Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ατυπη συμβιβαστική λύση για τον διευθυντή

ΓΕΝΕΥΗ. -

Η αναπλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή ήταν ένα αίνιγμα χωρίς ορατή λύση επί μακρό, αφού οι χώρες - μέλη του ΠΟΕ δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο.

Ωστόσο μία συμβιβαστική λύση φαίνεται ότι βρέθηκε κατά την άτυπη συνάντηση των πρέσβεων των χωρών, που μετέχουν στο Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ, αφού οι πρέσβεις αποδέχτηκαν ένα συμβιβαστικό σχέδιο που ανάβει το πράσινο φως για την ανάληψη των καθηκόντων του γενικού διευθυντή, από την 1η Σεπτεμβρίου και για τα επόμενα τρία χρόνια, που έλαβε χτες ο πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μουρ,τον οποίο θα διαδεχτεί ο Ταϊλανδός Σουπαχάι Πανιτσχπάντι από το 2002 έως το 2005.

Ωστόσο, η αποδοχή του σχεδίου αυτού θέτει προσωρινό τέρμα στις σκληρές διαπραγματεύσεις και τις διαμάχες στους κόλπους του Οργανισμού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΠΟΕ, Τανζανός Αλί Μχούμο, αλλά νέα μάχη πιθανά αναμένεται, όταν τεθεί για να λάβει την τελική έγκριση κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου πού θα συγκληθεί εντός της βδομάδας. Ο λόγος; Οτι κρίνεται ως ασύνηθες για τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς η θητεία του γενικού διευθυντή ήταν τετραετής με δυνατότητα ανανέωσής της. Η πρέσβης των ΗΠΑ Ρίτα Χάιες, που υποστήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα του Μουρ, δέχτηκε το σχέδιο και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτό που προέχει είναι η προώθηση των θεμάτων της ατζέντας του παγκόσμιου εμπορίου - φιλελευθεροποίηση αγορών. Παράλληλα, αναμένεται να αποφασιστεί ο αριθμός των αναπληρωτών γενικών διευθυντών του ΠΟΕ, καθώς ορισμένες αναπτυγμένες χώρες επιθυμούν πέντε - έναν από κάθε ήπειρο - αλλά αξιωματούχοι του ΠΟΕ θεωρούν ότι τέσσερις είναι αρκετοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ