Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλογολογία κατά των λαϊκών αγώνων

Εκβιαστικά διλήμματα, με στόχο να πλήξει τους λαϊκούς αγώνες και να διευκολύνει την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεωνμ ορθώνει η κυβέρνηση επισείοντας το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Αξιοποιώντας πολλαπλώς την εκλογολογία που η ίδια πυροδοτεί, η κυβέρνηση επιχειρεί να τη στρέψει «προληπτικά» κατά των λαϊκών αγώνων, καλλιεργώντας την εικόνα ότι πρόκειται για «αντίδραση μειοψηφιών» που εμποδίζουν τις «μεταρρυθμίσεις» της που υποστηρίζονται δήθεν από την πλειοψηφία του λαού. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, θα ανανεώσει τη λαϊκή εντολή στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα και αποφασιστικά στην υλοποίηση... των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η εκλογολογία επιχειρείται καθώς η κυβέρνηση αναμένει μεγάλες κινητοποιήσεις αμέσως μετά τις γιορτές ενάντια στην ψήφιση του άρθρου 16 και τη γενικότερη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης Παιδείας (νέος νόμος - πλαίσιο για ΑΕΙ).

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε με ξεκάθαρο τρόπο η Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι «αν υπάρχουν αντιδράσεις στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση τότε πρέπει να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες». Αν και, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δε βλέπει «τέτοιου είδους αντιδράσεις», ωστόσο συμπληρώνει «δεν πρέπει να χάσουμε την ιστορική ευκαιρία να κάνουμε τώρα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που αποδέχεται και υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας» (!). Προκειμένου να στηρίξει τον έωλο ισχυρισμό της επικαλείται τις δημοσκοπήσεις από τις οποίες τάχα «προκύπτει ότι οι πολίτες λένε ότι, εάν θεωρείτε πως υπάρχουν αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις, κάντε εκλογές, να σας στηρίξουμε εμείς, οι πολλοί»(!). Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, αφού υπογραμμίζει την «ανάγκη» των «σταθερών και ισχυρών κυβερνήσεων», εκφράζει την εκτίμηση ότι «δεν είναι δυνατή η αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις εκλογές, παρά μόνο εάν υπάρχει απόλυτη συμφωνία των κομμάτων».

Την απειλή των πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που υπάρξουν μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 άφησε να αιωρείται και η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο, όταν ρωτήθηκε αν φοβάται τις αντιδράσεις είπε χαρακτηριστικά: «Οι αντιδράσεις στην πολιτική μπορεί να υπάρχουν πάντα διότι ζούμε σε Δημοκρατία και ο καθένας έχει διαφορετικές απόψεις. Ομως η Δημοκρατία δεν έχει τέτοια αδιέξοδα»...

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι η αντιλαϊκή επέλαση θα συνεχιστεί και πριν και μετά τις εκλογές, όσο δεν «αναχαιτίζεται» από τους λαϊκούς αγώνες. Η κυβέρνηση, με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ, φέρεται αποφασισμένη να μη χαλαρώσει τους ρυθμούς υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων ακόμα και αν οι εκλογές γίνουν τον Μάη - Ιούνη ή τον Οκτώβρη. Στο «πρόγραμμα δράσης» περιλαμβάνονται οι αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη Παιδεία, οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΤΕ, της «Ολυμπιακής», του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το ξεπούλημα των λιμανιών, κ.ο.κ. Αμέσως μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, σειρά παίρνουν οι «μεγάλες» ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ