ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ
Ανοιχτή κοροϊδία και πρόκληση
  • Ποσό 120.000 δραχμών ανά τετραγωνικό μέτρο αναγνωρίζει η κυβέρνηση για τα κατεστραμμένα σπίτια
  • Δυσβάστακτες επιπτώσεις των αστέγων, που θα αναγκαστούν να καταφύγουν για δάνεια και στους τραπεζίτες

Μόλις 120.000 δραχμές το τετραγωνικό θα αναγνωρίζει η κυβέρνηση για να υπολογιστεί η περιβόητη κρατική βοήθεια και τα άτοκα τραπεζικά δάνεια για την ανακατασκευή των κατεστραμμένων κατοικιών, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τις επισκευές ορίστηκε στις 65.000 δραχμές! Τα παραπάνω στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα αποδεικνύουν - 24 ώρες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του Κ. Σημίτη - τον φοβερό εμπαιγμό που επιχειρούν οι κυβερνώντες σε βάρος όλων των σεισμοπαθών - αστέγων και την κοροϊδία των εξαγγελιών περί δήθεν αποκατάστασή τους.

Οπως σημείωνε χτες ο "Ρ" "πλήρης αξιολόγηση των μέτρων θα μπορεί να γίνει μόνο όταν ανακοινωθούν οι επιμέρους όροι και περιορισμοί, όπως για παράδειγμα οι τιμές της χρηματοδότησης ανά τετραγωνικό μέτρο, το εμβαδόν των κατοικιών κλπ.".Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διευκρινίσεις Πάχτα:

  • Η δωρεάν βοήθεια του δημοσίου και τα άτοκα δάνεια των τραπεζών θα δίνονται (σε όσους τελικά αποδειχθεί ότι το ακίνητό τους είναι κατεδαφιστέο) για όσα τετραγωνικά καταστράφηκαν. Τα τετραγωνικά αυτά δεν μπορεί να είναι πάνω από 120.
  • Για κάθε κατεστραμμένο τετραγωνικό μέτρο ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πάρει 120.000 δραχμές. Το 1/3 από το ποσό αυτό, δηλαδή οι 40.000 δραχμές, θα αποτελούν την περιβόητη αρωγή του κράτους. Οι υπόλοιπες 80.000 δραχμές θα δοθούν με τη μορφή άτοκου δανείου 15ετούς διάρκειας. Για να συνειδητοποιήσει κανείς την προσωπική του κατάσταση, δεν έχει παρά να πολλαπλασιάσει τα τετραγωνικά του κατεστραμμένου του σπιτιού με τον αριθμό 40.000. Το ποσό που προκύπτει είναι η δωρεάν βοήθεια. Αν πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των τετραγωνικών με το 80.000, βρίσκουμε το ποσό της άτοκης δανειοδότησης.
  • Για τις κατοικίες που έχουν πάθει ζημιές και θα χρωματιστούν με κίτρινο χρώμα, θα δίνονται 65.000 ανά τετραγωνικό μέτρο για την αναγκαία επισκευή. Από το ποσό αυτό, περίπου 20.000 θα δοθούν δωρεάν από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι υπόλοιπες 45.000 δραχμές θα χορηγηθούν με άτοκα δάνεια επίσης.

Είναι φανερό ότι ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν πλήρως, οι 120.000 ανά τετραγωνικό μέτρο σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για την ανακατασκευή των κατεστραμμένων κατοικιών. Αν τα ποσά που αναγνωρίζει η κυβέρνηση συγκριθούν με τις τιμές διαμερισμάτων, εύκολα διαπιστώνεται η κοροϊδία, αφού οι τιμές αυτές κινούνται στις 300.000 δραχμές και πάνω ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο παίρνοντας υπόψη ότι στις περισσότερες περιπτώσεις από τις κατοικίες που καταστράφηκαν τα οικόπεδα υπάρχουν και δε θα χρειαστεί μια τέτοια δαπάνη, ο "Ρ" προσπάθησε και ήρθε χτες σε επαφή με τεχνικές εταιρίες και διάφορους κατασκευαστές. Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν η εξής μία: "Οπου υπάρχει οικόπεδο για μια μέση και ταυτόχρονα ασφαλή κατασκευή απαιτούνται περί τις 200.000 δραχμές για κάθε τετραγωνικό μέτρο". Ετσι, και με τη σαφή προϋπόθεση ότι το οικόπεδο υπάρχει και είναι οικοδομήσιμο, ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να βρει ακόμα 80.000 δραχμές για κάθε κατεστραμμένο τετραγωνικό μέτρο.

Δυο παραδείγματα

Αν προσπαθήσει κανείς να δει μέσα από παραδείγματα τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δίνει λύσεις στα προβλήματα των αστέγων διαπιστώνουμε:

  • Για μια κατοικία 85 τετραγωνικών μέτρων, που καταστράφηκε και είναι υπό κατεδάφιση, ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται τουλάχιστον 17.000.000 δραχμές για να την ανακατασκευάσει. Με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις θα πάρει μόλις 3,4 εκατομμύρια δραχμές δωρεάν βοήθεια. Ακόμα 6.800.000 δραχμές με το άτοκο δάνειο. Δηλαδή, συνολικά 10.200.000 δραχμές, ενώ για την εξόφληση του άτοκου δανείου θα έχει μια επιβάρυνση της τάξης των 38.000 δραχμών το μήνα. Το πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα 6,8 εκατομμύρια είναι σαφές ότι ουδόλως απασχολεί την κυβέρνηση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ενδιαφερόμενοι θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε τραπεζικά δάνεια. Για ένα 15ετές δάνειο 6.800.000 δραχμών, ακόμα και με ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο της τάξης του 10%, η τοκοχρεολυτική δόση είναι 85.000 δραχμές το μήνα.

Με δυο λόγια η επιβάρυνση της συγκεκριμένης οικογένειας μόνο για την ανακατασκευή του σπιτιού της θα είναι περί τις 123.000 δραχμές το μήνα.

  • Είναι γνωστό στους πάντες ότι οι συνοικίες με τις σημαντικότερες ζημιές είναι οι λαϊκές συνοικίες. Εκεί δηλαδή που προσπάθησαν να βρουν στον ήλιο μοίρα οι άνθρωποι του μεροκάματου και της καθημερινής βιοπάλης, επί γενεές ολόκληρες. Ετσι, ο πατέρας που πριν κάποιες δεκαετίες έφτιαξε ένα σπίτι 70 τετραγωνικών, έκανε και κάποια επέκταση ή "έριξε" έναν όροφο για τα παιδιά του. Η οικοδομή αυξήθηκε έτσι στα 150 τετραγωνικά, στα οποία εξυπηρετούνται δύο οικογένειες, χωρίς όμως να έχουν γίνει οι σχετικές αλλαγές στα χαρτιά. Με βάση το πνεύμα των κυβερνητικών ρυθμίσεων στην περίπτωση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούνται τη δωρεάν βοήθεια και το άτοκο δάνειο μόνο για τα 120 τετραγωνικά μέτρα.

Αυτές λοιπόν οι οικογένειες που κατοικούν σε ένα ακίνητο 150 τετραγωνικών που δεν έχει μοιραστεί με χαρτιά, και η αξία ανακατασκευής του οποίου είναι περί τα 30.000.000 δραχμές, κινδυνεύουν να βρεθούν στην εξής κατάσταση: Να πάρουν το ανώτατο όριο της δωρεάν βοήθειας που είναι 4.800.000 δραχμές και το ανώτατο όριο άτοκου δανείου που είναι 9.600.000 δραχμές. Το ποσό όμως των 14.400.000 δραχμών θα είναι λιγότερο κατά 15.600.000 δραχμές, προκειμένου να ξαναστήσουν το σπιτικό τους.

Αν απευθυνθούν σε τράπεζα για συμπληρωματικό δάνειο 15.600.000 δραχμών, θα απαιτηθεί τοκοχρεολυτική δόση 168.000 δραχμές. Αυτές πρέπει να προστεθούν στις 54.000 δραχμές που είναι η δόση για το άτοκο δάνειο. Αρα η συνολική μηνιαία επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 222.000 δραχμών.

Ψάχνουν για τις ευθύνες

Θα αποδοθούν άραγε αυτή τη φορά ή θα βγουν "λάδι" οι υπεύθυνοι, όπως στο Αίγιο;

Τη διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης των κτιρίων, που μετατράπηκαν σε τάφους για δεκάδες ανθρώπους, αποφάσισε να... αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ, παράλληλα με την ελληνική Δικαιοσύνη, και από χτες άρχισε έναν - τουλάχιστον περίεργο - αγώνα δρόμου να προλάβει τους εισαγγελείς.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, με επιστολή του προς τους νομάρχες Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής τους ζητά μέχρι σήμερα το πρωί και με προσωπική τους ευθύνη να έχουν συγκεντρώσει και αποστείλει στο υπουργείο τους φακέλους των Οικοδομικών Αδειών όλων των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Επίσης, ζητά από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης την 24ωρη φύλαξη από την Ελληνική Αστυνομία όλων των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, προκειμένου "να μην υπάρξει καμία απολύτως παρέμβαση που θα στερήσει χρήσιμα στοιχεία για τη διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης".

Ομως νωρίτερα χτες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, που διενεργεί πενταμελής ομάδα εισαγγελέων, για την απόδοση ποινικών ευθυνών στους μηχανικούς, αρχιτέκτονες και εργολάβους των κτιρίων που κατέρρευσαν, δύο εισαγγελείς πήγαν χτες στις πολεοδομίες Αθήνας και Ανατολικής Αττικής και κατάσχεσαν 27 φακέλους. Αλλοι εισαγγελείς μετέβησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να ζητήσουν τους φακέλους των εργοστασίων ΡΙΚΟΜΕΞ και ΦΟΥΡΛΗ. Επισκέφθηκαν και τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, όπου όμως συνάντησαν δυσκολίες. Οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να τους βοηθήσουν με τον ισχυρισμό ότι οι πλημμύρες κατέστρεψαν τους σχετικούς φακέλους.

Επόμενο βήμα των εισαγγελέων θα είναι η εντολή για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από ειδικούς επιστήμονες, όσον αφορά τα δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εισαγγελείς γνωρίζουν τα ονόματα των μηχανικών, αρχιτεκτόνων και εργολάβων, οι οποίοι έχτισαν τα επίμαχα κτίρια.

Χτες επίσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστας,άσκησε κατά παντός υπευθύνου ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και παράβαση των οικοδομικών κανόνων.

Ο ίδιος, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης και εναντίον του σεισμολόγου Ευθ. Λέκκα "για διασπορά ψευδών ειδήσεων", επειδή δήλωσε την επομένη του μεγάλου σεισμού (πρωινό Τετάρτης) ότι πρέπει να αναμένουμε και άλλους ισχυρούς σεισμούς στον ελλαδικό χώρο, δήλωση που θεωρήθηκε ότι προκάλεσε πανικό στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Παράλληλα, ο κ. Κολιοκώστας έδωσε εντολή να διερευνηθούν ανάλογες δηλώσεις για επικείμενο σεισμό του ερευνητή Η. Τσιάπα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ετοιμάζουν αυξήσεις στις ασφάλειες για σεισμό

Την ώρα που από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο πολύνεκρος σεισμός της προηγούμενης Τρίτης ανασύρονται ακόμη πτώματα και οι γειτονιές κυρίως των χαμηλότερης οικονομικής στάθμης συνοικιών έχουν γεμίσει σκηνές και άστεγους, οι ασφαλιστικές εταιρίες κάνουν σχέδια για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους πάνω από τα ρημαγμένα σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά από επιχειρήσεις του κλάδου, βλέποντας στον καταστροφικό σεισμό και τις τραγικές του συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων "πεδίον δόξης λαμπρό" για να αυξήσουν τα κέρδη τους, εκμεταλλευόμενες την ανθρώπινη αγωνία στη σκέψη μιας νέας καταστροφής παρόμοιας μ' αυτή, έχουν στα σκαριά αυξήσεις στα τιμολόγια ασφαλίστρων για ασφάλιση κατοικίας ή επιχείρησης από σεισμό - ασφάλιση που συχνά εντάσσεται στο "πακέτο" της πυρασφάλειας - για την Αττική.

Συγκεκριμένα τα ασφάλιστρα για κατοικίες κυμαίνονται σήμερα για το νομό στις 500 δρχ.-2.000 δρχ. ανά εκατομμύριο αξίας του ακινήτου, ενώ αυξάνεται στις περιοχές που εντάσσονται σε ζώνες υψηλότερης σεισμικής δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα στη Ζάκυνθο που φτάνει τις 5.000 δρχ. ανά εκατομμύριο. Μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε ολόκληρες συνοικίες της περιοχής της πρωτεύουσας, μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες προσανατολίζονται σε αύξηση αυτών των ποσών με το να εντάξουν την Αττική στις περιοχές με μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με στελέχη ασφαλιστικών εταιρεών οι αντασφαλίστριες εταιρίες που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο κόστος των αποζημιώσεων - λόγω του μεγάλου ύψους τους - ζητούν τώρα αύξηση του ποσού που εισπράττουν για να το κάνουν αυτό, και το σχετικό κόστος θα μετακυληθεί στους ασφαλιζόμενους. Επιπλέον, εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού απαλλαγής της εταιρίας από το ύψος του κόστους της ζημιάς, με "μπούσουλα" ανάλογη τακτική που ακολουθήθηκε σε άλλες χώρες που επλήγησαν από σεισμούς και αύξησαν σε 10%-20% το ποσοστό αυτό. Μέχρι τώρα, η εταιρία δεν αποζημιώνει το 1%-1,5% του συνολικού ύψους της ζημιάς από σεισμό.

Συναντήσεις Σημίτη με πολιτικούς αρχηγούς

Κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινά από αύριο ο πρωθυπουργός, με θέμα τις συνέπειες του σεισμού και την αντιμετώπισή τους, όπως ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ειδικότερα, αύριο Σάββατο, θα συναντηθεί διαδοχικά στις 11.45 π.μ. με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, στις 12.30 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, στις 1.15 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, ενώ τη Δευτέρα στις 11.30 π.μ. θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή σχετική ερώτηση έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι "δεν πρόκειται η πορεία μας προς την ΟΝΕ να διαταραχθεί" εξαιτίας των σεισμών. Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα - όσο αναπάντεχα κι αν είναι - και παράλληλα να συνεχίσει αδιατάραχτα την πορεία της".

Οσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί, ο Δ. Ρέππας περιορίστηκε να αναφερθεί γενικόλογα στην προσπάθεια που εξελίσσεται "για να αντιμετωπίσουμε", όπως είπε, τα προβλήματα, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι "από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια".

Από σήμερα το επίδομα

Από σήμερα, οι πληγέντες των οποίων το σπίτι χαρακτηρίζεται ως προσωρινά ακατάλληλο για χρήση ή κατεδαφιστέο, μπορούν να λαμβάνουν το πενιχρό επίδομα των 200.000 δραχμών, από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των Νομαρχίας Αθηνών, στις ακόλουθες διευθύνσεις:

  • Διεύθυνση Πρόνοιας Κεντρικού Τομέα: Φειδιππίδου 31, Αθήνα. Τηλ. 77.11.613, 77.11.262
  • Διεύθυνση Πρόνοιας Ανατολικού Τομέα: Μεσογείων 459, Αγ. Παρασκευή. Τηλ. 60.13.472, 63.96.656.
  • Διεύθυνση Πρόνοιας Δυτικού Τομέα: Προύσσης 2, Αιγάλεω. Τηλ. 59.05.166.
  • Διεύθυνση Πρόνοιας Νότιου Τομέα: Θησέως 273, Καλλιθέα. Τηλ. 94.08.468 και 94.08470.

Οι υπηρεσίες θα είναι ανοιχτές από τις 8 πμ, έως τις 8 μμ και τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Οι σεισμόπληκτοι θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική ταυτότητα και τη βεβαίωση μηχανικού του ΥΠΕΧΩΔΕ, Δήμου ή Νομαρχίας (όχι ιδιώτη) πως το σπίτι είναι επικίνδυνο να κατοικηθεί.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση και συγκάλυψη

Πιστός στη γραμμή της συναίνεσης και στήριξης της πολιτικής και των μέτρων - κοροϊδία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των καταστροφών από το σεισμό, παραμένει ο Κ. Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ, στο όνομα του ότι δεν πρέπει "να γίνεται αντιπολίτευση σε τέτοιες στιγμές" (!), από τη μια δεν κάνει την παραμικρή νύξη για τις ευθύνες και τους υπαίτιους των καταστροφών από το σεισμό, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει την κυβέρνηση να περάσει τη μοιρολατρία και την αντίληψη πως οι σεισμοπαθείς πρέπει "μόνοι τους να τα καταφέρουν"!

Προκειμένου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη από την τάχα ουδέτερη και υπερκομματική στάση του, ο Κ. Καραμανλής προχωρεί σε κινήσεις φθηνού εντυπωσιασμού. Ετσι, μετά από αισθητή καθυστέρηση ανακοίνωσε χτες ότι αναβάλλει την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, την οποία συνόδευσε με παχιά λόγια του τύπου "προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος και οι ανάγκες του".

Η μόνη πίεση, περισσότερο για λόγους ψηφοθηρικούς, που ασκεί στην κυβέρνηση είναι η έκκληση (!) που απηύθυνε χτες... στο κράτος να εντείνει τις προσπάθειες για χορήγηση σκηνών, για επαρκή υγειονομική κάλυψη και... αστυνόμευση.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να προλάβει αλλά και να στηρίξει παρόμοια κίνηση του Κ. Σημίτη, έστειλε χτες επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, με την οποία ζητά να γίνει ανακατανομή κονδυλίων του "πακέτου Ντελόρ" που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί, ώστε τα ποσά αυτά να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών σε κατοικίες και υποδομές.

Απαγορεύεται η σκυροδέτηση

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με χτεσινή του ανακοίνωση συνιστά όλες τις προσεχείς μέρες που συνεχίζεται σε έξαρση η σεισμική δράση να αποφεύγεται η σκυροδέτηση φερόντων στοιχείων των κατασκευών σε δημόσια ή ιδιωτικά έργα που γίνονται στην ευρύτερη σεισμόπληκτη περιοχή. Προστίθεται ακόμη ότι τυχόν σκυροδετηθέντα φέροντα στοιχεία κατασκευών μετά τη Δευτέρα και μέχρι σήμερα, θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς την αντοχή τους, πριν συνεχιστούν οι εργασίες.

Με ρυθμούς χελώνας τα λυόμενα

Τρεις μέρες μετά τους σεισμούς και ενώ ούτε οι μισοί άστεγοι δεν έχουν καλυφθεί από σκηνές, δεν έχει καν προχωρήσει η υπόθεση της προσωρινής στέγασης των πληγέντων σε λυόμενα! Το ΥΠΕΧΩΔΕ διαθέτει γύρω στα 600 λυόμενα, αλλά αυτά εξακολουθούν να παραμένουν στις αποθήκες, καθώς δεν είχε γίνει καμία ενέργεια για την προώθησή τους και εγκατάστασή τους στις περιοχές που δοκιμάζονται.

Μόνο χτες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Γ. Χρυσικόπουλος έστειλε επιστολή στους δημάρχους Μενιδίου, Ζεφυρίου, Ανω Λιοσίων, Μεταμόρφωσης, Ν. Φιλαδέλφειας, Θρακομακεδόνων και Κηφισιάς, με την οποία τους ζητούσε να του γνωρίσουν τις ανάγκες σε αριθμό λυόμενων οικίσκων και να του γνωστοποιήσουν χώρους στους οποίους πρέπει να αναπτυχθούν οι καταυλισμοί.

Να σημειώσουμε ότι η εγκατάσταση των λυομένων θα πάρει ακόμη αρκετές μέρες, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος των χώρων από ειδικευμένους μηχανικούς, αλλά και οι απαραίτητες εργασίες για τη σύνδεση των καταυλισμών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Στη μάχη και οι Ενοπλες Δυνάμεις

Το δικό τους "παρών" δίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού. Αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού στρατιωτικά ελικόπτερα που απογειώνονταν από το προαύλιο του υπουργείου Αμυνας πέταγαν πάνω από τις πληγείσες περιοχές για τον πρώτο εντοπισμό των καταστροφών. Στη συνέχεια οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής τέθηκαν σε ετοιμότητα και συνολικά 2.252 στρατιώτες και αξιωματικοί είχαν μέχρι χτες συμμετάσχει στις διάφορες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας σε σεισμόπληκτους. Στρατιωτικές δυνάμεις είχαν μέχρι χτες εγκαταστήσει 1.769 σκηνές του υπουργείου Υγείας, καθώς και 250 στρατιωτικές σκηνές, ενώ όπως έγινε γνωστό χτες στρατιώτες θα αναλάβουν και τη φύλαξη των σκηνών στους καταυλισμούς. Συμμετέχουν ακόμα στη διανομή πόσιμου νερού και τροφίμων.

Οσον αφορά τους στρατιώτες που κατάγονται από σεισμόπληκτες περιοχές εκδόθηκαν διαταγές από τους αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ σύμφωνα με τις οποίες τους παρέχονται άδειες μικρής και μακράς διάρκειας και επίσης απαλλάσσονται από τη διακλαδική άσκηση "Φίλιππος".

Ζημιές εκτός από το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι υπέστησαν και ορισμένα κτίρια της Σχολής Ικάρων στο Τατόι, χωρίς αυτό όμως να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της σχολής.

Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του Καζίνο, ξενοδοχείου και τελεφερίκ Πάρνηθας λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από το σεισμό στο δρόμο που οδηγεί στο συγκρότημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο και το Πανελλαδικό Σωματείο Γκρουπιέ, μετά από συνάντηση που είχαν χτες με το γενικό γραμματέα του ΕΟΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ