ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ντέρμπι σε Αλεξάνδρειο, ΣΕΦ

Σε πέντε δόσεις θα διεξαχθεί τελικά η β φάση του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ, καθώς με απόφαση της ΕΟΚ οι αγώνες που επρόκειτο να γίνουν το Σαββατοκύριακο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής πήραν νέα αναβολή για τη Δευτέρα. Παρ' όλα αυτά κανονικά θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο τα παιχνίδια της Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα είναι ότι στα δύο από τα τρία παιχνίδια που θα γίνουν στη συμπρωτεύουσα μετέχουν δυο ομάδες από την Αθήνα, Π. Φάληρο και Σπόρτιγκ, με αποτέλεσμα οι παίκτες να μη βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Πάντως, στη διεξαγωγή της β φάσης του Κυπέλλου σε δόσεις βοήθησε και η απόφαση του ΕΣΑΚΕ να αναβάλει, μετά και από αίτημα του υφυπουργείου Αθλητισμού, την έναρξη της διεξαγωγής του πρωταθλήματος κατά μια βδομάδα. Ετσι τζάμπολ στο νέο πρωτάθλημα της Α1 αντί για 18 Σεπτέμβρη θα έχουμε στις 25 του ίδιου μήνα.

  • Στον αγώνα του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σήμερα, όπου οι δυο συμπολίτες θα δώσουν την πρώτη τους κόντρα. Στον ΠΑΟΚ δηλώνουν έτοιμοι για την πρώτη μάχη της χρονιάς, ενώ θα μετέχει κανονικά ο Σεργκέι Μπαζάρεβιτς, αφού η ΦΙΜΠΑ ως γνωστόν έδωσε το ΟΚ και η ΕΟΚ του εξέδωσε δελτίο. Οπως τόνισε ο τεχνικός του "δικέφαλου" Πέταρ Σκάνσι, η ομάδα είναι έτοιμη να αγωνιστεί και δεν επηρεάστηκε από την αλλαγή της ημερομηνίας. Αντίθετα με τον Κροάτη τεχνικό, ο προπονητής του Ηρακλή Ντράγκαν Σάκοτα δείχνει να προβληματίζεται από την αλλαγή της ημερομηνίας, αφού, όπως τονίζει, σε κάποιον αγώνα μεγάλη σημασία υπάρχει και στο θέμα της μέρας που θα βρεθεί η κάθε ομάδα.
  • Οριστικά τη Δευτέρα πλέον θα διεξαχθεί η πρώτη κόντρα μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Η αναβολή θα μπορούσε να πει κανείς ότι βόλεψε και τις δυο ομάδες αφού στον Ολυμπιακό θα επιστρέψει ο Ντράγκαν Τόμιτς, ενώ στην ΑΕΚ ο Μάρτιν Μιούρσεπ θα έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του για να αποθεραπευτεί.

Αναλυτικά λοιπόν το πρόγραμμα της β φάσης καταρτίστηκε ως εξής: ΣΗΜΕΡΑ: Αρης - Π. Φάληρο (Αλεξάνδρειο 17.30), ΠΑΟΚ - ΗΡΑΚΛΗΣ (Αλεξάνδρειο 21.15), ΚΥΡΙΑΚΗ: Βυζαντινός - Σπόρτιγκ (Βυζαντινού 17.00), ΔΕΥΤΕΡΑ: Νήαρ Ηστ - Μεντ (Καισαριανή 19.00), Ολυμπιακός - ΑΕΚ (ΣΕΦ 21.15 ΑΝΤ 1), Πανελλήνιος - Εσπερος (Πανελληνίου 17.00), Δάφνη - Παναθηναϊκός (Δάφνη 19.00). Οι νικητές των αγώνων θα προκριθούν στην επόμενη αγωνιστική, οι αγώνες της οποίας θα διεξαχθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ας σημειωθεί τέλος ότι ο Πανιώνιος είναι η πρώτη ομάδα που πέρασε στην επόμενη φάση αφού η αντίπαλος ομάδα των Ανω Λιοσίων ΔΑΣΑΛ δήλωσε αδυναμία να συμμετάσχει στη διοργάνωση.

Πιάνουν δουλιά οι αθλητικοί δικαστές

Το ποδόσφαιρο είναι το πρώτο από τα ομαδικά αθλήματα στο οποίο εφαρμόστηκαν οι διατάξεις που αφορούν την αθλητική δικαιοσύνη στο νέο νόμο. Χθες έγινε στο Πρωτοδικείο η κλήρωση για τον τακτικό και αναπληρωτή αθλητικό δικαστή. Τη θέση του πρώτου κατέχει πλέον ο Πυθαγόρας Λαζαρίδης και του δεύτερου ο Γεώργιος Σχοινοχωρίτης, αμφότεροι Πρωτοδίκες. Τις επόμενες μέρες θα στελεχωθεί και η επιτροπή εφέσεων επίσης από τακτικούς δικαστές (αυτή τη φορά Εφέτες).

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Α. Φούρας, αναφερόμενος στη στελέχωση των δικαστικών επιτροπών από τακτικούς λειτουργούς της Θέμιδας δήλωσε: "Η αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιοπιστία της αθλητικής δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις των τακτικών δικαστών πρέπει να γίνονται σεβαστές απ' όλους, γιατί ξέρουν τη δουλιά τους και τιμούν τον όρκο τους".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Κώστας Αλαμάνος, είπε: "Ο,τι καλύτερο υπάρχει στους δικαστές αναλαμβάνει την αθλητική δικαιοσύνη. Οι κληρώσεις δε φτιάχνουν την αξιοπιστία, απλώς κάνουν το πρωτάθλημα λιγότερο αναξιόπιστο. Το πρωτάθλημα είναι εξαρτημένο από το ειδικό βάρος των φυσικών προσώπων και των θεσμικών οργάνων. Στο άμεσο μέλλον θα φανεί το πρώτο δείγμα γραφής. Δικαιολογίες ή μεταμέλειες δεν υπάρχουν, γιατί "εν τω Αδη ουκ εστί μετάνοια"".

ΣΤΙΒΟΣ
Τελικός με ελληνική παρουσία

Τελευταίος σταθμός... το Μόναχο, για τους δύο από τους καλύτερους αθλητές της χώρας μας, τον Κώστα Γκατσιούδη και τη Βούλα Τσιαμήτα, πριν τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα του 2000 στο Σίδνεϊ. Σήμερα το απόγευμα οι παγκόσμιοι πρωταθλητές μας δίνουν την κρισιμότερη μάχη τους στον τελικό της διεθνούς σειράς αγώνων "Γκόλντεν Λιγκ" που διοργανώνει η ΙΑΑΦ, διεκδικώντας την είσοδό τους στις 8 καλύτερες θέσεις στο σύνολο των αγωνισμάτων. Εξάλλου, μετά τη συμπλήρωση των 8 μίτινγκ της σειράς στη "χρυσή λίγκα", τόσο ο Κώστας Γκατσιούδης όσο και η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια κατέχουν τις πρώτες θέσεις στον ακοντισμό και στο τριπλούν αντίστοιχα. Ετσι, στην πρόβα τζενεράλε πριν την Ολυμπιάδα, η ελληνική παρουσία στη γερμανική πόλη, αναμένεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά την παγκόσμια κλάση της, ενώ φαβορί επίσης για την κατάκτηση της κορυφής στο θεσμό, είναι στους άνδρες ο Δανός Ουίλσον Κίπκετερ (1.500μ.) και στις γυναίκες η Ρουμάνα Γκαμπριέλα Σάμπο (3.000μ.).

ΒΟΛΕΪ
Αλλαγές στους κανονισμούς

Σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς, για την καλύτερη διεξαγωγή των παιχνιδιών βόλεϊ, αποφάσισε στη Λοζάνη η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Οπως ανακοίνωσε η ΠΟΒ στην περίοδο 1999 - 2000 θα σημειωθούν οι εξής τροποποιήσεις;

1. Αν η μπάλα μετά από την εκτέλεση ενός σερβίς ακουμπήσει στο φιλέ και περάσει στην περιοχή της αντίπαλης ομάδας, το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά. 2. Η επαφή ενός παίκτη με το φιλέ δεν είναι πλέον παράβαση, εκτός αν "παίζει" εκείνη τη στιγμή την μπάλα ή έχει άμεση ανάμειξη στη φάση. 3. Κάθε ομάδα δικαιούται δύο τάιμ - άουτ των 30 δευτερολέπτων σε κάθε σετ. 4. Το διάλειμμα μεταξύ των σετ είναι διάρκειας 3 λεπτών. Ομως το διάλειμμα ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο σετ μπορεί να έχει διάρκεια ακόμη και μέχρι 10 λεπτά, εάν ζητηθεί από τους διοργανωτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα στην περίοδο 1999 - 2000.

* Ολα για όλα θα τα παίξουν οι οχτώ εθνικές ομάδες που κατάφεραν να περάσουν στην προημιτελική φάση του 21ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βόλεϊ ανδρών που ξεκινάει σήμερα στη Βιέννη.

Τα ζευγάρια της σημερινής προημιτελικής φάσης έχουν ως εξής: Θέσεις 1-4: Ρωσία - Τσεχία (17.00), Ιταλία - Γιουγκοσλαβία (19.30) Θέσεις 5-8: Βουλγαρία - Ολλανδία (10.30), Αυστρία - Γαλλία (13.00).

ΧΑΝΤ - ΜΠΟΛ

Ξεκινά σήμερα το τουρνουά "ΠΑΡΘΕΝΩΝ" που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Χαντ - μπολ αλλά χωρίς τον πανηγυρικό χαρακτήρα που ήθελε να του δώσει και να το κάνει μια διεθνή γιορτή του αθλήματος. Αντίθετα, μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Τρίτης, το τουρνουά αυτό θα αποτελέσει τιμή στη μνήμη των θυμάτων του Εγκέλαδου. Σε αυτούς τους αγώνες παίρνουν μέρος οι ομάδες του Αθηναϊκού, του Ιωνικού Ν. Φ., του Δούκα, του Πανελληνίου, της γιουγκοσλαβικής Ζελέσνιτσαρ και της Τουτούνσκι από τα Σκόπια. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: (Βύρωνα 18.00): Αθηναϊκός - Ζελέσνιτσαρ, (19.30): Ιωνικός Ν. Φ. - Τουτούνσκι.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ
Στόχος το μετάλλιο

Το πρώτο της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα διεκδικεί σήμερα η εθνική ομάδα των ανδρών, η οποία αντιμετωπίζει την Ιταλία στο μικρό τελικό της φετινής διοργάνωσης που διεξάγεται στη Φλωρεντία.

Στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπορεί να επικρατεί η απογοήτευση για την ήττα στον ημιτελικό από τους Κροάτες, που στέρησε από τη χώρα μας την παρουσία της στον τελικό, εντούτοις όμως σήμερα τα πράγματα αλλάζουν.

"Η απογοήτευση από την ήττα με την Κροατία δε μας αφήνει χωρίς κουράγιο για το μικρό τελικό. Θα παλέψουμε για να πάρουμε την τρίτη θέση", δήλωσε ο τεχνικός της ομάδας, Κούλης Ιωσηφίδης. Αλλωστε, με τη σημερινή αντίπαλό μας οι διεθνείς μας έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από το πρώτο παιχνίδι στη φάση των ομίλων, όπου με τη βοήθεια της διαιτησίας στέρησαν τη νίκη από τη χώρα μας. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 21.15 και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ - 1.

Στο μεγάλο τελικό, που θα διεξαχθεί αύριο, θα κοντραριστούν η Ουγγαρία, η οποία επικράτησε των "Ατζούρι" στον ημιτελικό με 7 - 5, και η Κροατία. Εξάλλου, σε αγώνες κατάταξης που έγιναν χτες σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: ΘΕΣΕΙΣ 5 - 6 Ρωσία - Ισπανία 14 - 12 (5 - 3, 4 - 2, 3 - 4, 2 - 3) ΘΕΣΕΙΣ 7 - 8 Γιουγκοσλαβία - Γερμανία 8 - 5 (1 - 1, 2 - 1, 2 - 1, 3 - 2).

ΑΕΚ
Αλλαγή φρουράς στην προεδρία

Ο Μελισσανίδης αποχώρησε, οι "Μελισσανιδικοί" όχι. Από χθες την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ ανέλαβε ο Στέφανος Μαματζής, στενός φίλος του πρώην παράγοντα. Αν και πλέον η προεδρία είναι περισσότερο τιμητική θέση, το γεγονός ότι ο 15ος, από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου, "κιτρινόμαυρος" πρόεδρος είναι φίλος του Μελισσανίδη δείχνει κάτι. Π.χ., την προσπάθεια να τηρηθούν ισορροπίες.

Πάντως το κουμάντο θα εξακολουθήσει να το έχει το δίδυμο Στάθης - Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος - διευθύνοντας σύμβουλος και αντιπρόεδρος Β' αντίστοιχα. Το υπόλοιπο ΔΣ απαρτίζεται επίσης από επιχειρηματίες και ανθρώπους που σχετίζονται ποικιλοτρόπως με το χρήμα. Ακόμα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο πως διαθέτουν εν γένει "άκρες" και δύναμη.

Μάλλον καθόλου τυχαίο δεν είναι πως στη διοίκηση εντάχθηκε, π.χ., ο Γιώργος Λαμπράκης (πλαστικός χειρούργος) συγγενής του μεγαλοεκδότη Χρήστου. Το ποδόσφαιρο "διαχέεται" σε πολλές "μπίζνες". Διαθέτει ισχυρό λαϊκό έρεισμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και αρκούντως αποτελεσματικά ως μέσο πίεσης. Το μέλλον (τηλεοπτικές εξελίξεις, 2004) διαγράφεται ευοίωνο και τα σωστά... εργαλεία είναι απολύτως απαραίτητα.

  • Εντός 30 ημερών το ΔΣ θα πραγματοποιήσει έκτακτη ΓΣ με σκοπό τη διεύρυνση και συμπλήρωση του συμβουλίου.
  • Σήμερα οι παίχτες της ΑΕΚ θα μοιράσουν στους σεισμοπαθείς της Ν. Φιλαδέλφειας σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
"Eνώπιος ενωπίω" θα βρεθούν και πάλι στο ΣΕΦ Παπανικολάου-Τσακαλίδης

"Eνώπιος ενωπίω" θα βρεθούν και πάλι στο ΣΕΦ Παπανικολάου - Τσακαλίδης

Ποδηλάτες της ειρήνης

Την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επισκέφτηκαν προχτές οι Ιρανοί ποδηλάτες Χαμίνκ Τερέμ και Αχμέτ Εσφαμανί, που πραγματοποιούν το γύρο της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης και ενοποίησης των πολιτιστικών παραδόσεων. Οι δύο ποδηλάτες ήδη έχουν διασχίσει δέκα χώρες της "γηραιάς ηπείρου" και τώρα περνούν από τη χώρα μας κατά την επιστροφή τους στην Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια να διαδώσουν τον πολιτισμό μέσα από το διάλογο και την αγάπη προς τους συνανθρώπους μας, ιδίως προς αυτούς που υποφέρουν από καρκίνο και αιμοφιλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ