ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αναπλάσεις" - δωράκια σε επιχειρηματίες

Τις παρεμβάσεις στο άμεσο περιβάλλον των περιοχών, όπου θα κατασκευαστούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ. δρχ.,τις οποίες προτείνει το "Ειδικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης "Αθήνα- Αττική 2004"", αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ".

Οι λεγόμενες αναπλάσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από μικρά δωράκια στις εταιρίες, που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν τα ολυμπιακά έργα, όπως το Ολυμπιακό Χωριό, το Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και η περιοχή του Φαληρικού Δέλτα. Το γεγονός αυτό προσδιορίζει ο νόμος για τα Ολυμπιακά Εργα (2730/1999), με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στις εταιρίες αυτές να εκμεταλλευτούν και να... αξιοποιήσουν εμπορικά, μεγάλες εκτάσεις γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι όλες αυτές οι "αναπλάσεις" θα γίνονται "κατά παρέκκλιση" της νομοθεσίας και με ειδικούς όρους δόμησης... Ετσι, θα δημιουργηθούν τεράστιες επιχειρηματικές ζώνες χιλιάδων στρεμμάτων, σε ελεύθερους χώρους και παραλίες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η αξία της γης και τα ενοίκια θα ανέβουν κατακόρυφα και κατά συνέπεια η σύνθεση του πληθυσμού θα αλλάξει. Και το πεδίο θα μείνει ελεύθερο για τους επιχειρηματίες, που θα επενδύσουν στις "αναπλάσεις".

Το Σχέδιο Δράσης, απλά προσδιορίζει τις περιοχές, στις οποίες θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες παρεμβάσεις με τους όρους που βάζει ο νόμος. Οι περιοχές αυτές είναι: νότια και δυτικά του ΟΑΚΑ,μεταξύ του Σταδίου Καραϊσκάκη και του εργοστασίου Κεράνη,νοτιοδυτικά του Σελεπίτσαρι στη Νίκαια (σ.σ. σχετική τροπολογία κατατέθηκε ήδη χτες στη Βουλή) και βορειοδυτικά του γηπέδου του Περιστερίου μέχρι τη λεωφόρο Θηβών.Αντίστοιχες αναπλάσεις πρέπει να γίνουν σε διάφορα σημεία, κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης: "Η κατάσταση των γειτονικών με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις περιοχών είναι πολύ κακή. Κοινό χαρακτηριστικό των περιοχών αυτών είναι η υποβάθμιση των κοινόχρηστων, αλλά και των ιδιωτικών, χώρων". Παράλληλα, θεωρεί επιτακτική ανάγκη την ανάπλαση των συγκεκριμένων περιοχών, αφού, όπως σημειώνει: "Στις παραπάνω υποβαθμισμένες περιοχές προβλέπεται αυξημένη κυκλοφορία επισκεπτών κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αναβάθμιση".

Οι παραπάνω διαπιστώσεις αλλά και διατυπώσεις ακούγονται σωστές και πολύ όμορφες. Αν ανατρέξουμε όμως στο σχετικό νόμο που εξηγεί τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνουν, τότε αποκαλύπτεται και το πώς εννοούν την "ανάπλαση".

Πώς εννοούν την "ανάπλαση";

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 στ του νόμου δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να δεσμεύει και νέες περιοχές γύρω από τις Περιοχές Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων. Στις περιοχές αυτές θα ισχύουν ειδικοί όροι στη δόμηση και στις χρήσεις γης, οι οποίοι θα καθορίζονται με "Ειδικά Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Περιοχών Υποδοχής Ολυμπιακών Εργων".

Μάλιστα,σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.2, σε ορισμένες περιοχές επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τους όρους και περιορισμούς δόμησης των εγκεκριμένων πολεοδομικών σχεδίων με μια απλή υπουργική απόφαση. Και τέλος, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι όροι δόμησης αυτοί καθορίζονται με μια υπουργική απόφαση...

Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν παραχωρεί στις εταιρίες μόνο τις εκτάσεις όπου θα γίνουν τα Ολυμπιακά έργα αλλά και τις ευρύτερες περιοχές γύρω από αυτά! Για παράδειγμα, ολόκληρη η παραλιακή ζώνη του Φαλήρου ή η ευρύτερη περιοχή γύρω απ' το Ολυμπιακό Χωριό (Πάρνηθα), καθώς και όσες περιοχές διαθέτουν γύρω τους ελεύθερη έκταση.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ποιες περιοχές αφορά το Σχέδιο

Αναλυτικά οι αναπλάσεις που προβλέπει το Σχέδιο Δράσης για τις περιοχές γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι οι εξής:

Μαραθώνια Διαδρομή

Το έργο σχετίζεται με τη διαμόρφωση μιας διαδρομής περίπου 40 χιλιομέτρων. Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησής του τμηματικά. Αμεσο αναγκαίο βήμα είναι η μελέτη επιλογής τμημάτων που η κατασκευή τους να είναι εφικτή στα χρονικά περιθώρια της Ολυμπιάδας. Το κόστος των μελετών εκτιμάται σε 50 εκατομμύρια δρχ. ενώ αυτό της υλοποίησης ανέρχεται στα 10 δισ. δρχ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του στίβου και του περιβάλλοντα χώρου στην αφετηρία, με βάση αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Το έργο αυτό καλύπτει την πρώτη από τις δύο φάσεις της διαμόρφωσης των πρώτων 800 μέτρων της διαδρομής. Στη δεύτερη φάση προβλέπεται η ολοκλήρωση του περιβάλλοντα χώρου και η διαμόρφωση πλατείας, κτιρίου αποδυτηρίων, γυμναστηρίου, κτιρίου επισήμων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Περιοχή νότια του ΟΑΚΑ

Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζει η γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο περιοχή, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης. Σύμφωνα με αυτό, η περιοχή νότια του χώρου στάθμευσης του Ολυμπιακού Σταδίου είναι εντελώς αδιαμόρφωτη με ασαφή τα όρια μεταξύ κοινόχρηστου και ιδιωτικού χώρου και κυριαρχείται από χωματόδρομους και βιοτεχνίες μαρμάρων.

Το νότιο μέτωπο της οδού Σπύρου Λούη μέχρι τη λεωφόρο Κύμης,που είναι άμεσα ορατό από το Ολυμπιακό Στάδιο, είναι σε πολλά σημεία αδιαμόρφωτο και χρειάζεται να αποκτήσει ενιαίο χαρακτήρα. Στην ίδια λογική θα πρέπει να υπακούσει και το μέτωπο της Λεωφόρου Κύμης από την οδό Καποδιστρίου μέχρι την οδό Πλαπούτα μέσω οργανωμένων παρεμβάσεων που θα αποσκοπούν στη βελτίωση των οικοδομήσιμων και κοινόχρηστων χώρων της περιοχής.

Η μελέτη που προτείνει το Σχέδιο Δράσης αφορά τα παρόδια μέτωπα των οδώνΣπύρου Λούη και Κύμης,συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων.Το έργο θα εκτελέσουν οι Δήμοι Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου.

Περιοχή μεταξύ Σταδίου Καραϊσκάκη και οδού Πειραιώς

Στην περιοχή και σε άμεση γειτνίαση με το στάδιο υπάρχουν αχρησιμοποίητοι χώροι, που, σύμφωνα με το Σχέδιο, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τις ανάγκες των νέων χρήσεων, ερειπωμένα βιομηχανικά κτίρια και υποβαθμισμένοι κοινόχρηστοι χώροι. Για τη συγκεκριμένη περιοχή θα εκπονηθούν μελέτες που αφορούν έκταση 10 οικοδομικών τετραγώνων, συνολικής επιφάνειας 180 στρεμμάτων. Φορείς εκτέλεσης του έργου θα είναι οι Δήμοι Πειραιά και Νέου Φαλήρου και ο προϋπολογισμός των μελετών θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια.

Περιοχή Νέου Φαλήρου - Εργοστάσιο Κεράνη

Το συγκρότημα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Νέου Φαλήρου (στάδιο Καραϊσκάκη και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας που χαρακτηρίζεται από ερειπωμένα βιομηχανικά κτίρια και υποβαθμισμένους οδικούς άξονες, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης.

"Πλέον χαρακτηριστική, αναφέρει, είναι η περίπτωση της λεωφόρου που συνδέει το Στάδιο με την από βορρά είσοδο στον Πειραιά (οδό Πειραιώς εργοστάσιο Κεράνη). Η λεωφόρος αυτή από τη μία πλευρά ορίζεται από τον υψηλό τοίχο του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και από την άλλη χαρακτηρίζεται από μέτωπο κτιρίων, πολλά από τα οποία είναι εγκαταλειμμένα, ενώ άλλα απαιτούν ριζική αναβάθμιση. Αναφορικά με την οδό Ομηρίδου Σκυλίτση πρέπει να τονιστεί η σημασία της ως κύριας πρόσβασης στο λιμάνι του Πειραιά όχι μόνο από το συγκρότημα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Νέου Φαλήρου, αλλά και ολόκληρη την παραλιακή ζώνη του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Αθήνας και τον Ολυμπιακό Δακτύλιο".

Η μελέτη που θα πρέπει να εκπονηθεί αφορά τα παρόδια μέτωπα της οδού Σκυλίτση Ομηρίδου,συνολικού μήκους ενός χιλιομέτρου. Το κόστος των μελετών, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα φτάσει τα 40 εκατομμύρια δρχ., με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πειραιά.

Περιοχή Νίκαιας - Σελεπίτσαρι

Εκεί πρόκειται να κατασκευαστούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αρσης Βαρών. "Εκτός από τη δημιουργία των ίδιων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η διαμόρφωση αυτή μεριμνά για την αναδιοργάνωση του χώρου που καταλαμβάνουν οι συνοικισμοί αυθαιρέτων εκατέρωθεν του αθλητικού κέντρου. Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να συνδυαστεί με το γειτονικό πολιτιστικό πάρκο του Αγίου Φιλίππου, με αποτέλεσμα την αισθητική αναβάθμιση του σχετικού λόφου", σημειώνεται στο Σχέδιο Δράσης, στο οποίο τονίζεται πως: "η ανάπλαση θα πρέπει να λάβει υπόψη την ανάγκη για σύνδεση της περιοχής νοτιοδυτικά του Σελεπίτσαρι, με τη Λεωφόρο Λαμπράκη στον Κορυδαλλό που μπορεί να λειτουργήσει ως βόρεια είσοδος στο χώρο αυτό". Φορέας εκτέλεσης του έργου που αφορά παρεμβάσεις σε μια έκταση 30 οικοδομικών τετραγώνων, συνολικής επιφάνειας 160 στρεμμάτων, θα είναι ο Δήμος Νίκαιας. Το προεκτιμώμενο κόστος μελετών είναι 50 εκατ. δρχ.

Κλειστό Γυμναστήριο Περιστερίου

Εκεί θα διεξαχθεί το αγώνισμα του μπάντμιντον. "Κύρια χαρακτηριστικά του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης, είναι η κακή κατάσταση του γειτονικού ανοιχτού γηπέδου ποδοσφαίρου, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής, μεταξύ του σταδίου της λεωφόρου Θηβών και της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου, που "κύρια, οφείλεται στην καθυστέρηση των απαραίτητων απαλλοτριώσεων για τη διάνοιξη της διπλής κατεύθυνσης παράπλευρης οδικής αρτηρίας".

Το Σχέδιο προβλέπει την εκπόνηση και εφαρμογή των απαραίτητων μελετών για την ανάπλαση της προαναφερθείσας περιοχής και αφορά έκταση 54 οικοδομικών τετραγώνων, συνολικής επιφάνειας 240 στρεμμάτων. Το κόστος φτάνει τα 50 εκατομμύρια δρχ. και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Περιστερίου.

Παραδίδεται δημόσια γη στο μεγάλο κεφάλαιο

Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, με τροπολογία που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή

Στις διατάξεις για την εκτέλεση των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων των οποίων τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η ιδιωτικοποίηση των Αγώνων και η παράδοση δημόσιας γης στο μεγάλο κεφάλαιο, για να κερδοσκοπήσει κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας και μετά από αυτήν, επικεντρώθηκε χτες η συζήτηση στο νομοσχέδιο για το φορέα ελέγχου τροφίμων, μετά την απόσυρση της τροπολογίας για την αργία της Κυριακής.

Αναπτύσσοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην τροπολογία για τα έργα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας τόνισε ότι "εντείνεται το καθεστώς αδιαφάνειας για όλα τα έργα, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες, αφού προβλέπεται ότι κατά απόκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης σχετικής με την ανάθεση εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, διενέργειας προμηθειών και εκτέλεσης έργων, το ΔΣ της εταιρίας "Αθήνα 2004 ΑΕ" θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία. Οδηγούμαστε στην απευθείας ανάθεση όλων των έργων, για να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο φαινομενικά κυλούσε άπρακτο και φρόντιζε μέσω δημοσιευμάτων να καλλιεργεί την κινδυνολογία ότι "δεν προλαβαίνουμε για το 2004" εσείς κάνετε τη μοιρασιά των έργων στους υπερκολοσσούς - επιχειρήσεις και τώρα, έχοντας εξασφαλίσει και τη στήριξη των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων τα οποία ως γνωστόν συμμετέχουν σε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα, έρχεστε να επικυρώσετε αυτό που οι ίδιοι μεθοδεύσατε ως κυβέρνηση. Με την τροπολογία εμπλέκετε τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας στα παιχνίδια των μεγάλων συμφερόντων στο Ολυμπιακό χωριό. Το βασικό ζητούμενο είναι οι πόροι που ο ΟΕΚ μπορεί να διαθέσει για το έργο αυτό, οι οποίοι προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ενώ ο ΟΕΚ θα καταβάλλει το ποσό της αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση της έκτασης για το Ολυμπιακό χωριό, δε θα είναι όμως ο απόλυτος κύριος και ιδιοκτήτης της έκτασης αυτής. Και αυτό γιατί η κήρυξη της απαλλοτρίωσης μπορεί να γίνει όχι υπέρ του ΟΕΚ, αλλά υπέρ ανώνυμης εταιρίας την οποία συστήνει ο ΟΕΚ και στην οποία καθόλου δεν αποκλείεται η συμμετοχή ιδιωτών με οποιοδήποτε τρόπο. Εκτός αυτού ο ΟΕΚ θα καταβάλει το ποσό για την απαλλοτρίωση ολόκληρης της έκτασης των 1.660 περίπου στρεμμάτων, ενώ σε αυτήν για εργατικές κατοικίες θα περιέλθει ένα μικρότερο τμήμα και στη "Διεθνή Ζώνη" θα αναπτυχθούν χρήσεις εμπορικές και υπηρεσίες που θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτες.

Σχετικά με το Ιππικό Κέντρο, η συμμετοχή των ιδιωτών έχει εξασφαλιστεί με τη μετατροπή του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών σε ανώνυμη εταιρία στην οποία συμμετέχουν και ιδιώτες.

Οπως υπογράμμισε ο Β. Μπούτας, με άλλες διατάξεις καταργείται η πολεοδομική νομοθεσία για να κατασκευάζονται συγκοινωνιακά έργα με απλές υπουργικές αποφάσεις, ενώ δεν αποκλείεται και η λειτουργία Αστικών Διοδίων όπως προτείνουν σχετικές κατά παραγγελία μελέτες.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους επιχειρώντας να υπερασπίσει τις διατάξεις της τροπολογίας ισχυρίστηκε ότι με αυτήν "περιορίζεται η ευρύτητα των δυνατοτήτων που υπήρχαν για το Ολυμπιακό χωριό, προσδιορίζει τον ΟΕΚ ως το φορέα που θα δημιουργήσει το Ολυμπιακό χωριό, όπως επίσης προσδιορίζει και τη χρήση των κτισμάτων, τα οποία θα αξιοποιήσει στη συνέχεια ο Οργανισμός για την αποκατάσταση των εργαζομένων".

Τις διατάξεις για τα Ολυμπιακά Εργα καταψήφισαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
Αρχίζει η τσιμεντοποίηση

Με μια πρώτη τροπολογία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ βάζει την πρώτη ταφόπλακα στο Ορος Αιγάλεω

Την ταφόπλακα των ορεινών όγκων της Αττικής - στο όνομα μάλιστα της προστασίας του περιβάλλοντος - και την παράδοσή τους στο μεγάλο κεφάλαιο για στυγνή εκμετάλλευση θέτει πλέον ανοιχτά η κυβέρνηση. Η έναρξη του εγχειρήματος αυτού γίνεται με τροπολογία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στο νομοσχέδιο για το "Χωροταξικό Σχεδιασμό" και αναφέρεται σε πρώτη δόση στο Ορος Αιγάλεω, το οποίο ουσιαστικά από τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που είχε κηρυχτεί το 1969, μετατρέπεται σε... εντός σχεδίου περιοχή! Μάλιστα η τροπολογία αυτή αποτελεί μια προς το χειρότερο εκδοχή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το Ορος Αιγάλεω και για το Ποικίλο Ορος - το οποίο κινδύνευε να κριθεί πολλαπλώς αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με αρκετές αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που περιείχε - αφού αφαιρεί πλέον ακόμη περισσότερους χώρους πρασίνου από την απόλυτη προστασία και τις μετατρέπει σε ζώνες αναψυχής και εκμετάλλευσης από τους ιδιώτες με διάφορες μορφές. Παρόμοια τύχη προφανώς περιμένει με μελλοντικά νομοσχέδια ή τροπολογίες και τους υπόλοιπους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπως ο Υμηττός, η Πάρνηθα και η Πεντέλη...

Με τις ενέργειες αυτές αρχίζουν να υλοποιούνται ουσιαστικά και τυπικά οι αντίστοιχες μελέτες του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη για τους ορεινούς όγκους της Αττικής, που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν περίπου πέντε χρόνια και μένει τώρα να δούμε πώς η κυβέρνηση θα αναθέσει και το διαχειριστικό έλεγχό τους στο Ιδρυμα αυτό, μαζί βέβαια και με την "προίκα" δισεκατομμυρίων που έχει από τότε υποσχεθεί...

Ειδικότερα, όσον αφορά τη χτεσινή τροπολογία, με αυτήν καθορίζονται οχτώ ζώνες υποτίθεται προστασίας στο Ορος Αιγάλεω, μέσα στις οποίες επιτρέπονται σχεδόν τα πάντα (από συγκροτήματα κεραιών, αθλητικές εγκαταστάσεις μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, συγκροτήματα καταστημάτων αναψυχής, όπως καφενεία, εστιατόρια κ. λπ., ακόμη και χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης φορτηγών αυτοκινήτων), ενώ παράλληλα βολεύονται και νομιμοποιούνται ρυπογόνες εγκαταστάσεις (νεκροταφείο, Βιοτεχνικό Πάρκο, κ. ά.) και άλλες αυθαιρεσίες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν εκεί χωροθετηθεί ή ανεγερθεί κατά το παρελθόν. Στις ζώνες αυτές θεσπίζονται επίσης όροι δόμησης.

Να σημειώσουμε ότι ακόμη και στη ζώνη Α της απολύτου προστασίας του ορεινού αυτού όγκου προβλέπεται η ανέγερση περιπτέρων αναψυχής και ελαφρές εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού, ενώ αποκόπτεται ένα τμήμα της στο οποίο προβλέπεται η ανέγερση... μοναστηριού 400 τ. μ. με μέγιστο ύψος 8 μέτρα. Στις άλλες ζώνες επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίων αναψυκτηρίων, εστιατορίων, καφενείων, πολιτιστικών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλα παρόμοια τουριστικού ενδιαφέροντος, προκειμένου προφανώς να ανοίξουν νέα παράθυρα αξιοποίησης από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η τροπολογία επίσης δεν παραλείπει να καθορίσει και άλλες έξι ζώνες στην περιφέρεια του Ορεινού Ογκου, μέσα στις οποίες χωροθετεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ, ενώ σε δύο από αυτές στο Σελεπίτσαρι και στα όρια των Δήμων Νίκαιας και Κορυδαλλού προβλέπει την ανάπτυξη προγραμμάτων πρώτης κατοικίας με μέγιστο συντελεστή 0,8! Η τροπολογία παραλείπει βέβαια από το σχεδιασμό το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου με άλλο νομοσχέδιο παραδίδεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία για τσιμεντοποίηση...

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Εξαγγελίες έργων χωρίς διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος

"Σήμερα στη Θεσσαλονίκη... Αύριο και μέχρι τις εκλογές, ο πρωθυπουργός θα εξαγγέλλει έργα: Χωρίς διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Χωρίς έλεγχο. Εξω από τους θεσμούς. Χωρίς τελικά τους μηχανικούς του δημοσίου. Γιατί;".

Αυτό το πελώριο "γιατί", που περιλαμβάνει ολόκληρο το πλαίσιο της πολιτικής της αδιαφάνειας και της ιδιωτικοποίησης που ακολουθεί τώρα και προτίθεται να συνεχίσει να ακολουθεί και στο μέλλον η κυβέρνηση και στον τομέα της εκτέλεσης των δημοσίων έργων, θέτει με χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Αττικής.

Οπως επισημαίνει η ΕΜΔΥΔΑΣ, "το κύριο βάρος της υλοποίησης όλων αυτών των έργων καλείται να αναλάβει ένας μεθοδικά υποβαθμισμένος (κοινωνικά και οικονομικά) Δημοσιοϋπαλληλικός Χώρος, χωρίς υποδομές, χωρίς ικανοποιητικές αμοιβές, χωρίς συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Αντί όμως να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, ώστε να αξιοποιηθεί ένας κλάδος που τόσα έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας, δημιουργούνται σωρεία πολυδάπανων και μη παραγωγικών Ανωνύμων Εταιριών, προσλαμβάνονται αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας ποικιλώνυμοι Σύμβουλοι, υποβαθμίζονται οι έλεγχοι, δε λειτουργούν οι θεσμοί και ιδιωτικοποιούνται τα πάντα. Αποτέλεσμα αυτών είναι έργα ακριβά και κακής ποιότητας".

Και η ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ καταλήγει:

Οι μηχανικοί του δημοσίου αγωνίζονται για την αναβάθμιση του ρόλου τους με συνεχείς κινητοποιήσεις εδώ και δώδεκα μήνες, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση, διεκδικώντας:

  • Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του κλάδου με αποδοχή των βασικών αιτημάτων τους (σωστή στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, σωστές αμοιβές, συνεχιζόμενη εκπαίδευση κλπ.), ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
  • ΟΧΙ στην εκχώρηση του αντικειμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.
ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ "Ρ":

Αθήνα - Μητρόπολη - 2004. ΟΝΕ και Ολυμπιακοί Αγώνες

Ποιος είναι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της κυβέρνησης σε θεσμικό επίπεδο για την "ανάδειξη της Αθήνας ως Μητροπολιτικής Πρωτεύουσας κέντρου παροχής υπηρεσιών ποιότητας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων"

Μεγάλες εκτάσεις γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες αφού πρώτα γίνει η "ανάπλασή" τους

Και το δάσος στο Δαφνί θα πάψει να 'ναι δάσος. Θα γίνει χώρος "αναψυχής", που θα παράγει χρήμα, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης

Αντί για ολική αναδάσωση και προστασία, η κυβέρνηση προωθεί την εμπορική εκμετάλλευση και του Ποικίλου Ορους (φωτογραφία)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ