Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Σχεδιάζουν ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών

Κοινός δικομματικός στόχος η περιστολή των διαδηλώσεων

Περισσότερη Αστυνομία ζήτησε χτες ο Γ. Παπανδρέου, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας, δίνοντας την ευκαιρία στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα να επαναφέρει το θέμα της περιστολής των διαδηλώσεων, προκειμένου να... εξοικονομηθούν οι αναγκαίες «μάχιμες μονάδες» για την... αντιμετώπισή της.

Αποσυνδέοντας την ύπαρξη της εγκληματικότητας από τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που την προκαλούν, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού χρησιμοποίησαν τη διόγκωση των εγκληματικών κρουσμάτων από τα ΜΜΕ, προκειμένου να δικαιολογήσουν την κοινή στρατηγική πολιτική επιλογή τους για ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και διεύρυνση της καταστολής, με στόχο τη συρρίκνωση των ατομικών και συλλογικών λαϊκών ελευθεριών.

Ενισχύοντας ακριβώς αυτούς τους πολιτικούς στόχους και συντηρώντας το κλίμα... εγκληματοφοβίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επέλεξε χτες να επισκεφθεί το Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματός του, για να «δεσμευτεί» ότι το ΠΑΣΟΚ αν γίνει κυβέρνηση θα «επανασχεδιάσει ριζικά τη λειτουργία της Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη μάχιμη δύναμη δίπλα στον πολίτη». Μάλιστα, ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη σχεδιασμού» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να είναι μόνο το 40% των προβλεπομένων αστυνομικών σε μάχιμες μονάδες και σε περιπολίες, διότι μ' αυτό τον τρόπο, βεβαίως, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά περιστατικά τα οποία υπάρχουν στη γειτονιά, στην ελληνική κοινωνία».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Β. Πολύδωρα, ο οποίος βρήκε την κατάλληλη «πάσα» για να περάσει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για περιστολή του δικαιώματος των διαδηλώσεων. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ούτε λίγο ούτε πολύ απέδωσε τις «ελλείψεις σε προσωπικό» της Αστυνομίας, που διαπίστωσε ο Γ. Παπανδρέου, στο «γεγονός ότι το 2005 απασχολήθηκαν 96.000 αστυνομικοί στις 711 μικρές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας»!! Μάλιστα, ο Β. Πολυδώρας ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να συνδράμει, όπως είχε «δεσμευτεί» με «πρόσφατες δηλώσεις» στελεχών του, στην αντιμετώπιση των πορειών, «δηλαδή στην πραγματοποίησή τους σε μια λωρίδα κυκλοφορίας».

Παράλληλα, τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Β. Πολύδωρας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και «ξεχνώντας» προφανώς ότι ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές, δεν απέφυγαν να ανταλλάξουν κατηγορίες περί «γαλάζιου» και «πράσινου» «κομματισμού» και «αναξιοκρατίας» στους κόλπους της Αστυνομίας.

Αλλού τα αίτια

Την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι του δικομματισμού προτείνουν την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, εντελώς διαφορετική είναι η άποψη των λαϊκών στρωμάτων.

Σε έρευνα που είχε γίνει παλιότερα στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, μόνο το 5,9% των πολιτών θεωρούσε καθοριστικό παράγοντα για τη διάπραξη αδικημάτων την έλλειψη πολιτικών καταστολής και ζητούσε αποτελεσματικότερη αστυνόμευση. Αντίθετα, το 75% των ερωτηθέντων θεωρούσε ως κύρια αιτία που οδηγεί στη διάπραξη αδικημάτων οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, με πρώτο την ανεργία. Γι' αυτό στις προτάσεις των ίδιων των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος προκρινόταν η αναγκαιότητα εύρεσης εργασίας. Επίσης, μόνο ένας στους πέντε δημότες έβλεπε λύση στο πρόβλημα, που θα περιλάμβανε και τη δική τους συμμετοχή για την προστασία και ασφάλεια της γειτονιάς που κατοικούν.

Εξάλλου, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Α. Δημοσχάκης, αναφερόμενος στην εγκληματικότητα του δρόμου, υποστήριξε πως η προβολή της από τα ΜΜΕ δημιουργεί αίσθημα εγκληματοφοβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στατιστική ανάλυση για την εγκληματικότητα...(2008-04-12 00:00:00.0)
Ευκαιρία για δικομματικό παιχνίδι παλαιού τύπου(2006-12-20 00:00:00.0)
Εντείνεται η καταστολή(2005-04-24 00:00:00.0)
"Ελλάδα - όαση δημόσιας τάξης"!(1999-07-07 00:00:00.0)
Τα "βραχιόλια" της βαρβαρότητας(1996-11-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ