Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλα λόγια και οι ελπίδες... στις ΗΠΑ

Τι αναφέρουν στα μηνύματά τους οι ηγεσίες του δικομματισμού

Τα μεγάλα λόγια και οι διακηρύξεις για "αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση", χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς υπαίτιους της κυπριακής τραγωδίας, αλλά και αποδοχή των πρωτοβουλιών της ομάδας των "8" (δηλαδή των ΗΠΑ), χαρακτηρίζουν τα μηνύματα των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα 25χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

"Η παράταση του δράματος της Κύπρου πρέπει να θεωρείται και ως ένδειξη της παρακμής του πολιτισμένου κόσμου", αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι μια δίκαιη λύση του προβλήματος πρέπει να στηρίζεται στη βάση των συναφών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Κ. Σημίτης, αφού διαπιστώνει ότι "οι προσπάθειες όλων των χρόνων για να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρο, στο πλαίσιο κυρίως του ΟΗΕ, δεν ευδοκίμησαν", θεωρεί ότι "δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία που παρουσιάζεται εξαιτίας του διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως αυτό εκφράζεται με τις θέσεις των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ και τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" (!). Ταυτόχρονα, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αποτελέσει όχημα για τη λύση του Κυπριακού.

Περισσότερο αποκαλυπτικός είναι ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αφού επιρρίπτει τις ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία στον τουρκικό και ελληνικό εθνικισμό (!), καλεί εμμέσως πλην σαφώς τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο "με ρεαλισμό" να αποδεχτούν τη "νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει σήμερα η διεθνής κοινότητα".

Ο Κ. Καραμανλής επικρίνει την Τουρκία γιατί "κατά τρόπο περιφρονητικό αποκρούει την πρωτοβουλία του G8 και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ" και επισημαίνει ότι η στάση της Τουρκίας είναι αρνητικό πρόκριμα και για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πρότασή του για χάραξη διαχρονικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα μέσω του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

"Η απρόσκοπτη πρόοδος της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Αθήνα και τη Λευκωσία και μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικός παράγοντας για την έξοδο από το σημερινό τέλμα", υποστηρίζει ο ΣΥΝ. Από την πλευρά του ο Δ. Τσοβόλας τονίζει ότι "είναι απαράδεκτο σήμερα η τύχη της Κύπρου και η πορεία των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων, να αφήνεται στη βούληση και στις μεσολαβήσεις των ηθικών αυτουργών της κυπριακής τραγωδίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ