Σάββατο 27 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΑΒΟΣ.-- «Κάντε εμπόριο όχι πόλεμο» ήταν επιγραμματικά το κεντρικό ζήτημα της ομιλίας του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται στο Νταβός της Ελβετίας. Μάλιστα, ο Λούλα έκανε έκκληση προς τις πλούσιες χώρες να μην ανακόπτουν την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών, εξαιτίας της έλλειψης ευλυγισίας τους κατά τις συνομιλίες για το παγκόσμιο εμπόριο, που οδήγησαν στο ναυάγιο το γύρο της Ντόχα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ρόμπερτ Τζόζεφ, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον έλεγχο όπλων και τη διεθνή ασφάλεια, δηλαδή ο ύπατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», παρότι ο ίδιος δε θέλησε να διευκρινίσει του λόγους της παραίτησής του, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αποχώρησή του αποτελεί εξέλιξη των πρόσφατων συνομιλιών με τη ΛΔ Κορέας, για τις οποίες ο ίδιος διαφωνούσε.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Η «κυβέρνηση» που έχει διορίσει η χούντα της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε χτες ότι ήρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα, για τις 41 από τις συνολικά 76 επαρχίες της.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι αρχές αποκάλυψαν κατάχρηση περίπου 272 εκατ. γιούαν (περίπου 35 εκατ. δολάρια) από κεφάλαια που είχαν διατεθεί για αποζημιώσεις κατοίκων που εξαναγκάστηκαν να μετοικήσουν λόγω της ανέγερσης του υδροηλεκτρικού φράγματος των Τριών Φαραγγιών, μετέδωσε χτες το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν από την κατάρρευση οροφής σε κοιτώνα μαθητών σε εσωτερικό σχολείο του ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου Γκουτζάρατ, σύμφωνα με την αστυνομία.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Κηδεύτηκε χτες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, που απεβίωσε αυτή τη βδομάδα από μετάσταση καρκίνου στον πνεύμονα, σε ηλικία 67 ετών, παρουσία πολλών κρατικών αξιωματούχων και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ελληνικής αντιπροσωπείας (ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασίμης από την κυβέρνηση και ο Γ. Α. Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ