ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Πρόταση για «οργανωτική ενότητα»

Στις 20 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (ΕΚΚ - ΚΚΣΕ).

Στην Ολομέλεια πήραν μέρος εκπρόσωποι 15 ΚΚ από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ενώ τις βασικές εισηγήσεις έκαναν ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), καθώς και η Τ. Γκόλουμπεβα, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας.

Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, στη σύνοδο εξετάστηκαν τα αποτελέσματα του πολιτικού αγώνα το 2006 όπως και τα άμεσα καθήκοντα των ΚΚ της πρώην ΕΣΣΔ στις σύγχρονες συνθήκες.

Στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ σημειώνεται πως το 2006 οι κομμουνιστές της πρώην ΕΣΣΔ έδρασαν σε «σύνθετες και πιεστικές συνθήκες. Οι αστικές εξουσίες όλων των κρατών, εκτός της Λευκορωσίας και της Μολδαβίας, συνεχίζουν την επίθεση σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για την εξαπάτηση των εργαζομένων, με τη βοήθεια της Δύσης, εμφανίζονται "πορτοκαλί", "ροζ" και άλλες ψευδο - επαναστάσεις, όταν η μία ομάδα της μεγαλοαστικής τάξης και της κρατικής γραφειοκρατίας αρπάζει την εξουσία από κάποια άλλη.

Υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα βαλτικά κράτη, στην Ουκρανία και στη Γεωργία οξύνονται οι αντισοβιετικές, εθνικιστικές διαθέσεις και η ρωσοφοβία. Σηκώνουν κεφάλι οι εγκληματίες του φασισμού. Ο επιθετικός εθνικισμός, υπό την πίεση της αστικής προπαγάνδας, διεισδύει στη μαζική συνείδηση των πολιτών.

Οι δομές εξουσίας της ολιγαρχίας και της κρατικής γραφειοκρατίας εξαπολύουν εμπορικούς «πολέμους» (φυσικού αερίου, κρασιού, κρέατος, ζάχαρης κ.ά.) κατά της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας. Σαν αποτέλεσμα γκρεμίζονται οι υπάρχουσες οικονομικές σχέσεις, υποφέρουν μάζες ανθρώπων, που πιο βαθιά συνειδητοποιούν το σε ποια δυστυχία τους σέρνουν τα αστικά καθεστώτα. Στην κοινωνία ενεργητικά αναπτύσσονται αριστερές διαθέσεις, δημιουργούνται σε διάφορες μορφές διάφορα πραγματικά κι ανύπαρκτα αντιπολιτευτικά κινήματα προς τη σημερινή εξουσία, αυξάνεται η επιρροή των κομμουνιστών, που τίθενται επικεφαλής των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας των εργαζομένων.

Σαν απάντηση στη λαϊκή διαμαρτυρία στη Γεωργία, στο Τουρκμενιστάν, στις χώρες της Βαλτικής οργανώνονται διώξεις κατά των κομμουνιστών και όλης της αντιπολίτευσης, της οποίας μια σειρά εκπρόσωποί της βρίσκονται στις φυλακές. Στη Ρωσία υπό το πρόσχημα του αγώνα με τον εξτρεμισμό περιορίζεται η ελευθερία κριτικής της δράσης της εξουσίας καθώς και των εκπροσώπων της στα εκτελεστικά και νομοθετικά όργανα».

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ τάσσεται υπέρ της «οργανωτικής ενότητας όλων των κομμουνιστικών δυνάμεων» και καλεί τα ΚΚ σε κάθε χώρα της πρώην ΕΣΣΔ να ενοποιηθούν.

Σημειώνει, επίσης, ότι «ο πολιτικός αγώνας των ΚΚ για την εξουσία μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματικός μόνο όταν είναι στενά συνδεδεμένος με το εργατικό κίνημα, στη σύγχρονη έκφρασή του. Γι' αυτό το σκοπό, οι κομμουνιστές πρέπει ενεργητικά να δράσουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και να τεθούν επικεφαλής στη δημιουργία νέων, αγωνιστικών συνδικάτων, που θα προσανατολίζονται στην υπεράσπιση των εργαζομένων και στην ενεργή αντιπαράθεση με την αυξανόμενη καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Το Συμβούλιο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ δηλώνει ότι στηρίζει την πολιτική γραμμή της ηγεσίας της Λευκορωσίας για τη συγκρότηση του ενωσιακού κράτους και δηλώνει ότι «η φιλία και αδελφότητα ανάμεσα στους λαούς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις σχέσεις της αγοράς, όπως επιθυμούν τα μονοπώλια της ενέργειας». Τέλος, καλεί τα ΚΚ στην πρώην ΕΣΣΔ να αναπτύξουν τη δράση τους «για την επιστροφή στον εργαζόμενο λαό ό,τι του έχει αφαιρέσει η ολιγαρχία και η κρατική γραφειοκρατία και συγκεκριμένα τη σοβιετική λαϊκή εξουσία, την ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής, το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης, το ενωσιακό κράτος των αδελφών λαών, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις εγγυήσεις».


Ι.Π.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση αυτοκτονίας σε αμερικανικό ξενοδοχείο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος έξω από το ξενοδοχείο «Μάριοτ» του Ισλαμαμπάντ χθες, σκοτώνοντας έναν φρουρό που τον εμπόδισε να εισέλθει στο ξενοδοχείο και τραυματίζοντας άλλα πέντε άτομα, σύμφωνα με δηλώσεις του Αφταμπ Σερπάο, υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης υπό τον πραξικοπηματία στρατηγό και λεγόμενο «πρόεδρο» της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που τα τζάμια πολλών αυτοκινήτων στην περιοχή έγιναν θρύψαλα, ενώ ο τοίχος της πρόσοψης του κτιρίου γέμισε αίμα και ανθρώπινα υπολείμματα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή και να αποφεύγουν περιοχές της πακιστανικής πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, στην επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου, φερόμενοι ως αυτονομιστές άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν αστυνομικό χθες.

Ενώ, επίσης χθες, ο Χάλιντ Χαουάτζα, μέλος μιας οργάνωσης που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξαφανίστηκε, όπως κατήγγειλαν μέλη της οικογένειάς του. Ο Χαουάτζα ερευνούσε τις «μυστικές συλλήψεις» από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις μελών της οικογένειάς του, που πιθανολογούν ότι πρόκειται για απαγωγή, που έκαναν, ακριβώς, οι μυστικές υπηρεσίες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΑΒΟΣ.-- «Κάντε εμπόριο όχι πόλεμο» ήταν επιγραμματικά το κεντρικό ζήτημα της ομιλίας του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται στο Νταβός της Ελβετίας. Μάλιστα, ο Λούλα έκανε έκκληση προς τις πλούσιες χώρες να μην ανακόπτουν την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών, εξαιτίας της έλλειψης ευλυγισίας τους κατά τις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο, που οδήγησαν στο ναυάγιο το γύρο της Ντόχα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ρόμπερτ Τζόζεφ, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον έλεγχο όπλων και τη διεθνή ασφάλεια, δηλαδή ο ύπατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», παρότι ο ίδιος δε θέλησε να διευκρινίσει του λόγους της παραίτησής του, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αποχώρησή του αποτελεί εξέλιξη των πρόσφατων συνομιλιών με τη ΛΔ Κορέας, για τις οποίες ο ίδιος διαφωνούσε.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Η «κυβέρνηση» που έχει διορίσει η χούντα της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε χτες ότι ήρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα, για τις 41 από τις συνολικά 76 επαρχίες της.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι αρχές αποκάλυψαν κατάχρηση περίπου 272 εκατ. γιούαν (περίπου 35 εκατ. δολάρια) από κεφάλαια που είχαν διατεθεί για αποζημιώσεις κατοίκων που εξαναγκάστηκαν να μετοικήσουν λόγω της ανέγερσης του υδροηλεκτρικού φράγματος των Τριών Φαραγγιών, μετέδωσε χτες το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν από την κατάρρευση οροφής σε κοιτώνα μαθητών σε εσωτερικό σχολείο του ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου Γκουτζάρατ, σύμφωνα με την αστυνομία.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Κηδεύτηκε χτες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, που απεβίωσε αυτή τη βδομάδα από μετάσταση καρκίνου στον πνεύμονα, σε ηλικία 67 ετών, παρουσία πολλών κρατικών αξιωματούχων και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ελληνικής αντιπροσωπείας (ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασίμης από την κυβέρνηση και ο Γ. Α. Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ).

ΑΪΤΗ
Νέες αιματηρές συγκρούσεις

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Η μεγαλύτερη γειτονιά των φτωχοδιάβολων της Αϊτής, η παραγκούπολη Σιτ Σολέιγ, έγινε θέατρο θανάτου πάλι, όπου τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Το τελευταίο κύμα της βίας και του θανάτου είναι αποτέλεσμα της εισβολής των δυνάμεων του ΟΗΕ, υπό βραζιλιάνικη διοίκηση -βρίσκονται στη χώρα από την ημέρα που ανατράπηκε βίαια ο πρώην πρόεδρος Χαν Μπερτράντ Αριστίντ - και των συγκρούσεων που ακολούθησαν. Οι δυνάμεις του ΟΗΕ, που έχουν καταλάβει το κέντρο του Σιτ Σολέιγ, κατά τη συνήθη πρακτική τους αρνήθηκαν ότι υπήρξαν θύματα από την εισβολή για την «εξάρθρωση των συμμοριών», αλλά γιατροί - σύμφωνα με το «Reuters» και το BBC - δήλωσαν ότι οι τραυματίες από αληθινά πυρά ήταν πολλοί, τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκαν νεκροί και μία γυναίκα ακόμη εξέπνευσε από τα τραύματά της αργότερα.

ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ
Πιέσεις προς το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ιδιαίτερα ανήσυχος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» δήλωσε χτες, στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe 1», ότι είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος με τις συνεχείς παρεμβάσεις τις τελευταίες μέρες για διάφορα ζητήματα, δίνει δείγματα γραφής για την απόλυτη ιμπεριαλιστική γραμμή που ακολουθεί. Ετσι, ζήτησε από την κυβέρνηση του Ιράν να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ωστόσο, χτες, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, που προέρχονται από χώρες οι οποίες ψήφισαν υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον του, εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την απαγόρευση εισόδου στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στους 38 επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ