Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παγκορινθιακό μέτωπο για τη διώρυγα

Σύσκεψη φορέων έγινε χτες. Αύριο και μεθαύριο η 1η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΑΕΔΙΚ

Στον αγώνα για τη διάσωση της διώρυγας Κορίνθου από την ιδιωτικοποίηση μπαίνουν πολλοί μαζικοί φορείς της περιοχής, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζόμενων στην Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγα Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), οι οποίοι έχουν εξαγγείλει δύο 48ωρες απεργίες (η πρώτη ξεκινά αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή και η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Αυγούστου).

Χτες στο κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία της διώρυγας ανταποκρίθηκαν πολλοί φορείς της Κορινθίας όπως το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου,οι Αγωνιστικές Δημοτικές Κινήσεις Κορίνθου,Κιάτου και Λουτρακίου,η ΝΑΣ Κορινθίας,η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου και οι Σύλλογοι Γυναικών Κορίνθου και Λουτρακίου.Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης οι φορείς καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο για την εκχώρηση της διώρυγας στους ιδιώτες και την επιβολή διοδίων στις βυθιζόμενες γέφυρες Ποσειδωνίας και Ισθμίων.Απαιτούν να διαθέσει η κυβέρνηση άμεσα τις απαιτούμενες πιστώσεις για τη συντήρηση των πρανών και γενικότερα του καναλιού για να μην κινδυνεύει η ζωή των εργαζόμενων στον Ισθμό και η ασφάλεια των διερχόμενων πλοίων. Τέλος, οι φορείς διατρανώνουν ότι θα συνεχίσουν τον κοινό τους αγώνα "ακόμα κι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει το ξεπούλημα της διώρυγας στο όνομα της ΟΝΕ και του προγράμματος "σύγκλισης" για τη συγκρότηση ενός Παγκορινθιακού μετώπου εργαζόμενων και φορέων που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή και φιλομονοπωλιακή πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, γιατί η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας είναι υπόθεση όλου του λαού και μπορεί να αποτελέσει το βασικό άξονα για την ανάπτυξη της πατρίδας μας".

Την ίδια ώρα η διεύθυνση της ΑΕΔΙΚ επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον αγώνα, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα για να κηρυχτούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές. Σήμερα που εκδικάζεται η υπόθεση πολλοί μαζικοί φορείς αναμένεται να εκφράσουν τη στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την ποινικοποίηση των αγώνων, σε ανακοίνωση της τονίζει πως "η κυβέρνηση καταφεύγει στα δικαστήρια πιστή στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας που υπαγορεύει η συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΟΝΕ και το πρόγραμμα "σύγκλισης" προκειμένου να περάσει αυτή η πολιτική διά πυρός και σιδήρου". Η ΝΕ προσθέτει πως ευθύνες έχουν και τα άλλα κόμματα: "Η ΝΔ υπερασπίζεται ανοιχτά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ πολιτεύονται στα πλαίσια της ΕΕ και δημιουργούν αυταπάτες στο λαό". Η ΝΕ Κορινθίας τονίζει πως η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων και καλεί την ΤΑ, τα εργατικά συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς και όλο το λαό να συμπαρασταθούν ενεργάστους εργαζόμενους της διώρυγας, που διώκονται δικαστικά, και να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός δυναμικού Παγκορινθιακού μετώπου, ενάντια στο ξεπούλημα και την απαξίωση της διώρυγας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ