Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο θρίλερ με ομήρους επιβάτες λεωφορείου
  • Ενας Αλβανός, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα και ο οποίος ίσως δε δρα μόνος του, κατέλαβε χτες το μεσημέρι λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κιλκίς, ζητώντας 250 εκατ. δραχμές και όπλα
  • Για "πολιτικά στοιχεία στην υπόθεση" έκαναν λόγο κυβερνητικοί παράγοντες

Μια νέα πειρατεία λεωφορείου, με πρωταγωνιστή πάλι έναν Αλβανό μετανάστη, ήρθε να αιφνιδιάσει χτες το μεσημέρι την Αστυνομία, αλλά και να ξυπνήσει μνήμες από την πρόσφατη τραγωδία της υπόθεσης Αντον Φλαμούρ στο Ελμπασάν.Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν το δρομολόγιο του τρόμου με τον Αλβανό δράστη (τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα) να κρατά ομήρους οκτώ επιβάτες, μέσα στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κιλκίς, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η υπόθεση θορύβησε, όπως ήταν αναμενόμενο, την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη "εισπράξει" το πολιτικό κόστος από παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες. Μόλις έγινε γνωστή η ομηρία των επιβατών, από κυβερνητικές πηγές έγινε γνωστό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους αρμόδιους υπουργούς, λέγοντάς τους να χειριστούν το πρόβλημα με ιδιαίτερη προσοχή, για να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες της Νιόβης και του Ελμπασάν.

Υπό την προεδρία της υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου,συνεδρίασε χτες το απόγευμα η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων με τη συμμετοχή των υπουργών Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη,Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και Τύπου Δ. Ρέππα,όπου αποφασίστηκε να μην επιτραπεί στον απαγωγέα να διαφύγει με τους ομήρους στην Αλβανία. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σε κάποια διακοπή της σύσκεψης, είπε ότι η αστυνομία διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει την υπόθεση μέσα στο ελληνικό έδαφος, ενώ τόνισε ότι προέχει η διασφάλιση της ζωής των ομήρων και συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα στους δημοσιογράφους που κάλυπταν το θέμα.

Κυβέρνηση: "παίζεται κάποιο παιχνίδι"

Η εκτίμηση που είχε διαμορφωθεί μεταξύ των υπουργών που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο πρώην υπουργείο Προεδρίας ήταν ότι "σε αντίθεση με το προηγούμενο περιστατικό, αυτό έχει πολιτικά στοιχεία και δεν είναι περιστατικό κοινού Ποινικού Δικαίου",αλλά "παίζεται κάποιο παιχνίδι".Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν αυτή την εκτίμηση εξηγούσαν ότι "από τον τρόπο που αντιδρά και συζητά ο απαγωγέας δείχνει να γνωρίζει πράγματα" και ότι "επικοινωνεί με κάποιους και δείχνει να δίνει αναφορά".Μάλιστα έκαναν παραλληλισμούς με τους "Γκρίζους Λύκους" στην Τουρκία, ισχυριζόμενοι ότι"όπως στην Τουρκία υπάρχουν οι "Γκρίζοι Λύκοι" δεν αποκλείεται να υπάρχουν παρακρατικές οργανώσεις, οι οποίες δρουν και στην Ελλάδα και στην Αλβανία".

Ζήτησε 250 εκατ. και όπλα

Ο δράστης, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να απελευθερώσει τους ομήρους, 250 εκατομμύρια δραχμές ως λύτρα, δύο πιστόλια και ένα αυτόματο όπλο τύπου Τόμσον. Ο ίδιος κατάγγειλε επίσης έναν αστυνομικό ο οποίος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του του είχε φερθεί άσχημα. Υποστήριξε επίσης ότι του είχαν σχίσει την ταυτότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγάλει χρήματα από κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Αιτήματα που η ελληνική αστυνομία δεν είχε σκοπό να ικανοποιήσει, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Αλβανός είπε ότι ονομάζεται Αλέξανδρος Νανά,αλλά από την αστυνομία και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες δήλωναν ότι δεν υπήρχε καταγραμμένος με αυτά τα στοιχεία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, ήρθε στην Ελλάδα πριν 9 χρόνια, από το Λέζα της Αλβανίας. Πριν τρεις μέρες ήρθε στην περιοχή του Κιλκίς. Είπε ότι προχώρησε σ' αυτή την πράξη γιατί αν και όλα αυτά τα χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, ξαφνικά κινδυνεύει με απέλαση και δεν του επιτρέπεται να κάνει ανάληψη στα χρήματα που έχει κατατεθειμένα στην τράπεζα.

Το χρονικό

Χθες το μεσημέρι, περίπου στη 1.15, στη στάση του Πολυκάστρου,μπήκε σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κιλκίς που εκτελούσε τη διαδρομή Γουμένισσα - Θεσσαλονίκη.Φορώντας κουκούλα στο πρόσωπο και με την απειλή μιας απασφαλισμένης χειροβομβίδας απαίτησε από τον οδηγό του λεωφορείου Γιάννη Λιβερτζίδη,51 χρόνων, να ακολουθήσει τη διαδρομή προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ετσι το λεωφορείο έξω από τη Θεσσαλονίκη στο ύψος του Αγίου Αθανασίου πήρε το δρόμο για Γιαννιτσά και Εδεσσα,μέσω της οποίας θα κατευθυνόταν προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής.

Μαζί του σε όλη τη διαδρομή παρέμεναν ο εισπράκτορας Φίλιππος Γιαννάκος από τα Γιαννιτσά και ο οδηγός αν και η διοίκηση του ΚΤΕΛ Κιλκίς πρότεινε στην αστυνομία να ζητήσει από τον Αλβανό δράστη την αντικατάστασή τους με άλλους "εθελοντές" εργαζόμενους του ΚΤΕΛ. Προηγουμένως είχε απελευθερώσει στο Λιμνότοπο τέσσερις επιβάτες, μεταξύ των οποίων και μια Ρωσίδα υπήκοο, την 47χρονη Αννα Ταβιάτοβα,η οποία μετέφερε τα αιτήματά του. Στη διαδρομή προς το Αμύνταιο της Φλώρινας, μετά τον Αγρα,όπου έγιναν διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, άφησε ελεύθερο ακόμη έναν όμηρο, έναν ηλικιωμένο λαχειοπώλη, τον Κ. Θωμαϊδη.

Το βράδυ μέσω του κινητού τηλεφώνου που είχε πάρει από τον οδηγό του λεωφορείου, δυο επιβάτες επικοινώνησαν με δημοσιογράφο, καταδείχνοντας την αγωνία και το φόβο που τους είχε κυριεύσει. Ο στρατιώτης Νέστορας Κόκκαλης είπε ότι ο απαγωγέας τους συμπεριφέρεται καλά, όμως η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή. Εκανε έκκληση στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά του και να μην υπολογίσει τα 250 εκατ. δραχμές που ζητά ο δράστης. Η επιβάτης Βάσω Τσαβά επανέλαβε και η ίδια ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση, καθώς ο Αλβανός έχει απασφαλισμένες στα χέρια του δυο χειροβομβίδες και δείχνει αποφασισμένος να τις αφήσει να εκραγούν.

Και συνεργοί;

Επικεφαλής της δύσκολης αυτής αστυνομικής επιχείρησης τέθηκε ο ταξίαρχος Χρ. Λιβανός,αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας. Στη διάθεσή τουτέθηκαν αστυνομικοί των ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης και Αθήνας και ένα ελικόπτερο. Επίσης "επιστρατεύτηκαν" οι καθηγητές ψυχολογίας κ.κ. Πράσχου και Γιαπιτζόγλου.Η αστυνομία ακολούθησε το ίδιο σχέδιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην προηγούμενη περίπτωση με τον Α. Φλαμούρ. Επιδίωκε δηλαδή να τον κουράσει ψυχικά και σωματικά και μέσα από τις διαπραγματεύσεις να πετύχει την απελευθέρωση όσο γινόταν περισσότερων ομήρων. Μάλιστα είχε βρεθεί και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να του δείξουν ότι είναι διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν τα αιτήματά του. Ο Αλβανός όμως φαίνεται ότι έχει συνεργούς και παίρνει οδηγίες με τη βοήθεια του κινητού τηλεφώνου, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιεί τους κινδύνους από μια πιθανή επέμβαση της αστυνομίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδίωξη δραπέτη με ένα νεκρό (2008-05-06 00:00:00.0)
Για κακουργήματα διώκονται οι δύο λεωφορειο-πειρατές (2004-12-17 00:00:00.0)
Αίσιο τέλος λίγο μετά τα μεσάνυχτα (2004-12-16 00:00:00.0)
Σε τραγωδία κατέληξε η ομηρία (1999-05-30 00:00:00.0)
Ομηροι απασφαλισμένης χειροβομβίδας... (1999-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ