ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Εντείνεται η συγκέντρωση κεφαλαίων

Στόχο την «πρωτιά» στην αγορά γιαουρτιού βάζει ξένη πολυεθνική

Κλιμακώνεται η συγκέντρωση και στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων με την επιθετική επέκταση της πολυεθνικής «Danone» στην εγχώρια αγορά. Σε έναν κλάδο, όπως είναι αυτός του γιαουρτιού, που ήδη μονοπωλείται από τρεις εταιρείες, στόχος της γαλλικής πολυεθνικής κολοσσού «Gervais Danone France» (με πωλήσεις το 2004 στα 13,7 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 917 εκατ. ευρώ, δραστηριότητα σε 120 χώρες και 200 παραγωγικές μονάδες) είναι, μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα «Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα ΑΕ», να καταλάβει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια την πρώτη θέση στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού.

Σε πρώτη φάση θα αξιοποιήσει τα δίκτυα διανομής τριών εταιρειών:

  • Της «ΕΛΧΥΜ», θυγατρικής της «Coca Cola», για το Νομό Αττικής.
  • Της «ΑΓΝΟ» και της «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ» για τη Β. Ελλάδα.
  • Της «Κριαράς ΑΕ» για την Κρήτη.

Στο επόμενο διάστημα πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, να κάνει αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες επιχειρήσεις, με στόχο την επέκτασή της σε όλη τη χώρα. Αρχικά η διακίνηση θα αφορά εννέα κωδικούς προϊόντων των «Actimel», «Danonito» και «Danette» και σύντομα στοχεύει να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Ολα τα προϊόντα που θα διακινεί στην ελληνική αγορά θα προέρχονται από τις μονάδες της στη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Την είσοδό της στην ελληνική αγορά έκανε η «Danone» μέσω της «ΔΕΛΤΑ» πριν από 14 χρόνια κατέχοντας το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΕΛΤΑ Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος», από την οποία αποχώρησε πριν από ένα χρόνο περίπου, ενώ ήδη κατέχει και το 60% του μετοχικού κεφαλαίου των «Μπισκότων Παπαδοπούλου». Το 2005 το μερίδιό της στον κλάδο του γιαουρτιού ανήλθε σε 3,3%, και για το 2006 στοχεύει στο 5%.

Ενδεικτικό των στοχεύσεων της επιχείρησης είναι ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Αντ. Κροντηρά, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για νέες κατηγορίες προϊόντων, με δεδομένο μάλιστα ότι η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση γιαουρτιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 7,5 κιλά, όταν στη Δ. Ευρώπη φτάνει τα 24,8 κιλά.

Μέτρα στήριξης για τα Καλάβρυτα

Σχετική Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος

Μέτρα για τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφίας στα Καλάβρυτα και τη στήριξη των ανέργων του Χιονοδρομικού Κέντρου ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση στη Βουλή, των βουλευτών του Π. Κοσιώνη και Λ. Κανέλλη προς τους υπουργούς Οικονομίας, Εσωτερικών, Τουριστικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Στην Ερώτηση επισημαίνεται:

«Η επαρχία Καλαβρύτων με επίκεντρο την πόλη και το Χιονοδρομικό της Κέντρο έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή για την εποχή καλοκαιρία, που δεν επέτρεψε τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση κατά 70% της τουριστικής κίνησης.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο απασχολούνταν περίπου 50 εργαζόμενοι, που οι περισσότεροι απ' αυτούς παραμένουν άνεργοι. Οι επιχειρήσεις, επίσης, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζονται στον τουρισμό, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Η μονομερής ανάπτυξη μιας ορεινής περιοχής και η αντιαγροτική πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα, αφού ο τουρισμός εξαρτάται πολλές φορές από αστάθμητους παράγοντες (καιρικές συνθήκες, ταξιδιωτικές οδηγίες, κλπ.)».

Ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για:

  • Τη διασφάλιση των εργαζομένων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και τη στήριξη των μικροεπαγγελματιών της περιοχής, που πλήττονται από τη δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης.
  • Την ενίσχυση της αγροτοκτηνοτροφίας στην Επαρχία Καλαβρύτων, που αποτελεί ισχυρό και μόνιμο παράγοντα ανάπτυξης.
ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
«Ντόπια νωπά» τα... κατεψυγμένα εισαγωγής

Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνώντων, αλλά και όλων των θιασωτών της «ελεύθερης αγοράς»

Στο έλεος των κάθε λογής κερδοσκόπων έχει αφήσει η κυβέρνηση και οι θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» στο σύνολό τους τους εργαζόμενους καταναλωτές, αφού όλο και πιο σπάνια μπορεί να γνωρίζει κανείς τι αγοράζει και τι καταναλώνει από ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά. Χτες, στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, ένα χώρο που υποτίθεται πως έχει ταυτιστεί με το καλό και το φτηνό ψάρι, εντοπίστηκαν περίπου 8 τόνοι κατεψυγμένων αλιευμάτων εισαγωγής, που πωλούνται ως ντόπια και φρέσκα και επρόκειτο να διοχετευτούν στην αγορά της Αθήνας και του Πειραιά ενόψει της Καθαράς Δευτέρας.

Στην Ιχθυόσκαλα επιτρέπεται η διακίνηση μόνο νωπών αλιευμάτων και θαλασσινών και απαγορεύεται ρητά η διακίνηση κατεψυγμένων. Ωστόσο, κάποιοι επιτήδειοι χονδρέμποροι μπροστά στο αμόκ που δημιουργεί στους επιχειρηματίες το προσδοκώμενο κέρδος, μάζεψαν πάνω από 6 τόνους κατεψυγμένα καλαμάρια και χταπόδια, τα έριξαν, στο πίσω μέρος της Ιχθυόσκαλας, μέσα σε βούτες οι οποίες τροφοδοτούνταν με θαλασσινό νερό και περίμεναν να αποψυχτούν ώστε να δοθούν ως «φρέσκα» και ελληνικά στους καταναλωτές. Ακόμα ένας τόνος από τις παραπάνω ποσότητες βρέθηκαν να είναι ακόμα συσκευασμένα σε χαρτοκιβώτια με σημάνσεις κατεψυγμένων. Εντοπίστηκαν όμως και θαλασσινά (περίπου 1,8 τόνοι), που είχαν αλιευτεί πρόσφατα, είχαν καταψυχτεί και αποψύχονταν για να προωθηθούν στη σαρακοστιανή αγορά ως νωπά.

Ο νέος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων

Την εγκύκλιο εφαρμογής του νέου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) σύμφωνα με το τελευταίο φορολογικό νόμο κοινοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετη με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις είναι και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) καθώς και ο νέος κώδικας «παραμένει γραφειοκρατικό, αγκυλωμένο και τυπολατρικό σύστημα, με τις επιχειρήσεις και τους λογιστές να είναι μόνιμα εκτεθειμένοι στις αυθαίρετες ερμηνείες των ελεγκτικών οργάνων και της Διοίκησης».

ΚΚΕ
Προειδοποιεί για αιολικό πάρκο στη Σέριφο

Το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και Στ. Σκοπελίτης με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, με αφορμή την πιθανή ανάπτυξη αιολικού πάρκου στη Σέριφο. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Η κυβέρνηση ενισχύει πολύπλευρα την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον "απελευθερωμένο" τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα όσον αφορά τις επενδύσεις αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας. Πλήθος ιδιωτικών ομίλων σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και καταθέτουν αιτήσεις για χορήγηση σχετικών αδειών, με μοναδικό κριτήριο την κρατική διασφάλιση της υψηλής κερδοφορίας τους. Η προστασία του περιβάλλοντος, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, η επίδραση στην επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης και στην πορεία άλλων τομέων οικονομικής δραστηριότητας κάθε περιοχής και γενικότερα η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θυσιάζονται από την κυβέρνηση, στο βωμό των συμφερόντων του ιδιώτη επενδυτή.

Η αίτηση για επένδυση ισχύος 261 MW σε μια περιοχή σαν τη Σέριφο, που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και όπου η εγκαταστημένη ισχύς της ΔΕΗ δεν ξεπερνά τα 6 MW, είναι χαρακτηριστική».

Το ΚΚΕ με την Ερώτησή του καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πολιτικής της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να μην αποδεχτεί την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της Σερίφου, για να διευκολύνει ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ