Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο η ενδεχόμενη διάνοιξη της οδού Λήδρας

H κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από το κατοχικό καθεστώς να αποδεχτεί τις προτάσεις της προς τα Ηνωμένα Εθνη, για να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας, ώστε να ανοίξει το σημείο διέλευσης στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία, επισήμανε σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής. Στη δήλωσή του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει τα εξής: «Αναφορικά με το θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας, το οποίο, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ολι Ρεν συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, στην πρόσφατη συνάντησή τους, και για το οποίο ο κ. Ρεν επέλεξε να συγχαρεί και ευχαριστήσει τον κ. Ταλάτ, η κυπριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη θέση της ότι χωρίς απαγκίστρωση στην περιοχή, χωρίς αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού από το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας από την UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών) στην περιοχή, η απομάκρυνση της γνωστής παράνομης γέφυρας στερείται οποιασδήποτε ουσιαστικής σημασίας και δεν εξυπηρετεί τον επιδιωκόμενο σκοπό. Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει από την UNFICYP να προωθήσει την επίτευξη συμφωνίας με τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, για την απόσυρσή τους από την περιοχή και για αποκατάσταση συνθηκών ασφάλειας στην περιοχή. Η απομάκρυνση της γέφυρας ήταν απλώς μια χειρονομία εντυπωσιασμού, χωρίς περιεχόμενο, που δε διευκολύνει στην υλοποίηση της δικής μας πρότασης για άνοιγμα του σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας. Επαναλαμβάνεται, επίσης, η δέσμευσή μας ότι, εάν και εφόσον τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να κατεδαφίσει, εντός είκοσι τεσσάρων ωρών, τον τοίχο μπροστά στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς».

Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία

Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής και της Γαλλικής Δημοκρατίας, υπέγραψαν προχτές στο Παρίσι, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας και η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό - Μαρί.

Μετά την υπογραφή, η Γαλλίδα υπουργός επισήμανε ότι η υπογραφή της συμφωνίας «θα επιτρέψει επιπλέον ανταλλαγές σε επίπεδο εκπαίδευσης, κοινών ασκήσεων και κοινών αναλύσεων της γεωστρατηγικής κατάστασης».

O κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή, σημειώνοντας ότι η Γαλλία και η Κύπρος είχαν πάντα εξαιρετικές σχέσεις, δήλωσε ο υπουργός, και μοιράζονταν κοινό όραμα κυρίως στα διεθνή προβλήματα. Τώρα ως δύο εταίροι εντός της ΕΕ έχουν αποδείξει ότι με τις προσεγγίσεις τους μπορούν να συμβάλουν και στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζεται η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ(2008-03-08 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για Μόρφου - Αμμόχωστο(2007-05-11 00:00:00.0)
Τουρκικά πολυβολεία στην περιοχή της οδού Λήδρας(2007-01-17 00:00:00.0)
Σταθερά ενάντια στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους(2006-12-28 00:00:00.0)
Να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ζητούν οι Τουρκοκύπριοι(2006-09-22 00:00:00.0)
Πιθανή κρίση προβλέπει ο Ταλάτ(2006-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ