ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχολεία για κλάματα...

Χωρίς προσωπικό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, καλούνται να λειτουργήσουν, στην καλύτερη περίπτωση, τα σχολεία των Δήμων της Νομαρχίας Αθηνών. Η χειρότερη περίπτωση είναι να κλείνουν και να συγχωνεύονται με άλλα, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την επινοικίαση κτιρίων που θα στεγαστούν.

Σ' αυτά και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της ευθύνης τους, αναφέρθηκαν, σε σχετική χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η νομάρχης και η βοηθός νομάρχη Αθηνών, Ελ. Μπεσμπέα και Ηρ. Βαλσαμάκη, αντίστοιχα, προβάλλοντάς τα ως μείζον ζήτημα που απαιτεί λύσεις άμεσα.

Η νομάρχης σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν κονδύλια στη Νομαρχία για τη στέγαση των σχολείων και δήλωσε αποφασισμένη να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, με ευχολόγια, δύσκολα θα καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων της περιοχής, οι οποίες, σε ό,τι αφορά το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, είναι: 574 γραμματείς. 1.129 επιστάτες, φύλακες, κλητήρες, νυχτοφύλακες και 1.078 καθαρίστριες.Το διορισμό αυτών των ανθρώπων ζήτησε η Νομαρχία από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο, όμως, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ενώ κάτι ψέλλισε για απασχόληση ανέργων, μέσω του ΟΑΕΔ.

Δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης στα σχολεία της Αθήνας, που επιτείνουν οι παραπάνω ελλείψεις σε προσωπικό, η Ηρ. Βαλσαμάκη είπε πως διευθυντές αναγκάζονται να κάνουν τα πάντα, εκτός από το να διδάσκουν. Υπάρχουν - είπε - καταγγελίες για κλοπές, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, καταστροφές και άλλα. Σε πολλά σχολεία επίσης, υπάρχει πρόβλημα διδασκαλίας, καθώς οι αλλοδαποί μαθητές είναι περισσότεροι, ενώ πολλοί δε γνωρίζουν ακόμα καλά τη γλώσσα.

Εχουν ευθύνες

Ομως, οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας "ξέχασαν" να αναφέρουν πως η ίδια η Νομαρχία Αθήνας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της - όπως είχε δημοσιεύσει ο "Ρ" στις 20 Ιούνη - αποφάσισε να καταργηθούν και να μη λειτουργήσουν τη σχολική χρονιά 1999 - 2000: Το 153ο Δημοτικό Σχολείο (ΔΣ) Αθηνών,το 19ο ΔΣ Αγ. Δημητρίου,το 18ο ΔΣ Καλλιθέας,το 17ο ΔΣ Νέας Σμύρνης,το 6ο Γυμνάσιο Αιγάλεω και το 2ο Ενιαίο Λύκειο Αιγάλεω. Επίσης, αποφάσισε τη συγχώνευση του 6ου ΔΣ Αιγάλεω με το 21ο ΔΣ της περιοχής.

Η Νομαρχία αποφάσισε τους υποβιβασμούς (μείωση δασκάλων και τμημάτων):

  • Σε 11 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων.
  • Στο 5ο ΔΣ Δάφνης.
  • Σε 4 νηπιαγωγεία του Δήμου Αθηναίων.
  • Σε 3 Δημοτικά Σχολεία της Καλλιθέας.
  • Στο 12ο ΔΣ Αργυρούπολης και στο 2ο ΔΣ Αγ. Βαρβάρας.

Για τα παραπάνω, η δικαιολογία ήταν ότι μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών. Ομως η Νομαρχία προχώρησε σε υποβιβασμούς, ακόμα και σε σχολεία, όπου οι μαθητές αυξήθηκαν: Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου υποβιβάστηκε από 6θέσιο σε 5θέσιο, ενώ οι μαθητές αυξήθηκαν από 37 σε 39 (και μιλάμε για παιδιά με ειδικές ανάγκες). Επίσης, το 1ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης υποβιβάστηκε από 2θέσιο σε 1θέσιο, ενώ τα νήπια που φιλοξενεί αυξήθηκαν από 21 σε 27.

Επιπλέον, οι της Νομαρχίας "ξέχασαν" να αναφέρουν πως η νομαρχιακή αρχή της Αθήνας ψήφισε έναν πενιχρό οικονομικό προϋπολογισμό - συναινώντας στις κυβερνητικές κατευθύνσεις για μείωση των κρατικών δαπανών - αρνούμενη να διεκδικήσει παραπάνω χρήματα, που τώρα "θυμάται" η νομάρχης Ελ. Μπεσμπέα ότι της λείπουν. Οπως είπε η ίδια, ο φετινός προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά δύο δισ. δραχμές σε σχέση με πέρσι, ενώ μειωμένα είναι και τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών (πέρσι ήταν 517 εκατομμύρια και δραχμές φέτος μόλις 147). Παρ' όλ' αυτά, χτες η Ελ. Μπεσμπέα "ευχαρίστησε" τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Φλωρίδη, με παρέμβαση του οποίου ενεκρίθη ο πενιχρός προϋπολογισμός από το υπουργείο Οικονομικών. (Θυμίζουμε πως ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, είχε επιστρέψει στη Νομαρχία Αθήνας τον προϋπολογισμό, ζητώντας να τον μειώσει κατά 4 δισ. δραχμές).

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Η φίμωση δε θα περάσει!

Νέες μεθόδους, ιδιαίτερα επικίνδυνες, επιχειρεί να εισαγάγει ο δήμαρχος Λιτοχώρου Γ. Παπαθανασίου, με στόχο την ποινικοποίηση και τελικά τη φίμωση της έκφρασης διαφορετικής πολιτικής άποψης και θέσης μέσα και... έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οπως αναφέραμε στο προχτεσινό δημοσίευμα, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να επανέλθουν στην τάξη οι τρεις δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΔΕΑΚ) Λιτοχώρου που κατήγγειλαν δημόσια την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να ξεπουλήσει, μέσω της "Αναπτυξιακής εταιρίας Λιτοχώρου ΑΕ" μια έκταση 700 στρεμμάτων για τη δημιουργία ξενοδοχείου και γηπέδων γκολφ.

Μετά από έναν πόλεμο ανακοινώσεων, όπου στις κατηγορίες της ΔΕΑΚ για "παράνομες και μεθοδευμένες ενέργειες που οδηγούν σε αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμβάσεις", ο δήμαρχος απαντά με χαρακτηρισμούς του τύπου "αιδώς Αργείοι", "συκοφάντες", "λασπολόγοι", "υβριστές", τελικά είχε και το θράσος να πραγματοποιήσει την απειλή του, δηλαδή να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ετσι, ο Γ. Παπαθανασίου, που "έσκυψε τη μέση" στους ΝΑΤΟικούς και τους Ελληνες υποτακτικούς τους, που παράνομα επέτρεψαν τη διέλευσή τους από το Λιτόχωρο και τη Βόρεια Ελλάδα, τώρα επιδιώκει τη δίωξη των εκλεγμένων από το λαό του Λιτοχώρου, δημοτικών συμβούλων της ΔΕΑΚ.

Μάλιστα, πριν προχωρήσει στην υποβολή μήνυσης, ζήτησε από την εισαγγελία, να καλέσει τους τρεις διαφωνούντες, προκειμένου να επιχειρηθεί "ειρηνική λύση της διαφοράς"... Λες και πρόκειται για διένεξη οικοπεδούχων και όχι για παραχώρηση δημοτικής έκτασης. Αυτό είναι το νέο "εκσυγχρονιστικό" ήθος που πρεσβεύει ο Δήμαρχος και η κυβερνητική παράταξη, η δημοκρατία τους περιορίζεται μόνο μέσα στα θεσμικά όργανα.

Στις 19 Ιούλη, η εισαγγελέας πρωτοδικών Κατερίνης Β. Θεοδώρου,στέλνει κλήσεις προς τους συμβούλους Ζαχαρία Καρακίτσιο,Κατερίνα Κουρίτα και Νίκη Τσιμούρα και τους καλεί να παρουσιαστούν ενώπιόν της την Τετάρτη 21 Ιούλη, "προκειμένου να επιχειρηθεί ειρηνική λύση της διαφοράς που έχουν με τον δήμαρχο Λιτοχώρου Γ. Παπαθανασίου για να ακουστούν και οι δικές του απόψεις σχετικά με το ζήτημα της διένεξης".

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αρνήθηκαν να παρουσιαστούν και ο δικηγόρος που τους εκπροσώπησε ξεκαθάρισε πως το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και φυσικά δεν μπορεί να λυθεί στα δικαστήρια. Παράλληλα, κατήγγειλαν πως τέτοιου είδους μεθοδεύσεις γυρίζουν τον τόπο σε καταδικασμένες εποχές.

Η ΔΕΑΚ, με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζει ακόμα πως: "κανείς δεν μπορεί να την αποτρέψει να καταθέτει τις απόψεις και τις διαφωνίες της και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του τόπου. Οι πολιτικές διαφορές λύνονται μέσα στο λαό και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων ή ενώπιον του εισαγγελέα".

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Αναρμόδιοι οι... αρμόδιοι

Οι υπεύθυνοι των Ολυμπιακών Αγώνων διαφήμισαν το Ολυμπιακό Χωριό στο Μενίδι, άφησαν όμως αναπάντητα τα ερωτήματα των φορέων της περιοχής και δήλωσαν αναρμόδιοι

Με αναπάντητα βασικά ερωτήματα και χωρίς να επισημανθούν οι επιπτώσεις και το μέλλον της περιοχής του Μενιδίου, όπου θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Χωριό, οι υπεύθυνοι των Ολυμπιακών Αγώνων προσπάθησαν να διαφημίσουν το έργο τους στους κατοίκους της περιοχής σε ανοιχτή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Στη σύσκεψη όμως ο εκπρόσωπος της Επιτροπής 2004 Γιάννης Πυργιώτης, αν και διαφήμισε τα έργα που θα γίνουν, δεν απάντησε σε καίρια ερωτήματα που τέθηκαν από τον επικεφαλής της "Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" και δημοτικό σύμβουλο Θάνο Τραβασάρο, για την περιοχή. Ερωτήματα όπως για το τι γίνεται με την τροποποίηση των 1.200 στρεμμάτων στα οποία θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Χωριό, χωρίς να προβλέπεται τίποτα για όμορες εκτός σχεδίου περιοχές και το πώς θα ενωθεί το έργο με τον υπόλοιπο ιστό της πόλης. Για το τι θα γίνει με την προστασία του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Αν θα μπορούν να μεταβιβάζουν ακίνητα και πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το ποιος φορέας θα κάνει τις κοινωνικές υποδομές και αν ο φορέας διαχείρισης θα συμπληρωθεί με ιδιώτες ή άλλους φορείς με κίνδυνο να αλλάξει η χρήση γης και δε γίνουν εργατικές κατοικίες. Και τέλος, πώς είναι δυνατόν να γίνουν έργα υποδομής, μετά τους Αγώνες, όταν χρόνια τώρα στο υπόλοιπο Μενίδι δεν έχει γίνει τίποτα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της επιτροπής αρκέστηκε να πει ότι δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει σ' αυτά τα ερωτήματα και τα μόνα που ανέφερε στην ομιλία του ήταν για το πόσα καλά θα φέρει το Ολυμπιακό Χωριό στην περιοχή, χωρίς να πει για το τι θα γίνει μετά τους Αγώνες.

Οι τοποθετήσεις όμως όλων των φορέων της πόλης ήταν ότι με το Ολυμπιακό Χωριό δεν πρόκειται να σταματήσει η υποβάθμιση του Μενιδίου, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει συγκεκριμένα έργα αναβάθμισης.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
"Μην ξεχνάτε τον όλεθρο"

Να θυμούνται την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία και να είναι έτοιμοι να αντιταχθούν σε κάθε νέα, τέτοια επέμβαση κατά της ειρήνης, καλούν τους αναγνώστες τους - μικρούς και μεγάλους - 31 δημιουργοί βιβλίων για παιδιά.

Συγγραφείς και εικονογράφοι παιδικών βιβλίων, με κείμενό τους, υπογραμμίζουν ότι "δεν πρέπει να ξεχάσουμε την οργή και την απόγνωσή μας, μπροστά στην απροκάλυπτη, επίμονη, αδυσώπητη καταστροφή της ζωής και της ελπίδας. Την καταστροφή του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, που μεθοδεύτηκαν ανελέητα, εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, από Αμερικάνους και Ευρωπαίους αυτόκλητους σωτήρες, κατά τη διάρκεια αυτού του "Πρώτου Ανθρωπιστικού πολέμου"".

Επισημαίνουν ότι παρακολούθησαν με αγανάκτηση τον τρόπο που "η χυδαία διγλωσσία της πολιτικής, η κερδοσκοπική αδηφαγία της οικονομίας, η αμήχανη σιωπή των βολεμένων, η υποκριτική φιλανθρωπία των καιροσκόπων, διαστρέφουν τις λέξεις για να καπηλευτούν τις έννοιες και να τολμήσουν τις πράξεις: Να βομβαρδίσουν αυτούς, τους οποίους ισχυρίζονται ότι σώζουν. Να τους ξεσπιτώσουν για να τους προστατέψουν, Να τους σκοτώνουν για να τους βοηθήσουν. Να γκρεμίζουν για να ανοικοδομήσουν. Να αφανίζουν τα μνημεία, το παρελθόν τους και να υποθηκεύουν, για τα δικά τους συμφέροντα, το μέλλον των παιδιών και τη χαρά τους".

Σημειώνουν πως δεν μπορούν με τα χάρτινα όπλα τους να αντιμετωπίσουν το ατσάλι και το ουράνιο. "Εμείς, συνεχίζουν, έχουμε γραφίδες, όχι γραφίτη. Χρώματα, όχι φωτιά. Λέξεις και έννοιες της αλήθειας. Οχι βόμβους και ψέματα. Εμείς έχουμε ιδέες, όχι δολάρια. Αλλά εμείς έχουμε μνήμη".

Και καταλήγουν: "Γι' αυτό καλούμε τους μικρούς μας αναγνώστες, αλλά και τους μεγάλους μαζί, και όλους τους συναδέλφους μας, σ' όλες τις χώρες - όσους ελπίζουν, δημιουργούν και ονειρεύονται - να θυμούνται τον όλεθρο. Να είναι σε εγρήγορση μπροστά σε κάθε ενδεχόμενο παραχάραξης της ειρήνης. Τους καλούμε να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας, για να καταδικάσουμε και να εμποδίσουμε κάθε νοοτροπία και εξουσία που επιτρέπει τη φυσική καταστροφή της ζωής, την ηθική εξαθλίωση του πολιτισμού, την προδοσία των προσπαθειών για συναδέλφωση και συνύπαρξη".

ΠΑΡΚΟ ΒΕΪΚΟΥ
Ετοιμάζονται για νέους αγώνες

Με συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Νέας Ιωνίας, τη Δευτέρα 26 Ιούλη,την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, και με κατάθεση ψηφίσματος, συνεχίζουν οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας τον αγώνα ενάντια στην τσιμεντοποίηση της περιοχής "Ομορφοκλησιάς" στο πάρκο Βεϊκου. Το ψήφισμα που θα καταθέσουν στο ΔΣ εγκρίθηκε από τους κατοίκους στην προχτεσινή συγκέντρωση της "Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας".

Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι κάτοικοι απαιτούν:

  • Την ομόφωνη δέσμευση του ΔΣ ότι θα μπει χρονοδιάγραμμα αναδάσωσης της "Ομορφοκλησιάς".
  • Ζητούν, το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το οποίο δηλώνει ότι θα γίνουν έργα υποστήριξης στην περιοχή, να μη δεσμεύσει το Δήμο και να προχωρήσει στην αναδάσωση.
  • Να μην προχωρήσουν τα σχέδια αποχαρακτηρισμού της περιοχής από δασική και αναδασωτέα.
  • Η κατασκευή του κλειστού γηπέδου πινγκ - πονγκ να γίνει στο Ρουφ, σύμφωνα και με την πρώτη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  • Να ενημερωθούν οι κάτοικοι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση εφαρμόσει το χουντικό νόμο 797/71 περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, ώστε να κινητοποιηθούν άμεσα.
  • Να λειτουργεί μόνιμα και να είναι σε ετοιμότητα η Επιτροπή Βεϊκου.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Κατάφωρη αδικία σε βάρος των αγροτών

Την άδικη μεταχείριση των αγροτών του Νομού Μαγνησίας από την κυβέρνηση καταγγέλλουν, με Ερώτηση στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, οι αγρότες, οι μαζικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Μαγνησίας είναι ανήσυχοι από την ακατανόητη και κατάφωρα άδικη στάση της κυβέρνησης, η οποία εξαίρεσε τη Μαγνησία από τους νομούς που μπορούν, κατ' εξαίρεση, να ρυθμίσουν οφειλές μέχρι και την 31.12.97, λόγω μεγάλων ζημιών που υπέστησαν από θεομηνίες. Ενέργεια αδικαιολόγητη, δεδομένου μάλιστα ότι ο Νομός Μαγνησίας - σχεδόν ολόκληρος - υπέστη σοβαρές ζημιές από παγετούς, πλημμύρες, βροχοπτώσεις σε δενδρώδεις και άλλες γεωργικές καλλιέργειες, γεωργικά κτίσματα, ζωικό κεφάλαιο, ζωοτροφές κλπ. Επιπλέον, οι παγετοί και οι πολύ ισχυρές χαλαζοπτώσεις του 1998 προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές σε ετήσιες και πολυετείς καλλιέργειες των αγροτών του νομού, πλήττοντας καίρια το εισόδημά τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας για ποιους λόγους εξαιρέθηκε ο Νομός Μαγνησίας από τη σχετική ρύθμιση και τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα, ώστε, αποδίδοντας δικαιοσύνη, να εντάξει και τη Μαγνησία στους νομούς που κατ' εξαίρεση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ρυθμίσουν οφειλές τους μέχρι και την 31.12.97.

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους

Υπό έλεγχο οι δύο πυρκαγιές σε Καλύβια και Δάσκιο Ημαθίας

Χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης έγιναν στάχτη από τις δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν χτες στην περιοχή Καλύβια Κορωπίου και προχτές στοΔάσκιο του Δήμου Μακεδονίδος - θέση Πάθη - που βρίσκεται στα σύνορα των Νομών Ημαθίας - Κοζάνης. Και οι δύο πυρκαγιές, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μπόρεσαν να τεθούν τελικά υπό έλεγχο, αργά χτες το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, στις 12 χτες το μεσημέρι, ξέσπασε πυρκαγιά κοντά σε κτηνοτροφική μονάδα των Καλυβίων, η οποία, εξαιτίας των δυνατών ανέμων, επεκτάθηκε γρήγορα και απείλησε για αρκετή ώρα το χωριό Αγιος Γεώργιος. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που κατέφθασε στο χώρο με 32 οχήματα και 110 υπαλλήλους, ενώ μέρος στην κατάσβεσή της πήραν και 20 ομάδες των ΕΜΑΚ, καθώς και εφτά αεροπλάνα που έκαναν συνεχείς ρίψεις. Η φωτιά μπόρεσε να ελεγχθεί γύρω στις 2 μ.μ., αφήνοντας όμως πίσω της καμένη γη...

Στην Ημαθία, η φωτιά που ξέσπασε προχτές στις 3 μ.μ. στη θέση Πάθη, μπόρεσε μόλις χτες στις 4.30 το απόγευμα να τεθεί υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, οι καταστροφές ξεπερνούν τα χίλια στρέμματα δάσους και δασώδους έκτασης. Να σημειωθεί πως στην περιοχή εξακολουθούν να βρίσκονται όλες οι δυνάμεις που πήραν μέρος στην προσπάθεια κατάσβεσης - έντεκα οχήματα με 107 άτομα - ενώ δύο ελικόπτερα έκαναν χτες έως αργά το απόγευμα συνεχώς ρίψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ