Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΒΡΟΥ
Η κυβέρνηση "πάγωσε" το εργοστάσιο στρατιωτικών ενδυμάτων

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την πορεία μιας δημόσιας επένδυσης που αποβλέπει στη συγκράτηση του πληθυσμού στην παραμεθόριο περιοχή του Εβρου

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου για το θέμα του παγώματος της ανάπτυξης και λειτουργίας εργοστασίου ραφής στρατιωτικών ενδυμάτων στην περιοχή του Τριγώνου του Βορείου Εβρου. Πρόκειται για μια δημόσια επένδυση που εξαγγέλθηκε το 1994 με σκοπό τη συγκράτηση στην περιοχή του ντόπιου πληθυσμού που πλήττεται από την ανεργία.

Στην Ερώτηση τονίζονται τα εξής:

"Την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση των κατοίκων της περιοχής Τριγώνου Ν. Εβρου, έχει προκαλέσει η αθέτηση της δέσμευσης της κυβέρνησης να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση και να προχωρήσει στην εκταμίευση των αναγκαίων ποσών, προκειμένου να λειτουργήσει η επιχείρηση ραφής στρατιωτικών ενδυμάτων "Ενδύματα Τριγώνου ΑΕ".

Λόγω της μεγάλης ανεργίας που πλήττει το Ν. Εβρου και της σημαντικής στρατιωτικής δύναμης που υπηρετεί σ' αυτόν, προτάθηκε το 1994 η δημιουργία επιχείρησης ραφής στρατιωτικών ενδυμάτων. Η πρόταση υιοθετήθηκε από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένη και προχώρησε η εκπόνηση σχετικής μελέτης από τους φορείς της περιοχής, τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Τριγώνου και 13 κοινότητες (Δικαίων, Πλάτης, Ελιάς, Αράξου, Μαρασίων, Ορμενίου, Φτελιάς, Σπηλιάς και Φυλακίου).

Για να υπαχθεί η επένδυση στον αναπτυξιακό νόμο 1262 απαιτούνταν μελέτη σκοπιμότητας καθώς και η ίδια συμμετοχή. Η μελέτη σκοπιμότητας έγινε από φορέα υπό σύσταση και η ίδια συμμετοχή εξασφαλίστηκε από τη Νομαρχία Εβρου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τον Απρίλη του 1995.Υστερα απ' όλα αυτά, η σύσταση του φορέα έγινε με πανηγυρικό τρόπο κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην περιοχή και η επένδυση υπήχθη στον αναπτυξιακό νόμο. Υπογράφτηκε το καταστατικό της επιχείρησης "Ενδύματα Τριγώνου ΑΕ" με μετόχους τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Τριγώνου 51%, την "Ηλεκτρομηχανική Κύμης", θυγατρική της ΕΒΟ 36% και τις 13 κοινότητες της περιοχής, με 1% η κάθε μια. Το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης ανερχόταν σε 325 εκατ. δρχ. και η υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο στα 682 εκατ. δρχ. Το κεφάλαιο της εταιρίας έπρεπε να καταβληθεί σε δόσεις και σε τακτικές ημερομηνίες. Από τη Νομαρχία Εβρου διατέθηκαν 90 εκατ. δρχ. και από την "Ηλεκτρομηχανική Κύμης" 30 εκατ. δρχ. περίπου.

Με τα ποσά αυτά το 1996 ύστερα από δημοπράτηση του έργου, άρχισε το 1997 η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων σε ιδιόκτητο οικόπεδο 15 στρεμμάτων στη Σπηλιά και η υλοποίηση της επένδυσης. Η κατασκευή του κτιρίου 1.800 τ. μ. ολοκληρώθηκε μέσα στο 1997.

Στη συνέχεια όμως για άγνωστους λόγους το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δε συνέχισε την καταβολή των υπολοίπων δόσεων της Ηλεκτρομηχανικής και αυτό παρά τις υποσχέσεις του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου, κατά την επίσκεψη του στην περιοχή το Δεκέμβρη του 1997.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν να ατονήσει και το ενδιαφέρον της Νομαρχίας Εβρου ν' ανταποκριθεί στο υπόλοιπο ποσό της ίδιας συμμετοχής.

Ως τώρα για την κατασκευή του κτιρίου, την υδραυλική εγκατάσταση κλπ εργασίες, ξοδεύτηκαν 250 περίπου εκατ. δρχ.

Για τη λειτουργία της επιχείρησης, η οποία προβλέπεται να απασχολήσει 120 εργαζόμενους απ' την περιοχή, χρειάζεται η αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής Τριγώνου Ν. Εβρου, θεωρούν την οικονομική ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών ως την καλύτερη άμυνα της χώρας και την ανάγκη επενδύσεων από το δημόσιο για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς της κυβέρνησης "τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να συνεχιστεί η χορήγηση και των υπολοίπων δόσεων από μέρους της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης και να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση προκειμένου να προχωρήσει η λειτουργία της επιχείρησης "Ενδύματα Τριγώνου ΑΕ"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ