ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Η νεολαία ανταμώνει με το μέτωπο της αντεπίθεσης

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τις κεντρικές εκδηλώσεις στις 16, 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη

"Μαζί στο δρόμο του αγώνα, στο μέτωπο της λαϊκής αντεπίθεσης", είναι το σύνθημα του φετινού 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" και όλα δείχνουν ότι θα είναι πολλοί οι νέοι που, μέσα από την επαφή τους με την πρωτοπόρα Οργάνωση της ελληνικής νεολαίας, θα επιλέξουν να περπατήσουν αυτό το δρόμο του αγώνα.

Στο γνώριμο, από τις δυο προηγούμενες χρονιές, χώρο της Πανεπιστημιούπολης των Ιλισίων θα στηθεί στις 16-17-18 και 19 Σεπτέμβρη μια πραγματική νεανική πολιτεία, που την θα επισκεφθούν χιλιάδες νέοι, αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας, για να συζητήσουν, να καταθέσουν τον προβληματισμό τους, να ακούσουν, να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν.

Στο δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, ενάντια σ' αυτούς που θέλουν τη νεολαία υποταγμένη και προσπαθούν με κάθε τρόπο να χτυπήσουν όποιον αγωνίζεται, η ΚΝΕ μέσα και από το 25ο Φεστιβάλ ανοίγει το δρόμο της ελπίδας και καλεί κάθε νέο στο Μέτωπο της νίκης και της προοπτικής.

Πολλοί είναι αυτοί που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Οργάνωσης, έχουν ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά τους. Ολες οι οργανώσεις της ΚΝΕ συνεχίζουν τις εξορμήσεις σε στέκια νεολαίας, όπου διαπιστώνουν ότι η νεολαία όχι μόνο γνωρίζει το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά το περιμένει με ενθουσιασμό.

Κι είναι επόμενο οι νέοι να αγκαλιάζουν θερμά αυτή τη μοναδική για τα δεδομένα της νεολαίας διοργάνωση της ΚΝΕ. Το Φεστιβάλ γίνεται όλο και καλύτερο χάρη στην άνοδο του κύρους της ΚΝΕ στη νεολαία, που είναι απόρροια της αταλάντευτης πρωτοπόρας δράσης της στο νεολαιίστικο κίνημα, πάντα στο πλευρό του λαού.

Κορυφαία στιγμή του τετραημέρου θα είναι η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη,αλλά και η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκου Σοφιανού μια μέρα νωρίτερα.

Είναι λίγο να χρησιμοποιήσουμε απλά τον όρο πλούσιο, για να χαρακτηρίσουμε το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Καθημερινά και στις τρεις εξέδρες του Φεστιβάλ θα γίνεται μια πραγματική παρέλαση γνωστών και αγαπητών στη νεολαία καλλιτεχνών, μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων. Επίσης, όπως παραδοσιακά το Φεστιβάλ αποτελούσε "φυτώριο" νέων καλλιτεχνών, έτσι και φέτος θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους και αξιόλογους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν για πρώτη φορά τη δουλιά τους σε ένα τόσο ευρύ κοινό.

Τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Η αντίστροφη μέτρηση για τις κεντρικές τριήμερες εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη αρχίσει. Πέντε μέρες πριν να ανοίξουν οι κεντρικές πύλες στο πάρκο της Νέας Ελβετίας,Παρασκευή,Σάββατο και Κυριακή 10,11 και 12 Σεπτέμβρη,και οι προετοιμασίες για το στήσιμο της νεανικής πολιτείας, όπου αναμένεται να επισκεφτούν χιλιάδες νέοι και νέες, κορυφώνονται.

Φέτος στις κεντρικές εκδηλώσεις συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες και ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα, ενώ θα υπάρξει αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη από μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνονται και δύο συζητήσεις, με θέμα την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση και τις επιπτώσεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια.Κορυφαίες στιγμές του 25 Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη αποτελούν οι κεντρικές ομιλίες του Σπύρου Χαλβατζή μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή στις 9.30 μ.μ. και του Λάζαρου Μυλωνά μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ το Σάββατο στις 9.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και στις τρεις εξέδρες, την Κεντρική Σκηνή (αμφιθέατρο),τη Λαϊκή Σκηνή και τη Σκηνή Νεανικής Δημιουργίας περιλαμβάνει:

  • Την Παρασκευή:

Συζήτηση με θέμα "Αντιμεταρρύθμιση - Μέτωπο Παιδείας: Η αναμέτρηση συνεχίζεται" (συμμετέχουν: Χρ. Σπυριδάκης μέλος του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης, Γ. Τεμεκενίδης,διευθυντής 3ου Λυκείου Καλαμαριάς, Θ. Κρουστάλης πρόεδρος Α ΕΛΜΕ, Γ. Χουρμουζιάδης,καθηγητής ΑΠΘ), Μουσικές εικόνες από τα "Ερωτικά" του Γ. Ρίτσου από τονΑλ. Τριανταφύλλου,"Αυτός και το πανταλόνι του" του Ιάκ. Καμπανέλλη,από τη Θεατρική Ομάδα του Νοσ. Παπανικολάου,Συναυλίες με τον Μίλτο Πασχαλίδη,τους "Blues Wire",Ποντιακό γλέντι με τον Χρήστο Παπαδόπουλο και τον Φάνη Κουρουκλίδη,γλέντι με τον Αγάθωνα και τα νεανικά συγκροτήματα "Βόρειο Σέλας","Διά Πυρός","Midnight Jokers" και "Εν κατακλείδι".

  • Το Σάββατο:

Συζήτηση με θέμα "Η Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι επιπτώσεις στα Βαλκάνια"(συμμετέχουν Λιάνα Κανέλλη δημοσιογράφος, Νίκος Ζώκας γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Ηλίας Θερμός, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συντονίζει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Συναυλίες με τους Παναγιώτη Καραδημήτρη - Ανθή Τατσιούλη και Παντελή Θαλασσινό.Παραδοσιακοί χοροί από την Παλαιστίνη,τη Μικρά Ασία και τηΘράκη,δημοτικό γλέντι και λαϊκή βραδιά με τα "Παιδιά του Θερμαϊκού".Επίσης, τα συγκροτήματα "Didjeridu","Μουσικάντες",Κοινότητα "Ιθάκη","Still Blue" και "Δυτικές Συνοικίες".

  • Την Κυριακή:

Αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη,συναυλία με τους "Συνήθεις Υποπτους",ποντιακοί, παραδοσιακοί και δημοτικοί χοροί, λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα "Μινόρε" του Βασίλη Κασούρα και τα συγκροτήματα "Μουσικόνεσθαι","Δραπέτες","Ευοί Ευάν" και "Μοντάζ".

Στο Αλκαζάρ η "καρδιά" της Λάρισας

Στο Αλκαζάρ στη Λάρισα θα χτυπά για τρεις μέρες η καρδιά της νεολαίας που δε συμβιβάζεται, που αγωνίζεται για όλα όσα της ανήκουν, της νεολαίας που ξέρει να λέει "όχι" σ' αυτούς που καταπατούν τα δικαιώματά της. Της νεολαίας που θα συμμετέχει μαζικά και μαχητικά στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, Παρασκευή,Σάββατο και Κυριακή 10,11 και 12 του Σεπτέμβρη.

Μεγάλη στιγμή των εκδηλώσεων οι ομιλίες του Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή και του Γιώργου Χαρίτου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, το Σάββατο, όπως και το αφιέρωμα στον Δημήτρη Γληνό.

Επίσης, στο Φεστιβάλ φέτος θα γίνουν συζητήσεις με θέματα που απασχολούν τη νεολαία, όπως την Παιδεία και τις τελευταίες εξελίξεις από την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία που υπονομεύεται από την εγκατάσταση και λειτουργία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα. Επίσης, θέματα που θα συζητηθούν και θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες είναι εργασία, πολιτισμός, αθλητισμός.

Πλούσιο θα είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα γίνουν συναυλίες με τους Δ. Τσακνή - Λ. Μαχαιρίτσα την Κυριακή και του Μ. Πασχαλίδη το Σάββατο. Πλούσια θα είναι και η συμμετοχή από ερασιτεχνικά ροκ και λαϊκά συγκροτήματα αλλά και ενός χορευτικού συγκροτήματος. Επίσης, στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο, ταβέρνα και θα πραγματοποιηθούν αγώνες σκακιού.

Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

  • Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη:
  • Συζήτηση με θέμα "Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια".Ρεμπέτικο λαϊκό πρόγραμμα από την ορχήστρα του "ΤΕΡΕΡΕΜ" και τα συγκροτήματα "Νευραλγία", "Red Cards", "ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ", "ΦΑΛΤΣΑ ΜΠΑΝΤΑ", "Stange Reality".

  • Σάββατο 11 Σεπτέμβρη:

Αφιέρωμα στον Δ. Γληνό,Συζήτηση με θέμα "Οι εξελίξεις στην Παιδεία", μεγάλη συναυλία με τον Μ. Πασχαλίδη,χορευτικό συγκρότημα, τα συγκροτήματα "Rockoula", "High Speed" και ρεμπέτικο λαϊκό πρόγραμμα από την ορχήστρα του "ΤΕΡΕΡΕΜ"

  • Κυριακή 12 Σεπτέμβρη:

Μεγάλη συναυλία Δ. Τσακνή - Λ. Μαχαιρίτσα,τα συγκροτήματα "Gerald Bostock" και "Μέντορες" και ρεμπέτικο λαϊκό πρόγραμμα από την ορχήστρα "ΝΟΣΤΟΣ".

Στις άλλες μεγάλες πόλεις

Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στο Βόλο,στην Κέρκυρα,στην Αρτα,στην Καλαμάτα και τα Χανιά,εκδηλώσεις που ολοκληρώνουν πανηγυρικά και το ταξίδι του Φεστιβάλ σ' αυτούς τους νομούς.

Βόλος

Σήμερα μιλάει στη νεολαία του Βόλου ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την Παιδεία και συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Κέρκυρα

Με την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού, ολοκληρώνονται απόψε οι εκδηλώσεις στην Κέρκυρα,που γίνονται στην Πάνω Πλατεία της πόλης. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση με εκπροσώπους φορέων για τα προβλήματα της Παιδείας και θα υπάρχει χορευτικό πρόγραμμα από παραδοσιακό συγκρότημα.

Αρτα

Στην Αρτα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Θέμη Γκιώνη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συζήτηση για την Παιδεία με τον βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα.Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία από το συγκρότημα "Υπόγεια Ρεύματα".

Καλαμάτα

Στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας απόψε θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία - λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Μ. Τσέρτου.

Χανιά

Στα Χανιά θα μιλήσει ο Μάκης Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα υπάρχει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με το Λαογραφικό Ομιλο Χανίων, συναυλία από το συγκρότημα του Αντώνη Ψυλλάκη, ενώ στον παιδότοπο θα δοθεί παράσταση από το θέατρο σκιών του Νίκου Μπλαζάκη με θέμα "Ο Καραγκιόζης στο ΝΑΤΟ".

Την επόμενη βδομάδα

Θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη βδομάδα τα κεντρικά διήμερα του Φεστιβάλ στις μεγάλες πόλεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών που κορυφώνουν την προφεστιβαλική δραστηριότητα έχει ως εξής:

Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα,την Πέμπτη 9/9 και την Παρασκευή 10/9.Την πρώτη μέρα θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πάτρα

Στην Πάτρα,την Παρασκευή 10/9 και το Σάββατο 11/9,με ομιλητές αντίστοιχα, τον Λάζαρο Σορόπουλο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Θόδωρο Τζιατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γιάννενα

Στα Γιάννενα,την Παρασκευή 10/9 και το Σάββατο 11/9 με ομιλητές τον Παναγιώτη Παλαβό,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Ορέστη Κολοζώφ,βουλευτή και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντίστοιχα.

Αγρίνιο

Στο Αγρίνιο,την Παρασκευή 10/9 και το Σάββατο 11/9 με ομιλητές τον Θέμη Γκιώνη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Τάκη Τσίγκα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ αντίστοιχα.

Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα,το Σάββατο 11/9 και την Κυριακή 12/9 με ομιλητές αντίστοιχα, τον Αντρέα Φραγκέα,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα,το Σάββατο 11/9 και την Κυριακή 12/9 με ομιλητές τον Μίλτο Βακαλόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Αντώνη Σκυλλάκο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντίστοιχα.

Καβάλα

Στην Καβάλα,το Σάββατο 11/9 και την Κυριακή 12/9 με ομιλητές τον Δημήτρη Μαϊκίδη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, αντίστοιχα.

Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο Κρήτης,το Σάββατο 11/9 και την Κυριακή 12/9 με ομιλητή το Σάββατο τον Νίκο Σερετάκη,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα:

- Στο Μεσολόγγι,με ομιλητή τον Αλέκο Χαλβατζή,μέλος του ΚΣ.

- Στην Περαία Θεσσαλονίκης,με ομιλητή τον Σωτήρη Αμαξόπολο,μέλος του ΚΣ.

- Στην Κοζάνη,με ομιλητή τον Κώστα Ψυχογιό,μέλος του ΚΣ.

- Στην Κατερίνη,με ομιλήτρια τη Θεανώ Καπέτη,μέλος του ΚΣ, κι ακόμα στη Νάουσα.

  • Την Τρίτη 7/9:

- Στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Σίνδος) και στα Σέρβια Κοζάνης.

  • Την Τετάρτη 8/9:

- Στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και στην Καστοριά.

Η δημόσια εκπαίδευση μπαίνει σε "βαρυχειμωνιά"

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, μειώνονται μαθητές, εκπαιδευτικοί και σχολεία, ενώ καταγράφεται η τάση για εγκατάλειψη του Λυκείου και στροφή στην τεχνική επαγγελματική κατάρτιση

Στροφή στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και μείωση των εκπαιδευτικών και μαθητών προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας που αφορούν την εκπαίδευση σε όλες της τις βαθμίδες τα σχολικά έτη 1997/98 και 1998/99.Παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα καλύπτει την πρώτη χρονιά εφαρμογής της "μεταρρύθμισης", δεν αναφέρονται καν στοιχεία για τα "ενιαία" λύκεια και τα ΤΕΕ, ούτε στοιχεία ανά τάξη. Αντίθετα, το σύστημα της "μεταρρύθμισης" που σπρώχνει χιλιάδες παιδιά εκτός λυκείου, στη μισοκατάρτιση των ΤΕΕ, περιγράφεται σε... μία υποσημείωση. Στους πίνακες που παραθέτει η γενική γραμματεία της ΕΣΥΕ, το "ενιαίο" λύκειο δεν αναφέρεται καν, αλλά η σύγκριση γίνεται με τα γενικά και τεχνικά λύκεια. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πρόκειται για στοιχεία έναρξης της χρονιάς στα οποία δεν καταγράφεται η μετακίνηση μαθητών του Λυκείου προς την τεχνική εκπαίδευση και τα ιδιωτικά σχολεία.

Η εικόνα πάντως στην εκπαίδευση παρουσιάζεται ιδανική, με αναλογίες μαθητή ανά δάσκαλο - καθηγητή που... ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και εκείνο το πολύχρονο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για αναλογία έναν καθηγητή προς 25 μαθητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ένα δάσκαλο ανά 20 μαθητές στην Πρωτοβάθμια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δελτίο, ο μαθητικός πληθυσμός της χώρας παρουσιάζεται μειωμένος. Από 1.605.461 μαθητές που φοιτούσαν στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης το σχολικό έτος 1997/'98,μειώθηκαν σε 1.572.933 το έτος 1998/'99.Αυτό, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το αποδίδει στην υπογεννητικότητα.

Παρατηρείται επίσης αύξηση του αριθμού των μαθητών που επέλεξαν τις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές, οι οποίες από πέρσι μετατράπηκαν σε ΤΕΕ Α κύκλου. Συγκεκριμένα, 53.312 μαθητές πήγαν στις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές έναντι 47.239 πρόπερσι. Σημειώνεται ότι επειδή τα στοιχεία αφορούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν περιλαμβάνονται μετακινήσεις μαθητών από τα "ενιαία" λύκεια, στα ΤΕΕ. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση κατά 6.2% του αριθμού των μαθητών που πήγαν σε ιδιωτικές Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές.

Μειωμένος πάντως εμφανίζεται ο αριθμός των μαθητών που παρακολούθησαν την ιδιωτική εκπαίδευση. Ειδικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός αυτός εμφανίζεται μειωμένος από 39.074 σε 38.069,όμως επειδή αυτά τα στοιχεία είναι από τις εγγραφές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς δε συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των μαθητών που διαρκούσης της χρονιάς εγκατέλειψαν το δημόσιο σχολείο για να πάνε στο ιδιωτικό.

Λιγότερες σχολικές μονάδες

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σχολικών μονάδων, οι αδιαβάθμητες Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές ήταν και πάλι οι μοναδικές που είχαν αύξηση. Συγκεκριμένα, από 280 που ήταν το 1997/'98 έγιναν 285 το 1998/'99.

Τα νηπιαγωγεία από 5.700 μειώθηκαν σε 5.576,τα Δημοτικά από 6.695 σε 6.549,τα Γυμνάσια από 1.930 σε 1.923,και τα Λύκεια (Γενικά, ΕΠΛ, ΤΕΛ που μετατράπηκαν σε ενιαία λύκεια) από 1.606 έγιναν 1.608.Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Λυκείων θα ακολουθήσει πορεία μείωσης μιας και φέτος παίρνει έκταση το φαινόμενο κατάργησης Ενιαίων Λυκείων, καθώς ήδη με πέντε υπουργικές αποφάσεις καταργήθηκαν 247 "ενιαία" Λύκεια και συγχωνεύτηκαν άλλα 35.

Μειώνεται το διδακτικό προσωπικό

Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει μείωση του διδακτικού προσωπικού και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, από 120.356 εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν στα σχολεία τη χρονιά 1997/'98, πέρσι ο αριθμός μειώθηκε σε 117.924.

Κάτι παραπάνω από ιδανικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι αναλογίες μαθητή εκπαιδευτικού, όπως αυτές παρουσιάζονται. Συγκεκριμένα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την περασμένη χρονιά η αναλογία μαθητών ανά διδάσκοντα εμφανίζεται 16.5 στα νηπιαγωγεία, 14.1 στα δημοτικά, 12 στα γυμνάσια, 14 στα Γενικά Λύκεια, 4 στα ΕΠΛ, 11 στα ΤΕΛ, και 15.6 στις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές. Βέβαια, στην πραγματικότητα άλλα ισχύουν. Ομως στο σύνολο διδασκόντων η ΕΣΥΕ συμπεριλαμβάνει τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, τους εκπαιδευτικούς που δεν καλύπτουν πλήρες ωράριο κλπ.

Εγκαταλείπουν το Λύκειο οι μαθητές

Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές και οι γονείς σήμερα, μετά την εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" δεν μπορεί να συγκαλυφτεί με την ιδανική εικόνα που παρουσιάζει το ενημερωτικό δελτίο της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Είναι ήδη γνωστό αλλά και ορατό, ότι από τους 121.805 μαθητές της προηγούμενης Α Λυκείου (σχολική χρονιά 1997 - '98), μόλις 90.000 έλαβαν μέρος στις εξετάσεις της Β Λυκείου. Και από αυτούς, υπολογίζεται ότι 26.000 έμειναν μετεξεταστέοι τον Ιούνη. Σήμερα, φαίνεται ότι ένα 20% δεν προσέρχεται καν για επανεξέταση και οδηγείται στο να επαναλάβει την τάξη ή έχει ήδη "επιλέξει" ή μάλλον έχουν επιλέξει γι' αυτόν να εγκαταλείψει το Λύκειο. Τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των μαθητών που θα τελειώσουν του χρόνου το Λύκειο, αφού θα έχουν περάσει επιτυχώς και τις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ Λυκείου, θα είναι μειωμένος, και θα περιορίζεται στους μισούς περίπου από όσους αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ