ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνελήφθη γιατί αρνήθηκε να γίνει χαφιές!

Ακραία περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας και δικαστικής προκατάληψης, αλλά και επίθεση κατά όλων των μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, χαρακτηρίζει το Συντονιστικό των Μεταναστευτικών Κοινοτήτων και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων τη σύλληψη και προφυλάκιση του Ντέιβιντ Φαζλούντ.

Ο Ντ. Φαζλούντ - πρόεδρος της Κοινότητας των Μεταναστών από το Μπαγκλαντές και μέλος της διοίκησης του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών - συνελήφθη πριν τέσσερις μέρες και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο,κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση των εικονικών γάμων, που κάνουν οι μετανάστες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα. Ο ίδιος, αλλά και το Συντονιστικό τονίζουν ότι η δίωξη γίνεται καθαρά για λόγους εκδίκησης, επειδή ο Ντ. Φαζλούντ στις 28 Ιούνη τόλμησε να καταγγείλει δημόσια και επώνυμα τον αστυνομικό Νάνη, ο οποίος τον εκβίασε να γίνει πληροφοριοδότης της Ασφάλειας και τον χαστούκισε μέσα στη Γενική Ασφάλεια όταν ο μετανάστης αρνήθηκε.

Λίγες μέρες μετά απ' αυτό το περιστατικό, στις 12 Ιουλίου, ο Ντ. Φαζλούντ απήχθη κυριολεκτικά από αστυνομικούς έξω απ' τα γραφεία του Δικτύου και οδηγήθηκε στη Γενική Ασφάλεια, όπου υποβλήθηκε σε ερωτήσεις για ζητήματα της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής. Την ίδια στιγμή αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του σπιτιού του και ενήργησαν έρευνα, χωρίς την παρουσία του ίδιου, και αποχώρησαν αφαιρώντας του προσωπικά έγγραφα!

Μια βδομάδα αργότερα, στις 20 Ιούλη, αστυνομικοί - με ένταλμα σύλληψης - συνέλαβαν τον Μπαγκλαντέζο και τον οδήγησαν στην ανακρίτρια με ένα εντυπωσιακά επιβαρυμένο κατηγορητήριο: Πλαστογραφία κατά εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, συγκάλυψη της αληθούς προέλευσης χρήματος, προερχομένου από εγκληματική δραστηριότητα, σύσταση και συμμορία, προώθηση στο εσωτερικό της χώρας απροσδιόριστου αριθμού αλλοδαπών που δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα εισόδου και διευκόλυνση παράνομης παραμονής απροσδιόριστου αριθμού αλλοδαπών.

Το Δίκτυο υπογραμμίζει πως οι κατηγορίες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον τεράστιο φάκελο (1.000 σελίδων) που έχει σχηματιστεί και αφορά 23 γάμους απόγνωσης υπηκόων Μπαγκλαντές με Ελληνίδες, οι οποίοι φαίνονται να έγιναν με τη μεσολάβηση ενός γραφείου γνωριμιών στη Γλυφάδα έναντι αδρών χρηματικών ποσών, τα οποία κατέβαλαν τα θύματα προς το γραφείο και τις υποτιθέμενες συζύγους, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα.Παράλληλα, το Δίκτυο καταγγέλλει ότι κατά την ανάκρισή του ο Ντ. Φαζλούντ υποβλήθηκε σε ερωτήσεις που ελάχιστη σχέση είχαν με το κατηγορητήριο και στη συνέχεια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα υπηρεσίας, ο οποίος, αφού τον επέπληξε έντονα για τη συμμετοχή του σε αντιρατσιστικές διοργανώσεις, αφού τον ρώτησε"πέσμου ξεχνώντας ότι είμαι εισαγγελέας "είναι οι Ελληνες ρατσιστές;"", συναίνεσε στην προφυλάκισή του από την ανακρίτρια. Να σημειωθεί, τέλος, πως οι δικηγόροι του μετανάστη κατέθεσαν χθες προσφυγή κατά του εντάλματος προφυλάκισης.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ
Αυθαιρεσίες και... διαπλεκόμενα

Απειλεί τους εργαζόμενους στη Νομαρχία ο Δ. Βουνάτσος. Τοπική εφημερίδα τούς συκοφαντεί

Καθεστώς έχουν γίνει πλέον οι αυθαίρετες ενέργειες του Νομάρχη Λέσβου, Δ. Βουνάτσου,ο οποίος προχωρά σε κατά το δοκούν καθαιρέσεις, προαγωγές και μετακινήσεις υπαλλήλων και στελεχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ). Μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντηση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λέσβου με το Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΑ του νησιού, ο Δ. Βουνάτσος προχώρησε σε άκρως αντιδημοκρατικές ενέργειες και απειλές, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.

Τα παραπάνω συνδικαλιστικά όργανα, με κοινό τους υπόμνημα, ζήτησαν να ληφθούν μέτρα ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα: Αυθαιρεσίες και κακοδιαχείριση, όπως η καθυστέρηση συγκρότησης και λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Καθαιρέσεις του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τοποθετήσεις Τμηματαρχών χωρίς επιλογή και έγκριση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Τοποθέτηση στη θέση του προϊστάμενου του Τμήματος Αλιείας ενός γεωπόνου και παράλληλα παραγκωνισμός του υπηρετούντος ιχθυολόγου. Αδικαιολόγητες μετακινήσεις υπαλλήλων.

Στα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε ορισμένα τμήματα της Νομαρχίας. Τραγικό παράδειγμα, η Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής - Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία - όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - "μόνο σχέση με την υγεία δεν μπορεί να έχει". Κι αυτό γιατί δεν έχει ακόμα επανδρωθεί πλήρως, ενώ υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα στο καθεαυτό εργασιακό περιβάλλον, όπως: έλλειψη καθαριότητας και κλιματισμού, σχεδόν ανύπαρκτα τηλέφωνα (ένα για δέκα υπαλλήλους), ουσιαστική αδυναμία συντήρησης ακόμα και των εμβολίων και πολλά άλλα.

Πέρα από όλα αυτά, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη συστηματική και μόνιμη εκστρατεία συκοφάντησής τους, που έχει αναλάβει "εργολαβικά" μια καθημερινή εφημερίδα της Μυτιλήνης, ο "Δημοκράτης". Η εν λόγω εφημερίδα στήριξε προεκλογικά τον σημερινό νομάρχη και μέσα από απαράδεκτα και υβριστικά δημοσιεύματα επιτίθεται κατά του νεοσύστατου Σωματείου των Εργαζομένων της ΝΑ Λέσβου. Το Σωματείο απάντησε με ανακοίνωσή του, ενώ η διεύθυνση της εφημερίδας τού άσκησε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης, Δ. Βουνάτσος, ο οποίος προεκλογικά διακήρυττε τη "συλλειτουργία της ΝΑ με την κοινωνία", αρνείται να δώσει λύσεις στα προβλήματα εργαζομένων και κατοίκων. Παράλληλα, με την ένοχη σιωπή του στις προκλήσεις του "Δημοκράτη", δείχνει ότι ανταποδίδει στην εν λόγω φυλλάδα δέοντα ανταλλάγματα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλές από τις μετατοπίσεις υπαλλήλων της Νομαρχίας, είχαν προηγούμενα υποδειχτεί από τη φυλλάδα. Ολα αυτά έχουν αγανακτήσει και εξοργίσει τους εργαζόμενους του χώρου που αναμένεται να απαντήσουν δυναμικά.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νομιμοποίηση παρανομιών με συνοπτικές διαδικασίες

Μετά τις πλατείες και τα πεζοδρόμια, η Δημοτική Αρχή του Πειραιά παραδίδει βορά στις ορέξεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, και τις παραλίες της πόλης που αυθαίρετα και παράνομα έχουν καταλάβει ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων.

Ετσι, έναντι λίγων εκατομμυρίων που θα καταβάλει στο ταμείο του δήμου αποφασίστηκε προχθές από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου η νομιμοποίηση της παράνομης κατάληψης 250 τετραγωνικών αμμουδιάς στην πλαζ Βοτσαλάκια που είχε κάνει ιδιώτης με την ανοχή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής με μια απλή άδεια αναψυκτηρίου 12 τετραγωνικών μέτρων που θα λειτουργούσε μόνο τις ώρες λειτουργίας της πλαζ. Αντ' αυτού μεταμορφώθηκε σε κανονικό νυκτερινό κέντρο. Την εξόφθαλμη και από όλους παραδεκτή παρανομία, είχε καταγγείλει και ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης όταν ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας με σκληρά λόγια τον τότε δήμαρχο Στέλιο Λογοθέτη, για να τον ξεπεράσει όταν τον διαδέχτηκε στον δημαρχιακό θώκο.

Φαίνεται πως στον Πειραιά καταπατητές και παράνομοι βρίσκουν φιλόξενη αγκαλιά από τον Χρ. Αγραπίδη και τους συν αυτόν που συναλλάσονται με τους ιδιώτες καταπατητές των ελεύθερων χώρων του Πειραιά, ενώ ταυτόχρονα επαίρονται, όπως ο αντιδήμαρχος Τάσος Κάρλες, για το ότι "καθάρισαν" τους δρόμους της πόλης από τους μικροπωλητές. Δηλαδή κυνηγούν ανηλεώς τους μικρομεροκαματιάρηδες και χαρίζονται έναντι αγνώστων ανταλλαγμάτων στους μεγαλοκαρχαρίες.

Την πρακτική αυτή κατήγγειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού "Πειραιάς - Αναγέννηση", ο επικεφαλής του οποίου Παναγιώτης Σαλπέας, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο αντί να παταχτεί η παρανομία στην πλαζ Βοτσαλάκια, να νομιμοποιείται με τον καθορισμό της τιμής για την κατάληψη του χώρου από τραπεζοκαθίσματα. Πολύ περισσότερο που το θέμα δεν ήταν καν εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη. Οι σύμβουλοι της κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", ζήτησαν την απόσυρση του θέματος, και μπροστά στην άρνηση του προέδρου του Σώματος, Πέτρου Μαντούβαλου, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Να σημειωθεί ότι ο Π. Μαντούβαλος προηγουμένως με την ίδια μέθοδο του αιφνιδιασμού του Δημοτικού Συμβουλίου είχε πάρει έγκριση για τη λειτουργία δύο κέντρων τυχερών παιχνιδιών, τη δε βιασύνη του τη δικαιολόγησε σαν... εξυπηρέτηση εύλογου αιτήματος δημότη!

H προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε πέρα από τις προνομιακές σχέσεις που έχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων και λεσχών με τη σημερινή Δημοτική Αρχή και τις φασιστικές, ρατσιστικές αντιλήψεις πολλών συμβούλων της πλειοψηφίας. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Τ. Κάρλες που είπε ότι ο ιδιώτης αναμόρφωσε ένα χώρο που προηγουμένως κυκλοφορούσαν "Αλβανοί, αδελφές και χαπάκηδες"!

Να σημειωθεί τέλος, ότι με την ανοχή αν όχι την παρότρυνση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος παραβρίσκονται τραμπούκοι, που όχι μόνο βρίζουν όσους δημοτικούς συμβούλους λένε κάτι με το οποίο δε συμφωνούν, όπως οι κραυγές που συνόδευσαν την προχθεσινή αποχώρηση του συνδυασμού "Πειραιάς - Αναγέννηση", "να πάτε στο διάολο" αλλά οι ίδιοι τραμπούκοι κατά καιρούς έχουν προπηλακίσει και μη αρεστούς σε αυτούς και τα αφεντικά τους, δημοσιογράφους.

Γ. Κ.

Προσωρινή σφράγιση ενός νυχτομάγαζου

Μετά από δίωρη διαπραγμάτευση, ο Δήμος Ελληνικού προχώρησε σε... προσωρινό σφράγισμα του νυχτερινού κέντρου διασκέδασης "Κινγκ Σάιζ", στη λεωφόρο Ποσειδώνος. To "Κινγκ Σάιζ" θα παραμείνει για δέκα μέρες κλειστό, ύστερα από μηνύσεις που έκαναν κάτοικοι του Ελληνικού, για παράβαση ωραρίου και πρόκληση ηχορύπανσης.

Παρ' όλα αυτά, οι εκπρόσωποι της εταιρίας "Διεθνής Επιχείρηση Θεάματος - Ακροάματος ΑΕ", στην οποία ανήκει το νυχτερινό κέντρο, ζήτησαν να αναβληθεί για 2 μέρες η σφράγιση, επειδή όπως υποστήριξαν "υπήρχαν ευπαθή τρόφιμα και μηχανήματα που δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να τα μεταφέρουν"...

Οι κάτοικοι που μένουν δίπλα στο συγκεκριμένο κέντρο, κατέρριψαν κάθε επιχείρημα και δικαιολογία. "Μέχρι τις 6 το πρωί είμαστε υποχρεωμένοι να μένουμε άγρυπνοι. Μερικές φορές η μουσική σταματάει στις 8", είπε οργισμένη η Φωτεινή Λεοντιάδου.Αλλη κάτοικος, τόνισε ότι "όποιος θέλει, χτίζει, όπου θέλει. Είναι απαράδεκτο. Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για όλους εμάς που υποφέρουμε κάθε βράδυ".

Ο Χρήστος Κορτζίδης,επικεφαλής της "Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό", τόνισε ότι: "Ο δήμος πρέπει να προχωρήσει και στο οριστικό κλείσιμο των άλλων δύο νυχτερινών κέντρων ("Μπίο - Μπίο", "Κινγκ Σάιζ"). Ωστόσο κύριο μέλημά μας εξακολουθεί να παραμένει η απομάκρυνση των νυχτομάγαζων από την παραλία και η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης στην παραλία".

Ηταν στραβό το κλήμα...

Εδώ ταιριάζει γάντι η παροιμία του λαού μας. "Ηταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος...". Ο λόγος για τους μικρομεσαίους εμπόρους και ξενοδόχους της Πιερίας. Δεν τους έφτανε η κατακόρυφη πτώση της κίνησης, λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, άρχισαν να τρώνε και "φέσια" από τουριστικές εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται.

Ετσι, προχτές ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση 80 Πολωνών τουριστών, που ξέμειναν στην παραλία της Κατερίνης, επειδή πτώχευσε η μεγάλη τουριστική εταιρία, με την οποία κανόνισαν και προπλήρωσαν τις δεκαήμερες διακοπές τους.

Το πολωνικό τουριστικό πρακτορείο "ALPINA", σύμφωνα με όσα δηλώνουν ξενοδόχοι που συνεργάζονται μαζί του, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα του. Με την ξαφνική πτώχευση όμως, αφήνει μεγάλα χρέη στους συνεργάτες του στην παραλία της Κατερίνης.

Οι 80 τουρίστες, με παρέμβαση της πολωνικής πρεσβείας, θα αναχωρήσουν για τη χώρα τους το αργότερο μέχρι την Κυριακή. Ως τότε θα διαμείνουν σε κάμπινγκ του νομού.

Κλείνουν τη χωματερή

Με κλείσιμο της χωματερής των Ταγαράδων, απειλούν οι κάτοικοι της περιοχής, που χρόνια τώρα περιμένουν να υλοποιηθεί η απόφαση για κατάργηση της χωματερής και δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε άλλη τοποθεσία του νομού.

Πριν από μερικές μέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωστοποίησε απόφασή του, με την οποία ακυρώνεται η προοπτική αυτής της λύσης. Εξω από το κτίριο της Νομαρχίας, συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της περιοχής του Λαγκαδά, αλλά και της περιοχής Ταγαράδων, αντιδρώντας οι μεν στην προοπτική δημιουργία ΧΥΤΑ και οι δε στην παραμονή της χωματερής στην περιοχή τους.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κ. Παπαδόπουλος,θέλησε να αποφύγει τη συζήτηση του θέματος, ζητώντας από το Σώμα την αναβολή της συνεδρίασης, κάτι που ξεσήκωσε την οργή των κατοίκων της περιοχής των Δήμων Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών, οι οποίοι και απείλησαν να κλείσουν επ' αόριστον τη χωματερή των Ταγαράδων και έκαναν λόγο για το χρόνιο εμπαιγμό τους από τους κατά καιρούς νομαρχιακούς άρχοντες.

Επίθεση "Χρυσαυγιτών" εναντίον διαδηλωτών

Απρόκλητη επίθεση δέχτηκαν τέσσερις νεαροί, που συμμετείχαν στην προχτεσινή αντιρατσιστική πορεία, από ισάριθμα μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή". Οι "Χρυσαυγίτες" πλησίασαν τους διαδηλωτές, που βρίσκονταν στις 11.30 προχτές το βράδυ στο Πάρκο Ελευθερίας κι αφού δήλωσαν πως είναι μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης, τους εξύβρισαν και, στη συνέχεια, τους χτύπησαν απρόκλητα. Ο 18χρονος Γιώργος Πλουμπίδης και ο 25χρονος Βαγγέλης Πατεράκης μεταφέρθηκαν - από την 21χρονη Ολυμπία Γεωργά και τον 18χρονο Γ. Παπαθανασίου - με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησαν. Η Αστυνομία ενεργεί αυτεπάγγελτα προανάκριση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ