Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
«Θυσιάζομαι» για το «ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος»

Τη δική του πολιτική «αγιογραφία» μαζί με την παραίτησή από τη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε με τη χτεσινή ομιλία του στην έκτακτη ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Λαλιώτης. Με την ομιλία αυτή οριοθέτησε τον εαυτό του απέναντι στην ηγεσία και στην πολιτική του Κ. Σημίτη και έβαλε υποθήκες για το μέλλον, καθώς προσπάθησε να εμφανιστεί ως εκφραστής του «ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος». Σαφείς ήταν οι αιχμές του απέναντι στον πρωθυπουργό, τον νέο πλέον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδη, και τον Γ. Παπανδρέου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν τον ήθελαν και οι Αμερικανοί.

Ο Κ. Λαλιώτης ανακοινώνοντας την παραίτησή του από γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και την άρνησή του να αποδεχτεί τη θέση του υπουργού Γεωργίας, που του πρότεινε ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι σέβεται τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο είπε: «Διαφωνώ όμως ριζικά με την πρότασή του γιατί δε νιώθω ότι είμαι εμπόδιο σε μια στρατηγική νίκης και σε μια ανανέωση του ΠΑΣΟΚ». Για να επισημάνει, ουσιαστικά απευθυνόμενος στον Κ. Σημίτη, ότι «οι πάντες κρινόμαστε και οι πάντες θα κριθούμε από τα αποτελέσματα των πολιτικών και των πρωτοβουλιών μας. Στις δημοκρατίες υπέρτατος κριτής των πάντων είναι ο λαός και στα σύγχρονα δημοκρατικά σοσιαλιστικά κόμματα τα εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη, μέλη και φίλοι».

Μίλησε δε για αντιπαράθεση με το νεο-συντηρητισμό της ηγεσίας. «Ανταποκρίθηκα, είπε, θετικά και αποτελεσματικά ως προς την ιδεολογική, πολιτική, προγραμματική και ηθική οριοθέτηση και αντιπαράθεση με τον νεο-συντηρητισμό της ηγεσίας. Ως προς την ανάδειξη ενός υπαρκτού πολιτικού και κοινωνικού διπολισμού ανάμεσα στις συντηρητικές και προοδευτικές δυνάμεις, ανάμεσα στη Δεξιά και την Κεντροαριστερά».

Στα πλαίσια αυτού του προφίλ που θέλησε να εμφανίσει ο Κ. Λαλιώτης έκανε ειδική αναφορά στον αμερικανικό παράγοντα, εννοώντας ότι η στάση του δεν ήταν αρεστή, αφήνοντας έτσι αιχμή για τον Μ. Χρυσοχοΐδη που τον διαδέχεται στη θέση του γραμματέα. «Μου ασκήθηκε, είπε, έντονη κριτική, με προεξάρχοντα τον Τόμας Μίλερ, ότι οδηγούσα τον ελληνικό λαό σε τυφλό αντιαμερικανισμό». Συμπλήρωσε ακόμη: «Δεν κάναμε τυφλό αντιαμερικανισμό αλλά και δεν είμαστε διατεθειμένοι ως λαός και ΠΑΣΟΚ να υποστούμε λοβοτομή και να μην έχουμε ευαισθησία επειδή κάποιοι άλλοι έτσι παραγγέλλουν». Συνεχίζοντας έκανε λόγο για θεωρίες περί «δημοκρατίας και πολέμου» και μίλησε ακόμη και περί «εγχώριας ελληνικής εγγραφής αυτής της θεωρίας».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Κ. Λαλιώτης έκανε εκτενή αναφορά σε όλη την πορεία του ΠΑΣΟΚ και απολογισμό της 20μηνης θητείας του στη θέση του γραμματέα του, συνδέοντας όλα τα «επιτεύγματα» της κυβερνητικής πολιτικής με τη δική του παρουσία. «Διαχρονικά, είπε, είχα και έχω και εγώ τη συμβολή μου στο συνολικό και συλλογικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ».

Θέλοντας να αποστασιοποιηθεί από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυριανή», τα οποία του χρεώθηκαν, σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε ότι αυτός είναι που ήρθε παλαιότερα σε ανοιχτή σύγκρουση με το συγκρότημα Κουρή όπως και τους Μ. Κουτσόγιωργα και Θ. Τόμπρα.

Ανοίγοντας μέτωπο με την «ανανέωση» άφησε τις αιχμές του και για τον Γ. Παπανδρέου. Τάχθηκε κατά των «ανιστόρητων μεταλλάξεων» και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να «μεταλλαχθεί σε "τηλεκόμμα" με "τηλεπολιτική" και "τηλεσχολιαστές πολιτικούς" "καλά και υπάκουα παιδιά"». Επίσης, μίλησε για πολιτικούς «με χρόνια απραξία και με αποτυχημένες πολιτικές που είναι δημοφιλείς μόνο και μόνο γιατί δεν αντιπαρατίθενται και δε συγκρούονται».

Μίλησε ακόμη για το «ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας», στο οποίο προφανώς θέλει να παίξει ρόλο και γι' αυτό τώρα θυσιάζεται ως Ιφιγένεια. «Εύχομαι, ειλικρινά, είπε, με τη δική μου "θυσία" να φυσήξει "ούριος άνεμος", να σηκωθούν οι άγκυρες, να φουσκώσουν τα πανιά και να καταγάγει το ΠΑΣΟΚ μια νέα νίκη». Και συμπλήρωσε: «Εγώ, όπως πάντα, θα είμαι πανταχού παρών στην πρώτη γραμμή γιατί θέλω να υπηρετώ χωρίς "εκπτώσεις" πια αξίες και όχι αξιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ