ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θριαμβολογίες χωρίς νόημα

Κενή περιεχομένου η έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου της υπηρεσίας ανασυγκρότησης του Κοσσόβου που "εξασφάλισε" η ελληνική κυβέρνηση

Συνεχίζει να θριαμβολογεί η ελληνική κυβέρνηση για την "απόφαση - όπως είπε χτες ο Δ. Ρέππας - που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση, να οριστεί η Θεσσαλονίκη ως έδρα της Υπηρεσίας για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής".

Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι "είναι προφανής τόσο η πρακτική αξία, όσο και η πολιτική σημασία της απόφασης αυτής. Η Θεσσαλονίκη γίνεται πλέον το Κέντρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο, να εξομαλυνθούν οι συνθήκες, να ανακάμψει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η ευρύτερη περιοχή στο επόμενο διάστημα. Πιστεύουμε ότι η υπεύθυνη πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, συνέβαλε τα μέγιστα σε μια τέτοια απόφαση. Από το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο όταν θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει η υπηρεσία αυτή στη Θεσσαλονίκη, θα αναδειχτεί ακόμα περισσότερο ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζει η πόλη αυτή στις εξελίξεις - με την ευρύτερη έννοια - στην περιοχή των Βαλκανίων".

Παρά τις θριαμβολογίες, η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η "μεγάλη επιτυχία" δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς η Θεσσαλονίκη ως έδρα της υπηρεσίας ανασυγκρότησης, δεν έχει περιθώριο δράσης. Οπως έχει γίνει γνωστό, η έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου της υπηρεσίας ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη θα έχει προσωπικό τριάντα ατόμων, ενώ στην Πρίστινα θα εγκατασταθεί μια πολυπληθής (300 ατόμων) διοικητική υπηρεσία, με μεγάλα περιθώρια αυτονομίας απέναντι στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα και παρά την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, η όλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, περιορίζεται μόνο στο Κόσσοβο και δεν αφορά ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, γεγονός που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την όποια σημασία έχει η έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.

ΕΥΡΩΣΤΑΤ
Μεγάλη η ψαλίδα και στους χρήστες του "Ιντερνετ"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ο αριθμός των "κυβερνοναυτών" στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο - δεκατετράμηνο διπλασιαστεί και φτάνει σήμερα πλέον τα 27 εκατομμύρια ιδιώτες και τους σχεδόν 22,5% εργαζόμενους που έχουν από τον εργασιακό τους χώρο πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αυτό πιστοποιήθηκε χτες από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) που πρόσθεσε ότι ποσοστό 8,3% νοικοκυριών διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 4,4%.

Ομως υπάρχει - και εν προκειμένω - το χάσμα Βορρά και Νότου, αφού η κατανομή γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: 39,6% σουηδικά νοικοκυριά έχουν πρόσβαση, 24,6% δανικά, 17,2% φινλανδικά, ενώ στον αντίποδα είναι τα ισπανικά νοικοκυριά (5%), τα γαλλικά (3,9%), τα πορτογαλικά (3,4%) και τα ελληνικά (2,9%).

Στη σημερινή ΕΕ, 13,3% των εργαζομένων εργάζονται με το διαδίκτυο, επιθυμώντας κατά τη σειρά της προσωπικής αξιολόγησης τη σύνδεση με τους κατά τόπους δήμους, ώστε να αποφεύγονται περιττές μετακινήσεις (ποσοστό 47,8% των ερωτηθέντων), χάρη στις συνδέσεις να γίνονται ταξιδιωτικές κρατήσεις(ποσοστό 47,8%), να παρέχονται ιατρικές συμβουλές (41,9%), να διερευνώνται επαγγελματικές ευκαιρίες (41,5%), να υπάρχει συμμετοχή εξ αποστάσεως σε εκπαιδευτική διαδικασία (33,9%), να γίνονται εξ αποστάσεως εμπορικές παραγγελίες (33%) και, τέλος, να υπάρχει επικοινωνία με πολιτικούς (11%).

Ποσοστό 30,8% των πολιτών της ΕΕ διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στην κατοικία τους, όμως η αναντιστοιχία "κυβερνοναυτών" σε Βορρά και Νότο υφίσταται και εδώ, αφού από αυτούς ποσοστό 59,8% είναι εγκαταστημένοι στη Σουηδία, συγκριτικά ένα τοις εκατό λιγότεροι είναι εγκαταστημένοι στην Ολλανδία αλλά και στη Δανία, ενώ στο τέλος του κατάλογου είναι οι Ελληνες κυβενονάυτες (12,2% του συνόλου), 18,4% είναι οι Πορτογάλοι, και το ποσοστό των Γάλλων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αγγίζει το 23% του συνόλου για την ΕΕ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία, 30,2% των πολιτών της ΕΕ, καταφεύγουν σήμερα στις υπηρεσίες της. Εν προκειμένω προηγούνται οι Φινλανδοί (64,4%) ακολουθούμενοι από τους Σουηδούς (60,3%) και σε απόσταση από τους Ιταλούς (44,2%). Μιας δεύτερης ομάδας του ίδιου καταλόγου ηγούνται οι Γάλλοι (25,5%) και έπονται Ολλανδοί (24,2%) και Γερμανοί (19,4%) των κατόχων κινητών τηλεφώνων στα όρια της ΕΕ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ατυπη συμβιβαστική λύση για τον διευθυντή

ΓΕΝΕΥΗ. -

Η αναπλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή ήταν ένα αίνιγμα χωρίς ορατή λύση επί μακρό, αφού οι χώρες - μέλη του ΠΟΕ δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο.

Ωστόσο μία συμβιβαστική λύση φαίνεται ότι βρέθηκε κατά την άτυπη συνάντηση των πρέσβεων των χωρών, που μετέχουν στο Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ, αφού οι πρέσβεις αποδέχτηκαν ένα συμβιβαστικό σχέδιο που ανάβει το πράσινο φως για την ανάληψη των καθηκόντων του γενικού διευθυντή, από την 1η Σεπτεμβρίου και για τα επόμενα τρία χρόνια, που έλαβε χτες ο πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μουρ,τον οποίο θα διαδεχτεί ο Ταϊλανδός Σουπαχάι Πανιτσχπάντι από το 2002 έως το 2005.

Ωστόσο, η αποδοχή του σχεδίου αυτού θέτει προσωρινό τέρμα στις σκληρές διαπραγματεύσεις και τις διαμάχες στους κόλπους του Οργανισμού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΠΟΕ, Τανζανός Αλί Μχούμο, αλλά νέα μάχη πιθανά αναμένεται, όταν τεθεί για να λάβει την τελική έγκριση κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου πού θα συγκληθεί εντός της βδομάδας. Ο λόγος; Οτι κρίνεται ως ασύνηθες για τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς η θητεία του γενικού διευθυντή ήταν τετραετής με δυνατότητα ανανέωσής της. Η πρέσβης των ΗΠΑ Ρίτα Χάιες, που υποστήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα του Μουρ, δέχτηκε το σχέδιο και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτό που προέχει είναι η προώθηση των θεμάτων της ατζέντας του παγκόσμιου εμπορίου - φιλελευθεροποίηση αγορών. Παράλληλα, αναμένεται να αποφασιστεί ο αριθμός των αναπληρωτών γενικών διευθυντών του ΠΟΕ, καθώς ορισμένες αναπτυγμένες χώρες επιθυμούν πέντε - έναν από κάθε ήπειρο - αλλά αξιωματούχοι του ΠΟΕ θεωρούν ότι τέσσερις είναι αρκετοί.

Αίσχος!

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αποφάσισε και θα επισκεφτεί την προσεχή Τρίτη το Κόσσοβο. Με άλλα λόγια, θα επισκεφτεί την επαρχία ενός κράτους, η οποία βρίσκεται υπό κατοχή ξένων δυνάμεων, οι οποίες ακολουθούν μια πολιτική που στόχο έχει τον ακρωτηριασμό αυτού του κράτους. Θα την επισκεφθεί, χωρίς να ζητήσει - και να πάρει - την άδεια της υπεύθυνης και εκλεγμένης κυβέρνησης αυτού του κράτους, με το πρόσχημα ότι θέλει να βρεθεί κοντά στο ελληνικό τμήμα που συμμετέχει στην "ειρηνευτική" ΝΑΤΟική δύναμη. Θα προβεί δε σ' αυτή την ενέργεια σε μια περίοδο που ακόμη και αντιπολιτευόμενοι τον Μιλόσεβιτς πολιτικοί (βλέπε το ρεπορτάζ στις διεθνείς σελίδες) κατηγορούν αυτή τη δύναμη ότι ευθύνεται για την εθνοκάθαρση που αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ενάντια στους Σέρβους κατοίκους του Κοσσόβου. Βέβαια, οι "κατακτητές" δε χρειάστηκαν ποτέ την άδεια των ηττημένων για να πατήσουν τα εδάφη που κατάκτησαν. Ωστόσο, εμείς μόνο μια λέξη έχουμε να πούμε: Αίσχος!

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Εκλογή νέου προεδρείου

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Νικόλ Φοντέν,εκλέχτηκε χτες πρόεδρος του νέου Ευρωκοινοβουλίου με 306 ψήφους σε σύνολο 615 και είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος του Σώματος, μετά τη Σιμόν Βέιλ, που ήταν η πρώτη πρόεδρος του Κοινοβουλίου το 1979.

Η Ν. Φοντέν επικράτησε από τον πρώτο γύρο του υποψηφίου των σοσιαλιστών, Πορτογάλου Μάριο Σοάρες, που συγκέντρωσε 200 ψήφους και της υποψηφίου των πρασίνων, Φινλανδής ευρωβουλευτή Χάιντι Χαουτάλα, που συγκέντρωσε 49 ψήφους. Κατά τη διαλογή των ψηφοδελτίων βρέθηκαν και 60 ψηφοδέλτια άκυρα ή λευκά.

Η εκλογή της Ν. Φοντέν από τον πρώτο γύρο, έγινε δυνατή ύστερα από τη συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων. Η Ν. Φοντέν που γεννήθηκε το 1942 στη Νορμανδία, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και είναι διδάκτωρ δημοσίου δικαίου. Για περισσότερα από 20 χρόνια εργάστηκε ως νομική σύμβουλος και επεξεργάστηκε το βασικό νομοθετικό πλαίσιο των σχέσεων ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης στη Γαλλία, ενώ εκλέγεται ευρωβουλευτής συνεχώς από το 1984.

Χθες, η Ολομέλεια του νέου Κοινοβουλίου εξέλεξε τους 14 αντιπροέδρους. Σύμφωνα με το σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης D'ont - από το όνομα του Βέλγου νομικού που το επινόησε - οι Χριστιανοδημοκράτες θα καταλάβουν 5 θέσεις αντιπροέδρων, οι Σοσιαλιστές 6 θέσεις, οι Φιλελεύθεροι μία, η Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά μία και μία οι "Πράσινοι".

Διάλογος για τα "ανώδυνα"

Την προσεχή Δευτέρα ξεκινά η ελληνοτουρκική συζήτηση, για οικονομία, περιβάλλον και εμπόριο

Από τα πλέον "ανώδυνα" θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα, ξεκινά την προσεχή Δευτέρα ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Πρόκειται για μια συζήτηση στην οποία ρυμουλκήθηκε η ελληνική κυβέρνηση καθ' απαίτηση της Ουάσιγκτον και κάτω από τις τουρκικές κατηγορίες για υπόθαλψη της δράσης του ΡΚΚ.

Ο διάλογος αυτός, όπως είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, "θα γίνει το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου, στην Αγκυρα. Τα θέματα τα οποία θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών - εκ μέρους της Ελλάδας θα λάβουν μέρος οι πρέσβεις κύριοι Σκοπελίτης και Γεροκωστόπουλος - είναι η οικονομική - εμπορική συνεργασία, ο τουρισμός και το περιβάλλον. Αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν, στην πρώτη φάση, την ομάδα εμπειρογνωμόνων, των πρέσβεων που θα εκπροσωπήσουν τις δύο χώρες".

Μετά από αυτόν τον πρώτο γύρω θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση στην Αθήνα, 29 και 30 Ιουλίου. Στις συναντήσεις της Αθήνας θα συζητηθούν ο πολιτισμός, η πολυμερής συνεργασία και θέματα ασφάλειας. Οπως είπε ο υπουργός Τύπου "τα θέματα πάταξης της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης, της διακίνησης ναρκωτικών, ανήκουν στο ίδιο κεφάλαιο. Το κεφάλαιο αυτό είναι ένα εξ εκείνων που έχει αποφασιστεί να συζητηθεί στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων".

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει 10ήμερη εκδρομή, από τις 23 του Ιούλη έως και την 1η Αυγούστου, στην Ηπειρο, με έδρα το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά Πρέβεζας. Στην εκδρομή περιλαμβάνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στα τηλ.: 8810.074 ή 8810.046, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ