ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξανά στόχος εμπρηστών η Σαλαμίνα

Για δεύτερη φορά, μέσα σε 45 μέρες, οι κάτοικοι της Σαλαμίνας βρέθηκαν χτες απροστάτευτοι από την καταστροφική επέλαση της πύρινης κόλασης, που προκλήθηκε από μεγάλη πυρκαγιά - έργο εμπρηστών. Η πυρκαγιά απείλησε ανθρώπινες ζωές, έκαψε τουλάχιστον πέντε σπίτια στα Βασιλικά και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος δασικής έκτασης, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών να την αναχαιτίσουν μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της Σαλαμίνας, η πυρκαγιά ξεκίνησε σε μια δύσβατη περιοχή, ταυτόχρονα, σε πολλά σημεία. Πρόκειται για εμπρησμό, λένε, και συνδέουν το χτεσινό χτύπημα με τις φωτιές που είχαν ξεσπάσει παλιότερα. Μάλιστα, ο δήμαρχος Θανάσης Μακρής,μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, μνημόνευσε και τη σύλληψη του υδραυλικού Αγγελου Τζωρτζάκη,πριν μερικές μέρες, για να επισημάνει ότι η Σαλαμίνα, κατά περίεργο τρόπο, βρίσκεται στο στόχαστρο αγνώστων εμπρηστών, ενώ ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής Παναγιώτης Φούρλας έκανε λόγο για έναν δικυκλιστή, που έσπερνε φωτιές απ' όπου περνούσε...

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του δήμου και των φίλων του δάσους, υπήρξε άμεση, αμέσως μετά τις 4 μ.μ., όταν σήμανε συναγερμός για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Στο έργο της κατάσβεσης, ρίχτηκαν περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με 45 οχήματα, οχτώ αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις οχτώ το βράδυ, αφήνοντας πίσω της άλλο ένα καμένο δάσος.

ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Τους εξοντώνουν με τα ευρωπρόστιμα στο γάλα

Μόνο για το Νομό Σερρών η "τιμωρία" για την υπέρβαση της ποσόστωσης είναι 236 εκατ. δραχμές!

Εντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγελαδοτρόφοι της περιοχής των Σερρών, εξαιτίας του βαρύτατου ευρωπροστίμου που επιβάλλει για άλλη μια χρονιά η ΕΕ, επειδή οι ελληνικές αγελάδες την εμπορική περίοδο 1998/99 έβγαλαν παραπάνω γάλα από την εξευτελιστική ποσόστωση που έχουν ορίσει τα επιτελεία των Βρυξελλών.

Ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το αγελαδινό γάλα επιβάλλει στους Ελληνες παραγωγούς να πληρώσουν φέτος ευρωπρόστιμο ύψους 2,6 δισ. δραχμών, επειδή έγινε υπέρβαση της εθνικής ποσόστωσης (629.000 τόνοι) κατά 23.000 τόνους. Και το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι αγελαδοτρόφοι πληρώνουν ευρωπρόστιμο, ενώ η χώρα μας είναι ελλειμματική σε γάλα (οι ανάγκες ξεπερνούν το 1.100.000 τόνους) και εξαναγκάζεται σε αθρόες εισαγωγές από τις βόρειες χώρες της ΕΕ.

Στο Νομό Σερρών οι αγελάδες έκαναν 8.193 τόνους γάλα πάνω από τη νομαρχιακή ποσόστωση (44.062 τόνοι) και αυτό έχει ως συνέπεια οι 1.139 παραγωγοί του νομού να πρέπει να πληρώσουν εξοντωτικές χρηματικές "ποινές" στην ΕΕ, που το συνολικό τους ύψος φτάνει τα 236,6 εκατ. δραχμές. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε μείωση της, έτσι κι αλλιώς χαμηλής, εμπορικής τιμής στο αγελαδινό γάλα κατά 32 δραχμές το κιλό. Και τα χρήματα αυτά θα τα παρακρατήσουν για λογαριασμό της ΕΕ οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες γάλακτος που παρέλαβαν το προϊόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του Νομού Σερρών πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος των Νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Λάρισας και Πέλλης που καλούνται επίσης να πληρώσουν "ακριβά" τις ολέθριες "πατέντες" της ΕΕ και ακολουθούν οι παραγωγοί των υπόλοιπων περιοχών της χώρας. Ειδικότερα για το Νομό Θεσσαλονίκης το πρόστιμο είναι 816 εκατ. δραχμές, για το Νομό Κιλκίς 274 εκατ. δραχμές και για το Νομό Λάρισας 257 εκατ. δραχμές.

Για τους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος στο Νομό Σερρών ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Είναι οργισμένοι από την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, αφού βλέπουν στην πράξη ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, τους "τσεκουρώνουν" σκόπιμα. Κι αυτό το κάνουν ώστε να τους εξαναγκάσουν να κλείσουν τις μονάδες τους, σε όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων των βιομηχανικών επιχειρήσεων παραγωγής αγελαδινού γάλακτος των βόρειων χωρών της ΕΕ. Οπως δηλώνουν παραγωγοί του Νομού Σερρών, ο μόνος δρόμος που τους μένει, προκειμένου να επιβιώσουν, είναι να αντιδράσουν δυναμικά για να ανατρέψουν τις καταστροφικές αποφάσεις και τα εξοντωτικά ευρωπρόστιμα της ΕΕ.

Παγκορινθιακό μέτωπο για τη διώρυγα

Σύσκεψη φορέων έγινε χτες. Αύριο και μεθαύριο η 1η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΑΕΔΙΚ

Στον αγώνα για τη διάσωση της διώρυγας Κορίνθου από την ιδιωτικοποίηση μπαίνουν πολλοί μαζικοί φορείς της περιοχής, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζόμενων στην Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγα Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), οι οποίοι έχουν εξαγγείλει δύο 48ωρες απεργίες (η πρώτη ξεκινά αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή και η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Αυγούστου).

Χτες στο κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία της διώρυγας ανταποκρίθηκαν πολλοί φορείς της Κορινθίας όπως το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου,οι Αγωνιστικές Δημοτικές Κινήσεις Κορίνθου,Κιάτου και Λουτρακίου,η ΝΑΣ Κορινθίας,η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου και οι Σύλλογοι Γυναικών Κορίνθου και Λουτρακίου.Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης οι φορείς καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο για την εκχώρηση της διώρυγας στους ιδιώτες και την επιβολή διοδίων στις βυθιζόμενες γέφυρες Ποσειδωνίας και Ισθμίων.Απαιτούν να διαθέσει η κυβέρνηση άμεσα τις απαιτούμενες πιστώσεις για τη συντήρηση των πρανών και γενικότερα του καναλιού για να μην κινδυνεύει η ζωή των εργαζόμενων στον Ισθμό και η ασφάλεια των διερχόμενων πλοίων. Τέλος, οι φορείς διατρανώνουν ότι θα συνεχίσουν τον κοινό τους αγώνα "ακόμα κι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει το ξεπούλημα της διώρυγας στο όνομα της ΟΝΕ και του προγράμματος "σύγκλισης" για τη συγκρότηση ενός Παγκορινθιακού μετώπου εργαζόμενων και φορέων που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή και φιλομονοπωλιακή πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, γιατί η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας είναι υπόθεση όλου του λαού και μπορεί να αποτελέσει το βασικό άξονα για την ανάπτυξη της πατρίδας μας".

Την ίδια ώρα η διεύθυνση της ΑΕΔΙΚ επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον αγώνα, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα για να κηρυχτούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές. Σήμερα που εκδικάζεται η υπόθεση πολλοί μαζικοί φορείς αναμένεται να εκφράσουν τη στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την ποινικοποίηση των αγώνων, σε ανακοίνωση της τονίζει πως "η κυβέρνηση καταφεύγει στα δικαστήρια πιστή στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας που υπαγορεύει η συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΟΝΕ και το πρόγραμμα "σύγκλισης" προκειμένου να περάσει αυτή η πολιτική διά πυρός και σιδήρου". Η ΝΕ προσθέτει πως ευθύνες έχουν και τα άλλα κόμματα: "Η ΝΔ υπερασπίζεται ανοιχτά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ πολιτεύονται στα πλαίσια της ΕΕ και δημιουργούν αυταπάτες στο λαό". Η ΝΕ Κορινθίας τονίζει πως η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων και καλεί την ΤΑ, τα εργατικά συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς και όλο το λαό να συμπαρασταθούν ενεργάστους εργαζόμενους της διώρυγας, που διώκονται δικαστικά, και να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός δυναμικού Παγκορινθιακού μετώπου, ενάντια στο ξεπούλημα και την απαξίωση της διώρυγας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο πρόεδρος της Κοινότητας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Οινόης, σε συνεργασία με το Δήμο Μάνδρας και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ της περιοχής Θριασίου διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης, την Κυριακή 22 Αυγούστου,στις 10.30 το πρωί,στο Μνημείο της Κάζας.Στο Μνημείο πρόκειται να γίνει μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που έπεσαν στη μάχη του Σαλίγκαρου, στις 13 Αυγούστου 1943.
  • Η ΝΕ Λέσβου της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Μυτιλήνης διοργανώνουν την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη προσκύνημα τιμής και μνήμης στον Αϊ - Στράτη.Το προσκύνημα θα γίνει στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έπεσαν στον απελευθερωτικό αγώνα, στον Αϊ - Στράτη, "για την τιμή και τη δόξα της πατρίδας και του λαού μας". Η αναχώρηση για τον Αϊ - Στράτη θα γίνει το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, το πρωί.
Ανακοίνωση της ΠΕΕΠΠ

Σχετικά με το θέμα της συνταξιοδότησης των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία, η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ),με ανακοίνωσή της, αναφέρει τα εξής:

"Οσοι από τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες από τη Ρουμανία, συνταξιοδοτούνταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τώρα συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ, θα πρέπει να στείλουν φωτοτυπία της απόφασης του ΙΚΑ ότι τους χορηγείται η σύνταξή τους, καθώς και μια αίτηση, που να ζητούν τη διακοπή της σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα χαρτιά θα πρέπει να σταλούν στο Λογιστήριο του Κράτους (Κάνιγγος 29, 7ος όροφος). Το Λογιστήριο του Κράτους, από την πλευρά του, θα στείλει έντυπο, που θα υποδεικνύει πού θα καταθέσουν τα χρήματα, που τυχόν θα πρέπει να επιστρέψουν".

Στη θέα του περιπολικού αυτοκινήτου τράπηκαν σε φυγή δεκαπέντε Αλβανοί, που επιχειρούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τη δασική περιοχή Ιεροπηγής Καστοριάς. Πίσω τους άφησαν 9 τσουβάλια που περιείχαν χασίς σε φούντα. Οι συνοριακοί φρουροί τους καταδίωξαν αλλά αυτοί μπόρεσαν να διαφύγουν λόγω του σκότους και του δύσβατου της περιοχής.

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ"
Απαξίωση της εταιρίας καταγγέλλουν οι πιλότοι

Σε πιστή τήρηση των κανονισμών εργασίας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι πιλότοι της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας", ενώ αρκετοί σκοπεύουν και να αποχωρήσουν, αν μέχρι την επόμενη βδομάδα, κυβέρνηση και διοίκηση δεν ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους για το μέλλον της εταιρίας.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Επαγγελματιών Χειριστών Αεροσκαφών (ΕΕΧΑ), για το θέμα αυτό, συναντήθηκαν πρόσφατα με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη,προς τον οποίο επισήμαναν ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της μητρικής "Ολυμπιακής Αεροπορίας" Ρ. Λιντς σκοπεύει να "παγώσει" το "επιχειρησιακό σχέδιο" της "Αεροπλοϊας", που προβλέπει την αγορά καινούριων αεροπλάνων και την επέκταση της εταιρίας σε προορισμούς του εξωτερικού. Η συνάντηση αυτή δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς ο Τ. Μαντέλης,χωρίς να πει τίποτα επί της ουσίας, παρέπεμψε τους εκπροσώπους των πιλότων στο Σκοτσέζο "μάνατζερ" της "Ολυμπιακής"!

Ωστόσο και η χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της Ενωσης με τον Σκοτσέζο δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς ο Ρ. Λιντς,για να κερδίσει χρόνο, ζήτησε προθεσμία μιας βδομάδας, προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να ενημερωθεί για το τι προβλέπει το "επιχειρησιακό σχέδιο" της "Αεροπλοϊας". Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το ΔΣ της ΕΕΧΑ αποφάσισε να συγκαλέσει γενική συνέλευση του κλάδου, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πιλότοι με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν, για να αποτρέψουν το σχέδιο απαξίωσης της "Ολυμπιακής Αεροπλοϊας".

Στο μεταξύ, από τις 4 μ.μ. και για πέντε ώρες χτες το αεροδρόμιο του Ελληνικού, λειτουργούσε χωρίς κλιματισμό, λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ