ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σε αγωνιστική επιφυλακή για το φορολογικό

Η ΓΣΕΒΕΕ με χτεσινή ανακοίνωσή της προειδοποιεί πως δε θα δεχτεί την αντικατάσταση των "αντικειμενικών" κριτηρίων με ένα άλλο παρόμοιο σύστημα

Ως μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για να προετοιμάσει το κλίμα για την επιβολή ενός χειρότερου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φορολογικού συστήματος, χαρακτηρίζει τα διάφορα σενάρια που διαρρέουν στον Τύπο από το υπουργείο Οικονομικών, για τα σχέδια της κυβέρνησης στο σύστημα φορολόγησης των ΜΜΕ, με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Αξίζει να σημειωθεί ότι - όπως προκύπτει και από τα επίσημα, τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - με την καθιέρωση των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων βιοτεχνών, εμπόρων και αγροτών - φορτώθηκαν πρόσθετα φορολογικά βάρη και στις πλάτες των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Αυτό τεκμηριώνεται τόσο από το γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης του φόρου εισοδήματος που πλήρωσαν τα τελευταία χρόνια οι ΕΒΕ ήταν πολύ μεγαλύτερο του πληθωρισμού όσο και από το ότι αυξήθηκε η συμμετοχή των επαγγελματοβιοτεχνών στο σύνολο των εσόδων του κράτους από φόρο προσωπικών εισοδημάτων.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως παρά το ότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από τη λήξη του "κοινωνικού διαλόγου" για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στους φορείς κανένα επίσημο κείμενο με τις θέσεις της. Αντίθετα όμως αφήνει να διαρρέουν συνεχώς στον Τύπο διάφορα σενάρια για τα σχέδιά της πάνω στη φορολογία και ιδίως για τη φορολογία των ΜΜΕ. Σ' αυτό το σημείο η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι "δε θα δεχτούμε το αποτέλεσμα του διαλόγου να είναι η αντικατάσταση των "αντικειμενικών" κριτηρίων με άλλα, οποιαδήποτε μορφή και αν έχουν, ούτε τη συνέχιση του 35%, ούτε τη συνεχή διόγκωση της φορολογικής γραφειοκρατίας και δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε ποτέ ένα τέτοιο αποτέλεσμα του διαλόγου".

Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή για την περίπτωση που τα πράγματα πάρουν αρνητική τροπή, ώστε να κινητοποιηθούν οι ΜΜΕ, ενώ ήδη έχει προσδιοριστεί συνεδρίαση του ΔΣ στη Θεσσαλονίκη, τις μέρες τις Διεθνούς Εκθεσης, με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις και την αντίδραση των ΜΜΕ.

ΕΜΠΟΡΙΑ ΥΓΡΑΕΡΙΩΝ
Στον κλοιό του επικίνδυνου λαθρεμπορίου

Σε "εν δυνάμει βόμβα" μπορεί να αποδειχτούν πολλές από τις φιάλες υγραερίου, που χρησιμοποιούν τα ελληνικά νοικοκυριά ή και επιχειρήσεις και να συμβεί ένα παρόμοιο ατύχημα με αυτό που συνέβη πριν μερικές μέρες στο Βόλο, όπου πλήρωσαν με την ίδια τη ζωή τους αθώοι πολίτες. Και όταν λέμε βόμβες κυριολεκτούμε, διότι με το μέγεθος που έχει πάρει η παράνομη εμφιάλωση και διακίνηση φιαλών υγραερίων - η εμφιάλωση γίνεται χωρίς κανένα μέτρο ή με ελλιπή μέτρα ασφαλείας - ο καθένας μας κινδυνεύει σε ανύποπτο τόπο και χρόνο να πέσει θύμα μιας έκρηξης.

Το μέγεθος της παράνομης εμφιάλωσης και εμπορίας υγραερίων είναι τόσο μεγάλο στη χώρα μας, που ξεπερνάει ακόμα και μεγέθη της νόμιμης εμφιάλωσης και διακίνησης υγραερίων, αφού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Επαγγελματική Ενωση Εταιριών Υγραερίων (ΕΕΕΥ):

  • Από τους 55.000 περίπου τόνους υγραερίων που καταναλώνονται κάθε χρόνο στην ελληνική αγορά, οι 30.000 εμφιαλώνονται και διακινούνται παράνομα, ενώ μόνο οι 25.000 τόνοι εμφιαλώνονται και διακινούνται από τις νόμιμες εταιρίες με τις προδιαγραφές ασφαλείας.
  • Οι παράνομοι εμφιαλωτές και διακινητές φιαλών υγραερίων σφετερίζονται τις φιάλες των νόμιμων εταιριών, με αποτέλεσμα (οι φιάλες) να μην επιστρέφουν στις εγκαταστάσεις των εταιριών για τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και συντήρηση, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Παρά τις συνεχείς καταγγελίες που έχει κάνει η ΕΕΕΥ προς το υπουργείο Ανάπτυξης (έχει προσκομίσει και λίστα με τα ονόματα των παράνομων εμφιαλωτών διακινητών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα), η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση, με αποτέλεσμα και να κινδυνεύουν οι ανυποψίαστοι πολίτες, να ζημιώνονται οι νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος από τους διαφυγόντες φόρους. Τα τελευταία χρόνια, άνθρωποι του παρακυκλώματος έχουν τοποθετήσει και συνεχίζουν να τοποθετούν παράνομα δεξαμενές και εμφιαλώνουν τις φιάλες όλων των νόμιμων εταιριών, εμπορευόμενοι τις φιάλες ευκαιριακά.

Στη λίστα που έχει αποστείλει η ΕΕΕΥ προς το υπουργείο Ανάπτυξης, αναφέρεται ότι μέχρι πέρυσι δραστηριοποιούνταν στη χώρα 30 παράνομοι εμφιαλωτές - διακινητές υγραερίων, ενώ με βάση τον ετήσιο αριθμό αύξησης φέτος υπολογίζονται γύρω στους 50. Ωστόσο, αν και ακόμα δεν έχει βγει το πόρισμα για την αιτία του ατυχήματος στο Βόλο, η ΕΕΕΥ εικάζει ότι η φιάλη προερχόταν από παράνομο εμφιαλωτήριο, μια και έχει στοιχεία ότι στην πόλη του Βόλου δραστηριοποιούνται τρεις τουλάχιστον παράνομοι εμφιαλωτές - διακινητές.

Το ανησυχητικό στην υπόθεση είναι ότι, αγοράζοντας μία φιάλη υγραερίου, ο πολίτης δεν μπορεί να εξακριβώσει αν προέρχεται από νόμιμη εταιρία ή παράνομο εμφιαλωτήριο, διότι έχουν βρει μεθόδους να αντιγράφουν ακόμα και τα πώματα των στροφίγγων. Το τελευταίο διάστημα μεγάλες εταιρίες του κλάδου, προκειμένου να διασφαλίσουν τη γνησιότητα τις φιάλης, έχουν δημιουργήσει ένα ειδικό πώμα στο στρόφιγγα, που προς στιγμήν είναι δύσκολο να αντιγραφεί.

Η πειρατεία φιαλών υγραερίων γίνεται:

  • Από παράνομα εμφιαλωτήρια, που δεν κατέχουν ούτε καν άδεια λειτουργίας και ασκούν εμπορία χωρίς καν να είναι εταιρίες.
  • Από εμφιαλωτήρια, που, ναι μεν κατέχουν άδεια λειτουργίας εγκαταστάσεων, αλλά δεν έχουν άδεια εμπορίας.
  • Από άλλες εταιρίες, που προβαίνουν σε γόμωση φιαλών ιδιοκτησίας άλλων εταιριών.
  • Από πρατήρια υγραερίων, τα οποία κατέχουν άδεια για τον εφοδιασμό αποκλειστικά και μόνο οχημάτων.

Τώρα για το πού οφείλεται η αδράνεια του υπουργείου Ανάπτυξης, παράγοντες της ΕΕΕΥ αναφέρουν ότι οργιάζει η διαπλοκή με τους παράνομες εμφιαλωτές - διακινητές, με αποτέλεσμα το υπουργείο Ανάπτυξης να μην προτίθεται να πάρει μέτρα. Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι στο κύκλωμα παράνομης εμφιάλωσης φιαλών υγραερίου ενέχονται, τόσο η κυβέρνηση (που δεν κάνει τους σχετικούς ελέγχους στις ιδιωτικές εταιρίες που κάνουν εμφιαλώσεις χωρίς να έχουν σχετική άδεια), όσο και οι μεγάλες εταιρίες που εφοδιάζουν με υγραέριο τις εταιρίες που δεν έχουν τη σχετική άδεια.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μικρή μείωση των τιμών

Οριακή μείωση στις "ενδεικτικές τιμές" πώλησης της βενζίνης σούπερ και αμόλυβδης και πιο αισθητή μείωση στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ανακοίνωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα μειώνονται - από σήμερα μέχρι τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τετάρτης - η "ενδεικτική τιμή" πώλησης κατά 0,60 δρχ. το λίτρο στις βενζίνες και κατά 2,40 δρχ. το λίτρο στα πετρέλαια.

Οι παραπάνω μειώσεις των τιμών υγρών καυσίμων σε καμία περίπτωση δε σχετίζονται με την "προσπάθεια" του υπουργείου για τη συγκράτηση των τιμών. Απλά οφείλεται στην πτώση του δολαρίου έναντι της δραχμής και της πτώσης διεθνώς της τιμής του αργού πετρελαίου. Και βέβαια, μένει να δούμε αν έστω και αυτή η μικρή μείωση περάσει στην κατανάλωση ή θα αξιοποιηθεί από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών για την αύξηση του περιθωρίου κέρδους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίζεται... ευχαριστημένος για τα αποτελέσματα της "συμφωνίας κυρίων", σχετικά με τη μείωση των αποκλίσεων στις τιμές των καυσίμων που παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, ο υπουργός υποστήριξε χτες με δηλώσεις του πως "η "συμφωνία κυρίων" που διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα λειτουργεί με επιτυχία και αποδίδει απτά αποτελέσματα"...

Οι νέες τιμές των βενζινών διαμορφώνονται (στην παρένθεση η πρώτη τιμή αφορά τη σούπερ και η δεύτερη την αμόλυβδη) ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Ν. Θεσσαλονίκης: Σούπερ 221,70, αμόλυβδη 205,60.

Α Ζώνη: Σούπερ 226,60, αμόλυβδη 210,50.

Β Ζώνη: Σούπερ 229,60, αμόλυβδη 231,50.

Γ Ζώνη ΦΠΑ 18%: Σούπερ, 231,60, αμόλυβδη 215,50, ΦΠΑ 13%, Σούπερ 221,60, αμόλυβδη 206,50.

Απορρόφησε 200 δισ. η Τράπεζα της Ελλάδας

Στα 200 δισ. δρχ. ανήλθε το ποσό που απορρόφησε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας κατά τη δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών, που πραγματοποίησε χτες. Το επιτόκιο με το οποίο έγιναν δεκτές οι παραπάνω προσφορές ανέρχεται σε 12%.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνεται ότι οι επιμέρους προσφορές των τραπεζών ικανοποιήθηκαν αναλογικά σε ποσοστό 4,51%. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που προσέφεραν αρχικά προς κατάθεση οι εμπορικές τράπεζες - καθώς το επιτόκιο που τους προσφέρει η ΤτΕ είναι αρκετά ελκυστικό - ανήλθαν σε 4,4 τρισ. δρχ. περίπου.

Προάγγελος ιδιωτικοποίησης των πλαζ του ΕΟΤ;

"Η πολιτική στο ζήτημα των πλαζ είναι να παραμείνουν υπό την εποπτεία του ΕΟΤ" διαμήνυσε χτες ο ΓΓ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Ε. Γιανακόπουλος,με δηλώσεις που έκανε από τις πλαζ του Σαρωνικού που επισκέφτηκε, επιχειρώντας έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί την ανάθεση εκμετάλλευσης των πλαζ του ΕΟΤ σε ιδιώτες.

Ο Ε. Γιαννακόπουλος δήλωσε επίσης ότι στόχος του ΕΟΤ είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εισιτήριο στις πλαζ από τα σημερινά επίπεδα που είναι 600-700 δραχμές, έναντι 1.000-1.100 δραχμών πέρσι.

Απορία όμως προκαλεί η αναφορά του κ. Γιαννακόπουλου ότι "υπάρχει τρόπος να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας των πλαζ με την καλύτερη αξιοποίηση της εσωτερικής τους οργάνωσης και την παροχή διαφόρων υπηρεσιών υψηλότερου επιπέδου"... Μήπως, κ. Γιαννακόπουλε, εννοείτε ότι αυτή η "καλύτερη αξιοποίηση της εσωτερικής οργάνωσης"... θα επιτευχθεί από κάποιους ιδιώτες;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ