Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σταθερά ενάντια στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει στην εκτροπή που προωθείται από χώρες - μέλη της ΕΕ για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαραυγή» ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την Τουρκία, ώστε να μην εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι δεν υπάρχει απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, «εκτός από αυτή που είναι συνέπεια της τουρκικής κατοχής ή αυτή που είναι αυτοεπιβαλλόμενη από την ηγεσία του ψευδοκράτους, της οποίας μόνη επιδίωξη είναι η πολιτική αναβάθμισή του».

Σε ερώτηση αν διαπιστώνει ταύτιση των θέσεων της ΕΕ με εκείνες των Αγγλοαμερικανών, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά.

Αντίθετα, ανέφερε ότι διαπιστώνει ενόχληση αρκετών χωρών - μελών της ΕΕ «από ανοίκειες και άκομψες επεμβάσεις των ΗΠΑ, μέσω των γνωστών προωθητών της πολιτικής τους, σε θέματα που αφορούν και απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Κύπριος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι μικρή ομάδα κρατών - μελών της Ενωσης «υποστηρίζει χωρίς αναστολές, ακόμα και κατά παράβαση των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ύπαρξη και η λειτουργία της Ενωσης, την απρόσκοπτη ένταξη της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος καλωσόρισε την έκκληση του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για εφαρμογή, το συντομότερο, της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 για τις τεχνικές επιτροπές.

Ωστόσο, ο Κύπριος Πρόεδρος διερωτήθηκε αν η Τουρκία, λόγω των εκλογών του 2007 στη χώρα, είναι δυνατόν να προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση, πέραν των προνοιών του «σχεδίου Ανάν», ώστε να προχωρήσει εποικοδομητικά ο διάλογος για το Κυπριακό.

Ο Γιώργος Λιλλήκας

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του 2007, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Χαραυγή», ο κ. Λιλλήκας υποστήριξε ότι, αν υπάρχει καλή θέληση από την τουρκική πλευρά, θα μπορούσε εντός του 2007 να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος για να αναληφθεί το 2008 μια νέα πρωτοβουλία για συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και με την Τουρκία για την εξωτερική πτυχή.

Για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της χώρας και όχι ειδική σχέση. Η ένταξη, εξήγησε, περιλαμβάνει και υποχρεώσεις, ενώ η ειδική σχέση δεν προσδιορίζεται.

Δεν πρόκειται, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, να δεχτούμε ειδική σχέση, η οποία δε θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις από την Τουρκία και θα είναι ειδική σχέση εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων.

Σε ερώτηση αν υπήρξαν στιγμές που ένιωσε μοναξιά στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι υπήρξαν τέτοιες στιγμές, «ιδιαίτερα τις τρεις τελευταίες ώρες της Συνόδου, που έδωσε μόνος τη μάχη».

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, οι χώρες που υποστήριζαν τις κυπριακές θέσεις, αν και τοποθετήθηκαν, «δεν επιθυμούσαν την αντιπαράθεση για να μη δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις τους με την Τουρκία ή άλλες τρίτες χώρες». Αντίθετα, οι χώρες που στήριζαν την Τουρκία, παρέμειναν μαχητικές μέχρι τέλους, ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Κατηγορίες Τουρκοκυπρίων

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι επικαλείται τις εκλογές στην Τουρκία και «προσπαθεί να αναβάλει τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου (για σύσταση τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας) ή ακόμη και να την παραμερίσει τελείως».

Κατά τον κ. Ερτσακιτζά, η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούλησή της για την Κύπρο στο δημοψήφισμα του «σχεδίου Ανάν» και «από τότε έχει κατά επανάληψη ανακοινώσει ότι επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού».

Ο κ. Ερτσακιτζά, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη γέφυρα στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, είπε ότι, αν το μοναδικό πρόβλημα στο άνοιγμά του είναι η γέφυρα αυτή, «η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να πράξει αυτό που την αφορά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη σκιά της τουρκοκυπριακής αδιαλλαξίας(2010-01-12 00:00:00.0)
Ανελαστικοί οι Τουρκοκύπριοι στο εδαφικό(2008-08-20 00:00:00.0)
Ισχυρισμοί Γκιουλ για «δύο δημοκρατίες και δύο κράτη»(2007-09-20 00:00:00.0)
Να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ζητούν οι Τουρκοκύπριοι(2006-09-22 00:00:00.0)
Πιθανή κρίση προβλέπει ο Ταλάτ(2006-06-06 00:00:00.0)
Κίνδυνο εδραίωσης της διχοτόμησης βλέπει ο Κύπριος Πρόεδρος(2003-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ