ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Για μια πραγματικά λαϊκή διακυβέρνηση

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από την Κεφαλονιά

Να διεκδικήσουν μια άλλη πραγματικά λαϊκή διακυβέρνηση και διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, κάνοντας το επόμενο βήμα, με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές να στηρίξουν και ενδυναμώσουν το ΚΚΕ. Αυτό το κάλεσμα προς τις λαϊκές δυνάμεις απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με δηλώσεις της από την Κεφαλονιά, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα: "Δεν είμαστε (σ.σ. το ΚΚΕ) ούτε αντιΠΑΣΟΚ, ούτε αντιΝΔ, είμαστε ριζικά αντίθετοι με την πολιτική των κομμάτων που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. (Και) δε θέλουμε απλώς ν' αλλάξει η κυβέρνηση. Θέλουμε ν' ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη, λαϊκή διακυβέρνηση". Συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:

"Πάντα τονίζαμε ότι όταν η πολιτική είναι αντιλαϊκή ο λαός αντιδρά. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις εκλογές. Η γνώμη μας, όσον αφορά το ΚΚΕ, είναι ότι στις ευρωεκλογές απέσπασε ψήφους από αρκετούς πολιτικούς χώρους και όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Οι ψήφοι αυτοί ήταν ψήφοι συνείδησης. Από κει και πέρα, αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι και να διατηρηθούν προς το ΚΚΕ και ν' αυξηθούν. Οχι γιατί από μόνο του, να έχεις κάποιους περισσότερους βουλευτές στις εθνικές εκλογές, λύνονται τα προβλήματα του ελληνικού λαού, αλλά γιατί πρέπει να ανέλθει εκείνη η δύναμη η πολιτική που είναι διατεθειμένη να ενώσει και να συσπειρώσει στους αγώνες τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

Το στοίχημά μας είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές να φέρουν στην επιφάνεια, πιο έντονα απ' ό,τι έγινε στις ευρωεκλογές, το εξής ζήτημα: Ποιο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να διεκδικήσει ο λαός. Αυτό είναι το επίκαιρο ζήτημα. Και ξεκινάμε απ' αυτό. Υπάρχουν δύο βασικοί δρόμοι εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας και ο λαός πρέπει να διαλέξει τον έναν από τους δύο. Αυτό θέλουμε να φέρουμε στο επίκεντρο της συζήτησης και το επόμενο βήμα είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση του ΚΚΕ.

Δεν είμαστε ούτε αντιΠΑΣΟΚ, ούτε αντιΝΔ, είμαστε ριζικά αντίθετοι με την πολιτική των κομμάτων που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Δε θέλουμε απλώς ν' αλλάξει η κυβέρνηση. Θέλουμε ν' ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη, λαϊκή διακυβέρνηση.

Δε φθάνει να είσαι εναντίον του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, πρέπει να είσαι και υπέρ μιας άλλης πολιτικής. Θα μου πείτε ότι έτσι όπως το θέτω βάζω ζήτημα αδυναμίας ύπαρξης εναλλακτικής λύσης. Οχι δε λέμε κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει και τις εκλογές και να επιφέρει δραστικές αλλαγές και ανακατατάξεις και να δείξει την πυγμή του. Να ενισχύσει το ΚΚΕ και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια πραγματικά εναλλακτική λαϊκή διακυβέρνηση. Το ζήτημα είναι πώς ο λαός θα προετοιμάσει τις λύσεις, και το ΚΚΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει να εκφραστούν.

Επομένως, εμείς λέμε στο λαό ότι στις επόμενες εκλογές πρέπει να ενισχύσει το ΚΚΕ, γιατί ανοίγει δρόμο μιας άλλης εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτικής λύσης στην πορεία. Αν δεν μπορεί να τα έχεις όλα τώρα, δε σημαίνει ότι θα πας στη στρούγκα του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Αυτή η λογική "ή όλα ή τίποτα" δεν ισχύει. Δηλαδή ή πετυχαίνω μια άλλη διακυβέρνηση ή πάω στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ γιατί αυτοί μπορούν να κάνουν κυβέρνηση ή πάω στο ΣΥΝ γιατί μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Θα πας καθαρά εκεί που η συνείδησή σου σου λέει και θα φέρεις πιο κοντά και την εναλλακτική λύση. Δεν αρκεί να συμπίπτεις κατά του δικομματισμού, πρέπει να συμπίπτεις στην αντίθεση με την πολιτική που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο".

Το Σάββατο στο Ακτιο

Εξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου, στις 7.00 μ.μ. οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας προτάσσουν τον πολιτισμό της ειρήνης στη βαρβαρότητα των ευρωατλαντικών φονιάδων. Απαίτησή τους, να κλείσει η βάση, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

Συνεχίζοντας ακατάπαυστα τον φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, οι αγωνιστές της ειρήνης καταγγέλλουν για άλλη μια φορά τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών στην περιοχή των Βαλκανίων. Στη νέα αγωνιστική συνάντηση, που διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο 21 Αυγούστου στις 7 μ.μ. οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας με το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και τη φιλειρηνική πολιτιστική εκδήλωση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου.Εκεί, για άλλη μια φορά, θα χτυπήσει η "καρδιά" της αγωνιζόμενης Ελλάδας, που δε συναινεί, που αγωνίζεται και απαιτεί να φύγουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες από τη γειτονιά μας, να φύγουν οι βάσεις από τη χώρα μας και να σταματήσει κάθε συμμετοχή των Ελλήνων στρατιωτών στα τάγματα κατοχής και επιβολής της "ιμπεριαλιστικής ειρήνης".

Μαζί με την οργή των αγωνιστών του μαχόμενου κινήματος ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, θα αναδειχτεί και ο πολιτισμός της ειρήνης, ως απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, με τη συμμετοχή μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων απ' όλη την περιοχή.

Οι Επιτροπές Ειρήνης σε ανακοίνωση - κάλεσμά τους προς το λαό της περιοχής υπογραμμίζουν ανάμεσα σε άλλα:

"Το Ακτιο ανήκει στο λαό της περιοχής. Σήμερα διαδηλώνουμε με εκδηλώσεις πολιτισμού για να μη γίνει ποτέ ξανά το Ακτιο ορμητήριο των φονιάδων. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην ανανεώσει τη συμφωνία των ξένων βάσεων που σχεδιάζεται για το Σεπτέμβρη". Επίσης, οι αγωνιστές της ειρήνης διαδηλώνουν την απαίτησή τους:

  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια
  • Να κλείσει η βάση του Ακτιου
  • Να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι από Αλβανία, Βοσνία και Κόσσοβο
  • Να μην περάσουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου.
Εντείνονται οι αγωνιστικές εκδηλώσεις στη Λάρισα

Στη Λάρισα, που προγραμματίζεται να δεχτεί τα νέα επιτελεία των ιμπεριαλιστών στην περιοχή με την εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου.Ηδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, για την προετοιμασία της μεγάλης συναυλίας που πραγματοποιείται την Τετάρτη 25 Αυγούστου,στην Πλατεία Ταχυδρομείου στις 9.00 μ.μ.

Επίσης, την Παρασκευή 27 Αυγούστου,στις 9.00 μ.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου διοργανώνεται στρογγυλό τραπέζι με εισηγητές την Λιάνα Κανέλλη,δημοσιογράφο, τον Ζήση Παπαδημητρίου,καθηγητή Πανεπιστημίου, και τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη,καθηγητή Πανεπιστημίου, με θέμα: "Ο ρόλος των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία τους στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, στην κοινωνική και πολιτική ζωή της περιοχής και στο φυσικό περιβάλλον".

Επίσης, μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο προγραμματίζεται την Τρίτη 31 Αυγούστου.

Στη Ζάκυνθο

Σε σύσκεψη για τη σύσταση Επιτροπής Ειρήνης προχωρούν σήμερα Πέμπτη φορείς της Ζακύνθου, ύστερα από πρόσκληση - διακήρυξη ομάδας πρωτοβουλίας. Η σύσκεψη γίνεται στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου στις 9.00 μ.μ., ενώ στη διακήρυξη επισημαίνεται προς το λαό της περιοχής "η ανάγκη επαγρύπνησης ιδιαίτερα σήμερα, που τα σχέδια του ιμπεριαλισμού για τη χώρα μας και τα Βαλκάνια αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο".

Η συμπαράσταση και η υποκρισία

Η τραγωδία του τουρκικού λαού συγκινεί το λαό μας. Οι Ελληνες εξέφρασαν τα αισθήματα συμπόνιας και εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους Τούρκους γείτονές τους. Κι έχει σημασία να υπογραμμιστεί αυτή η στάση του λαού μας, καθώς είναι γνωστή η προσπάθεια, επισήμων τε και ανεπίσημων "τουρκοφάγων", να υψώσουν τείχη μίσους και αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δυο λαούς. Οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν ιδιαίτερους λόγους να εκφράσουν αυτή τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη τους, καθώς συνάδελφοί τους είναι, κυρίως, τα θύματα του σεισμού, που έπληξε βιομηχανικές περιοχές και, εκτός των ανθρώπινων απωλειών, είχε ως αποτέλεσμα εργοστάσια να γκρεμιστούν και εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλιά.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει να μοιράσει τίποτα με τον τουρκικό. Τις τουρκικές επεκτατικές διαθέσεις στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο και στη Θράκη, ο λαός μας δεν τις "χρεώνει" στους απλούς Τούρκους πολίτες, αλλά στις εκάστοτε στρατοκρατικές τουρκικές ηγεσίες και στους Αμερικανούς, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για την εξυπηρέτηση των δικών τους ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή. Επομένως οι δυο λαοί δεν είναι εχθροί, αλλά έχουν κοινό εχθρό τον ιμπεριαλισμό και αντιπάλους τις "δικές" τους κυβερνήσεις, που πολιτεύονται και δρουν υπακούοντας στα κελεύσματα και στις εντολές των "μεγάλων αφεντικών" τους, τα οποία, εφαρμόζοντας την τακτική του "διαίρει και βασίλευε", εμπεδώνουν την κυριαρχία τους στην περιοχή.

Η έκφραση συμπαράστασης του λαού μας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό είναι ειλικρινής. Αντιθέτως, η έκφραση αλληλεγγύης από την ελληνική κυβέρνηση είναι υποκριτική και ανειλικρινής ή, εν πάση περιπτώσει, τυπική. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και οι τουρκικές, θέλουν το μίσος ανάμεσα στους δυο λαούς και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, διότι έτσι διατάζουν τ' αφεντικά τους και αυτό βολεύει την πολιτική τους. Η καλλιέργεια φόβου έναντι των Τούρκων βολεύει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για ν' αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό από τις επιπτώσεις της πολιτικής της, η οποία, όσον αφορά στη διεθνή θέση της χώρας μας, υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία και διακυβεύει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, ενώ στο εσωτερικό επιβάλλει τη λιτότητα, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και την αύξηση του πλούτου του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Το ίδιο, φυσικά, γίνεται και στην Τουρκία.

Αλλωστε την ώρα που, ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, καλλιεργείται και διογκώνεται ο εθνικισμός, Σημίτης και Ετσεβίτ διαλέγονται, μέσω αντιπροσώπων, υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο των ΗΠΑ. Επίσης, την ώρα που γίνονται παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, στο ΝΑΤΟ οι δυο "συμμαχικές" χώρες συζητούν πως θα υλοποιηθεί η Νέα Δομή της Συμμαχίας, με τη λειτουργία των στρατηγείων στη Λάρισα και τη Σμύρνη και στο μόνο που φαίνεται, μέχρι στιγμής, να μην τα "βρίσκουν", είναι για το ποιος και μέχρι πού θα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Και για να θυμίσουμε και κάτι από το πρόσφατο παρελθόν, που τώρα αποκαλύπτεται: Ηταν η πρώτη μεταχουντική κυβέρνηση Καραμανλή, που αποδεχόμενη τις επιλογές ή υποκύπτουσα, τέλος πάντων, στις εντολές των Αμερικανών, συνέδραμε, ουσιαστικά, στην επιτυχή ολοκλήρωση της τουρκικής πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Κύπρου, διατάζοντας την Εθνική Φρουρά να εγκαταλείψει την Αμμόχωστο....

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προπαρασκευαστικές συναντήσεις

Οι χτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού, τόσο με τον Κ. Σκανδαλίδη όσο και με τον Κ. Λαλιώτη, καθώς και η σημερινή που αναμένεται να έχει με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εγκαινιάζουν τη μετα - καλοκαιρινή κυβερνητική δραστηριότητα, με στόχο τη διευθέτηση και εσωκομματικών ζητημάτων στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και την προετοιμασία της άμυνας της κυβέρνησης απέναντι στις αναμενόμενες λαϊκές διεκδικήσεις του επόμενου διαστήματος. Ολα τα παραπάνω, φυσικά, η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει υπό το πρίσμα της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, την οποία ήδη διανύουμε.

Συγκεκριμένα χτες μετά τη δίωρη συνεργασία του Κ. Σημίτη με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος δημοσιοποίησε τους "προβληματισμούς" που υπάρχουν σχετικά με το αν πρέπει να προχωρήσει η απόφαση που λήφθηκε στο συνέδριο του κόμματος, για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων. Ο Κ. Σκανδαλίδης πιστεύει ότι οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων - που είχαν προσδιοριστεί για τον Νοέμβρη - πρέπει να αναβληθούν, ώστε να μην επικρατήσει "εσωστρέφεια" στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο Εκτελεστικού Γραφείου στις 26 Αυγούστου.

Οσο για τη χτεσινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αν και επισήμως είχε ως αντικείμενο τα θέματα του υπουργείου του Κ. Λαλιώτη, περιστράφηκε γύρω από την προεκλογική προετοιμασία του κόμματος, δεδομένου ότι ο δεύτερος αποτελεί και τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της "επικοινωνιακής γραμμής" του κυβερνώντος κόμματος.

Τέλος, στη σημερινή συνάντηση με τον Γερ. Αρσένη, παρουσία και του Γ. Πασχαλίδη, θα επιχειρηθεί να "εξειδικευτούν" μέτρα για την αποτροπή νέας "αναταραχής" στο χώρο της εκπαίδευσης, από το Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ