Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΡΗΤΗ
Εξω από το λιμάνι τα ΝΑΤΟικά πλοία

Συγκέντρωση και συλλαλητήριο χτες ενάντια στον ελλιμενισμό της ΝΑΤΟικής αρμάδας

Να ξεκουμπιστούν τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία από την πόλη και το λιμάνι του Ηρακλείου διατράνωσαν χτες το απόγευμα οι Ηρακλειώτες και οι Ηρακλειώτισσες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα και το συλλαλητήριο που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου και φορείς του νομού. Η συγκέντρωση έγινε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή εργαζομένων, εκπροσώπων μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων και νεολαίας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κώστας Μωϋσάκης, τονίζοντας ότι η παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στην πόλη, αλλά και στη χώρα μας εντάσσεται στα σχέδια της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια, στις χώρες της Κασπίας, αλλά και μακρινότερες χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία η Ιαπωνία και άλλες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο επικεφαλής της ΝΑΣ Ηρακλείου, Κώστας Ξηλούρης, της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου» Στέλιος Ορφανός, της «Αγωνιστικής Κίνησης Αλικαρνασσού» Μιχάλης Κασαπάκης και του Δήμου Νίκος Καζαντζάκης, Γιώργος Σταματάκης. Ακόμη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η ΕΛΜΕ και άλλοι φορείς. Ξεχωριστή και δυναμική ήταν η παρουσία των φοιτητών και των σπουδαστών της πόλης, που με αποφάσεις των σχολών τους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Αμέσως μετά τις ομιλίες ξεκίνησε η πορεία, με κατεύθυνση το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου από χτες το πρωί είχαν δέσει τελικά τα δύο από τα πέντε πολεμικά ισπανικά πλοία του ΝΑΤΟ, το αεροπλανοφόρο και ένα πετρελαιοφόρο που το συνόδευε. Τα πλοία αναφέρουμε ότι είχαν δέσει στο βόρειο λιμενοβραχίονα και βέβαια στην περιοχή απ' την πρώτη στιγμή είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η πορεία ξεκίνησε με μπροστάρη το πανό της Επιτροπής Ειρήνης και των φορέων, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Εξω η Ελλάδα απ' το ΝΑΤΟ» και νεολαία που κρατούσαν στα χέρια τους αναμμένες δάδες. Επίσης αγόρια και κορίτσια με χαρτόνια στα χέρια πρόσταζαν το σύνθημα «ΝΑΤΟ Killer go Home». Η πορεία διέσχισε τους δρόμους Δικαιοσύνης, 1821, Εβανς, Λιοντάρια, με στάση έξω από το δημαρχείο της πόλης, όπου διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στη στάση του δημάρχου Ηρακλείου να καλωσορίσει τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες. Τελικά, κατέληξαν στην Πλατεία «18 Αγγλων», που βρίσκεται απέναντι από το σημείο που είχαν δέσει τα πλοία. Εκεί οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα και γράφοντας με σπρέι στους τοίχους, διατράνωσαν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στην παρουσία των ΝΑΤΟικών πλοίων στην πόλη τους, των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στο νησί, τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ