ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Συνυπεύθυνοι της απαξίωσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Απειλούσαν με κινητοποιήσεις, αλλά κατέληξαν σε τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή

Συνεχίζεται η απαξίωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τους επικεφαλής του θεσμού να εξαγγέλλουν - κατ' αρχάς - κινητοποιήσεις ως αντίδραση στον υποβιβασμό του Θεσμού από την κυβέρνηση και μετά να παίρνουν τις αποφάσεις τους πίσω.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), συνεχίζοντας τον κατήφορο που ακολουθεί πέντε χρόνια τώρα, αποφάσισε χτες να συνεχίσει τις υπαναχωρήσεις απέναντι στην κεντρική διοίκηση. Υπαναχωρήσεις που έχουν οδηγήσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε ανυποληψία και ανυπαρξία.

Ενώ μέχρι και προχθές οι νομάρχες απειλούσαν ότι θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των Νομαρχιών μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη (επικαλούνταν και σχετική απόφαση που πήρε η ολομέλειά τους στις 16 Ιούνη) χτες η εικόνα άλλαξε. Ετσι, αντί για αυτά, την Παρασκευή θα δοθούν συνεντεύξεις Τύπου σε όλες τις νομαρχίες και από τις 12 το μεσημέρι και μετά θα πραγματοποιηθεί 3ωρη στάση εργασίας.

Προηγήθηκε συνάντηση που είχαν με την υπουργό Εσωτερικών το βράδυ της Δευτέρας, όπου η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για ικανοποίηση των αιτημάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή για απεγκλωβισμό του θεσμού από τον ασφυκτικό έλεγχο του διορισμένου από την κυβέρνηση περιφερειάρχη, ο οποίος αποφασίζει για όλα τα έργα που γίνονται στο νομό. Ακόμα, απάντηση δεν τους δόθηκε στο αίτημα για ενίσχυση των Νομαρχιών σε πόρους και προσωπικό.

Παρ' όλα αυτά και πέρα από τις παλαιότερες μεγαλόστομες εξαγγελίες τους περί κλεισίματος των Νομαρχιών και περί κλιμάκωσης των υποτιθέμενων κινητοποιήσεων, το ΔΣ της ΕΝΑΕ αποφάσισε να... αγωνιστούν με συνεντεύξεις Τύπου που θα δώσουν οι νομάρχες για να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους, καθώς και με συναντήσεις με τα κόμματα, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων και τον πρωθυπουργό, για να τους εκθέσουν τα προβλήματά τους.

Το πλέον οξύμωρο είναι το γεγονός πως οι νομάρχες επιμένουν - έτσι δηλώνουν - στην απόφασή τους της 16ης του Ιούνη ότι θα κλείσουν τις Νομαρχίες για μια μέρα. Αλλά αυτό θα γίνει, όποτε κρίνουν κατάλληλες τις συνθήκες...

Διεργασίες στην ΚΕΔΚΕ για το ΕΠΤΑ

Κριτήρια κατανομής του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζήτησε χτες το ΔΣ, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αναδιανομή υφιστάμενων πόρων

Ανησυχία και διεργασίες έχει προκαλέσει στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει τους προερχόμενους από συνένωση δήμους με χρήματα που έτσι και αλλιώς παίρνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι αιρετοί σημειώνουν την ανάγκη απόδοσης πρόσθετων πόρων και μένει να αποδειχτεί αν και πώς θα διεκδικήσουν αυτούς τους πόρους και στην πράξη.

Συγκεκριμένα, χτες, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και ασχολήθηκε με τον προσδιορισμό των αρχών κατανομής και διαχείρισης του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ).Το πρόγραμμα αυτό αφορά τη χρηματοδότηση των πολυδιαφημισμένων από την κυβέρνηση "καποδιστριακών" δήμων.

Το ΔΣ κατέληξε σε μια απόφαση, που θα αποσταλεί στις Τοπικές Ενώσεις των ΟΤΑ. Θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Οκτώβρη και θα αποτελέσει τη βάση υπομνήματος που θα δοθεί στην κυβέρνηση σχετικά με τις αρχές κατανομής του ΕΠΤΑ. Οπως σημειώνεται στο πρώτο κείμενο - όπου κατέληξε χτες η ΚΕΔΚΕ - οι πόροι του ΕΠΤΑ δε θα πρέπει να περιορίζονται μόνο σε χρήματα που ήδη δίνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτό αποτελεί απλά αναδιανομή των υφιστάμενων πόρων των ΟΤΑ.

Να σημειωθεί πως οι ταξικές δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του ΕΠΤΑ από την κυβέρνηση υπογράμμισαν πως τα χρήματα του προγράμματος είναι πόροι που ούτως ή άλλως δίνονται στους ΟΤΑ. Πως πέρα από αυτήν την ανακύκλωση χρημάτων, επιπρόσθετα κονδύλια για την αναγκαία χρηματοδότηση των νέων δήμων δε δίνονται. Επιπλέον σημείωσαν πως περιλαμβάνονται στο ΕΠΤΑ χρήματα απ' τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ, που κανονικά θα έπρεπε να δοθούν στους μη "καποδιστριακούς" δήμους. Δηλαδή, η κυβέρνηση κλέβει από τους δήμους αυτούς, για να εξασφαλίσει χρήματα και να χρηματοδοτήσει τους προερχόμενους από συνένωση.

Επίσης, η κυβέρνηση ως κριτήριο κατανομής των πόρων του ΕΠΤΑ προβάλλει την αναλογία κόστους και οφέλους. Χρηματοδοτεί, δηλαδή, έργα που στην πλειοψηφία τους αποφέρουν πόρους στους ΟΤΑ, που λειτουργούν δηλαδή με στενά επιχειρηματικά κριτήρια, και αφήνει σε δεύτερη μοίρα έργα που έχει ανάγκη ο δημότης και τα οποία δε "φέρνουν πίσω τα λεφτά τους".

Τέλος, στη χτεσινή συνεδρίαση, ο πρώην δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,που συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΔΣ ως παρατηρητής, τόνισε πως η όποια απόφαση της ΚΕΔΚΕ για τα κριτήρια κατανομής και τους πόρους του ΕΠΤΑ, οι αιρετοί θα πρέπει να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί. Και ακόμα, πως τα κριτήρια κατανομής των πόρων, στα οποία θα καταλήξουν, θα πρέπει να διεκδικήσουν να είναι υποχρεωτικά, ώστε να μην μπορούν περιφερειάρχες, κυβερνητικοί βουλευτές ή υπουργοί να χρηματοδοτούν έργα κατά το δοκούν για τους δικούς τους μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς λόγους.

Ζητούμενο η διεκδίκηση και όχι ο συμβιβασμός

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κλήθηκε χτες το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ

Με το θέμα της διαφάνειας των λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασχολήθηκε χτες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καλώντας για το σκοπό αυτό σε ακρόαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουρκουλόπουλος και τα μέλη του προεδρείου Β. Παπαγεωργόπουλος (δήμαρχος Θεσσαλονίκης) και Χ. Παλαιολόγος αναφέρθηκαν στα θέματα, που απασχολούν την Ενωση, τονίζοντας ότι υπάρχει καθεστώς αδιαφάνειας στα δημόσια έργα, καθυστερήσεις στις εγκρίσεις προσλήψεων του αναγκαίου προσωπικού και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΤΑ χωρίς παράλληλη μεταφορά των απαιτούμενων πιστώσεων.

Με χαρακτηριστικό τρόπο ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ περιέγραψε την αδιαφάνεια που επικρατεί στην εκπόνηση διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ, κάνοντας λόγο για τους διάφορους τύπους, που με την επονομασία "σύμβουλοι προγραμμάτων", λυμαίνονται τα διάφορα προγράμματα με το αζημίωτο, αφού δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, που να καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού στον τομέα αυτό.

Πάντως, σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι της ΚΕΚΔΕ, παρά την παράθεση των διάφορων προβλημάτων που υπάρχουν στην ΤΑ, δεν ξέφυγαν από την αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται είναι ο εκδημοκρατισμός του πλαισίου λειτουργίας της ΤΑ και όχι η υποταγή της στο υφιστάμενο καθεστώς. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι οι δήμοι επιβάλλουν αυξημένα δημοτικά τέλη, για να καλυφθούν διάφορες τρύπες, επειδή μεταξύ άλλων η ΚΕΔΚΕ έχει συναινέσει στην κυβερνητική πολιτική και δε διεκδικεί σθεναρά την οικονομική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης. Τόνισε ότι και στο θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων που έχουν κόστος για το κράτος χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων έχει συμβιβαστεί η ΚΕΔΚΕ.

Μετάλλιο στο λιμενοφύλακα

Μετάλλιο Α' τάξης από το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού, θα απονεμηθεί στο λιμενοφύλακα Δ. Βουρνά ο οποίος με αυταπάρνηση και διακινδυνεύοντας τη ζωή του έσωσε τον 22χρονο Ι. Πέππα που είχε πέσει προχτές με το αυτοκίνητό του, στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού της Ελευσίνας. Επίσης θα προταθεί για βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Πήραν υποσχέσεις για τα εκτός έδρας

Υπόσχεση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη ότι θα καταβληθούν στους αστυνομικούς τα οφειλόμενα εκτός έδρας πήραν χτες οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών, που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Σύμφωνα με όσα τους είπε, στο προσεχές διάστημα θα καταβληθούν τα οφειλόμενα εκτός έδρας που ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 5,5 δισ. δραχμών. Επίσης υποσχέθηκε ότι εξασφάλισε το κονδύλι για την αύξηση από 7.000 σε 9.000 δραχμές του ποσού της αποζημίωσης για την εργασία πέραν του 5ήμερου. Σε ό,τι αφορά πάντως τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των αστυνομικών δε δόθηκε καμιά απάντηση και το θέμα παραπέμφθηκε σε άλλη συνάντηση, όταν ολοκληρωθούν οι επαφές των συναρμόδιων υπουργών Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας με τον Ν. Χριστοδουλάκη.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τις επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής που δημιουργεί στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας η μεγάλη έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα, τονίζουν σε Ερώτησή τους που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας και Αποστόλης Τασούλας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως εδώ και πολλά χρόνια η κατάσταση της καθαριότητας στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας χειροτερεύει καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση του αριθμού του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα, ενώ αντίθετα οι χώροι του νοσοκομείου συνεχώς αυξάνουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι όταν άρχισε να λειτουργεί η πρώτη πτέρυγα του νοσοκομείου, στην καθαριότητα εργάζονταν 43 άτομα, ενώ προβλέπονταν 53. Σήμερα που λειτουργεί και νέα πτέρυγα, το προσωπικό στην καθαριότητα είναι μόνο 27 άτομα.

Ακόμα πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση καθώς το προσωπικό δεν είναι μόνο αριθμητικά λίγο, αλλά και ανεπαρκώς εφοδιασμένο από πλευράς τεχνικού εξοπλισμού.

"Είναι προφανές ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προκύψει στοιχειώδες έργο κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό αφού πρόκειται για νοσοκομείο, όπου η καθαριότητα είναι πρωταρχικό θέμα", υπογραμμίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Μετά από τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας γιατί δεν αυξάνει το προσωπικό καθαριότητας που τόση ανάγκη έχει το Νοσοκομείο Καρδίτσας και γιατί δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη τεχνική υποδομή για τις ανάγκες της καθαριότητας.

ΣΤΕ
"Οχι" νέος οικισμός στο Αρτεμίδι Ανδρου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την "έγκριση πολεοδομικής μελέτης της έκτασης ιδιοκτησίας φυσικών προσώπων με την επωνυμία "κοινωνία τραπεζικών Αρτεμιδίου Ανδρου" στη θέση Αρτεμίδι του Δήμου Υδρούσας Ανδρου και τον καθορισμό οριογραμμών ρεμάτων".

Στο υπ' αριθμό 355/99 πρακτικό του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι "κατά τις διατάξεις του διεθνούς και του εσωτερικού περιβαλλοντικού Δικαίου η οικιστική ανάπτυξη των μικρών νησιών (όπως η Ανδρος) είναι πάντοτε ήπια και συνδέεται αμέσως με τη διατήρηση του παραδοσιακού τους χαρακτήρα και του νησιωτικού ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος. Προεχόντως δε η οικιστική ανάπτυξη δεν μπορεί να παραβιάζει τη φέρουσα ικανότητα των νησιών ως παραδοσιακών ανθρωπογενών συστημάτων και ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Τούτο σημαίνει ότι οι οικιστικές πιέσεις για την απόκτηση α ή β κατοικίας πρέπει, κατ' αρχήν, να απορροφώνται εντός του υπάρχοντος δικτύου οικισμών και εφόσον τούτο δεν έχει υπερβεί τα όρια της ικανότητάς του. Εφόσον υφίσταται τέτοια δυνατότητα, είναι ανεπίτρεπτη η ίδρυση νέων οικισμών οιουδήποτε τύπου" (...). "Η επιχειρούμενη, υπό τα δεδομένα αυτά, δημιουργία νέου οικισμού στην Ανδρο είναι ανεπίτρεπτη, ως προσκρούουσα στις συνταγματικές αρχές και, συνεπώς, το παρόν σχέδιο δεν προτείνεται νομίμως".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ