ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΦΑΛΗΡΟ - ΚΟΡΩΠΙ
Ελεύθερο μόνο το "επιχειρείν"

Με μια σειρά ρυθμίσεις, μέσα από σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την παραλία, η κυβέρνηση προωθεί τον οργανωμένο έλεγχο της ζώνης από το μεγάλο κεφάλαιο

Λεωφόρος οργανωμένης επιχειρηματικής δράσης θα γίνει η Λεωφόρος Ποσειδώνος, έτσι ώστε μετά από μια μεγάλη περίοδο ασυδοσίας, κατά την οποία οι διάφοροι νονοί άρπαξαν τα φιλέτα, το χρήμα να αρχίσει να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες τσέπες. Η γνωστή "παραλιακή" μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε πεδίο δράσης εταιριών, επιχειρηματιών και πολυεθνικών, με φόντο το "ιερό" σηματάκι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η διοργάνωση αποτελεί μια, πρώτης τάξεως, ευκαιρία για να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματιών. Το ξεπούλημα δηλαδή χιλιάδων στρεμμάτων γης, ο αποκλεισμός των φυσικών ιδιοκτητών, των κατοίκων της Αττικής, από την παραλία, αλλά ταυτόχρονα να μπει και μια "τάξη" στο μαφιόζικο κύκλωμα που λειτουργεί στην περιοχή.

Σήμερα ο "Ρ" παρουσιάζει ένα από τα πρώτα κυβερνητικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον καθορισμό των χρήσεων γης και όρων περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη από Φαληρικό Ορμο μέχρι Αγία Μαρίνα Δήμου Κρωπίας,που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στο κείμενο του ΠΔ "καθρεφτίζεται" η νέα εικόνα της παραλιακής ζώνης. Δεκάδες εστιατόρια και αναψυκτήρια (που εύκολα γίνονται νυχτερινά κέντρα), εμπορικά κέντρα, μαρίνες, κινηματογράφοι, λούνα παρκ, υδροψυχαγωγικό πάρκο, πισίνες, αμφιθέατρα. Τόνοι τσιμέντου που θα μπαζώσουν πολλά τμήματα της παραλίας.Οι προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος καθιστούν το χώρο απαγορευμένο για τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα, αφού ελεύθερες παραμένουν ουσιαστικά μόνο οι δύσβατες παραλίες, ενώ στις οργανωμένες που θα βρίσκονται δίπλα στις μαρίνες με τα σκάφη των Ελλήνων και Ευρωπαίων "Κροίσων", η είσοδος θα κοστίζει πολύ ακριβά. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι το ΠΔ προβλέπει για όλη την παραλιακή ζώνη από τον Φαληρικό Ορμο μέχρι το Κορωπί, ποσοστό μόνο 9% για ακτές κολύμβησης, τη στιγμή που για μαρίνες, λιμάνια και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπει ποσοστό 12%, ενώ για εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά κέντρα και άλλες εγκαταστάσεις 35%...

Σήμερα, παρουσιάζουμε όσα προβλέπει το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα γενικά για την παραλία. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά είναι πως σε πολλά του σημεία υπάρχουν κενά, τα οποία συμπληρώνονται από το νόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2730/99), όπως άλλωστε προσδιορίζει και το ίδιο το ΠΔ (π. χ. Φάληρο και Ελληνικό).

Το σκάνδαλο δεν έχει τέλος...

Παρά το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα "βάζει ταφόπλακα" στην περιβαλλοντική προστασία, αλλά και τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων της Αττικής στη θάλασσα, εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία προώθησης του ΠΔ "πάγωσε" για μια ακόμα φορά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που ζητά διορθώσεις, όχι όμως προς το καλύτερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΔ έχει παραδοθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τον περασμένο Οκτώβρη!

Γιατί δεν προχωρά η διαδικασία; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία ΕΣΤΡΕΛΙΑ, που θέλει να κατασκευάσει μέσα στο δάσος των "Αστεριών της Γλυφάδας", συνεδριακό κέντρο και χώρο πολλαπλών χρήσεων και θεμάτων, εμπορικό κέντρο, υδροψυχαγωγικό πάρκο, δύο εστιατόρια, γυμναστήρια, ιατρικές εγκαταστάσεις (Health club), υπαίθρια πισίνα, αμφιθέατρο και πολλά άλλα, έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να καθυστερήσει το θέμα λόγω της εκκρεμότητας με την εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση αυτή!

Οι ίδιες πληροφορίες "αναφέρουν" ακόμα ότι η ΕΣΤΡΕΛΙΑ - παρά το γεγονός ότι ο φάκελος βρίσκεται στον εισαγγελέα - είναι βέβαιη πως το θέμα θα μπει στο αρχείο και θέλει να ζητήσει κι άλλο χώρο από το δάσος των "Αστεριών" για τις εγκαταστάσεις της...! Ετσι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ιδιοκτητών της εταιρίας (όμιλος Αλλαμανή, Χιόνη ΜΕΤΩΝ ΕΤΕΠ) και έχει "παγώσει" την προώθηση του ΠΔ...

Γενικές ρυθμίσεις

Οι περιοχές στις οποίες προσδιορίζονται οι χρήσεις γης είναι: ο Φαληρικός Ορμος (Πειραιάς, Μοσχάτο, Καλλιθέα και Π. Φάληρο), ο Αλιμος, το Ελληνικό, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βάρη, η Βουλιαγμένη και το Κορωπί.

Με μια αθώα ανάγνωση το κείμενο του ΠΔ πείθει πως οι συντάκτες του ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Μια γρήγορη αναγωγή στα συμφέροντα που ευνοούνται δείχνει απλά πως η μόνη έγνοια είναι πώς θα αρχίσει η συγκέντρωση χρήματος.

Ορισμένες από τις γενικές ρυθμίσεις του ΠΔ για την παραλιακή ζώνη είναι:

  • Η απαγόρευση των κέντρων διασκέδασης σε όλη την περιοχή από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και την παραλία της Βάρκιζας. Ομως, το ΠΔ εξαιρεί από την παραπάνω ρύθμιση τα κέντρα διασκέδασης στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του "Αστέρα Βουλιαγμένης" και "Αστεριών Γλυφάδας",διότι όπως σημειώνεται "δεν παρουσιάζουν τις ως άνω οχλήσεις και επιβαρύνσεις λόγω θέσεως"... Και αμέσως μετά συμπληρώνει: "Τα νομίμως λειτουργούντα στην περιοχή σήμερα κέντρα διασκέδασης εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι λήξεως της αδείας λειτουργίας τους και πάντως όχι πέραν της τριετίας από τη δημοσίευση του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος (σ. σ. το ΠΔ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα)". Ετσι, τα σκυλάδικα θα εξακολουθούν να λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι το 2003... Πρέπει να θεωρείται αυτονόητο πως παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων θα πάρουν ανανέωση άδειας για να καλύψουν τις προβλεπόμενες "κυνο"-νικές ανάγκες.

Παράλληλα το ΠΔ "φυτεύει" σε όλο το μήκος της παραλίας εστιατόρια και αναψυκτήρια, καθώς και μεγάλες εγκαταστάσεις συνεδριακών και εκθεσιακών κέντρων. Και όλα αυτά είναι πολύ εύκολο να μετατραπούν σε νυχτερινά κέντρα, όπως άλλωστε γίνεται εδώ και δεκαετίες...

Αλλες γενικές ρυθμίσεις είναι:

  • Απαγόρευση μέχρι και αποστάσεως 1 ναυτικού μιλίου από την ακτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού (cart, μοτοκρός, σκι τζετ). Το θαλάσσιο σκι επιτρέπεται μόνο σε περιοχές που προκαθορίζονται με κατάλληλη σήμανση, από το αρμόδιο λιμεναρχείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα μηχανάκια θα υπάρχουν παντού, αλλά με άδεια.
  • Στη ζώνη παραλίας και στις περιοχές που δεν είναι οργανωμένες ακτές κολύμβησης και μέχρι βάθους 10 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού, απαγορεύεται η τοποθέτηση καθισμάτων, ομπρελών κλπ. κινητών ή σταθερών εγκαταστάσεων προς εξυπηρέτηση πελατών ή προς ενοικίαση σε λουομένους. Το μέτρο σπρώχνει το χρήμα στις οργανωμένες ακτές που δίνονται η μία μετά την άλλη στους ιδιώτες.
  • Σε όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου εξασφαλίζεται ελεύθερη, κοινόχρηστη ζώνη ικανού πλάτους, ώστε να επιτρέπει την ασφαλή και άνετη κίνηση των πεζών, αλλά και τη δημιουργία διαδρόμων ποδηλάτου και Μέσου Μαζικής Μεταφοράς σταθερής τροχιάς (τραμ) (σ. σ. Το ταλαίπωρο το Τραμ ακούγεται από το 1983, με την οριστικοποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, αλλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν τη δική τους πολιτική...).
  • Σε όλο το μήκος της παραλιακής στις νησίδες και προς την πλευρά της ακτής απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων.
  • Προσδιορίζονται οι εξής περιοχές ως σημεία προσέγγισης σκαφών για θαλάσσια συγκοινωνία: Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μαρίνα Αλιμου, νέα μαρίνα ιστιοπλοϊκού κέντρου στον Αγιο Κοσμά και όρμος της Βάρκιζας.
  • Διαπλάτυνση της λεωφόρου Ποσειδώνος κατά 200 μέτρα σε τμήματα των Δήμων Βάρης και Κρωπίας.
  • Προβλέπεται ακόμα η σύσταση Φορέα Διαχείρισης του προγράμματος, στον οποίο θα συμμετέχουν φορείς της Αυτοδιοίκησης, ο ΕΟΤ και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Αυτό που δεν αναφέρεται στο ΠΔ είναι το πώς θα εξασφαλίζεται η συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη πρόσβαση όλων σε όλο το μήκος της ακτογραμμής. Και δεν το αναφέρει, γιατί πολύ απλά με τη συγκεκριμένη οργάνωση της παραλίας ελεύθερη πρόσβαση εξασφαλίζεται μόνο στα κατσάβραχα.

"ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ"
Σκάνδαλο και με... διάταγμα

"Σκάνδαλο πέντε Αστέρων".Ο τίτλος του "Ρ" στις 4.3.1999 σε ρεπορτάζ για τα "Αστέρια της Γλυφάδας" είναι χαρακτηριστικός όσων έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται στην περιοχή. Η συναλλαγή δηλαδή μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών, προκειμένου να κατασκευαστεί μέσα στο δάσος μια τσιμεντούπολη. Ως γνωστόν, εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα μετά από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του "Ρ".

Το προωθούμενο ΠΔ για τις χρήσεις γης στην παραλία άλλαξε δύο φορές, μόνο και μόνο για να μπορέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Ομίλου Αλλαμανή και Ν. Χιόνη (εταιρία ΜΕΤΩΝ) και δεν αποκλείεται να αλλάξει ξανά...

Αξίζει να περιγράψουμε τι ακριβώς έγινε, καθώς και τι προβλέπει το αρχικό και το τελικό κείμενο του ΠΔ για την περιοχή.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που εκπόνησε ο ΟΡΣΑ και ολοκλήρωσε το 1997, με στόχο την έκδοση ΠΔ για τις χρήσεις γης στην παραλία, προβλεπόταν η απαγόρευση επέκτασης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στην περιοχή "Αστέρια της Γλυφάδας". Επέτρεπε μόνο την επισκευή τους για λόγους χρήσης και υγιεινής.

Μάλιστα, ο Οργανισμός επικαλέστηκε τότε σχετική γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού που χαρακτήριζε το χώρο στο σύνολό του "ως αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος χρήζει απόλυτης προστασίας".

Περίπου ένα μήνα μετά την πρώτη απαγορευτική απόφαση του Οργανισμού, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ διαβίβασε στον ΟΡΣΑ αίτηση της εταιρίας ΕΣΤΡΕΛΙΑ (5.8.97) με φάκελο δικαιολογητικών για έγκριση περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να προχωρήσει στην επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στα "Αστέρια Γλυφάδας".

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού, με απόφασή του, εγκρίνει κατ' αρχήν την έναρξη κατά φάσεις των εργασιών επέκτασης και εκσυγχρονισμού του ξενοδοχειακού συγκροτήματος... Μετά την απόφαση του υπουργού, ο ΟΡΣΑ άλλαξε την απόφασή του και ισχυρίζεται: "Εμφανίζεται ως αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων με λειτουργίες που θα προσφέρουν βιωσιμότητα στο υπάρχον ξενοδοχειακό συγκρότημα, υπό την προϋπόθεση να μη θιγεί το σημερινό πευκοδάσος".

Κι όλα αυτά, ενώ λίγους μήνες πριν απαγόρευε κάθε παρέμβαση στο χώρο!!!

Τι προβλέπει το ΠΔ

Το ΠΔ λοιπόν, στη νέα "βελτιωμένη" του έκδοση, κάνει δεκτά όσα θέλουν οι Δασκαλόπουλος, Αλλαμανής και Χιόνης, ιδιοκτήτες των "Αστεριών". Δηλαδή:

Δύο διώροφα συγκροτήματα κτιρίων σε έκταση 10 στρεμμάτων, εμπορικό κέντρο, υδροψυχαγωγικό πάρκο έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων, δύο μεγάλα συγκροτήματα εστιατορίων, γυμναστήρια, ιατρικές εγκαταστάσεις (Health club), αμφιθέατρο αγνώστου χρήσης, έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων. Προβλέπονται ακόμη ημιυπαίθριοι, δηλαδή στεγασμένοι χώροι και γιγαντιαίο πάρκινγκ 50 περίπου στρεμμάτων για 1.500 αυτοκίνητα.

ΠΑΡΑΛΙΑ Β' ΑΛΙΠΕΔΟΥ ΒΟΥΛΑΣ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για την παράδοση της παραλίας Β Αλιπέδου, της Βούλας, συνολικής έκτασης 75,6 στρεμμάτων, σε επιχειρηματίες ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1997. Τότε, το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) είχαν προκηρύξει διαγωνισμό, σύμφωνα με τον οποίο παραχωρούσε την παραλία σε ιδιώτες για 33 χρόνια, προκειμένου να κατασκευαστεί θεματικό πάρκο νερού (waterland)! Ο "Ρ" είχε αποκαλύψει τις μεθοδεύσεις και λίγες μέρες αργότερα, ύστερα και από κινητοποιήσεις φορέων της παραλίας, το υπουργείο Ανάπτυξης ακύρωσε το σχετικό διαγωνισμό.

Περίπου δύο χρόνια μετά, ό,τι ακριβώς προέβλεπε ο διαγωνισμός του ΕΟΤ προβλέπει το ΠΔ για τις χρήσεις γης στην παραλιακή ζώνη! Προβλέπει λοιπόν:"Ορίζεται η χρήση "Λουτρικές εγκαταστάσεις - θεματικό πάρκο νερού". Το θεματικό πάρκο μπορεί να περιλαμβάνει αναλυτικότερα τα εξής: Υποδοχή, κολύμπι, ηλιοθεραπεία, ομπρέλες - ξαπλώστρες, ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις(μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ - πονγκ), νεροτσουλήθρες, υπαίθρια παιχνίδια, παιδικές χαρές, αποδυτήρια, εστιατόρια - αναψυκτήρια, πισίνες, μικρά εμπορικά καταστήματα - περίπτερα, διαμορφώσεις καθιστικών - κιόσκια, διαμορφώσεις πρασίνου - πεζοδρόμων - ποδηλατοδρόμων, πάρκινγκ, γραφεία προσωπικού - ιατρείο, διαμορφώσεις χώρων νερού (ρυάκια, σιντριβάνια, καταρράκτες), υπαίθριο κινηματογράφο ή υπαίθριο αμφιθέατρο έως 300 θέσεων, πολιτιστικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές εκθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις η απόφαση ορίζει: "ως μέγιστο ποσοστό συνολικής κάλυψης των κτιρίων το 25% της έκτασης και περιορισμό του ύψους των κτιρίων και των άλλων κατασκευών, 7,5 μέτρα για τα εστιατόρια και γραφεία, 4,5 μέτρα για τ' άλλα κτίρια, 12 μέτρα για τις υπαίθριες ειδικές κατασκευές παιχνιδιών νερού και ελάχιστος χώρος πάρκινγκ 7.500 μέτρα για 300 θέσεις αυτοκινήτων".

Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες της "Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού", υποψήφιος ανάδοχος φέρεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ, ενώ ο προϋπολογισμός των προβλεπομένων έργων ανέρχεται σε 3,5 δισ. δρχ.

ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ, ΑΛΙΜΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΒΑΡΗ, ΚΟΡΩΠΙ
Τόνοι τσιμέντου στο κύμα

Αμέτρητα είναι τα αναψυκτήρια, τα εστιατόρια και τα κτίρια που επιτρέπεται να γίνουν κατά μήκος της παραλίας. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά το παράδειγμα τεσσάρων περιοχών με τις αντίστοιχες προβλέψεις του ΠΔ.

Φαληρικός Ορμος
  • Στις εκβολές του Κηφισσού επιτρέπονται δύο αναψυκτήρια.
  • Στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου και του Φλοίσβου δύο εστιατόρια, 4 αναψυκτήρια σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων, εκθεσιακοί χώροι και χώροι θεαμάτων.
  • Στη Μαρίνα του Φλοίσβου αναψυκτήρια, εστιατόρια, μικρά εμπορικά καταστήματα. Ακόμα προβλέπεται η δημιουργία Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος σε έκταση που έχει παραχωρηθεί στο ΓΕΝ. Το διατηρητέο κτίριο του ΓΕΑ προτείνεται να αποκατασταθεί και να δημιουργηθεί σε αυτό Μουσείο Αεροπορίας και Πολιτιστικό Κέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αλιμος
  • Εστιατόριο, αναψυκτήριο και χώρος στάθμευσης, υπαίθριο ανοιχτό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, παιδικές χαρές, υπαίθριες καλλιτεχνικές εκθέσεις.
  • Στην οργανωμένη ακτή κολύμβησης επιτρέπονται εγκαταστάσεις αποδυτηρίων, χώρων υγιεινής, αναψυκτήριο, εστιατόριο, υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, καντίνα.
  • Στη μαρίνα του ΕΟΤ επιτρέπεται η ανέγερση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης και λειτουργίας της μαρίνας και συγκεκριμένα: σταθμός ανεφοδιασμού σκαφών, εγκατάσταση μονάδας ανέλκυσης σκαφών, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης ναυλομεσιτών και εγκαταστάσεις τεχνικής εξυπηρέτησης σκαφών. Επιτρέπεται η λειτουργία εστιατορίου για την εξυπηρέτηση της μαρίνας και του ευρύτερου κοινού.

Επιτρέπονται χρήσεις εξυπηρέτησης χρηστών των σκαφών (εμπορικά καταστήματα, αποθηκευτικοί χώροι, αναψυκτήριο και εστιατόριο, σταθμός πρώτων βοηθειών, χώροι υγιεινής, ανταλλαγής συναλλάγματος). Οι συντελεστές δόμησης είναι 0,05 και ύψος 4,5 μ. Μέγιστο εμβαδόν των κτιρίων είναι 2.300 τ. μ. εκ των οποίων τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν μέγιστη επιφάνεια 500 τ. μ. και το εστιατόριο και αναψυκτήριο 600 τ. μ. Ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και χρήσεις διοικητικού κέντρου μαρίνας και πύργος ελέγχου.

Βάρη
  • Επιτρέπονται διαμορφώσεις υπαίθριων καθιστικών, διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου, χώρων στάθμευσης και ένα περίπτερο... Τα τραπεζοκαθίσματα μπορούν να τοποθετηθούν σε μέγιστη επιφάνεια 700 τ. μ.
  • Στη ζώνη περιαστικού πρασίνου με λειτουργίες αναψυχής και αθλοπαιδιών επιτρέπονται μεταξύ άλλων καλλιτεχνικές εκθέσεις μικρής κλίμακας, χώροι στάθμευσης, 1 υπαίθριο αμφιθέατρο 100 θέσεων, 1 θερινός κινηματογράφος 100 θέσεων, 2 αναψυκτήρια των 20 τ. μ. και ύψος 3 μέτρων το καθένα, 1 εστιατόριο σε απόσταση 120 μέτρων από την ακτή, ιατρείο, δημοτικό φυλάκιο και τραπεζοκαθίσματα σε μέγιστη επιφάνεια 1.500 τ. μ. συνολικά για όλα τα αναψυκτήρια και εστιατόρια.
  • Σε άλλη ζώνη επιτρέπεται 1 εστιατόριο επιφάνειας 300 τ. μ.
  • Στην οργανωμένη ακτή κολύμβησης επιτρέπονται χώροι υγιεινής, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρεία, αθλοπαιδιές μικρής κλίμακας.
  • Στην ελεύθερη ακτή κολύμβησης επιτρέπονται αποδυτήρια, χώροι υγιεινής, 1 αναψυκτήριο σε απόσταση 50 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού.
Βουλιαγμένη

Εστιατόρια και αναψυκτήρια στη ζώνη περιαστικού πρασίνου με λειτουργίες αναψυχής - πολιτισμού και αθλοπαιδιών. Αυτά επιτρέπονται στη δασώδη όχθη της λίμνης, ενώ επιτρέπεται η κατασκευή αθλητικού κέντρου και πάρκινγκ σε δασική και αναδασωτέα περιοχή.

Κρωπία

Στην ελεύθερη ακτή κολύμβησης επιτρέπονται εγκαταστάσεις αποδυτηρίων, χώροι υγιεινής, αναψυκτήριο, εστιατόριο, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, αθλοπαιδιές μικρής κλίμακας, ιατρείο και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.

Ελληνικό

Στην παραλία του Ελληνικού θα κατασκευαστεί το Κέντρο Ιστιοπλοϊας για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το ΠΔ δεν αναφέρεται σ' αυτό σημειώνοντας μόνο ότι "στις περιοχές όπου θα χωροθετηθούν ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα συμπληρωθεί το ΠΔ μετά την οριστικοποίηση των σχετικών προγραμμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

Το εξωφρενικό είναι ότι στο υπόλοιπο της έκτασης δεν αφήνεται ούτε μια σπιθαμή γης ελεύθερης κολύμβησης! Ετσι, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας υδροψυχαγωγικού πάρκου (όπως στην παραλία Β Αλιπέδου Βούλας) με νέα κτίσματα 1.000 τ. μ.!

Αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο του Ελληνικού όταν αυτό μετεγκατασταθεί στα Σπάτα, το ΠΔ αναφέρει ότι "μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου του Ελληνικού, προτείνεται σημαντικό μέρος των αθλητικών εγκαταστάσεων να μεταφερθεί εντός του χώρου του αεροδρομίου ύστερα από μελέτη".

Σε ό,τι αφορά την παραλία του Αγίου Κοσμά το ΠΔ αναφέρει: "Επιτρέπονται εγκαταστάσεις αποδυτηρίων, χώροι υγιεινής, αναψυκτήριο - εστιατόριο, υπαίθριος χώρος στάθμευσης, υπαίθριες αθλοπαιδιές μικρής κλίμακας. Στη ζώνη αυτή διατηρούνται τα νόμιμα υφιστάμενα κτίρια, των οποίων η χρήση είναι συμβατή με τις επιτρεπόμενες χρήσεις για τη ζώνη, χωρίς τη δυνατότητα επέκτασης, αλλά μόνο επισκευής".

Για όποιον μπορέσει να περάσει τα κάγκελα, θα μπορεί να κολυμπά άνετα...

"Αστέρια" Γλυφάδας: Αχόρταγοι οι επιχειρηματίες. Στην υπηρεσία τους η κυβέρνηση

Β Αλίπεδο Βούλας: Το Διάταγμα τη χαρίζει σε ιδιώτες

Παραλία Ελληνικού: Η τύχη της γνωστή. Θυσία στο βωμό των Αγώνων του 2004

Ρεπορτάζ: Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ