ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Βιτσέντζα

Σήμερα αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες διαδηλωτές

Από την πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση στη Βιτσέντζα ενάντια στην αμερικάνικη βάση
Από την πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση στη Βιτσέντζα ενάντια στην αμερικάνικη βάση
ΡΩΜΗ.--

Μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή του ιταλικού λαού στην πανεθνική αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην πόλη Βιτσέντζα της Βόρειας Ιταλίας (60 χιλιόμετρα δυτικά από τη Βενετία) ενάντια στην επέκταση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο κοντινό αεροδρόμιο «Νταλ Μολίν» και της συναίνεσης της λεγόμενης «κεντροαριστερής» κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Με το σύνθημα «το μέλλον είναι στα χέρια μας: ας υπερασπιστούμε την πατρίδα μας για ένα μέλλον χωρίς στρατιωτικές βάσεις και πόλεμο», οι 6 επιτροπές αγώνα που έχουν δημιουργηθεί καλούν τον ιταλικό λαό να πάρει μέρος και στη σημερινή κινητοποίηση μετά από πολύμηνες άλλες δραστηριότητες, όπως αποκλεισμούς δρόμων της πόλης, συγκεντρώσεις και δημόσιες συζητήσεις, αλλά και την πετυχημένη συγκέντρωση 30.000 ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του προηγούμενου Δεκέμβρη.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς να μείνουν μακριά από την πόλη, ενώ η ιταλική κυβέρνηση, πριν λίγες μέρες προειδοποίησε ότι μπορεί να προκληθεί βία στη συγκεκριμένη κινητοποίηση και ζήτησε από τους πολιτικούς όλων των κομμάτων να «δείξουν την αλληλεγγύη τους στις δυνάμεις της τάξης και του νόμου»...

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» και πρόεδρος της Βουλής, Φάουστο Μπερτινότι, δήλωσε: «Δε θα πάω στη Βιτσέντζα, επειδή απλά σέβομαι ιδιαίτερα το θεσμικό μου ρόλο. Αλλιώς θα πήγαινα», ενώ ζήτησε από τους διαδηλωτές να... «εκφράσουν τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις τους με έναν απόλυτα μη βίαιο τρόπο».

  • Την προσαγωγή σε δίκη 26 Αμερικανών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πράκτορες της CIA, και πέντε Ιταλών των μυστικών υπηρεσιών διέταξε χτες δικαστής του Μιλάνου με την κατηγορία πως ήταν υπεύθυνοι για την απαγωγή του Αιγύπτιου Οσάμα Νασρ «υπόπτου για τρομοκρατία το 2003» και τη μεταφορά του στην Αίγυπτο, όπου κατήγγειλε ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Η έναρξη της δίκης ορίστηκε για τις 8 Ιούνη.
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για γρήγορη ... λύση

Και η Σλοβακία κατά της ανεξαρτητοποίησης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Δεν είναι μόνον η Ρωσία που αντιδρά στο σχέδιο μεσοπρόθεσμης ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεγκέι Ιβάνοφ να επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι η «ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά». Χτες, προστέθηκε ανοιχτά και η φωνή της Σλοβακίας - μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - που ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δίχως τη σύμφωνη γνώμη της Σερβίας. Η θέση αυτή διατυπώθηκε απ' τον Σλοβάκο Πρόεδρο Ιβάν Γκασπάροβιτς με τη σημείωση ότι «είναι απαράδεκτο το έδαφος μιας χώρας να αλλάζει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της».

Οσο για τον Μάρτι Αχτισαάρι; Μετά τη συνάντηση που είχε χτες στις Βρυξέλλες με τους πρέσβεις των ΝΑΤΟικών χωρών και τον γγ του οργανισμού Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ, άσκησε νέες πιέσεις για «λύση στα γρήγορα»... Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, οι τρεις γύροι συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών που αρχίζουν στη Βιέννη την ερχόμενη βδομάδα «δεν μπορεί να συνεχίζονται εσαεί»... Ο δε Σέφερ «διαβεβαίωσε» ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο «και μετά την απόφαση για το καθεστώς», γιατί τάχα... η εκεί ΝΑΤΟική αποστολή, «KFOR, η κοσσοβάρικη αστυνομία και η αστυνομική δύναμη του OHE συνεργάζονται για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο για όλους τους πολίτες».

Στο Βελιγράδι, πάντως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα επαναλάμβανε ακούραστα ότι η Σερβία δεν πρόκειται να συναινέσει «στη δημιουργία ενός νέου κράτους εις βάρος του εδάφους της χώρας». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η σερβική διαπραγματευτική ομάδα θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Βιέννης «για να παρουσιάσει τα ισχυρά επιχειρήματά της κατά του διαμελισμού της Σερβίας».

Μέσα σ' όλα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πως σήμερα και αύριο (Κυριακή) πραγματοποιείται στην Ανατολία της Τουρκίας συνάντηση «διάφορων εθνοτικών ομάδων απ' το Κοσσυφοπέδιο» με ατζέντα τα «ανθρώπινα, μειονοτικά δικαιώματα και οι εξελίξεις στην περιοχή»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συλλήψεις, απαγχονισμοί, και «προεδρικές» επαφές

ΡΩΜΗ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο λεγόμενος «πρόεδρος» του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι, είχε χτες συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, με τον οποίο επρόκειτο να συζητήσουν - σύμφωνα με όσα λέγονταν επισήμως - για τον πόλεμο στην κατεχόμενη χώρα του και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ο Πρόντι, παρότι η κυβέρνησή του διατηρεί 2.000 άνδρες στο Αφγανιστάν, δεχόταν πιέσεις να αυξήσει τον αριθμό τους, αλλά διαφώνησε. Ανταποκριτές μετέδιδαν πάντως ότι ο Πρόντι θα «διαβεβαιώσει» τον Καρζάι ότι οι ιταλικές δυνάμεις «θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν έως το 2011».

Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν, δοσιλογικές και αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο «υπόπτους ως τρομοκράτες» που φέρονται να σχετίζονται «με επιθέσεις αυτοκτονίας και διακίνηση ηρωίνης», και να έχουν «σχέσεις με τον μουλά Μοχάμαντ Ομάρ» - το προφίλ πάντως ταιριάζει περισσότερο σε μερικούς υπουργούς...

Μαχητές των «Ταλιμπάν» «κρέμασαν τρεις Αφγανούς πολίτες» που κατηγορούσαν ότι πληροφορούσαν τους Αμερικανούς για τις κινήσεις τους στην Γκερέσκ της Χελμάντ. Ενώ επίσης στη Χελμάντ, μία γυναίκα βρήκε τον θάνατο κι άλλοι πέντε άμαχοι τραυματίστηκαν σε επίθεση των «Ταλιμπάν».

Περίπου 10.000 μαχητές «Ταλιμπάν» είναι έτοιμοι για μια ανοιξιάτικη επιχείρηση «αιματηρών επιθέσεων» εναντίον των ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε παράλληλα ένα στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος. Αμερικανοί ειδικοί προειδοποιούσαν στο μεταξύ ότι το Αφγανιστάν οδεύει ολοταχώς προς το να γίνει «το νέο Ιράκ»...

ΚΚΕ
Νίκη κατά του σκοταδισμού και της καταπίεσης

Συγχαρητήρια επιστολή στον ΓΓ του Πορτογαλικού ΚΚ για το πρόσφατο δημοψήφισμα

Αναφορικά με το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Πορτογαλία για την άρση της απαγόρευσης των αμβλώσεων, όπου επικράτησε το «ναι» με 60%, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έστειλε στον Γενικό Γραμματέα του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, την παρακάτω επιστολή:

«Αγαπητέ σ. Ζερόνιμο Ντε Σόουσα,

Δεχτείτε τα θερμά συγχαρητήρια για τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος για την εθελοντική διακοπή της εγκυμοσύνης.

Το αποτέλεσμα αυτό αντιπροσωπεύει νίκη των δυνάμεων που αγωνίζονται ενάντια στο σκοταδισμό, στην καταπίεση, στην κατάφωρη καταπάτηση της προσωπικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Είναι μια νίκη που τιμά τις κατακτήσεις της Επανάστασης των Γαριφάλων και τους μακρόχρονους, μεγάλους αγώνες του Πορτογαλικού ΚΚ, του δημοκρατικού κινήματος γυναικών και των άλλων οργανώσεων των εργαζόμενων. Ανοίγει γενικότερα θετικές προοπτικές στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη δράση σας για τη χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, όπως και στους αγώνες για την υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μάχη «με επίδοξους βομβιστές»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΚΑΡΑΤΣΙ. Η αστυνομία του Πακιστάν συνέλαβε χτες δύο φερόμενους ως υπόπτους για σχεδιασμό επιθέσεων αυτοκτονίας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στην οποία αντηλλάγησαν και πυρά στο Καράτσι, ενώ έξι ακόμη ύποπτοι διέφυγαν. Αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ύποπτοι «είχαν όλοι εκπαιδευτεί από ξένους εξτρεμιστές στην Ουάνα», στο Νότιο Ουαζιριστάν.

Στο μεταξύ, επίσης χτες, στη Χαρ, στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών Μπατζαούρ, ένας γιατρός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας. Ο γιατρός είχε προηγουμένως παραστεί σε σύναξη προεστών της περιοχής - που θεωρείται «προπύργιο υποστηρικτών των Ταλιμπάν», σύμφωνα με τις αρχές - για να αποσπάσει τη συναίνεσή τους για την πραγματοποίηση μιας εκστρατείας εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας.

Τέλος, χθες στο Πακιστάν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα για την απόφαση ενός συμβουλίου προεστών που διέταξε έναν άνδρα να μπει μέσα σε παγωμένο νερό δεμένος χειροπόδαρα για να «αποδείξει» ότι ο γιος του δεν έκλεψε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ