Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αντισταθείτε!

Ποιος είπε ότι οι σοφοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε μοχθούν νυχθημερόν, για να εξασφαλίσουν την ελευθερία, την ασφάλεια, αλλά και την ευημερία των λαών της Ευρώπης; Το ...μεγαλόπνοο σχέδιο του «ευρω-Συντάγματος» και, κυρίως, το εμπνευσμένο και περισπούδαστο «Κείμενο Σολάνα», που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους «25» της Συνόδου Κορυφής, στη Χαλκιδική, αποδείχνουν περίτρανα ότι οι ηγέτες «μας» αυτοί, με προεδρεύοντα, μάλιστα, το «δικό μας», τον κύριο Σημίτη, εργάστηκαν σκληρά, για το καλό και για την ευτυχία όλων μας...

Ακου, λοιπόν, φίλε αναγνώστη (αν δεν έχεις διαβάσει το «Κείμενο Σολάνα»), τι πρότεινε, στη Σύνοδο των «25», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, κύριος Χαβιέ Σολάνα. Αφού, κατ' αρχήν, διαπιστώνει ότι η Ευρώπη δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ευημερία, ασφάλεια και ελευθερία όπως σήμερα(!!!), προτείνει (για να ...περιφρουρηθεί και να ενισχυθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η «ευημερία» και η «ασφάλεια» της Ευρώπης) να υιοθετηθεί και από την ΕΕ το δόγμα του κυρίου Μπους, για προληπτικό πόλεμο εναντίον κάθε χώρας, που μπορεί, έστω και καθ' υποψίαν, να αποτελέσει κίνδυνο ή, απλώς, εμπόδιο στα σχέδια και τα συμφέροντα των αφεντικών της Ευρώπης. «Με τις νέες απειλές που εμφανίζονται», αναφέρεται επί λέξει στο κείμενο, «η πρώτη γραμμή άμυνας θα είναι συχνά το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε προτού ξεσπάσει η κρίση. Οσο νωρίτερα αρχίζει η πρόληψη των συγκρούσεων και των απειλών, τόσο καλύτερα».

Ως πρώτους στόχους, στη «δράση» της «ειρηνόφιλης» συμμαχίας της ΕΕ, ο κύριος Σολάνα αναφέρει συγκεκριμένα το Ιράν (και τα πετρέλαιά του) και, ασφαλώς, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας και τη σοσιαλιστική Κούβα. Και όλα αυτά, βέβαια, να γίνουν «εν αγαστή συμπνοία» και συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ, με τους οποίους, υποτίθεται, είχαν διαφωνήσει, στην απρόκλητη και παράνομη επίθεση κατά του Ιράκ. «Ορισμένες χώρες», αναφέρει σε άλλο σημείο του κειμένου του ο κύριος Σολάνα, «έχουν αυτοτοποθετηθεί εκτός των ορίων της διεθνούς κοινωνίας. Μερικές επιζητούν τη μόνωση, ενώ άλλες παραβιάζουν συστηματικά τους διεθνείς κανόνες εσωτερικής διακυβέρνησης ή εξωτερικής συμπεριφοράς. Είναι επιθυμητό να επανέλθουν στη διεθνή κοινότητα αυτές οι χώρες. Οσες αρνούνται να το πράξουν, θα πρέπει να καταλάβουν ότι η στάση τους συνεπάγεται κάποιο τίμημα». Με λίγα λόγια, δηλαδή, φασιστική και αποικιοκρατική νοοτροπία με ...τα τσαρούχια. Χωρίς μισόλογα και προσχήματα, λένε καθαρά προς κάθε ανεξάρτητο κράτος: «`Η υποτάσσεσαι και παραδίνεσαι άνευ όρων, ή σε ισοπεδώνουμε και αναλαμβάνουμε εμείς τη διακυβέρνηση (και τη λεηλασία) της χώρας σου».

Τελικά, το ερώτημα παραμένει πάντα αγωνιώδες και βασανιστικό: Μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Η λύση - και δε θα κουραστούμε ποτέ να το φωνάζουμε - είναι μία. Ενότητα, αντίσταση και πάλη ασυμβίβαστη εναντίον των νέων επίδοξων κοσμοκρατόρων. Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτές τις πραγματικές «δυνάμεις του κακού», και να ανοίξουμε ένα δρόμο ελπίδας, για ένα καλύτερο αύριο ολόκληρης της ανθρωπότητας.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ