ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
"Μια φωνή, μια γροθιά... "!

Μαζική και δυναμική η συμμετοχή, στο χτεσινοβραδινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην αντεργατική πολιτική, εργοδοτών, ΕΕ, κυβέρνησης

Στο άγαλμα του Βενιζέλου συγκεντρώθηκε χτες το βράδυ η πρωτοπόρα εργατιά της Θεσσαλονίκης, εργάτες, υπάλληλοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.Με οργισμένο "ποτάμι" αντίστασης, στα σχέδια υποταγής και εξαθλίωσης, της κυβέρνησης, των επιτελείων της ΕΕ και του κεφαλαίου, έμοιαζε η πορεία των συγκεντρωμένων στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.Το μεγάλο αυτό συλλαλητήριο έγινε δίπλα στο κιόσκι που έχουν στήσει οι απεργοί της ΒΑΛΚΑΝ,για την προβολή του αγώνα τους και ξεπέρασε σε όγκο και παλμό τις προσδοκίες των οργανωτών. Δημιούργησε τη στέρεη βάση για διεύρυνση των συσπειρώσεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με στόχο την ανάδειξη του ταξικού πόλου σε ηγετική δύναμη της εργατικής αντεπίθεσης.

Με υψωμένες τις γροθιές και με τα βροντερά τους συνθήματα, οι διαδηλωτές έδωσαν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στη γραμμή της υποταγής που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Εδειξαν τον άλλο δρόμο για το εργατικό κίνημα.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΓΕΔΥΒ. Μιχαλακόπουλος.Ο κεντρικός ομιλητής, ο Θ. Μητρούδας,στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ,μεταξύ άλλων υπογράμμισε: "Η κυβέρνηση αντί να συνετιστεί από το μήνυμα των ευρωεκλογών συνεχίζει την αντεργατική της επίθεση με αμείωτη ένταση. Ο δρόμος που έχει επιλέξει, δρόμος τυφλής υποταγής και δουλοπρέπειας απέναντι στα αφεντικά της, τον ΣΕΒ και τα επιτελεία των πολυεθνικών στις Βρυξέλλες, δεν της αφήνει περιθώρια να κρίνει νηφάλια και αντικειμενικά τις διαθέσεις και τις ανάγκες των λαϊκών μαζών.

Το κάλπικο όραμά τους για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ εκφράζεται στην πόλη μας και με το "Θεσσαλονίκη κέντρο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων". Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το όραμά τους είναι ποτισμένο με το αίμα των λαών της Βαλκανικής, από το θάνατο που σκόρπισαν οι ΝΑΤΟικές βόμβες. Είναι όραμα γεμάτο ανεργία και εγκατάλειψη για τους εργαζόμενους του νομού μας". Τέλος, κάλεσε κάθε τίμιο εργαζόμενο να συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ, για να σταλεί αποφασιστικά το μήνυμα ενότητας και αγώνα ενάντια στη βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη συγκέντρωση διακηρύττει την απόφαση να συγκροτηθούν παντού επιτροπές αγώνα,να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να ενισχυθεί το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στις άμεσες διεκδικήσεις, οι εργαζόμενοι ζήτησαν λύση στα προβλήματα επιβίωσης τωνΒΑΛΚΑΝ, ΕΛΛΕΝΙΤ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ,τον αυστηρό έλεγχο στις απολύσεις,το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων στον Δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, ίσες παροχές και δικαιώματα στους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους της ΒΑΛΚΑΝ, της ΕΛΛΕΝΙΤ, της ΓΕΔΥ, και της ΠΟΕΕΠ, ακολουθούμενους από τους οικοδόμους και όλη την αγωνιζόμενη εργατιά. Ολοι μαζί βροντοφώναξαν "μια φωνή μια γροθιά στον αγώνα η εργατιά",και απαίτησαν "μέτρα τώρα για την ανεργία όχι επιδότηση στην εργοδοσία"!

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Απεργιακό "μπλόκο"

Μετά την 24ωρη, μαζική απεργία στο Μηχανογραφικό Κέντρο της, η διοίκηση αναδιπλώθηκε

Με τη συμμετοχή του 100% του προσωπικού, αλλά και με τη συμπαράσταση των εργαζομένων του Νομισματοκοπείου - που έκαναν δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση - πραγματοποιήθηκε χτες η προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Τράπεζας της Ελλάδος,στο Χολαργό.

Από τις 5.30 το πρωί, τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων της τράπεζας περιφρούρησαν μαζί με τους απεργούς την κινητοποίηση και δεν επέτρεψαν την είσοδο ούτε στο προσωπικό ασφαλείας, ούτε στον διευθυντή του Μηχανογραφικού Κέντρου. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για σειρά προβλημάτων τους και για την ανάθεση εργασιών του Κέντρου σε ιδιώτες.

Η διοίκηση της τράπεζας, μετά τη μαζικότητα της κινητοποίησης, κάλεσε τη διοίκηση του σωματείου και συμφώνησε στη δρομολόγηση λύσεων των προβλημάτων των εργαζομένων στο μηχανογραφικό κέντρο.

Ο Γ. Βαμβακούσης,αντιπρόεδρος του ΣΥΤΕ, τόνισε μιλώντας στο "Ρ": "Οταν ο σύλλογος δείχνει αποφασιστικότητα και αγωνιστική ενότητα, τότε οι εργαζόμενοι μπαίνουν μπροστά και έχουν και συμμετοχή και επιτυχίες. Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί μια καλή επένδυση για τη λύση και των γενικών προβλημάτων, που εδώ και πολύ καιρό η διοίκηση αφήνει να εκκρεμούν. Είναι θετικό της κινητοποίησης ότι η διοίκηση δεσμεύτηκε να δώσει άμεσα λύση στα ζητήματα που ο σύλλογος, με υπόμνημα, έχει θέσει. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά, ότι μόνο με αγωνιστική ενότητα μπορούν να λυθούν ζητήματα και ότι ο κοινωνικός διάλογος και η αλληλογραφία, μόνο σε υπονόμευση των αιτημάτων οδηγεί. Υπενθυμίζω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της από συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δικαστικές αποφάσεις, δε λύνει το ασφαλιστικό, εφάπαξ και άλλα σοβαρά ζητήματα, ενώ κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το μέλλον και την απασχόληση του προσωπικού της.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στο στόχαστρο το ωράριο

Καταγγέλθηκε η παραβίαση του ωραρίου, από EUROBANK, ΑΣΠΙΣ, Πειραιώς

Με συναντήσεις και προειδοποιήσεις ότι θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη, αλλά χωρίς καμιά κινητοποίηση των εργαζομένων, αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ την αυθαίρετη και παρατεταμένη παραβίαση του ωραρίου εργασίας και συναλλαγών από μια σειρά τράπεζες και ειδικότερα τις EUROBANK, ΑΣΠΙΣ και Πειραιώς.

Χτες, το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Χρ. Πρωτόπαππα."Ζητήσαμε την τήρηση του συμβατικού, νομοθετικά κατοχυρωμένου ωραρίου εργασίας και συναλλαγών", δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς.Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην Επιθεώρηση Εργασίας να εξετάσει το βάσιμο των καταγγελιών και πρόσθεσε ότι η παραβίαση του ωραρίου είναι ποινικό αδίκημα.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ δήλωσε, ακόμη, ότι το ωράριο παραβιάζεται κατά "προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο", ωστόσο καμία αναφορά δεν έκανε στην ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών από την ομοσπονδία, για την απόκρουση της εργοδοτικής ασυδοσίας, συνεχίζοντας, έτσι, στο δρόμο της αδρανοποίησης των εργαζομένων, αν και η παραβίαση του ωραρίου είναι μακρόχρονη και γνωστή στην ΟΤΟΕ εδώ και καιρό.

Η παραβίαση του ωραρίου, που έχει κοινοποιηθεί σε πελάτες και εργαζόμενους με εγκυκλίους των τριών τραπεζών, έχει καταγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον εισαγγελέα, ενώ ενδέχεται η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση των τραπεζών, όπως υποστήριξε το προεδρείο της ομοσπονδίας.

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΙΚΑ
Χωρίς εγγυήσεις το νέο σύστημα

Οι εργαζόμενοι του ΚΗΥΚΥ καταγγέλλουν την απαξίωση του υφιστάμενου συστήματος, ενώ η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ανέλαβε το νέο έργο

Σοβαρές ενστάσεις για τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ- το οποίο ανατέθηκε στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και εξαγγέλθηκε με πανηγυρισμούς από τον διοικητή του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας - εγείρει το Σωματείο του Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστού Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ), κρατικό ΝΠΙΔ, που παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Πρόνοιας κ.ά.

Το σωματείο, σε επιστολή του, αναφέρεται στη συνέντευξη του Μ. Νεκτάριου στις 5 Ιούλη και στα δημοσιεύματα περί "κατάργησης των ενσήμων από το 2000", "έκδοσης συντάξεων αυθημερόν" κ.ά., μέσω του νέου συστήματος.

Χαρακτηρίζει "χονδροειδές ψέμα" τον ισχυρισμό για "αυθημερόν έκδοση συντάξεων",αποδίδοντάς τον στην προσπάθεια "δημιουργίας εντυπώσεων ότι με την πληροφορική εξυπηρέτηση του ΙΚΑ από τις ιδιωτικές εταιρίες, θα πάψουν να ταλαιπωρούνται οι πολίτες", ενώ τονίζει ότι οι συντάξεις "σε καμία περίπτωση δε θα βγαίνουν "αυθημερόν" σε ορατό χρονικό ορίζοντα". Ακόμα, καταγγέλλει πως αποκρύπτεται η αποτελεσματική λειτουργία του σημερινού συστήματος και ότι η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων οφείλεται στο "απαρχαιωμένο σύστημα της απεικόνισης της ασφάλισης μέσω των ενσήμων, για τη διαιώνιση του οποίου αποκλειστική ευθύνη έχει το ΙΚΑ".

Σε σχέση με την κατάργηση των ενσήμων σημειώνεται: "Η κατάργηση των ενσήμων είναι πραγματικότητα στο ΙΚΑ, που έχει αρχίσει για τα οικοδομικά και τεχνικά έργα όλης της χώρας από το 1980 και για τις κοινές επιχειρήσεις από το 1993 σε ορισμένες περιοχές. Τα πληροφοριακά συστήματα που υποστηρίζουν αυτές τις λειτουργίες έχουν αναπτυχθεί και συμπληρωθεί από το ΚΗΥΚΥ. Η μη καθιέρωση πανελλαδικά των συστημάτων αυτών οφείλεται αποκλειστικά στην άρνηση των υπευθύνων του ΙΚΑ, έτσι ώστε το υπάρχον σύστημα να φαίνεται άχρηστο, για να δοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και να ξοδευτούν άσκοπα δισεκατομμύρια δραχμές".

Για το σύστημα παροχών υπογραμμίζεται ότι "εξυπηρετεί σήμερα μόνο 39 υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ενώ θα μπορούσε να καλύπτει το σύνολό τους".

Τέλος, το σωματείο ρωτάει τους αρμόδιους, για το κόστος της "περίφημης κατάργησης των ενσήμων" και τον τρόπο που θα γίνει, γιατί δεν υποστηρίζεται το υπάρχον σύστημα και "ποιος εγγυάται ότι το νέο δε θα έχει την ίδια τύχη", γιατί θα πρέπει το ΙΚΑ "να δαπανήσει δισεκατομμύρια για να αναπτύξει εκ νέου ένα τόσο μεγάλο έργο χωρίς καμία προσπάθεια αξιοποίησης της υπάρχουσας επένδυσης" και τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας ή καθυστέρησης του έργου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ