Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυταρχικός κατήφορος

Το χτεσινό χτύπημα της διαδήλωσης των Ελλήνων φοιτητών, από τις σχολές της Γιουγκοσλαβίας και των γονιών τους, όσο κι αν εξέπληξε τους ίδιους, καθώς καμία διάθεση για σύγκρουση δεν είχαν, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το τελευταίο διάστημα, τα αυξανόμενα κρούσματα του κρατικού αυταρχισμού μαρτυρούν, τόσο μια γρήγορη επιστροφή σε ένα μαύρο παρελθόν, όσο και μία επιτάχυνση στην οικοδόμηση ενός ακόμη πιο σκληρού αστυνομικού κράτους.

Προχτές, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο Μεταγωγών της Αθήνας κι έκαναν μαύρους στο ξύλο μετανάστες. Οι επιχειρήσεις - "σκούπα" συνεχίζονται με όλα τα χαρακτηριστικά του πογκρόμ, ενώ ταυτόχρονα, αυξάνουν τα κρούσματα ανεξέλεγκτης βίας των αστυνομικών κατά όποιου δε συμμορφώνεται "προς τας υποδείξεις". Σε διάφορα αστυνομικά τμήματα - σαν να γύρισε ο χρόνος πίσω στη δεκαετία του '60 - επανεμφανίστηκαν κρούσματα αυθαίρετης κλήσης πολιτών "δι' υπόθεσήν τους". Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση πριν ακόμα κάνουν βήμα και το Αυτόφωρο της Αθήνας καταδίκασε μέλος της ΚΝΕ σε τετράμηνη φυλάκιση, επειδή στη διάρκεια επιχείρησης - "σκούπα" ένας αστυφύλακας έκρινε ότι ο Κνίτης τον εξύβρισε! Την ίδια ώρα η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα ξέφραγο αμπέλι τόσο για το στρατό κατοχής του ΝΑΤΟ, που έχει εισβάλει στα Βαλκάνια, όσο και για μια σειρά πράκτορες μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών, που εμφανίζονται ουσιαστικά να καθοδηγούν άμεσα τις ελληνικές διωκτικές αρχές, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Στην πράξη, αυτό εκφράζεται ήδη ως τάση να αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική κάθε δράση του λαϊκού κινήματος. Αυτά, μόνο στο αστυνομικό μέρος της υπόθεσης.

Το γεγονός, ότι τα αστυνομικά μέτρα έχουν την απόλυτη έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού, που έσπευσε να συνδέσει την εγκληματικότητα με τους μετανάστες, δεν εξηγείται μόνο από τις ανάλογες αξιώσεις των Αμερικανών προϊσταμένων. Είναι η με μαθηματική ακρίβεια αναμενόμενη δράση, που αξιώνει και το μεγάλο κεφάλαιο, όσο αυξάνονται τα κοινωνικά προβλήματα και οξύνονται οι αντιθέσεις. Τα επιτελεία της άρχουσας τάξης αξιώνουν την ένταση της κρατικής καταστολής, ώστε να προλαβαίνει - αν είναι δυνατόν - κάθε "κοινωνική έκρηξη" εν τη γενέσει της. Ηδη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έσπευσε να εκτιμήσει ότι η δράση της αστυνομίας λειτούργησε ως μήνυμα προς τους εγκληματίες, που μείωσαν τη δράση τους!

Θα είναι αφέλεια να πιστέψει κάποιος πως το μήνυμα περί αποτελεσματικότητας της αστυνομίας, που επιχειρεί να περάσει ο υπουργός, αφορά στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στο χώρο του κοινού Ποινικού Δικαίου. Στην περίοδο εφαρμογής των συμφωνιών Σένγκεν και η παραμικρή καταδίκη, πχ για εξύβριση αρχής, καταγράφεται στα ηλεκτρονικά αρχεία ως απόδειξη για την εγκληματική φύση του πολίτη, που τυλίχτηκε σε μια κόλλα χαρτί... Το μήνυμα είναι διπλό: Επιχειρεί να μετατρέψει ένα τμήμα της κοινωνίας σε χειροκροτητή της αστυνομικής βίας, στο όνομα μιας ασφαλούς δήθεν καθημερινότητας. Ταυτόχρονα επιχειρεί να τρομοκρατήσει εκ των προτέρων όποιον ήδη αντιστέκεται ή και οδηγείται από την ανάγκη του, για πρώτη φορά στους δρόμους της αντίστασης.

Η φορά, που δίνει στην κρατική καταστολή, η κυβερνητική πολιτική επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από το μαζικό λαϊκό και εργατικό κίνημα. Καμία επανάπαυση, καμία αυταπάτη για το ρόλο των κατασταλτικών δυνάμεων ακόμα και στις πιο "αθώες" τους εκφράσεις, πχ κλήση "δι' υποθεσήν σας"", δε δικαιολογείται. Οι κομμουνιστές αυτονόητα βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ