Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κίνδυνο εδραίωσης της διχοτόμησης βλέπει ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, προειδοποίησε ότι εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό πριν από την ένταξη στην ΕΕ, υπάρχει κίνδυνος εδραίωσης της διχοτόμησης του νησιού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Αλί Μπιράντ για τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τους Τουρκοκυπρίους ότι τα δικαιώματά τους είναι διασφαλισμένα και θα παραμείνουν διασφαλισμένα, ακόμη και αν ενταχθεί η Κύπρος χωρίς να λυθεί το Κυπριακό. Διαβεβαίωσε επίσης τους Τουρκοκυπρίους ότι είναι ίσοι πολίτες και ότι σε πολιτικό επίπεδο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τους αντιμετωπίζει ως μειονότητα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι τυχόν ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς λύση μπορεί να επιφέρει τη διχοτόμηση και επανέλαβε τη βούληση της ελληνικής κυπριακής πλευράς για την εξεύρεση λύσης πριν από το Μάη του 2004, για το καλό όλων των κατοίκων του νησιού.

Επίσης εξήγησε γιατί υπάρχει αυτή η επιθυμία και γιατί η κυβέρνηση δε συμφωνεί με το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς, ότι θα διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, μετά την ένταξη, λέγοντας:

«Εάν μια μοιρασμένη Κύπρος ενωθεί, παρά να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος, τι σημαίνει αυτό; Δημιουργία συνόρων. Σωστά; Διότι, για να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που αφορά το εμπόριο, πρέπει να υπάρχουν σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα αποδεχτεί αγαθά να περνούν μαζικώς, τα οποία μπορεί να έχουν παραχθεί στην Τουρκία και να εισάγονται στη Βόρειο Κύπρο, την οποία δεν έχουμε υπό τον έλεγχό μας και έτσι να βρίσκουν το δρόμο τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι' αυτό, πρέπει να υπάρχουν σύνορα. Αυτό θα είναι εισαγωγή από το παράθυρο της διχοτόμησης».

Εργάζονται για λύση, υποστηρίζουν οι Τούρκοι

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε ότι η Τουρκία εργάζεται για λύση του Κυπριακού που να είναι ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές.

Σε δηλώσεις, στο Λονδίνο, ύστερα από συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο Αμπ. Γκιουλ επανέλαβε ότι η μη λύση στο νησί δεν αποτελεί λύση.

Εκανε επίσης λόγο για πρόοδο στις σχέσεις των δύο πλευρών, φέροντας ως παράδειγμα τις επισκέψεις Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα και Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην Κύπρο ουσιαστικά έχουν πέσει τα «σύνορα» και υπάρχει μεγάλη ροή ανθρώπων προς τις δύο πλευρές, που δείχνει ότι οι Κύπριοι και στις δύο πλευρές της γραμμής έχουν μια θετική και εποικοδομητική προσέγγιση στο να ζουν μαζί.

Πρόκειται, είπε ο Τζ. Στρο, για ένα πολύπλοκο θέμα με μεγάλη ιστορία. Αυτό που επιθυμούμε, πρόσθεσε, είναι να φέρουμε μαζί Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Ελλάδα και Τουρκία για να επιλυθεί το πρόβλημα όσο πιο σύντομα γίνεται.

Εκκληση Χριστόφια προς τη βρετανική πλευρά

O Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση προς τη βρετανική πλευρά να συμβάλει προκειμένου η Τουρκία να διαφοροποιήσει τη στάση της έναντι του Κυπριακού και να επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ώστε αυτό να είναι λειτουργικό.

Μιλώντας προχτές βράδυ σε κοινή συγκέντρωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, παρουσία Βρετανών βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει την καλή θέληση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι η λύση είναι επιθυμητή, αλλά δε θα πρέπει να παραβιάζει τα δικαιώματα οποιασδήποτε από τις δύο κοινότητες. Είπε επίσης ότι από τη διευθέτηση του Κυπριακού δε θα πρέπει να απουσιάζουν δύο βασικές αρχές, του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν οι ίδιοι το επιθυμούν και η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η υπουργός Παιδείας της Βρετανίας και βουλευτής Ενφιλντ Τουίγκ ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη για μια ολοκληρωμένη, διαρκή διευθέτηση, πιστεύει ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει τη βάση για διαπραγματεύσεις προς λύση και υποστηρίζει επανέναρξη των συνομιλιών προς αυτή την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ