ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Διπλό ΟΧΙ στην ανεργία

Ανεργοι ναυτεργάτες προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΓΕΝΕ και συντονίζονται με τους μεταλλεργάτες

Ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες,συντονίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και την ανεργία. Τις αμέσως επόμενες μέρες, η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και μεταλλεργάτες ξεκινούν νέο γύρο ελέγχων στα πλοία που επισκευάζονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για την πάταξη της "μαύρης εργασίας" και την τήρηση του νόμου για τον αριθμό των πληρωμάτων, ώστε να βρουν δουλιά άνεργοι ναυτεργάτες, στα πλοία που θα διαπιστωθούν παραβάσεις σε σχέση με τα πληρώματα.

Ο συντονισμός δράσης των δύο κλάδων επικυρώθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των ανέργων ναυτεργατών,που διοργάνωσαν η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",στην οποία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης.

Οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας, κάλεσε τους ανέργους να μη δείξουν πλέον καμία ανοχή στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που γεννά την ανεργία και τροφοδοτεί την εφοπλιστική ασυδοσία και το δουλεμπόριο σε βάρος των ναυτεργατών, ενώ κατήγγειλε την τακτική συμβιβασμού της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ."Εκατό πλοία - συνέχισε - βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά. Αν γινόταν έλεγχος στα πλοία αυτά από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, όπως το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,για την τήρηση της νομοθεσίας, θα είχαν μπαρκάρει τώρα τουλάχιστον δύο - τρεις άνεργοι".

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή του ΓΕΝΕ κ. Λυκουσά.Οι ναυτεργάτες απαίτησαν να τους δοθούν τα σημειώματα"μη προσφερομένου" για εργασία Ελληνα ναυτεργάτη, που εξέδωσε το ΓΕΝΕ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ η ανεργία "σπάει κόκαλα" στην Ακτή Μιαούλη."Δε δίνετε τα σημειώματα συνειδητά γιατί ξέρετε ότι εκδόθηκαν παράνομα, για να κρύψετε το ρόλο που παίζει το ΓΕΝΕ, γιατί θα βρεθούν αρκετοί με χειροπέδες στα χέρια", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝΓ. Μανουσογιαννάκης,ενώ από όλους τους συγκεντρωμένους ναυτεργάτες έγινε σαφές ότι ο αγώνας για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ θα ενταθεί.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Συγκρούσεις στην Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλόων για την "επόμενη μέρα" της άρσης του καμποτάζ

"Φουντώνει" ο σκληρός ανταγωνισμός που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιριών, ενόψει της άρσης του καμποτάζ στις ακτοπλοϊκές γραμμές το 2004, όπως προβλέπει ο διαλυτικός κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης,ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε ισχύ για τα τουριστικά πλοία από την αρχή του χρόνου.

Η άρση της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα,έχει αναγκάσει τις ακτοπλοϊκές εταιρίες σε συγχωνεύσεις και συνεργασίες προκειμένου να θωρακιστούν και να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα πλοία των πολυεθνικών, που θα "αλώσουν" τις ελληνικές θάλασσες. Το ακτοπλοϊκό τοπίο μετά την άρση του καμποτάζ περιέγραψε ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών ΑκτοπλόωνΠαντελής Σφηνιάς,ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα μείνουν δύο - τρεις εταιρίες και επιπλέον έκανε λόγο για εταιρίες... "μπακάλικα".

Οι δηλώσεις του Π. Σφηνιά έκαναν άνω - κάτω την Ενωση. Οι εταιρίες ΑΝΕΚ - ΝΕΛ και του Νομικού - ο οποίος αρχικά είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση - ζήτησαν να συγκληθεί χτες έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΕΑ. Ωστόσο, στην πρόσκληση της ΕΕΑ προς τα μέλη γινόταν λόγος για σύγκληση "άτυπης" Γενικής Συνέλευσης, γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία των παραπάνω εταιριών. Ετσι χτες, δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποί τους και αναβλήθηκε η συνέλευση λόγω έλλειψης απαρτίας.

Στο μεταξύ, η ΑΝΕΚ συνεχίζει να αυξάνει το στόλο της με νεότευκτα πλοία, προτιμώντας - όπως και οι υπόλοιπες ελληνικές εταιρίες - τα ξένα ναυπηγεία, συμμετέχοντας έτσι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απαξίωση των ελληνικών. Χτες έκλεισε συμφωνία με τα νορβηγικά ναυπηγεία FOSEN για την κατασκευή δύο νέων επιβατηγών πλοίων, επένδυση ύψους 70 δισ. δραχμών περίπου!

ΚΕΡΚΥΡΑ
"Θίχτηκαν" οι ξενοδόχοι

Αντίδραση ξενοδόχων στις καταγγελίες της "Νομαρχιακής Συμπαράταξης", για εκμετάλλευση των υπαλλήλων τους

"Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης"."Γάντι" ταιριάζει το γνωμικό στους ξενοδόχους της Κέρκυρας, που έπειτα από καταγγελίες της "Νομαρχιακής Συμπαράταξης" σχετικά με τις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις τους, εξέδωσαν ανακοίνωση επιχειρώντας να τις διαψεύσουν, χωρίς όμως να το καταφέρουν.

Από την πλευρά της η "Νομαρχιακή Συμπαράταξη" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για "απύθμενο θράσος", σημειώνοντας: "Η Ενωση Ξενοδόχων Κέρκυρας παριστάνει πως δεν ξέρει για την έντονη εντατικοποίηση, την παραβίαση του 8ωρου, το κλέψιμο των υπερωριών, την παρακράτηση δεδουλευμένων από τον προηγούμενο χρόνο, π.χ. "Ακτή Μεσογγή", ή των πρώτων μηνών του '99, π.χ. στα ξενοδοχεία του Λούη, του Λεβέντη κ.ά.. Παριστάνει πως δε γνωρίζει για την κατάργηση στην πράξη των ειδικοτήτων, τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς, τα υποχρεωτικά ρεπό χωρίς αποδοχές".

Η "Συμπαράταξη" καταγγέλλει ακόμα ότι, ενώ τα ξενοδοχεία έχουν μεγαλύτερες πληρότητες από τα προηγούμενα χρόνια, "απασχολούν λιγότερο προσωπικό, σπρώχνοντας στην ανεργία και την υποαπασχόληση εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ αρνούνται να προσλάβουν εργαζόμενους που είναι 45 ή 50 ετών, έτσι η ασυδοσία της πλειοψηφίας των ξενοδόχων και των πολυεθνικών διακίνησης τουριστών, μαζί με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, συντηρούν και αυξάνουν την ανεργία".

Καταλήγοντας η "Συμπαράταξη", απαντά στην κατηγορία των ξενοδόχων περί "πολιτικών σκοπιμοτήτων", τονίζοντας πως μοναδικός της στόχος ήταν και είναι "η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεν μπορούν να μιλάνε για πολιτικές σκοπιμότητες όταν όλη τους η δράση αποσκοπεί στην εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών από τον κρατικό κορβανά, στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την εξαφάνιση των μικρομεσαίων". Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους της Κέρκυρας να απαντήσουν στους ξενοδόχους και να καταδικάσουν την αντεργατική κυβερνητική πολιτική, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να αναπτύξουν την πάλη τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου επιμένει να εθελοτυφλεί σε ό,τι αφορά στη σφοδρή παραβίαση των εργασιακών σχέσεων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού, παρά τις συνεχείς πιέσεις της "Νομαρχιακής Συμπαράταξης".Στην τελευταία του συνεδρίαση, η πλειοψηφία απέρριψε και πάλι σχετική πρόταση ψηφίσματος της "Συμπαράταξης", ισχυριζόμενη ότι δε γνωρίζει αν ευσταθούν οι καταγγελίες.

"ΜΙΜΙΚΟΣ"
Ετοιμοι για κινητοποιήσεις

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι, για το ενδεχόμενο δραστικής μείωσης του προσωπικού

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την εξουσιοδότηση για κινητοποιήσεις, καθώς και για τον καθορισμό του χρόνου που αυτές θα γίνουν, ζήτησε και πήρε χτες από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην επιχείρηση λευκού κρέατος "Μιμίκος".Αφορμή για τη Γενική Συνέλευση στάθηκαν οι οκτώ απολύσεις που έγιναν πριν λίγες μέρες, αφού είχαν προηγηθεί άλλες εφτά τον Ιούνη.

Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να καλλιεργηθεί στην επιχείρηση κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων, αφού διοχετεύονται διάφορα σενάρια, με σοβαρότερο αυτό της απόλυσης μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Σύμφωνα με τους εκκαθαριστές της Αγροτικής Τράπεζας, πάνω από 150 εργαζόμενοι θεωρούνται "υπεράριθμοι" και αυτό "προκειμένου να βρεθεί επενδυτής".

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν "σπείρει" συγχύσεις στους εργαζόμενους, σύροντας και το σωματείο σ' αυτή τη λογική. Εξάλλου, χτες κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, μέσα από τις τοποθετήσεις του προέδρου του σωματείου Β. Μπασούκο, διαφάνηκε η τάση συμβιβασμού στις απαιτήσεις των εκκαθαριστών, αλλά και στα ψευτοδιλήμματα "καλύτερα λιγότεροι με ανοιχτή την επιχείρηση, παρά όλοι και να κλείσει". Ο ίδιος μάλιστα δε δίστασε να δηλώσει ότι οι εκκαθαριστές ανέθεσαν στο σωματείο να κάνει προτάσεις τέτοιου είδους, δηλαδή πώς και ποιοι θα φύγουν!

Στους εργαζόμενους δε μένει άλλη λύση απ' αυτή του αγώνα, εξάλλου είναι νωπό στη μνήμη τους το παράδειγμα του "Σκαλιστήρη", όπου το 1990 κι ενώ η μεταλλευτική επιχείρηση βρισκόταν στο ίδιο καθεστώς με τη "Μιμίκος", εκκαθαριστές και κυβέρνηση υπόσχονταν ότι αν δεχτεί το σωματείο την απόλυση 1.500 εργαζομένων, η επιχείρηση θα ήταν βιώσιμη. Οι απολύσεις έγιναν, αλλά ένα χρόνο μετά το συγκρότημα έκλεισε και απολύθηκαν και οι υπόλοιποι 2.000 εργαζόμενοι.

Πλοίο στις φλόγες

Στις φλόγες τυλίχτηκε χτες στις 1.30 το μεσημέρι το τουριστικό σκάφος "ΑΡΙΩΝ", καθώς έπλεε στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης ανοιχτά της Ελούντα. Οι 35 επιβάτες και το 4μελές πλήρωμα του σκάφους μεταφέρθηκαν όλοι σώοι στη στεριά με ιδιωτικά σκάφη και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η επιχείρηση για την ανέλκυση του σκάφους "ΙΑΣΩΝ",το οποίο βούλιαξε στις 13 του Ιούλη κοντά στις ακτές της Ζακύνθου και στοίχισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Χτες ο ιδιώτης δύτης που έχει αναλάβει την επιχείρηση, δεν κατάφερε να τοποθετήσει στο σκάφος ιμάντες για να αρχίσει η ανέλκυση, επειδή δεν είχε καλή ορατότητα.

Τα απανωτά ατυχήματα στα τουριστικά σκάφη και το τραγικό ναυάγιο, επιβεβαιώνουν την έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, κατάσταση που θα γίνει τραγικότερη καθώς ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την ίδια μέρα που βούλιαξε το "ΙΑΣΩΝ", αφήνει τους πλοιοκτήτες αυτών των σκαφών εντελώς ανεξέλεγκτους.

  • Με το πλοίο ΓΚΡΕΤΑ δουλέμποροι μετέφεραν μέσω του λιμανιού της Πύλου λαθρομετανάστες, τους οποίους παρουσίαζαν κάθε φορά ως πλήρωμα και τους εξέδιδαν μέχρι πλαστά πιστοποιητικά παραμονής. Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο λιμενάρχης Πύλου Μιχάλης Βλάχος.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας των ναυτεργατών στο ΓΕΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ