιάγκας, που ήταν στη συνάντηση. Αρνήθηκαν αυτό το πλαίσιο. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι η επιτροπή που πάνε να φτιάξουν δεν είναι παρά ένα όργανο, για να δώσει άλλοθι σε αυτές τις πολιτικές, άρα οπωσδήποτε δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε γιατί θα είναι ο νεκροθάφτης της ΕΛΒΙΚ και αποχωρήσαμε.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν τρανές πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται η βιομηχανία. Μπορεί και ποινικές, αλλά αυτό είναι θέμα των δικαστών. Οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν στην κυβέρνηση, που εφαρμόζει την πολιτική του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, αλλά και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων που εφάρμοσε αυτή την πολιτική τοπικά. Ο ίδιος ο νομάρχης με την πίεση που άσκησε στο ΝΣ πριν δύο - τρία χρόνια προκάλεσε γνωμοδοτική απόφαση για το ξεπούλημα της ΕΛΒΙΚ στους ιδιώτες, με την οποία βέβαια η ΝΑΣ είχε διαφωνήσει.

- Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία;

- Δε λειτουργεί καν. Δεν υπάρχει τίποτα. Ο,τι απόμεινε από το "πλιάτσικο" των ιδιωτών, που κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τη χρεώσουν με τρία δισεκατομμύρια, αποτελειώνεται τώρα από τους χρεώστες που θέλουν τα λεφτά τους και παίρνουν υλικό από τις εγκαταστάσεις.

- Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;

- Η δική μας η πρόταση είναι να περιέλθει η ΕΛΒΙΚ στο δημόσιο, αφού αναζητηθούν οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και αφού κινηθούν όλες οι διαδικασίες να πάρουν πίσω τα χρήματα από τους ιδιώτες. Βέβαια, αυτή η πρόταση προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός μαζικού, πραγματικά αγωνιστικού κινήματος στην περιοχή. Μόνο με αγώνα και ξεσηκώνοντας το λαό των Τρικάλων μπορεί να σωθεί η ΕΛΒΙΚ.

Γ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ