ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη δημιουργία μετώπου για την προστασία του περιβάλλοντος και από τις πυρκαγιές, καλεί το λαό και τους φορείς, με ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δασοπροστασία και τις πυρκαγιές. "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή, το συνδικαλιστικό κίνημα, οι επιστημονικοί φορείς, η νεολαία, οι κοινωνικοί φορείς, να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτησή τους σε πάλη για μια άλλη πολιτική και στον τομέα προστασίας των δασών", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση, το ΚΚΕ επισημαίνει, για άλλη μια φορά, τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και προτείνει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων προστασίας. Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ είναι η εξής:

"Οι τεράστιες καταστροφές, που έχουν ως αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι να γίνονται στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, περιουσιών, χωρίς να λείπουν και ανθρώπινα θύματα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή τουλάχιστον, περιοριστεί αν υπήρχε πολιτική πραγματικής προστασίας του δασικού μας πλούτου, αν αντιμετωπιζόταν αυτός ως ζήτημα εθνικής σημασίας. Το πρόβλημα της δασοπροστασίας από πυρκαγιές είναι πελώριο.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους παρέδωσαν τα δάση στο έλεος των καταπατητών, των οικοπεδοφάγων, όλων αυτών που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης. Η κυβερνητική πολιτική, υλοποιώντας και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσαρμόζει και τα δάση στην οικονομία της αγοράς.

Αυτή την πολιτική υπηρετεί: Η ουσιαστική κατάργηση του τεκμηρίου του Δημοσίου με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ο νόμος του υπουργού Βιομηχανίας και Ανάπτυξης, με τον οποίο μπορούν να αποχαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις, για να γίνονται επενδύσεις, με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας. Το Νομοσχέδιο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο επιχειρείται η διαχείριση των προστατευομένων περιοχών (εθνικοί δρυμοί, αισθητικά δάση, κ. ά.) από τους ιδιώτες, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα συγκροτήματα, τα οποία θα κερδοσκοπούν σε βάρος του εθνικού πλούτου με το μανδύα του μη κερδοσκοπικού φορέα. Το Νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας, που κατά καιρούς, αλλά και πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας, που νομιμοποιεί παράνομες καταπατήσεις και αναγνωρίζει ανύπαρκτες ιδιοκτησίες. Σήμερα απουσιάζει ένα συνολικό πλαίσιο δασοπροστασίας, αντιπυρικής πρόληψης και αποτελεσματικής παρέμβασης.

Χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής γης εξαιρούνται από την κήρυξή τους ως αναδασωτέων, ενώ η αναδάσωση που έχει γίνει είναι μηδαμινή.

Η παράνομη δόμηση ενθαρρύνεται και οι προεκλογικές εξαγγελίες αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων προετοιμάζουν τις νέες, κάθε φορά, πυρκαγιές.

Η δημόσια περιουσία βρίσκεται στο έλεος των καταπατητών, δάση και δασικές εκτάσεις διεκδικούνται από ποικιλώνυμους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Αποτελεί εμπαιγμό, πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης του λαού η επίκληση ως άλλοθι των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι λιγότερα των απαιτούμενων και παλαιά. Η πρόληψη έχει εγκαταλειφθεί, αλλά και οι δαπάνες για την καταστολή κάθε χρόνο μειώνονται.

Το ΚΚΕ επισημαίνει για άλλη μια φορά τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντας στη χώρα μας και προτείνει ξανά την εφαρμογή μέτρων προστασίας τους, καλώντας το λαό να παλέψει να τα επιβάλει άμεσα:

1. Πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων.Κήρυξη όλων ως αναδασωτέων, χωρίς εξαιρέσεις. Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης.

2. Αμεση αντιμετώπιση με τα απαραίτητα τεχνικά και δασοτεχνικά έργα και μέτρα,ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή του δάσους(πλημμύρες, κατακρημνίσεις, αύξηση θερμοκρασίας, κλπ.).

3. Λεπτομερή σχεδιασμό αναδάσωσης,διαχείρισης του δάσους και αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων. Οχι βοσκή στα καμένα δάση.

4. Εφαρμογή του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές. Εναντίωση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των δασών και των δασικών εκτάσεων.

5. Αμεση ολοκλήρωση και εφαρμογή του δασικού κτηματολογίου.Απαγόρευση εγκατάστασης νέων οικοδομικών συνεταιρισμών. Απαλλοτρίωση, με την καταβολή αποζημίωσης από το κράτος, των δασών και δασικών εκτάσεων που ανήκουν νόμιμα σε οικιστικούς συνεταιρισμούς σε όλα τα δάση.

6. Η πολεοδόμηση είναι έργο του κράτους και δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες που κερδοσκοπούν πάνω στη γη και στα δάση της χώρας.

7. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας για διαρκή φύλαξη - επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών.

8. Καθαρισμός των ευαίσθητων περιοχών, διάνοιξη των απαραίτητων δασικών οδών, κλείσιμο των επικίνδυνων παράνομων χωματερών. Βελτίωση των υποδομών.

9. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα κυρίως επίγεια και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

10.Αναβάθμιση του ρόλου της δασικής υπηρεσίας.

11. Είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας,που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα της (σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων, όπως το ΓΕΩΤΕΕ, η Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ, κ. ά.)

Να υλοποιηθεί το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, που διασφαλίζει μια ελάχιστη προστασία στα δάση.

12. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος. (1% για αναδασώσεις και 1% για επενδύσεις στα δάση).

Εναντίωση στην καταστροφή που επιχειρείται με κάθε είδους αιτιολόγηση, όπως αεροδρόμιο ΣΠΑΤΩΝ, μεγάλοι οδικοί άξονες, Ολυμπιακοί Αγώνες.

Κατάργηση όλης της αντιδασικής νομοθεσίας και οριστική απόσυρση των νομοσχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Γεωργίας.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό, τους φορείς του, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας των δασών που έχουν απομείνει.

Η ΤΑ πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή, το συνδικαλιστικό κίνημα, οι επιστημονικοί φορείς, η νεολαία, οι κοινωνικοί φορείς, να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτησή τους σε πάλη για μια άλλη πολιτική και στον τομέα προστασίας των δασών.

Το ΚΚΕ στηρίζει και τα μέλη του συμμετέχουν ενεργά σ' ένα μέτωπο προστασίας του περιβάλλοντος και από τις πυρκαγιές.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΚΕ του ΚΚΕ

Υπό διάλυση η Δασική Υπηρεσία

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η Δασική Υπηρεσία. Αντί να ενισχύεται σε υλικό και μέσα, κάθε χρόνο υποβαθμίζεται, ενώ μια σειρά από αρμοδιότητές της μεταφέρονται στην Πυροσβεστική ή στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Οι διαλυμένες υπηρεσίες της, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους για οκτάωρη λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχουν πάνω από τέσσερις υπαλλήλους!

Στις 13 περιφερειακές διευθύνσεις δασών και τη Γενική Γραμματεία Δασών προβλέπεται να υπηρετούν 6.389 υπάλληλοι και υπηρετούν 3.050 (ποσοστό κενών 52,3%.

Δηλαδή χρειάζονται άλλα 3.339 άτομα. Τα περισσότερα κενά υπάρχουν στον κλάδο της δασοπονίας. Εκεί, προβλέπεται να υπηρετούν 1.480 δασοπόνοι και είναι μόλις 457 (ποσοστό κενών 69,1%) με 1.023 κενές οργανικές θέσεις. Το ποσοστό κενών στους δασοφύλακες είναι 58,6%.Πρέπει να είναι 3.425 και υπηρετούν 1.418,ενώ λείπουν 2.007.

Από τα προβλεπόμενα 1.100 δασοφυλακεία δε λειτουργεί κανένα, τα 300 δασονομεία είναι κλειστά, τα 85 δασαρχεία υπολειτουργούν. Το ίδιο ισχύει και για τις 55 διευθύνσεις δασών.

Αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που 2.000 δασολόγοι και 3.000 δασοπόνοι είναι άνεργοι ή ετεροαπασχολούνται.

Η κυβέρνηση, πέρσι, αντί να δημιουργήσει τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας μετέφερε το έργο της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η πρόχειρη μεταφορά του έργου της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική κόστισε πέρσι τέσσερις νεκρούς και 1.016.545 καμένα δάση και δασικές ή θαμνώδεις εκτάσεις από 1.842 πυρκαγιές. Επίσης, αυξήθηκε ο μέσος όρος καμένης έκτασης ανά πυρκαγιά σε 552 στρέμματα από 200 ή 300 στρέμματα που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Φέτος, η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση, ρίχνοντας στη μάχη μεγάλο αριθμό εναέριων μέσων, με μεγάλο οικονομικό κόστος, τα οποία χρησιμοποιούνται για "ψύλλου πήδημα", ενώ παλιότερα υπήρχαν αυστηρότερες προϋποθέσεις.

Εχει επιστρατεύσει τους 7.000 υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, με 2.500 άτομα έλλειμμα στην οργανική της δύναμη, οι οποίοι, χωρίς υπερωριακές αμοιβές, νυχτερινά, περικοπές αδειών παλεύουν συνεπικουρούμενοι από 4.000 εποχικούς να "τα φέρουν βόλτα". Αλλες χρονιές 12.000 με 14.000 άτομα εμπλέκονταν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Πολλά από τα 1.200 οχήματα που διατίθενται είναι παλιά ή κακοσυντηρημένα.

Οσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές η κυβέρνηση έχει στα σκαριά σχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ που συνιστά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με σκοπό τη διαχείρισή τους. Μέχρι να λειτουργήσουν αυτά ανατίθεται η διαχείριση των προστατευόμενων δασικών περιοχών σε δημόσιες υπηρεσίες, ειδικές υπηρεσίες, ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των ΟΤΑ (αναπτυξιακές εταιρίες), μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση καταργεί τη Δασική Υπηρεσία.

Φέτος δόθηκαν 8 δισ. για τη δασοπονία τα οποία τον περασμένο μήνα δεν είχαν φτάσει στη Δασική Υπηρεσία, ενώ πέρσι το ποσό αυτό ήταν 18 δισ.

ΠΑΡΚΟ ΒΕΪΚΟΥ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα

Με έγγραφό της, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ζητά να... καταστρέψει εκείνη το χώρο, αντί για το Δήμο Νέας Ιωνίας

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διάσωση της "Ομορφοκλησιάς", στο πάρκο Βεϊκου, από την τσιμεντοποίηση που σχεδιάζουν κυβέρνηση και δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας, εξέφρασαν για άλλη μια φορά χτες το βράδυ, οι κάτοικοι της περιοχής σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η "Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) Σπύρος Χαλβατζής και ο νομαρχιακός σύμβουλος της Παράταξης Θεοχάρης Παπαμάργαρης,ο οποίος χαιρέτισε στη συγκέντρωση. Ο επικεφαλής της ΔΗΠΙ Παναγιώτης Τσουκαλάς,ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης τόνισε: "Αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε την περιοχή, από την επίθεση που δέχεται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους υποτακτικούς τους και να την κάνουμε δάσος". Οι κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καταστροφή του χώρου.

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικό των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης για την τσιμεντοποίηση της έκτασης, που έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, είναι ένα έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ". Με βάση το έγγραφο, η ΓΓΑ ζητά από το Δήμο Νέας Ιωνίας να σταματήσουν οι εργασίες στην περιοχή, όχι γιατί είναι παράνομες, αλλά επειδή θα καταστρέψει η ίδια το χώρο, για να κατασκευάσει έργα υποδομής δίπλα στο κλειστό γήπεδο πινγκ - πονγκ για την Ολυμπιάδα του 2004!

Στο έγγραφό της προς το Δήμο Νέας Ιωνίας, με ημερομηνία 15/7/99 και αριθμό πρωτοκόλλου ΤΥ - Δα/Φ610 - 5/1914/οικ.1872, αναφέρει επί λέξει τα παρακάτω: "... από το Δήμο σας γίνονται επιχωματώσεις πίσω από την Ομορφοκλησιά, οι οποίες καταλαμβάνουν ένα μεγάλο τμήμα έκτασης όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το εν λόγω έργο και αλλοιώνουν σημαντικά τη μορφολογία του φυσικού εδάφους, η οποία ελήφθη υπόψη για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων όσο και για τις κυκλοφοριακές συνδέσεις και ρυθμίσεις εξωτερικά και εσωτερικά του χώρου ανέγερσης του Γυμναστηρίου".

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων, με πρωτοβουλία της "Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας" έχουν σταματήσει τις παράνομες επιχωματώσεις, οι οποίες είχαν σκοπό τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από αναδασωτέα, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας του 2004.

Πυρκαγιές σε Ημαθία και Κέρκυρα

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ πυρκαγιά στη θέση Πάθη του Νομού Ημαθίας. Η φωτιά ξέσπασε στις 2.50 το μεσημέρι και για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα και ένα ελικόπτερο. Λόγω των ισχυρών ανέμων, που δημιουργούν αναταράξεις, δεν μπορούσαν να επέμβουν τα αεροπλάνα.

Υπό έλεγχο ήταν η πυρκαγιά κοντά στο χωριό Σκριπερό της Κέρκυρας. Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτική έκταση στις 3.30 το μεσημέρι και κάηκαν δεκάδες στρέμματα με ελιές. Ελέγχθηκε από 40 πυροσβέστες. Χρησιμοποιήθηκαν έξι οχήματα, δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και δυο βυτιοφόρα. Τις δυνάμεις πυρόσβεσης συνέδραμαν κάτοικοι της περιοχής.

Δάσος: Ο μεγάλος απορρυπαντής

Το δάσος είναι ένας μεγάλος απορρυπαντής. Συγκρατεί πολλούς ρύπους και εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο, αραιώνει τη συγκέντρωση του ρυπογόνου αέρα στα κατώτερα στρώματα δημιουργώντας καθοδικά ρεύματα και απαλλάσσει την ατμόσφαιρα από μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων.

Ενα εκτάριο δάσους προσλαμβάνει κάθε χρόνο τέσσερις τόνους διοξειδίου του άνθρακα και εξασφαλίζει την αναπνοή σε 10 άτομα.Υπολογίζεται ότι ένα στρέμμα δάσους πεύκης μπορεί να συγκρατήσει 3,2 τόνους σκόνης,ενώ ένα στρέμμα δάσους οξιάς 6,4 τόνους σκόνης.

Αποτελούν φυσική ασπίδα στις πλημμύρες του χειμώνα. Τα δέντρα συγκρατούν, λόγω των φυλλωμάτων τους, από 10% ως 50% των νερών. Μειώνουν την ετήσια απορροή των νερών κατά 10% ως 20% και κατεβάζουν τις πλημμυρικές αιχμές κατά 50% ως 60%.

Ενα καμένο δάσος όχι μόνο δεν μπορεί να συγκρατήσει το απαραίτητο νερό αλλά οδηγεί και σε διάβρωση του εδάφους. Κάθε χρόνο μεταφέρεται από το έδαφος της χώρας στη θάλασσα ένα νησί με έκταση όση η Πάτμος και με βάθος εδάφους 2,5 μέτρα.Η ετήσια μεταφορά φερτών υλικών από τα υδάτινα ρεύματα υπολογίζεται ότι είναι 86 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ
Φυτεύουν ένα φυτό ανά στρέμμα!

Ενα φυτό ανά στρέμμα ήταν η αναδάσωση της Πεντέλης μετά τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές τριών χρόνων που κατάστρεψαν συνολικά 78.000 στρέμματα δάσους στο βουνό.

Αυτό δε γίνεται μόνο στην Αττική όπου ο μέσος όρος των αναδασωθεισών περιοχών ήταν 5.000 με 6.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Ενας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι γιατί η Διεύθυνση Αναδασώσεων της περιφέρειας Αττικής είχε τριπλάσιο προσωπικό πριν λίγα χρόνια από αυτό που υπάρχει σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 5.178.284 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν καεί από το 1985 μέχρι το 1996, έχουν αναδασωθεί 535.827 στρέμματα, δηλαδή το 10% περίπου των καμένων δασικών εκτάσεων.

Για να δημιουργηθεί ένα δάσος χρειάζονται 15 - 20 χρόνια. Ομως, με το ρυθμό που ακολουθείται στον τομέα των αναδασώσεων, τα δάση στη χώρα μας ελαττώνονται κάθε χρόνο.

Στους βραδείς αυτούς ρυθμούς έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα της μη κήρυξης ως αναδασωτέων εκτάσεων που είχαν ξανακαεί στο παρελθόν και είχαν κηρυχτεί τότε αναδασωτέες.

Ενοχοι οι πολίτες!

Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα επιστρατεύει τώρα η κυβέρνηση για να "περάσει" την εντύπωση πως από την πλευρά της έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που αντίθετα δεν έχουν κάνει οι ...πολίτες.

Το μήνυμα αυτό, της αποενοχοποίησης, δηλαδή, των κυβερνητικών ευθυνών για τις καταστροφές που συνοδεύουν το τέλος της θερινής περιόδου, τα τελευταία χρόνια, "εμποτίζει" τα ραδιοτηλεοπτικά σποτ και εκπομπές που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εσωτερικών και θα ξεκινήσουν άμεσα να προβάλλονται. Την ίδια στιγμή, επιχειρείται η ενοχοποίηση των πολιτών, γιατί μπορεί να μην έχουν ...καθαρίσει τα ξερά χόρτα από τον κήπο τους, ή να μην έχουν αρκετές βρύσες στην αυλή τους.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι προφανής: Η συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών για τις καταστροφές, δηλαδή η κυβερνητική πολιτική, που προωθεί την καταπάτηση των δημόσιων δασικών εκτάσεων. Που μειώνει συνεχώς τις δαπάνες για την προστασία και θωράκιση των δασών. Που υποβαθμίζει τις Δασικές Υπηρεσίες. Που μετατρέπει, τελικά, το δάσος των πολλών σε τσιφλίκι των λίγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ