ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών

Προετοιμάζουν αποστολή νέας δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο και αστυνομικής δύναμης στο Αφγανιστάν

Η παραπέρα ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της άτυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ που ξεκίνησε χθες στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Ειδικότερα, ανοίγει πλώρη για πολιτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο και αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, συζητήθηκαν οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (επιχείρηση ALTHEA, Κόσσοβο, Αφγανιστάν). Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, ο Ελληνας υπουργός Ε. Μεϊμαράκης κατά την τοποθέτησή του, ειδικά για το θέμα του Κοσσόβου, είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται «για την εξεύρεση μιας ισορροπημένης λύσης στο θέμα του μελλοντικού καθεστώτος του», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Ελλάδα συμφωνεί απολύτως με τον κύριο Σολάνα, για την ανάγκη να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως νομιμοποιητικής βάσης, για την εφαρμογή της τελικής λύσης, αλλά και της όποιας αποστολής της ΕΕ».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ΕΕ μελετά την αποστολή μη στρατιωτικής αποστολής στο Κόσσοβο, στους τομείς του κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών, μία αποστολή η οποία είναι πολύ σημαντική τόσο για τον τοπικό πληθυσμό, όσο και για την αξιοπιστία της ΕΕ». Επίσης συζητήθηκε «η πιθανή συμμετοχή της ΕΕ στο Αφγανιστάν με αστυνομικές δυνάμεις (μη στρατιωτική αποστολή) και η σημασία μιας τέτοιας αποστολής για την ενίσχυση της αφγανικής κυβέρνησης και του αφγανικού λαού».

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν θέματα που άπτονται των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ (Γενικός Στρατιωτικός Στόχος 2010) και θέματα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΡΗΤΗ
Εξω από το λιμάνι τα ΝΑΤΟικά πλοία

Συγκέντρωση και συλλαλητήριο χτες ενάντια στον ελλιμενισμό της ΝΑΤΟικής αρμάδας

Να ξεκουμπιστούν τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία από την πόλη και το λιμάνι του Ηρακλείου διατράνωσαν χτες το απόγευμα οι Ηρακλειώτες και οι Ηρακλειώτισσες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα και το συλλαλητήριο που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου και φορείς του νομού. Η συγκέντρωση έγινε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή εργαζομένων, εκπροσώπων μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων και νεολαίας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κώστας Μωϋσάκης, τονίζοντας ότι η παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στην πόλη, αλλά και στη χώρα μας εντάσσεται στα σχέδια της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια, στις χώρες της Κασπίας, αλλά και μακρινότερες χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία η Ιαπωνία και άλλες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο επικεφαλής της ΝΑΣ Ηρακλείου, Κώστας Ξηλούρης, της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου» Στέλιος Ορφανός, της «Αγωνιστικής Κίνησης Αλικαρνασσού» Μιχάλης Κασαπάκης και του Δήμου Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Σταματάκης. Ακόμη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η ΕΛΜΕ και άλλοι φορείς. Ξεχωριστή και δυναμική ήταν η παρουσία των φοιτητών και των σπουδαστών της πόλης, που με αποφάσεις των σχολών τους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Αμέσως μετά τις ομιλίες ξεκίνησε η πορεία, με κατεύθυνση το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου από χτες το πρωί είχαν δέσει τελικά τα δύο από τα πέντε πολεμικά ισπανικά πλοία του ΝΑΤΟ, το αεροπλανοφόρο και ένα πετρελαιοφόρο που το συνόδευε. Τα πλοία αναφέρουμε ότι είχαν δέσει στο βόρειο λιμενοβραχίονα και βέβαια στην περιοχή απ' την πρώτη στιγμή είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η πορεία ξεκίνησε με μπροστάρη το πανό της Επιτροπής Ειρήνης και των φορέων, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Εξω η Ελλάδα απ' το ΝΑΤΟ» και νεολαία που κρατούσαν στα χέρια τους αναμμένες δάδες. Επίσης αγόρια και κορίτσια με χαρτόνια στα χέρια πρόσταζαν το σύνθημα «ΝΑΤΟ Killer go Home». Η πορεία διέσχισε τους δρόμους Δικαιοσύνης, 1821, Εβανς, Λιοντάρια, με στάση έξω από το δημαρχείο της πόλης, όπου διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στη στάση του δημάρχου Ηρακλείου να καλωσορίσει τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες. Τελικά, κατέληξαν στην Πλατεία «18 Αγγλων», που βρίσκεται απέναντι από το σημείο που είχαν δέσει τα πλοία. Εκεί οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα και γράφοντας με σπρέι στους τοίχους, διατράνωσαν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στην παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στην πόλη τους, των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στο νησί, τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο η ενδεχόμενη διάνοιξη της οδού Λήδρας

H κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από το κατοχικό καθεστώς να αποδεχτεί τις προτάσεις της προς τα Ηνωμένα Εθνη, για να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας, ώστε να ανοίξει το σημείο διέλευσης στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία, επισήμανε σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής. Στη δήλωσή του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει τα εξής: «Αναφορικά με το θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας, το οποίο, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ολι Ρεν συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, στην πρόσφατη συνάντησή τους, και για το οποίο ο κ. Ρεν επέλεξε να συγχαρεί και ευχαριστήσει τον κ. Ταλάτ, η κυπριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη θέση της ότι χωρίς απαγκίστρωση στην περιοχή, χωρίς αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού από το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας από την UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών) στην περιοχή, η απομάκρυνση της γνωστής παράνομης γέφυρας στερείται οποιασδήποτε ουσιαστικής σημασίας και δεν εξυπηρετεί τον επιδιωκόμενο σκοπό. Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από την UNFICYP να προωθήσει την επίτευξη συμφωνίας με τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, για την απόσυρσή τους από την περιοχή και για αποκατάσταση συνθηκών ασφάλειας στην περιοχή. Η απομάκρυνση της γέφυρας ήταν απλώς μια χειρονομία εντυπωσιασμού, χωρίς περιεχόμενο, που δε διευκολύνει στην υλοποίηση της δικής μας πρότασης για άνοιγμα του σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας. Επαναλαμβάνεται, επίσης, η δέσμευσή μας ότι, εάν και εφόσον τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να κατεδαφίσει, εντός είκοσι τεσσάρων ωρών, τον τοίχο μπροστά στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς».

Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία

Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής και της Γαλλικής Δημοκρατίας, υπέγραψαν προχτές στο Παρίσι, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας και η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό - Μαρί.

Μετά την υπογραφή, η Γαλλίδα υπουργός επισήμανε ότι η υπογραφή της συμφωνίας «θα επιτρέψει επιπλέον ανταλλαγές σε επίπεδο εκπαίδευσης, κοινών ασκήσεων και κοινών αναλύσεων της γεωστρατηγικής κατάστασης».

O κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή, σημειώνοντας ότι η Γαλλία και η Κύπρος είχαν πάντα εξαιρετικές σχέσεις, δήλωσε ο υπουργός, και μοιράζονταν κοινό όραμα κυρίως στα διεθνή προβλήματα. Τώρα ως δύο εταίροι εντός της ΕΕ έχουν αποδείξει ότι με τις προσεγγίσεις τους μπορούν να συμβάλουν και στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Δρομολογημένες στη ρότα του ΝΑΤΟ

Την προκλητική απαίτηση της Τουρκίας να χαρακτηριστεί ο Αϊ - Στράτης, ουσιαστικά, νησί αδιευκρίνιστης κυριαρχίας την έχει πλήρως αποδεχτεί το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Η ΝΑΤΟική αυτή θέση καθόρισε και τη χλιαρότητα της αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης που, δε διανοήθηκε καν, ούτε για «τα μάτια του κόσμου», να προχωρήσει στο επιβεβλημένο διάβημα προς την Τουρκία αλλά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φαίνεται πως περί άλλα τυρβάζει.

Η μόνη αντίδραση που καταγράφηκε ευθέως έναντι της Τουρκίας από την Αθήνα, ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών χαρακτήρισε «τελείως αβάσιμη από πλευράς διεθνούς δικαίου και απαράδεκτη την αξίωση της Τουρκίας να εξαιρεθεί ο Αγιος Ευστράτιος από ΝΑΤΟική άσκηση». Ο Γ. Κουμουτσάκος, πάντως, αμέσως σημείωσε την κατεύθυνση προς την οποία στρέφεται η ελληνική «δυσφορία», διευκρινίζοντας πως γίνονται σχετικές ενέργειες στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

«Εχουμε να κάνουμε με μία ενέργεια της Τουρκίας η οποία ήταν τελείως αβάσιμη από πλευράς διεθνούς δικαίου, διεθνών συνθηκών και ειδικότερα της Συνθήκης της Ειρήνης της Λοζάνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στην τουρκική αξίωση να εξαιρεθεί ο Αϊ - Στράτης από ΝΑΤΟική άσκηση. Επειδή ακριβώς ήταν αβάσιμη από πλευράς Διεθνούς Δικαίου «είναι και απαράδεκτη» προσέθεσε.

«Με την ενέργεια αυτή δεν επιχειρείται μόνο η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας συμμάχου χώρας», συνέχισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, «αλλά υπονομεύεται και η συνοχή και αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ».

Οπως διευκρίνισε, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο στη Συμμαχία και «μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο» όπως χαρακτηριστικά είπε. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση του μονίμου αντιπροσώπου της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, πρέσβη Ιωάννη Ζέππου, με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ