Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΦΟΡΟ - ΠΕΡΑΤΙΑ
Αίσιο τέλος λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Από την πόρτα του οδηγού έβγαιναν οι απελευθερωμένοι όμηροι

ICON

Από την πόρτα του οδηγού έβγαιναν οι απελευθερωμένοι όμηροι
Αίσιο τέλος είχε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πειρατεία του λεωφορείου των ΚΤΕΛ στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 12:30 μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, οι δύο Αλβανοί πειρατές πέταξαν τα όπλα τους, απελευθέρωσαν τους τελευταίους έξι ομήρους που είχαν απομείνει στο λεωφορείο και στη συνέχεια παραδόθηκαν στις αρχές.

Η πειρατεια στο λεωφορειο εκδηλωθηκε στις 5:50 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Δυο ατομα που είχαν επιβιβαστεί ως επιβάτες κατελαβαν το οχημα οταν αυτο ηταν στη λεωφορο Μαραθωνα 151, στην συμβολη με την οδό Φλώρινας. Το πουλμαν με αριθμο κυκλοφορίας ΥΖΖ-1515 εκτελουσε το δρομολόγιο από Μαραθώνα προς Αθήνα. Οπως δήλωσε ο οδηγός του Χρυσόστομος Μητσός, «δύο Αλβανοί βγαλανε μιά καραμπινα και πυροβόλησαν μέσα στο λεωφορειο. Το σταματησα, ανοιξα τις πορτες για να κατεβει ο κόσμος, ανοιξα και τη δικιά μου και τραβηξα μιά γυναίκα προς τα έξω. Ετσι προλαβαν να βγουν τρια ατομα. Το λεωφορειο ειχε 25 επιβατες». Το τριτο ατομο που ξεφυγε ηταν ο εισπράκτορας Ηλίας Βοϊβόντας. Αυτη η ενεργεια του οδηγου, ο οποιος φευγοντας πηρε και τα κλειδιά του οχηματος, βοηθησε τις αρχες που απεκλεισαν γρηγορα την περιοχη. Ο οδηγος ειδοποιησε την Αστυνομία απο κοντινο καταστημα.

Σύμφωνα με τον Α. Λαγό, υπευθυνο πρατηριου καυσίμων που ειναι κοντά στο σημειο: «Ακουσα πυροβολισμους. Βγηκα εξω απο το γραφειο και ειδα το λεωφορειο του ΚΤΕΛ σταματημενο. Ειδα δυο ατομα να απομακρυνονται τρεχοντας από αυτο. Ειδοποιησα του Αστυνομικο Τμημα της περιοχης. Σε λίγα λεπτα ήρθε περιπολικο και πλησιασε το λεωφορειο και τοτε έπεσαν πυροβολισμοι. Δεν μπορούσε να πλησιάσει κανεις».

Σε συντομο χρονικό διάστημα η περιοχη ειχε αποκλειστει απο ισχυρες αστυνομικές δυνάμεις. Οι δραστες, ο ενας απο τους οποιους κρατουσε καραμπινα και ο αλλος πιστολι, χρησιμοποιησαν το κινητο τηλεφωνο της ομηρου Στέλλας Ματαρά, και επικοινωνούσαν και ραδιοφωνικους σταθμους. Σε μια απο τις πρωτες επικοινωνιες τους ζητησαν να φυγει η ΕΛΑΣ απο την περιοχη, να ερθει ενας οδηγος και να τους επιτραπει να πανε στο αεροδρομιο «Ελευθέριος Βενιζελος» οπου με αεροπλανο θα πετουσαν στην Ρωσία. Από αυτο το γεγονός δημιουργηθηκε η εντυπωση οτι οτι οι δραστες ειναι Ρωσοι, ομως αργοτερα επισκεφτηκε το σημειο της ομηρειας ο πρεσβης της Αλβανίας.

Ελεύθεροι

Ο ένας από τους δράστες, ο λεγόμενος Χασάν

ICON

Ο ένας από τους δράστες, ο λεγόμενος Χασάν
Αργότερα αρχισαν οι διαπραγματευσεις με τις αρχες που ειχαν αποτελεσμα στις 11.12 να απελευθερωθει ο πρωτος ομηρος, ο Γιάννης Μπρατσιάκος, που αντιμετωπιζει προβλήματα υγειας. Ακολουθησε στις 11:45 η απελευθερωση της Μαρίας Μουρελάτου και στη συνέχεια του Αλβανού Κοντζάι Σπετίν, της Πολωνέζας Τερέσα Καπετσόρε και της Στεφανίας-Κονδυλίας Γκαγκόση. Στις 3 μ.μ. απελευθερωθηκαν ο Βασίλης Σερέτης και η Κατερινα Φερνακη-Χουχούλη, ενω στις 4.30 ο Νίκος Αντώνογλου, η Σωτηρία Δαλιάνη και η Νατάσα Χατζηλία. Στις 5.05 αφησαν ελευθερους το Βούλγαρο Κρίστο Ράλεβ Κριστόβ και τον Αλέξανδρο Αθανασίου. Στις 7:25 η Ιωάννα Τόκου και ο Αλβανός Τόντα Λαβντίμ. Στις 7:45 απελευθερώθηκαν ο Θεόδωρος Κάγκαλος, ο Αφγανός Χουσεϊν Νουράβα και ο Ινδός Αλή Ρεζά

Ολοι οι όμηροι οδηγήθηκαν για καταθεση στο Αστυνομικο Τμήμα Παλλήνης.

Η Στεφανία - Κορνηλία Καγκούση, νοσηλεύεται από χτες στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας. Η ίδια είπε στους γιατρούς ότι είχε απώλεια συνείδησης για περίπου μισή ώρα. Υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου και εγκεφαλογράφημα τα οποία δεν έδειξαν παθολογικό πρόβλημα. Ωστόσο, οι γιατροί έκριναν ότι η γυναίκα έπρεπε να παραμείνει τη νύχτα στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Σε δράση το C4I

Το λεωφορείο ανάμεσα στα οχήματα της Αστυνομίας

Eurokinissi

Το λεωφορείο ανάμεσα στα οχήματα της Αστυνομίας
Από τις πρωτες ωρες υπηρξε προβλεψη για τη δημιουργία συγκεκριμενου χωρου για τη συγκεντρωση των συγγενων των ομηρων οπου τους παρεχονταν υποστηριξη και ψυχολογική υποστηριξη, ενω συγκροτηθηκε αμεσα το συντονιστικό συμβούλιο διαχειρισης κρισεων στο υπουργειο Δημοσιας Ταξης. Παραλληλα με παρεμβαση του υπουργου Δημόσιας Ταξης, Γ. Βουλγαρακη, εξασφαλιστηκε με αποφαση της αρχης προστασίας προσωπικών δεδομενων η ενεργοποιηση των καμερων του συστηματος C4I που εχει εγκατασταθει για την ασφαλεια των Ολυμπιακων Αγωνων. Ενα τμημα του λειτουργει ήδη, αλλα η καμερα που ηταν τοποθετημενη μαζι με αλλες κατα μηκος της διαδρομής του μαραθωνιου δρομου, χρειαζονταν ειδικη αδεια. Από το πρωι ειχε στραφει στο σημειο που ήταν ακινητοποιημένο το λεωφορειο.

Σε μεσημεριανη επικοινωνια με ορισμενα ΜΜΕ οι δραστες, μεσω ομηρου, ζητησαν να ανταλλάξουν τις γυναικες με εναν οδηγο γιά το λεωφορειο και υποσχεθηκαν οτι θα ελευθερωναν τους υπολοιπους ομηρους οταν εφταναν στο αεροδρομιο. μαλιστα, σε τηλεφωνικη επικοινωνια με τηλεοπτικο σταθμο απαιτησαν λυτρα ενα εκατομμυριο ευρω.

Ο εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης ηταν απο το πρωι στο κεντρο επιχειρησεων της ΓΑΔΑ, ενω στον τοπο του περιστατικου είχε μεταβει ο προισταμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικων Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο Γ. Βουλγαρακης ενημερωσε αμεσως για το συμβαν τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποιος ανεβαλε για σήμερα την αναχωρηση του γιά τις Βρυξέλλες, οπου θα διεξαχθει συνοδος κορυφης της ΕΕ για την ευρωπαικη προοπτική της Τουρκίας. Επίσης, ο υπουργός ενημέρωσε και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στη διαρκεια της ενημερωσης των πολιτικων συντακτων ο αναπληρωτης κυβςρνητικός εκπροσωπος Ε. Αντώναρος είπε οτι το υπουργειο Δημοσιας Ταξης και η Αστυνομία καταβαλλουν κάθε δυνατή προσπαθεια γιά αίσιο τελος της υποθεσης.

Η πρωτη λεωφορειοπειρατεια εγινε στις 28 Μαη 1999, οταν ο Φλαμουρ Πίσλι απο την Αλβανια κατελαβε λεωφορειο στην Θεσσαλονικη. Το οδηγησε στο Ελμπασσαν οπου σκοτωθηκε ο δραστης και ο ομηρος Γιώργος Κουλουρης απο πυρα των Αλβανων αστυνομικων. Στις 15 Ιούλη 1999 ο Αρμπεν Σιούφα κατελαβε λεωφορειο στο Πολυκαστρο. Η Αστυνομία σε συνεργασία με τον ομηρο στρατιωτη Ν. Κόκκαλη εξοντωσε το δραστη. Στις 4 Νοέμβρη 2000 ο Χρήστος Κεντήρας κατελαβε λεωφορειο με Ιαπωνες τουριστες στην εθνικη οδο Αθηνας-Κορίνθου. Η επιχειρηση της ΕΛΑΣ εληξε με επιτυχια αλλά ο δραστης αυτοκτονησε λιγες μερες μετα πηδωντας απο τον εβδομο οροφο του αστυνομικου μεγαρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ