ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Από τον "Αίολο" κυκλοφόρησαν: Στη σειρά "Αρχαία Ελλάδα - Πολιτισμός, Ιστορία και Φιλοσοφία", ένα από τα μέγιστα έργα του Αριστοτέλη. Το "Αθηναίων Πολιτεία", σε εισαγωγή, μετάφραση και σχόλια του Ανδρέα Παναγόπουλου. Ενας τόμος, με σατιρικά, πεζά και ποιήματα της εξαίρετης ποιήτριας Μάχης Μουζάκη, γραμμένα στο διάστημα 1959 - 1999 με γενικό τίτλο "Ο μύκητας των ποιητών".

- Από τον "Γκοβόστη" κυκλοφόρησε το επίσης νέο, αποκλειστικά ποιητικό, βιβλίο της Μάχης Μουζάκη "Μας ελεεί το άνθος".

- Από τις εκδόσεις "Ζήτρος" της Θεσσαλονίκης (Πλάτωνος 2, 54631, τηλ. 270.884) κυκλοφόρησαν: Ενας μικρού σχήματος πανόδετος τόμος με τα έργα του Πλουτάρχου "Γυναικών αρεταί" και "Πλατωνικά ζητήματα", σε μετάφραση Κωνσταντίνας Μόσχου και επιμέλεια Ι. Σ. Χριστοδούλου. Ενας τόμος με έργα του μεγαλοφυούς Ντενί Ντιντερό, με τίτλο "Το όνειρο του D' Alembert και άλλα κείμενα" μετάφραση Ακη Καλογνωμή, επιμέλεια Ι. Σ. Χριστοδούλου). Ενας πανόδετος τόμος, με "Ποιήματα" του αξέχαστου ποιητή και διανοούμενου της περίφημης γενιά του '30 Γιώργου Σαραντάρη, γραμμένα από το 1931 μέχρι το 1940.

- Ο "Ιάμβλυχος" κυκλοφόρησε έναν τόμο με ινδικές ιστορίες του κορυφαίουΡάντγιαρντ Κίπλινγκ, με τίτλο "Ο άνθρωπος που κάποτε υπήρξε - Οι αναποδιές της ζωής". Οι ιστορίες αυτής της έκδοσης συνθέτουν το πρώτο μέρος της συλλογής "Οι αναποδιές της ζωής", η οποία κυκλοφόρησε το 1891, με επίκεντρο τον τίτλο της τελευταίας και πιο εντυπωσιακής ιστορίας της συλλογής "Ο άνθρωπος που κάποτε υπήρξε". Οι ιστορίες αποκαλύπτουν σκωπτικά την αγγλική γραφειοκρατία και την καταπιεστική διακυβέρνηση των Ινδιών. Μετάφραση Νατάσσα Βαρσάκη.

- Ο ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ-3 "9,58 FM" στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει την αξιέπαινη εκδοτική δραστηριότητά του - "καρπό" σημαντικών πολιτιστικών εκπομπών του. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το "υλικό" της εκπομπής "Νησίδες" με τον καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ Χρίστο Τσολάκη, με τίτλο "Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική", όπως τιτλοφορείται και το βιβλίο.

- Από τον "Κέδρο" κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του αξιόλογου Καβαλιώτη ποιητή και πεζογράφου Διαμαντή Αξιώτη "Το ελάχιστον της ζωής μου".

- Από την "Απόπειρα" (Ναυαρίνου 18 - 20, τηλ. 64.50.519) κυκλοφόρησαν: Ενας τόμος με "Παραμύθια των Κελτών", σε επιμέλεια Γιόζεφ Γιάκομπε, εικονογράφηση Τζ. Μπάτεν, μετάφραση Δέσποινας Καρεβάντη - Γιάννη Βαλούρδου. Επίσης: Σπύρος Μεϊμάρης "Γραφτά" (πεζά και ποιήματα) και Αργυρώ Μαντόγλου "Βιρτζίνια Γουλφ cafe" (μυθιστόρημα).

- Από τα "Νέα Σύνορα" Α. Α. Λιβάνη κυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημα του Αμερικανού Ρίχαρντ Ζίμλερ "Ο τελευταίος Καββαλιστής της Λισαβόνας", το οποίο ακολουθεί την "παράδοση" του μυθιστορήματος του Ρ. Εκο "Το όνομα του ρόδου" και γράφτηκε με αφορμή ένα χειρόγραφο που ανακάλυψε ο Ρ. Ζίμλερ στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με την εφιαλτική δράση της Ιεράς Εξέτασης στην Πορτογαλία (Μετάφραση Λύο Καλοβυρνάς.

- Από την "Αστάρτη" κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ "Ερωτική ψύχωση (Αλμπέρ Σαβαρίς)" (μετάφραση Μαρίνα Λώμη).

- Από τις "Εκδόσεις των Φίλων" κυκλοφόρησαν: Γιώργη Μανουσάκη "Ενα κρανίο καρφωμένο στο κιγκλίδωμα (Τριάντα δύο μικρά πεζά)" και Ελένης Ηλιοπούλου - Ζαχαροπούλου "Αμοιβαία μετάθεση" (ποιήματα, βραβευμένα από την "Ελληνική Εταιρία Χριστιανικών Γραμμάτων").

- Από το "Δωρικό" κυκλοφόρησε το βιβλίο της άξιας δημοσιογράφου Ντίνας Εξάρχου "Με φιλήσανε οι τσούλες". Κείμενα - Βιωματικές μνήμες από τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στην Αθήνα.

- Από τις εκδόσεις "Π. Ν. Σάκκουλας" κυκλοφόρησε η ογκώδης μελέτη των Απόστολου Σ. Γεωργιάδη - Θανάση Θ. Λιακόπουλου" "Ευρώ και Δίκαιο (Οι νομικές συνέπειες της εισαγωγής του Ευρώ)".

- Από τα "Ελληνικά Γράμματα" κυκλοφόρησαν: Ενας ογκώδης τόμος (421 σελ.) με δέκα θεατρολογικά μελετήματα του πρώτου πανεπιστημιακού καθηγητή της Θεατρολογίας στην Ελλάδα και νυν προέδρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ, με τίτλο "Φαινόμενα και Νοούμενα". Τα μελετήματα αφορούν σε πολλούς "σταθμούς" και "μορφές" της πορείας του ελληνικού θεάτρου. "Ελληνική παιδική λογοτεχνία (Το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον της)", τιτλοφορείται ο τόμος που κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τον "Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου", σε επιμέλεια Σοφίας Χατζηδημητρίου. Η γλωσσολογική μελέτη των Χρήστου Κλαίρη - Γιώργου Μπαμπινιώτη, σε συνεργασία με τους Αμαλία Μόζερ, Αικατερίνη Μπακάμου - Ορφανού, Σταύρο Σκοπετέα, με τίτλο "Γραμματική της Νέας Ελληνικής (Δρομολειτουργική - επικοινωνιακή) και ΙΙ Το ρήμα. Η οργάνωση του μηνύματος" (Β έκδοση). Τα Πρακτικά του Η Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, που οργάνωσαν η Παιδαγωγική Εταιρία Ελλάδος και η Σχολή Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα "Σχολική Αποτυχία και κοινωνικός αποκλεισμός (Αιτίες, συνέπειες και αντιμετώπιση)" (Επιμέλεια των Χ. Κωνσταντίνου - Γ. Πλειού).

- Αντρέ Μπρινκ "Η πρώτη ζωή του Αδαμάστορα" (μετάφραση Ανδρέα Β. Βαχλιώτη, εκδόσεις "Χατζηνικολή", μυθιστόρημα).

- Γιάννη Π. Μαυραγάνη "Ταξίδι στης ζωής τα πέλαγα" (διηγήματα, Αθήνα 1997) και "Παλαιοχώρι Πλωμαρίου - Λέσβου (Παράδοση, ιστορία, η ζωή και τα έθιμα" (λαογραφικό, Αθήνα 1995) Γ. Π. Μαυραγάνης. Αριστείδου 62 Β Χαλάνδρι 15232, τηλ. 68.23.156).

- Γιάννης Γαϊτάνος "Στην καρδιά της σιωπής" (μυθιστόρημα, εκδόσεις "Φυτράκη").

- Κώστας Λάνταβος "Η τρυφερότητα του φόβου" (ποίηση, εκδόσεις "Αρμός").

- Χρήστος Μπελλές "Χιμαιρικό σεργιάνι" (ποίηση, εκδόσεις "Νέα Σύνορα" Α. Α. Λιβάνη).

- Λάμπρος Ντόκας "Λόγος" (ποίηση, Λ. Ντόκας: Κωνσταντινουπόλεως 22, Πάτρα, 26.441).

- Κατερίνα Γαρδικιώτη - Κοϊνη "Φέγγος αργύρειον" (ποίηση, Κ. Γαρδικιώτη, Μιαούλη 43, Μοσχάτο 18345).

- Γεώργιος Π. Αναγνωστόπουλος "Δρώμενα" (ποίηση, εκδόσεις "Ιωλκός".

ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ - ΠΟΘΟΥ: "Και θέα προς το Αμίλητο"

Γνωστή στα ελληνικά γράμματα η Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου. Πολλά τα βιβλία της και εξέχουσα η θέση της στη λογοτεχνία.

Βραβευμένη με τρία βραβεία, ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου με την ίδια επιτυχία.

Η ποιητική της συλλογή "Και θέα προς το Αμίλητο" (η 11η), μας αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τη γνήσια ποιήτρια, που σέβεται την ποίηση, το λόγο, το ρυθμό. Η συλλογή της, σ' ελεύθερο στίχο, σμιλεμένο με αξιοσύνη και με κύριο θέμα το χαμό της μάνας, πλημμυρίζει με τρυφερότητα τον αναγνώστη. Το θέμα, από μόνο του, διαθέτει γλυκύτητα κι ειδικό βάρος. Και η ποιήτρια, ιδιαίτερα φορτισμένη από το γεγονός, μας δίνει στίχους εξαίρετης ποιητικής έκφρασης:

Εσύ στεκόσουν αμίλητη / με το χλωρό σου φόρεμα ως κάτω / στην υγρασία της σιωπής / κι έσπρωχνες με το χέρι σου το χρόνο / Σιγά πήρε να ορθρίζει ο τάφος / κι από τα κρύσταλλα ξεπρόβαλαν / Η στέγη του σπιτιού μας με τις / χελιδονοφωλιές / Μια τούφα Ιούνιος που μύριζε ακόμα / καλαμιά / Κι η κάμαρη με τον άγγελο πίσω από την πόρτα /". Η ποίηση της Μ. Λ. - Π. διαθέτει ποιητικές αρετές, λυρικά στοιχεία, ρεαλισμό, σωστή γραφή, ευαισθησία και πολλή αλήθεια. Η Μ. Λ. - Π ανοίγει διάπλατα την καρδιά της και μέσα από σπαραχτικές οδύνες δημιουργεί, συμπορευόμενη με τον καθένα μας στις διάφορες εκφράσεις της ζωής ("Κέδρος",1998).

ΤΟΛΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ: "Χώμα στον ουρανό"

Ο ποιητής και διηγηματογράφος Τόλης Νικηφόρου μας είναι γνωστός με την άξια λογοτεχνική δουλιά του.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία και σε πεζό λόγο, ο δημιουργός της συλλογής "Χώμα στον ουρανό" επιχειρεί μια ανάλυση ψυχικής "δραπέτευσης" από τα κοινά και μια διείσδυση σε ονειρικούς χώρους. Με τίτλο "Ποίηση", ο Τ. Ν. θα γράψει:"Δεμένο παλαμάρι σ' ένα σύννεφο που σφίγγεις με / σακατεμένα δάχτυλα, στη μαύρη άχνα που ανεβαίνει / από τη θάλασσα να ζωγραφίσεις με τα μάτια το Θεό".

Λόγος σφιχτός, συμβολικός, με λυρικούς τόνους, κωδικοποιεί τους στοχασμούς του ποιητή.

Οι βαθιές και ουσιαστικές σκέψεις του Τ. Ν. πάνω σε ανθρώπινες αδυναμίες, απουσίες, αλλά και το πάθος συγκροτούν τα κείμενα, που αγγίζουν τον αναγνώστη, με τα ποιητικά χαρίσματά τους. Κείμενα ελεύθερου λόγου, εικαστικές παρορμήσεις, εικόνες ψυχής και πνεύματος είναι το "Χώμα στον ουρανό" του Τ. Ν., που υπηρετεί επάξια τα ελληνικά γράμματα για τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια (Εκδόσεις "Νέα Πορεία",Θεσσαλονίκη).

Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

"ΙΘάκη" ελληνικού βιβλίου

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στη Φραγκφούρτη, το 2001, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου έθεσε σε κυκλοφορία ένα ξενόγλωσσο περιοδικό για την προβολή στο εξωτερικό των ελληνικών βιβλίων. Το περιοδικό, με τίτλο "ΙΤΗΑCΑ" ("Ιθάκη"), το οποίο θα απευθύνεται σε ξένους εκδότες, μεταφραστές, κριτικούς, δημοσιογράφους, βιβλιοπώλες και σε ελληνιστές, θα περιλαμβάνει στις 32 σελίδες του θέματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Θα παρουσιάζονται με σύντομα σημειώματα οι σύγχρονοι Ελληνες λογοτέχνες και τα βιβλία τους, η κίνηση του ελληνικού βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ελληνική βιβλιοπαραγωγή και όλα τα είδη της. Λογοτεχνικό, δοκίμιο, μελέτη, επιστημονικό, παιδικό, λεύκωμα, μέχρι και το κόμικ.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού περιλαμβάνει αφιερώματα στην ποιήτρια Κική Δημουλά και στον Γεώργιο Βιζυηνό. Κείμενο για τις ελληνικές υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό "Αριστείο" 1999. Αρθρα για το αν η μυθοπλαστική εντοπιότητα της ελληνικής λογοτεχνίας δημιουργεί πρόβλημα μη ισοτιμίας της στη διεθνή λογοτεχνική κοινότητα, για τα πορτρέτα"φαγιούμ" και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Η πρώτη παρουσίαση του περιοδικού στο εξωτερικό θα γίνει τον Οκτώβριο στην 51η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης.

ΙΩΣΗΦ Β. ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΗΣ - Γ. ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ
"Τήνος: 12 περιστεριώνες"

Μια εικαστική - ποιητική σύνθεση, με λιθογραφίες σε εσωτερική θεματική και αισθητική ενότητα. Στη στοχαστική και συναισθηματική ματιά του γνωστού ζωγράφου, οι περίφημοι περιστεριώνες είναι μέρος μιας σιωπηλής μακρόχρονης ιστορίας. Είναι το έπος της πέτρας στη ζωή του ανθρώπου. Η τηνιακή πέτρα, ειδικά, είναι πολύ δεμένη με τη ζωή του Τηνιακού, έχει πολλά να διηγηθεί. Αυτή την ιστορία "είδε" στους περιστεριώνες της Τήνου ο Ι. Β. Χατζηπαυλής και "διάβασε" το δεσμό του ανθρώπου με το πέτρινο τοπίο του.

Αδρά, ογκώδη, κυβικά πέτρινα κτίσματα της λαϊκής τέχνης, "δωρικές" γραμμές, με τη χάρη, ωστόσο, αρχιτεκτονικών πλουμιδιών, που τους πρόσθεσε η λαϊκή ψυχή - επιδράσεις, άλλωστε, που άφησε πίσω της η μακρινή εποχή της Ενετοκρατίας.

Το βιβλίο προλογίζει ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γεωλογίας Γ. Στουρνάρας, που "ανάγνωσε" εύστοχα στις εικόνες το ιστορικό της πέτρας, σαν αντικείμενο της επιστήμης του. Συνοψίζουμε: Η πέτρα γέννησε κάποτε - και γεννάει - το χώμα. Στο χώμα γεννιέται ο σπόρος. Και, "με το λιγοστό νεράκι που κατορθώνει να μπει μέσα στην πέτρα", γεννιέται η, ισχνή έστω, βλάστηση! Εξαιτίας αυτής της φτωχής γονιμότητας της γης ακριβώς, όταν οι Ενετοί πριν οχτώ αιώνες περίπου έκαναν κατοχή σ' αυτά τα νησιά, έφεραν μαζί τους περιστέρια, πολλά περιστέρια. Για έναν πολύ πρακτικό λόγο: Η κοπριά τους είναι εξαίρετο λίπασμα, που τα περιστέρια "το σκορπάνε από τον αέρα σε μια ιδανική κατανομή"...

Μια ευτυχής συνεργασία ζωγραφικής, επιστήμης και έντεχνου λόγου, σε ένα εικαστικό ποίημα (Εκδόσεις "Φιλιππότη").

Μανώλης ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ

Στα πλαίσια της έκθεσης βιβλίου που παρουσιάζεται στην Καλαμάτα (στο χώρο του "Πανελληνίου" - Κήπος Δεληολάνη), η Ενωση Βιβλιοπωλών Καλαμάτας και οι εκδόσεις "Καστανιώτη" οργανώνουν αύριο (9μμ) εκδήλωση με θέμα "Η γυναικεία λογοτεχνία στις εκδόσεις Καστανιώτη". Θα παρουσιαστούν επίσης τα εξής νέα γυναικεία βιβλία: Δήμητρα Ζιάννη "Καληνύχτα σενιόρα", Μπέσση Λιβανού "Μόνο στα όνειρα", Πέπη Μούτσου "Πες μου μια αλήθεια που φοβάσαι". Θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τις συγγραφείς, οι οποίες θα υπογράψουν τα βιβλία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ