ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΓΑ
"Συμφώνησαν" την... ιδιωτικοποίησή του

Για την... ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος των αγροτών, συζήτησε χτες η νεοσυσταθείσα "ηγεσία" του Οργανισμού - η αλλαγή προέδρου και αντιπροέδρου έγινε στις 24 Ιούνη για λόγους καθαρά ενδοκυβερνητικών ισορροπιών, παραγγελιών και εξυπηρετήσεων - με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη,ο οποίος επισκέφθηκε τον ΕΛΓΑ προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Μ. Τσόγκα και τον αντιπρόεδρο Δ. Δημητρίου "συμφώνησαν" να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη οι μελέτες και προτάσεις του Οργανισμού "για τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Κάλυψης Κινδύνων Αγροτικής Παραγωγής στα πλαίσια των προοπτικών των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών συστημάτων αγροτικής παραγωγής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Κάτι που σημαίνει με λίγα λόγια την επίσπευση της συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, τη μεγάλη αύξηση των εισφορών που θα καλούνται να πληρώνουν οι αγρότες για να έχουν χειρότερη κάλυψη σε σύγκριση με τώρα, καθώς και ασύδοτη δράση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών που θα "επιδοτούνται" από το κράτος για να κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών.

"Εφυγε" ο σύντροφος Γ. Αγραφιώτης (Δεληβοριάς)

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, ανακοινώνει το θάνατο του σ. Αγραφιώτη Γιώργου (Δεληβοριά) συνταγματάρχη ε.α., που πέθανε ξαφνικά χτες το απόγευμα στη Λάρισα. Ο σ. Αγραφιώτης παρέμεινε πιστός για δεκαετίες στα ιδανικά και στις αξίες του σοσιαλισμού, αλλά και στο ΚΚΕ, το Κόμμα που εντάχθηκε και δούλεψε δραστήρια μέσα από τις γραμμές του μέχρι το θάνατό του.

Γεννήθηκε στον Τύρναβο την 1η Γενάρη του 1919. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στον Τύρναβο, ενώ αργότερα φοίτησε σε Γυμνάσιο στη Λάρισα απ' όπου και αποφοίτησε.

Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού πριν την Κατοχή, αρχικά σαν υπαξιωματικός και το 1937 σαν μαθητής της Σχολής Ευελπίδων αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Από την πρώτη μέρα του πολέμου, βρέθηκε στο μέτωπο, υπηρέτησε στο 14ο Σύνταγμα Πεζικού, καθ' όλη τη διάρκεια των μαχών μέχρι 12 Απρίλη του 1941, που με εντολή το Σύνταγμα υποχώρησε προς τα Γιάννενα.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οργανώθηκε στο ΕΑΜ στη Λάρισα στην οργάνωση των μονίμων αξιωματικών, όπου συνέχισε την αντιστασιακή του δράση. Συνελήφθη από τους Ιταλούς το Νοέμβρη του 1942, αλλά αργότερα τον άφησαν ελεύθερο με όρους. Αμέσως έφυγε για το βουνό, όπου ήρθε σε επαφή με ομάδα ανταρτών στη Βερδικούσια. Σύντομα ανέλαβε σημαντικές θέσεις και συγκεκριμένα στρατιωτικός υπεύθυνος του συγκροτήματος Ολύμπου μέχρι τέλος Μάρτη του 1943. Την ίδια περίοδο, γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Συνέχισε την αντιστασιακή του δράση μέχρι την απελευθέρωση. Στη συνέχεια, δοκίμασε όλες τις διώξεις του μεταβαρκιζιανού κράτους, μέχρι που τα κατάφερε και βγήκε πάλι στο βουνό, αγωνιζόμενος μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ από σημαντικές θέσεις, όπως επιτελάρχης της 123ης Ταξιαρχίας, αργότερα διοικητής της 33ης Μονάδας, που ανήκε στην 1η Μεραρχία του ΔΣΕ. Με αυτή την ιδιότητα, έδωσε δεκάδες μάχες και επέδειξε μεγάλο ηρωισμό και αυτοθυσία.

Στις 31 Αυγούστου του 1949 με τα τμήματα της VIII Μεραρχίας υποχωρώντας περνά στην Αλβανία και από εκεί στη φιλόξενη, για δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές του ΔΣΕ, Σοβιετική Ενωση. Εμεινε πολλά χρόνια στην Τασκένδη και επέστρεψε στην Ελλάδα τον Απρίλη του 1983.

Αμέσως εντάχθηκε στη δουλιά της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Λάρισας. Από το 1986 αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Λάρισας και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας, τακτικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ και αργότερα επίτιμο μέλος μέχρι το θάνατό του.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ υπόσχεται ότι με την ακούραστη δουλιά των μελών, στελεχών και των κνιτών της Οργάνωσης Λάρισας, θα καλύψει το μεγάλο κενό που αφήνει η απώλεια του σ. Γιώργου.

Τέλος, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η κηδεία θα γίνει σήμερα στις 11 π.μ. στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου.

Τροχαία με νεκρούς

Δυο τροχαία δυστυχήματα έγιναν χθες και κόστισαν τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων. Στις 2.10 π.μ., στη νέα Εθνική οδό Αθήνας - Λαμίας, το ΙΧ με αριθμό ΥΑΕ 1850, έπεσε σε κολόνα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του, 66χρονος Νικόλαος Καραμανίδης και η 63χρονη σύζυγός του Μερόπη, ενώ τραυματίστηκε η 29χρονη κόρη τους Φιλομήνα. Η οικογένεια έμενε στην Αθήνα, στην οδό Στρατ. Καλάρη 35, στα Κ. Πατήσια.

Περίπου δυο ώρες μετά, στις 4.30 π.μ., στην περιοχή του δυτικού αερολιμένα, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Αθήνα, ένα ΙΧ ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Νεκρός είναι ο οδηγός του Πάντος Δημήτριος, 37 χρόνων και η συνεπιβάτης του, Ελπίδα Βουρβαχάκη, 27 χρόνων.

ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Το ΣτΕ έδωσε το "οκέι" με πολλές επιφυλάξεις

Με οριακή πλειοψηφία (3 - 2) και πολλές επιφυλάξεις το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε αίτηση των κατοίκων της κοινότητας Αγαλιανής Μεσσηνίας, που ζητούσε την ακύρωση άδειας για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας ΣΤΕΤ -Ελλάς στην περιοχή τους. Παράλληλα όμως το δικαστήριο με την απόφασή του στέλνει και μήνυμα ότι δεν μπορούν να τοποθετούνται ανεξέλεγκτα οπουδήποτε κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Με την απόφασή του το ΣτΕ (2546/1999) αναφέρει ότι η πολιτεία πριν δώσει άδεια εγκατάστασης κεραίας, θα πρέπει να ερευνά τις επιπτώσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην υγεία των κατοίκων. Επισημαίνει, επίσης, την ανυπαρξία ευρέως αποδεκτών επιστημονικών μελετών για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο βάζει περιορισμό στην εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας για τις περιοχές "ειδικής προστασίας" που καθορίζονται από το Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) του 1985.

Αντίθετα, η μειοψηφία του δικαστηρίου είναι πολύ πιο αυστηρή στην εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ειδικότερα, οι δύο δικαστές που μειοψήφησαν αναφέρουν ότι "η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εκδώσει την προβλεπόμενη απόφαση, η οποία θα προσδιορίζει τα ελάχιστα όρια ασφαλείας για την προστασία του κοινού από την ακτινοβολία", τονίζοντας πως πριν την έκδοση αυτής της απόφασης δε θα πρέπει να δίνεται άδεια για εγκατάσταση κεραιών. Τέλος, τα δύο μέλη που μειοψήφησαν επικαλούνται τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος από το κράτος και πως το υπουργείο Μεταφορών πριν την έκδοση άδειας για εγκατάσταση κινητής τηλεφωνίας, οφείλει να παίρνει υπόψη τις επιδράσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αντίθετοι στην πολιτική φαρμάκου

Την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του φαρμάκου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Η πολιτική αυτή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου. Τα τελευταία υπολείμματα των θυγατρικών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) περνάνε στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι θα κανονίζουν πλέον τις ελλείψεις και τα αναγκαία φάρμακα που εισάγονται. Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για τον αποκλεισμό κάθε κοινωνικού ελέγχου από τον ΕΟΦ, την κατάργηση της θέσης εκπροσώπου των φαρμακοποιών στο διοικητικό του συμβούλιο, την αποκλειστική διάθεση από τα νοσοκομεία ορισμένων φαρμάκων, δωρεάν (σε μια κατηγορία ασθενών), και την τελευταία εμπορική πράξη διάλυσης του Οργανισμού. Οι ενέργειες αυτές, αναφέρει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, "βάλλουν σε κάθε εξυγιαντική προσπάθεια που έγινε στο χώρο του φαρμάκου στο παρελθόν και υποκρύπτεται πλήθος κινδύνων για την ποιότητα των φαρμάκων".

Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

Νέα 48ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (2 - 3 Αυγούστου) οι γιατροί του ΙΚΑ, με βάση την απόφαση της Ολομέλειας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠ - ΙΚΑ).

Οι γιατροί διεκδικούν: Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ που υπηρετούν στο Ιδρυμα μέχρι και 15 χρόνια. Τη ριζική αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης από το ΙΚΑ και όχι "αλλαγή ταμπέλας". Την επαναχορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, ειδικότητας, ετοιμότητας και καταβολή δεδουλευμένων (π.χ., αποδοχών, υπερωριών, εφημεριών, επιδομάτων κλπ.), αξιοκρατική στελέχωση των υγειονομικών σχηματισμών του ΙΚΑ και την εξομοίωση αποδοχών και βαθμολογίου των γιατρών του ΙΚΑ με εκείνα των γιατρών του ΕΣΥ.

Παράλληλα, η Ολομέλεια της διοίκησης έχει εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Γραμματεία να κλιμακώσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν εισαχθεί για ψήφιση το νομοσχέδιο για τις μονιμοποιήσεις των 30 χιλιάδων θέσεων στο δημόσιο τομέα και δεν περιλαμβάνει τους συμβασιούχους γιατρούς ΙΚΑ, που έχουν πολλαπλάσια της 18μηνης προϋπηρεσίας.

Να παραμείνει ο ξενώνας στο Νοσοκομείο Πάτρας

Την απόφαση της διοίκησης του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου της Πάτρας να απομακρύνει από τμήμα του ξενώνα του Νοσοκομείου τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που μένουν εκεί, για να επεκταθούν στο τμήμα αυτό τα εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια, επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μήτσος Κωστόπουλος.

Η αναμφισβήτητη αναγκαιότητα της επέκτασης των εξωτερικών ιατρείων, τονίζουν στην Ερώτηση, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και να λειτουργεί σε βάρος μιας κατάκτησης των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από την ίδρυσή του, της παραμονής δηλαδή στον ξενώνα αυτών που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

Ερωτούν λοιπόν τον αρμόδιο υπουργό Υγείας αν θα παρέμβει άμεσα στη διοίκηση του Νοσοκομείου ώστε: Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση απομάκρυνσης των νοσηλευτών και νοσηλευτριών από τον ξενώνα. Να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και εργαστηρίων του Νοσοκομείου.

Επιδοτήσεις για λασπόψαρα

Ταυτόχρονα αφανίζουν τους ψαράδες

Αποφάσεις που "εγκρίνουν" τον αφανισμό της ελληνικής αλιείας, που μετατρέπουν τη χώρα μας σ' ένα... απέραντο ιχθυοτροφείο και τους Ελληνες ψαράδες σε "είδος προς εξαφάνιση" εξακολουθεί να υπογράφει η κυβέρνηση!

Στα πλαίσια αυτά ο υφυπουργός Γεωργίας Ντ. Βρεττός, υπέγραψε πρόσφατα εγκριτικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες "εγκρίνονται διαρθρωτικά έργα αλιείας και ορίζονται οι δικαιούχοι για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 1994 - 1999 και της κοινοτικής πρωτοβουλίας PESCA, συνολικού κόστους 6,3 δισ. δραχμών".

Τα έργα που εντάσσονται στο ΕΠΑΛ καλύπτουν κόστος 4,9 δισ. δραχμών και αφορούν... ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και μονάδες επεξεργασίας αλιευμάτων, συσκευαστήρια νωπών ψαριών και δύο μονάδες μυδοκαλλιέργειας. Οσο για την υλοποίηση της "κοινοτικής πρωτοβουλίας PESCA", όπως βαφτίζει η κυβέρνηση το πρόγραμμα για την ενίσχυση των μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων, εγκρίθηκαν έργα συνολικού κόστους 1,4 δισ. δρχ. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται δράσεις για αλιευτικά καταφύγια (!), για τη διασφάλιση της ποιότητας των αλιευτικών προϊόντων και την ίδρυση μιας μονάδας ιχθυαλεύρου.

Ομως, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι στα πλαίσια του ΕΠΑΛ ο αλιευτικός στόλος της χώρας μας πρέπει να μειωθεί κατά 40% μέχρι το 2001 - γι' αυτό και η απόσυρση σκάφους επιδοτείται με 100% - για ποια σκάφη προορίζονται τα καταφύγια; Και τι θα μεταποιούν οι μονάδες επεξεργασίας και τα συσκευαστήρια νωπών ψαριών, όταν η κυβέρνηση κάνει το παν για να αφανίσει την παραγωγική βάση που λέγεται αλιεία;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ